Hypotéka na družstevní byt a klasická, jaký je rozdíl?

Profilova fotka
Chci se zeptat, zda-li výše splátky a celkově procento úvěru je stejné jako u klasické hypotéky, nebo pro hypoteku na družstevní byt jsou hodnoty vyšší? Hledám informace u Hypotecnibanka.cz, ale jejich kalkulačka je stejná i pro družstevní byt, tak nevím no :( Na víc jsem slyšel, že splátky v rámci družstevního bytu nejdou zatím na splacení úvěru, ale jdou přímo bance. Splacení jde až jakmile se byt převede do OV. Je tak?
Odpovědět
Profilova fotka
je to pravda. Momentálně máme předhypoteční úvěr, kde je úrok vypočítáván z ceny bytu a splácíme pouze úrok. jakmile bude byt v OV, začneme splácet samotnou hypotéku, kde je úrok nižší
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Profilova fotka
@cevepe. Financování družstevního bytu je trochu specifické. Především je nutné zjistit, zda je byt převeditelný do osobního vlastnictví a případně, kdy tomu tak bude. Banky tuto formu účelu profinancovávají tzv. "Předhypotečním úvěrem", se kterým se zároveň sjednává i klasický hypoteční úvěr. Metodika bank je různá. Jsou na trhu pouze některé banky poskytující tuto službu. Z předhypotečního úvěru se platí pouze úroky a v momentě, kdy je byt převeden do osobního vlastnictví se předhypoteční úvěr překlápí do klasického úvěru, jehož splácení probíhá "normálním" způsobem. U předhypotečního úvěru je ještě jedno specifikum - a sice byt musí být převeditelný max do 1roka do osobního vlastnictví. Na trhu je i banka, která tuto podmínku prodlužuje až na dva roky. Pokud chceme koupit byt, který zůstane družstevní, tak jediná možnost financování je mít dostatek vlastních prostředků nebo v případě financování úvěrem mít jinou zástavu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?