Hypotéka na byt, jak ji finančně zvládáte?

Je tu někdo, kdo má i s manželem dohromady příjmy 25 000 Kč čistého a má hypotéku ve výši 1 600 000 Kč? Zajímá mne jak to finančně zvládáte. Chceme si brát byt na hypotéku, ale jsem z toho strašně nervózní. Chvíli říkám "jo pojďme do toho", za chvíli se bojím a říkám, že je to "finanční sebevražda" a že ne. Nemůžu se rozhodnout. Asi by mne uklidnilo vědět od někoho kdo to tak má, že to jde zvládnout. A nebo pokud nejde, že nejde. Prostě potřebuji nějaké info, nějaké zkušenosti.
Odpovědět
je to hodně individuální. My jsme tuto situaci řešili před čtyřmi lety a byl jsem z toho také nervózní, ale všechno se zvládlo. Záleží jaké má člověk nároky na život. Já říkám, že lidé ušetří stejné peníze když mají příjem 20tis i 40tis ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
na toto nenajdeš odpoveď. Diskuzí na toto téma je tu už hafo. Záleží na spoustě věcech-jak jste nároční, zda plánujete rodinu, zda se dokážete uskromnit a v jakých věcech, zda je pro vás vidina vlastního bydlení to nejlepší i za cenu nějakých omezení, zda máte podporu v rodině, vidinu v lepší finanční ohodnocení... Osobní zkušenost: brali jsme si takovou hypotéku, aby jsme ji zvládli platit a NIJAK se náš život neomezil, žiju jen jednou a kvůli tomu, že chci jinak bydlet nehodlám obětovat věci, která mám ráda a které mi zpříjemňují život, který si hodlám užít, ne prožít :-) Ale každý to má jinak, to je opravdu hodně individuální a záleží jen a jen na vás :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My to máme úplně stejně s příjmy a hypotéku máme o něco větší. Moje výplata je ale každým měsícem měnší, s čímž jsme nepočítali :-( Je hodně vidět, že náklady se zvýšili, ale chtěli jsme do vlastního. Je pravda,že už tolik nešopuju a když chceme někam jet nebo tak, tak to hodně promýšlíme. Nicméně, zvládáme to a nakonec to ve výsledku není tak hrozný - zjistili jsme, že spousta věcí není důležitých (jako třeba mít každý měsíc 3 nové boty a jezdit každý rok dvakrát na dovolenou k moři). Uvidíme jak do budoucna s mimčem, ale zatím zvládáme :-)
Odpovědět
@molynka Já prostě tohle nechápu. My na dovolené nejezdíme, jednou za měsíc jdeme do hospůdky na večeři (nic drahého), nakupuji jen v sekáčích. Pravda mám psa, který nám každý měsíc "sežere" 3 tisíce na lécích a granulích. Právě že my do toho plánujeme ze zdravotních důvodů i mimčo. Vidina na lepší příjem u nás není, muž může něco naddělat na přesčasech, ale taky ne moc. Jen se to blbě posuzuje. Mne včera teprve skočila zkušebka v práci a dělám za deset tisíc. Bylo mi řečeno, že se moje mzda pravděpodobně nikam zvedat nebude, protože dělám asistentku recepční a je to prý odpovídající mzda. Zatím můžu posuzovat jen z těch dvou výplat co jsem dostala a tam to vždy vyšlo, že nám na konci měsíce zůstalo cca 5 tisíc. Je to těžké rozhodování. Já se bojím, můj muž říká, že s takovou budeme trčet tam kde jsme teď už napořád a to samozřejmě nechce nikdo z nás. On by do toho šel, prý se to "nějak zvládne", což je přesně to rčení co já nesnáším. Jak "nějak"? Já chci vědět jak a z čeho. Proto jsem chtěla vědět, zda to tady některá z vás tak má (ideálně u toho má i dítě a je třeba na mateřské) a zvládá to, nebo je to nereálné. Případně mne zajímá, zda je možné třeba banku v průběhu splácení požádat o snížení splátek, když se třeba sníží příjem kvůli mateřské. @lendy1 @hondrle
Odpovědět
Profilova fotka
@uztotakbude My jsme z toho taky dost nervozni, sice mame vyssi prijmy ale bereme hypoteku 3,5 mio :-/ zkusili jsme si udelat prehled, za co kolik utracime a bylo z toho hezky videt, kolik bychom meli teoreticky mesicne byt schopni usetrit, kdybychom neutraceli za "blbosti" a i jsme videli, kde se muzeme omezit a vyslo nam, ze mame dost velke rezervy prave v tech vydajich, ktere bychom mohli naprosto bez problemu snizit.. banka nam dokonce spocitala (podle prijmu, pojistek, sporeni, nakladu na bydleni, atd) ze dosahneme na mnohem vyssi hypo, tak jsme si tu jejich nabidku o tretinu zmensili a tam jsme si dali vlastni limit, za kolik je realne koupit byt.. kazdy ma jiny zivotni styl a jine nezbytne naklady na zivot, tak se neda moc pausalizovat a usuzovat podle nekoho jineho, zkuste si spis udelat vlastni rozpis, za co utracite a z toho lepe vypoctete, kolik jste schopni splacet mesicne za hypo a urcite nechodte s hypotekou uplne nadoraz toho co vam banka nabidne
Odpovědět
Profilova fotka
My máme příjem vyšší, ale dvě děti k tomu..zatím žádáme, ale už teď si zkoušíme odkládat jak nám to půjde..no je to tak tak..ale zatím se to dá..každopádně z toho mám taky strach..a to máme i finančí rezervu, kdyby se něco stalo..ale i tak..práce je nejistá a 30 let je 30 let..
Odpovědět
Tak hlavne zalezi na tom,kolik platíte najem a o kolik by byla vyssi hypoteka.Protoze kolikrat zjistis,ze je to nastejno a kdyz odečtes vratku dane,jste na tom lip. A za pat let ceny,ale i platy porostou o inflaci,ale splatka zustane,takze zatez se zmensi.A na stari budete neco mit a neumrete pod mostem .
Odpovědět
Profilova fotka
@uztotakbude Tak já to napíšu na rovinu. Z našeho příjmu nám měsíčně zbývá po zaplacení všeho nutného cca 4000, které máme s manželem na půl jako "kapesné". Nějaké peníze jsme si ještě před hypotékou našetřili, tak jsme si říkali, že je použijeme na "mimčo". Protože pokud bude mateřská těch cca 7 tis., tak to budem "dorovnávat" z rezerv. Nevím jak jinak to udělat :-( Snažím se těď ušetřit co se dá, ale z toho "zbytku" toho moc nebude. A když bude opravdu nejhůř, tak asi byt prodáme.....co jiného by nám zbylo.
Odpovědět
Profilova fotka
@ondrej190 s vratkou daně bych absolutně nepočítala, mají se v brzké době snížit na minimum
Odpovědět
No tak co jsem videl v novinach navrhy,tak by se tam tech 1,6 mil jeste dobre veslo :-) urcite to driv nebo pozdejc snizi,bez debaty,ale tech tusim 70 tis. uroku rocne,co bylo v navrhu(fakt nevim presne,jenom si matne vzpominam) je uver nekde pod 2 miliony,pri dnesnich urokach. A rozpocteno na mesice je vratka trochu pres 1 000 mesicne,a to prece neni v rozhodovani nepodstatny. Nebo jestli jsou posledni zpravy o odpoctech jiny,tak je sem napis,bude to zajimat hodne lidi.
Odpovědět
http://www.novinky.cz/finance/327316-... tak jsem pohledal a navrh je 80 tisic uroku rocne=12 tisic rocne zpet. Myslim,ze pro chudou vetsinu porad dobry;puvodne to snad chtel Kalousek uplne stopnout.... Ale buhvi jak to nakonec bude.
Odpovědět
Profilova fotka
@ondrej190 my hypotéku nemám, takže v tom nemám vůbec přehled, jen jsem to právě taky zaslechla ... určitě lepší na to nespoléhat, ale brát to jako mimořádný příjem, který se samozřejmě vždycky hodí ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@uztotakbude my zatím hypo vyřizujeme, tak nedám příspěvek jak se to zvládá, ale příprava u nás byla jak psychycká, finanční a teoretická. Takže ze začátku jsme měli strach, já méně, manžel hrozně (že prý v životě žádnou hypo). No tak jsme nejdříve šetřili a já postupně vypočítávala jak to zvládneme. Chce to mít opravdu přehled za co utrácíte, co se může stát a jak případné problémy vyřešíte. Nejlépe tedy dostatečnou finanční rezervou. Žádné "nějak se to zvládne". To si myslím je cesta do pekel :-( U nás to tedy bylo hodně o tom, že jsme se takového závazku báli, takže nejdeme na strop ale o dost méně, máme finanční rezervu a příjem jsem počítala tak, jako bych byla na mateřské abychom o mateřské neměli problém. Kdybychom to měli na krev, tak z toho bydlení ani nebudeme mít radost, pořád se strachovat z čeho zaplatit další splátku, žádná dovolená a nic si nekoupit. Tak psychika dělá hodně .... tedy u nás.
Odpovědět
Profilova fotka
kolik by byly měsíční splátky na 1600000?
Odpovědět
V nejidealnejsim pripade i pod 6 tisic,ale vetsinou tak 7 nebo neco pres. Mluvime o hypu na 30 let a hlavne ne o 100% hypotece.Tam by to bylo odhadem k 8 tisicum. Minus teda par stovek mesicne vracenych z dani.
Odpovědět
Nechci horovat za hypoteky,nejsem zadnej jejich prodejce :-) ,samozrejme uroky casem vzrostou,a pak zas klesnou,takze s tim pocitat,ale popisu svoji zkusenost.. Bral jsem si 100% hypoteku pred 6 lety 1,65 mil na byt v Praze (kup.cena 1,9) a splacel nejdriv cca 9 tisic a pak mirne pod 8.Stejny byt bych si pronajal za 9-10 tisic. Loni jsem ho prodal o 300 draz,nez jsem koupil,takze jsem dosta zpet zhruba to,co jsem za 6 let zaplatil bance,ale mel jsem kde bydlet a mam ted zaklad na jiny byt. Tak kdyz to dobre propocitate,nebojte se toho,jenom si najdete takovou hypoteku,ktera vas pri pripadnym nutnym prodeji nezruinuje na poplatku za predc.splaceni.
Odpovědět
@ondrej190 No já tedy popravdě nevěřím tomu, že by díky inflaci rostly platy. Zdražuje se pořád, inflace je pořád a platy jsou stále stejné. Dle nájmu se orientovat nemůžeme. My nebydlíme v nájmu. Máme vlastní pidi byt.
Odpovědět
@molynka Jo, to si taky říkám, že když bude nejhůř, tak ten byt na hypo prodáme a nebo ho budeme pronajímat a platit z toho tu hypo, než se zase zmátoříme. Jen mne zaráží, že vám zůstanou 4000 Kč jako kapesné po zaplacení hypotéky. To musíte mít podstatně vyšší příjmy než my.
Odpovědět
@ladkaspackova Na 30 let nám to vypočetli na 6352 Kč.
Odpovědět
uztotakbude Největší průser u hypoték (z toho důvodu nejsem jejich příznivec) je ten,že nikdo nemůže vědět,jakou cenu ta daná nemovitost bude mít za x let a zda-li její prodej pokryje úvěr.Mnoho hypotékařů v USA nyní plačou,protože za prodej domu dostali třeba 50% hodnoty z ceny,kterou dali ,když dům kupovali.Je dost reálné,že se to může stát i u nás.
Odpovědět
@ondrej190 @kiwikzk @molynka My máme svůj byt v OV bez dluhů. Je to jen 1+1 v dřevostavbě, ale s nízkýma nákladama. Prodejnej je za 750 - 800 tisíc kč. Uvažujeme samozřejmě o tom, jak s ním naložit v případě hypotéky. Zda ho prodat, vzít si hypotéku na plnou částku nově kupovaného bytu a ty prachy z prodeje si schovat pro případ, že nebudeme zvládat splátky a budeme potřebovat do něčeho sáhnout. Páč splátka bude 6352 Kč, protože půjčovaná částka bude mega a půl. A když nám prostě pět let před splacením bude zbývat splatit třeba 300 tisíc, tak to pak smáznout naráz z těch peněz, abychom měli na stará kolena klid. Nebo zda ho prodat, vzít si hypotéku jen na poloviční částku kupované nemovitosti a platit místo těch 6352 Kč na splátce jen 2964 Kč jak nám vypočítali, ale s tím, že na účtu nebude žádná velká rezerva pro případ nouze. Nebo zda ho vůbec neprodávat a pronajímat, což nám ale okolí vymlouvá, prý nám nájemníci byt zničí, je problém sehnat někoho, kdo se k bytu bude chovat slušně a zároveň platit, navíc prý příjmy z pronájmu jedna plus jedna jsou malé, když se to zdaní. Co si o tom myslíte vy? Napadá vás jak ten byt vytěžit na maximum? A myslíte si, že se máme bát, i když svým způsobem máme 750 000 Kč ze stávající nemovitosti?
Odpovědět
@uztotakbude Byt bych prodal, 100 až 150 tis bych dal jako rezervu a zbytek dal na nákup nového bytu. Je nesmysl platit vyšší hypotéku a tím pádem úroky bance. Však se podívejte kolik přeplatíte bance v obou variantách a zjistíte, že za ty ušetřené peníze je třeba auto.
Odpovědět
@papinak Souhlas
Odpovědět
@uztotakbude toto je přesně můj problém ,který řeším a nevím taky jakou variantu zvolit
Odpovědět
Profilova fotka
@uztotakbude Taky máme byt v OV a řešíme přesně stejný problém. Byt v OV bychom chtěli prodat, ale teď jsou nemovitosti hodně dole. Je to risk, taky jsem četla hodně diskuzí na téma pronájem. Na druhou stranu si myslím, že jsou slyšet jen Ti, kteří mají špatnou zkušenost, mají udělané špatné smlouvy a tak. Těm co to funguje, se moc nechlubí. A musí jich být hodně, protože co vidím tady na sídlišti, tak pronajímá opravdu hodně lidí. Moje známá taky pronajímá, už se 2x spálili a stejně do pronajímají do třetice. Takže se to asi pořád rentuje. Je dobré, že máte možnosti. Jsou lidé, co nemají vůbec nic a jdou do 100% hypo jen s tím, že ručí kupovanou nemovitostí. My tedy zkusíme pronajmout a pokud to nepůjde, prodáme a částečně umoříme. A jak píše @papinak, nechat si z prodeje část na rezervu a neumořovat všechny peníze co dostanete.
Odpovědět
Profilova fotka
@uztotakbude také bych přidala názor - když jsem se podívala odkud jsi, tak bych na tvém místě volila prodej. V Boskovicích z nějakých mě neznámých důvodů jsou ceny bytů vysoké skoro jako ve velkoměstě, a nejsem přesvědčena, že by byla nějaká velká sháňka po nájemném bydlení v bytě 1+1 v této lokalitě
Odpovědět
Profilova fotka
nam ted poradce zjištoval hypošky potřebujem na dostavbu domu,příjem máme celkem s manželem 27tis zbytek nemá přiznanej na pásce takže s tím nemužem počitat a jediná banka která by nám pujčila a to chceme pouze půl milionu je unitcredit jinak všude nám to cca o 2-3 tis utíkalo aby nam pujčily
Odpovědět
Profilova fotka
@uztotakbude tak já te trošku uklidním doufám,jsem na meteřské s druhým dítětem,a jelikož se náš příjem rapidne snížil(plat sem mela kolem 30tis)mateřskou mám ted 11tis a pak rodičák 7tis,manžel má 25tis,tak pořád v klidu zvládáme,a to doplácíme hypošku na byt kterej jsme prodaly a z peněz stavíme,a další menší hypo si budem brát ted,taky máme občas strach ale hold se radši co nejvíc uskromníme a co nejdřív hypo splatíme a pak si budem jezdit na dovolený atd,nechceme být taky otroci splátek dneska je to fakt o hubu a to si troufám říct že má manžel práci kterou bude mít vždycky,ale já třeba po mateřsky budu bez práce.no a co se týče dětí tak na první dítě počáteční investice je sice kolem 20tis a výš na tom pak záleží jak jsi náročná a jakej chceš kočárek atd,ale pak už to dítě nic moc nestojí než pujde teda do školy tam se to už pak zas o něco zvedá a na druhe dítě máš většinou všechno po prvním,a ted je trend si věcičky měnit za par kaček mezi kamaradkama známejma takže co nepotřebujem prodám a nakoupím co potřebujem.ufff se se rozepsala:-D
Odpovědět
@ratatooy To není možné. Nám počítali hypo jen z manželova příjmu 15 tisíc a normálně mu půjčí až milion a tři čtvrtě. Máme to černé na bílém.
Odpovědět
@ratatooy Uklidnila neuklidnila, ale děkuji za názor. O platu 30 tisíc si můžeme jen nechat zdát. Já dělám za deset a manžel za patnáct. Takže jste trošku jiná liga :-D Ale s dětma máš určitě pravdu. Navíc já jsem člověk, co prtěti oblečky koupí v sekáči, páč mimču je to šumák a většinou je to párkrát nošené a nic tomu není. Kočárek taky nepotřebuji ten nejdražší trendy, však jsou hezké a kvalitní i za polovic. Autosedačku nevím zda budu řešit, páč nemáme auto a nemocnici máme kousek od domu (teď i od toho nového, co o něm uvažujeme), přebalovací pultík apod. nechci, na co, dřív nebyly, přebalovalo se na posteli a taky se to zvládlo, dle mne je to jen další krám do baráku :) Já jsem v tomhle fakt skromná. :-N
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?