Hypotéka na dům i pozemek

Dobrý den, moc prosím o pomoc a vyjádření se, jsme s přítelem ve slepé uličce. Rozhodli jsme se přes jednu firmu nechat si postavit dům (dřevostavbu) a zároveň přes firmu, s kterou spolupracují koupit pozemek. Dům i s nadstandardy vyjde na cca 2 200 000 Kč a pozemek na 2 000 000 Kč. Stavební firmě jsme zaplatili zálohu 300 000 Kč a kolem 45 000 za vyřízení stavebního povolení. Nejvýhodnější nabídka na hypotéku vyšla od České Spořitelny. Vlastní zdroje máme 500 000 Kč s tím, že bychom si od banky vzali ještě překlenovák. Nicméně, zde nastává problém. Začalo se vyřizovat atd. pan odhadce na hypotéku, po nás chce stavební povolení vyřízené on tvrdí, že se to dá udělat rychle, jak stavební firma, tak i jiné zdroje tvrdí, že to trvá kolem 3 - 6 měsíců, bohužel ke stavebnímu povolení, po nás stavební firma chce abychom měli udělané vodovodní šachtu a kanalizační. To ale nemůžeme udělat, jelikož pozemek není náš a nemáme to koupený, na to potřebujeme hypotéku. Nyní se točíme v začarovaném kruhu. Můžete nám prosím poradit - co po nás má podle zákona odhadce banky chtít? Jak nám může poskytnout hypotéku co nejdříve? Nebo jak celou situaci vyřešit. Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
Odhadce po vás může chtít cokoli. Zřejmě bude nejjednodušší financovat nejdříve pozemek.
Odpovědět
Aaaaa Koloušci :) konečně si dneska můžu udělat čárku za zkažený životní sen! Předně, byla velká chyba platit zálohu 350tis za nic :) Za druhé, 45tis za vyřízení stavebního povolení jste vyhodili oknem. Průměrně inteligentní člověk to zvládne s přehledem sám, zde v diskuzích najdete informací co hrdlo ráčí. Jinak.... neexistuje žádný zákon, který by odhadcům říkal, co po kom mají chtít. To je čistě věc banky. Zní to jako tisícekrát omýlané klišé, ale zajděte do banky a tam prijděte podmínky poskytnutí hypotéky. Tečka. A zapracujte na slohu :)
Odpovědět
@janato107 zkuste jinou banku. Brali jsme si taky hypo na pozemek + stavbu a nikdo po nas zadne stav. povoleni predem nechtel. Stacila studie & rozpocet baraku, navrh kupni smlouvy na pozemek a hotovo. Odhadce na to mrknul, rekl, ze to ma hodnotu o 100tis mensi nez chceme pujcit, takze jsme museli dat o 100k vic ze sveho a zadny problem pak nebyl. Mame hypo pres CSOB... @trolll Jen takovy poznatek k tem 'vyhozenym' 45k za povoleni. Souhlas s tim, ze to je moc, ale rikat, ze to jsou uplne vyhozene penize, neni fer. My to meli vyrizeno firmou za 10k a s radosti jsem to zaplatil - ne proto, ze bych to nezvladl vybehat sam, ale proste proto, ze na to jednoduse nemam cas...
Odpovědět
Je divný, že chce firma ke stavebnímu povolení rovnou sítě a šachty...nám to dělala firma až po, nemůžeš přece něco kopat a napojovat na potrubí, když na to nemáš razítko, resp. když to ještě není tvoje, jak píšeš... Částka 45 000,- Kč za povolení je docela dost, ale zřejmě sází na to, že to klient za to dá, protože pak bude mít klid. Odhad času 3-6 měsíců je reálný, myslím, nám to trvalo skoro rok, vyřizovali jsme sami. Hypotéka jde rozhodně vzít jenom na pozemek, i když tam ještě nejsou žádné inž. sítě. Dají vám 80% z odhadu a pak se může částka vyplácená bankou navyšovat, podle toho, jak stoupá cena pozemku (pak už i domu). Asi bych zkusila taky ještě jinou banku, my jsme obešli 4 hlavní banky - ČS, HB, KB, RB...nakonec jsme skončili u HB. Držím pěsti, ať se dílo podaří, ale věřím, že to jsou nervy:O( My jsme měli taky stresy a bankama... :-|
Odpovědět
@janato107 po nas chteli taky stav. Povoleni, ale my jsme uz pozemek meli. Tak bud jinou banku, nebo hypo na pozemek a pak na dum. S temi pripojkami je to zvlastni....nemohla by to udelat ta firma co vam stavi?
Odpovědět
@bamak My mame podminku dolozit povoleni / ohlasku az v samotne hypo smlouve, na zaklade cerpani. Proste cerpani do X (=cena pozemku) za urcitych podminek (vicemene dodat kopii kupni smlouvy pozemku + dolozit zrizeni zastavniho prava na pozemek pro banku), pro dalsi cerpani (=na barak) pak proste musime dolozit kopii povoleni. @janato107 Jak rikam, zkuste jinou banku nebo aspon dalsi jednani s aktualni bankou. Pozadavek dolozit povoleni pred tim, nez skutecne vlastnite pozemek, je nesmyslny. Pochybuju, ze to realne vubec jde...
Odpovědět
@janato107 zkuste jinou banku, běžně je SP nebo ohláška potřeba až při čerpání na stavbu, nikoliv na schválení hypotéky ani čerpání na pozemek. Ono by to nebylo moc nebylo ani v praxi možné, těžko budeš žádat o povolení na pozemek, který není tvůj.
Odpovědět
Děkuji všem, za dobré rady. :) za svůj sloh se omlouvám jelikož dělám kontrolora bc. Prácí, a toto jsem psala po mobilu, který jak všichni dobře víme si něco opraví podle sebe. :-D A co se týče, naší inteligence nepochybuji o ní. :-N Bohužel já i přítel jsme časově vytíženi pracovně a ani jednomu z nás zaměstnavatel neumožní si vzít dovolenou na vyřizování. Takže v rámci možností a času, vyřizujeme, co se dá.. Nicméně díky ostatním cenným radám jsme to snad nějak vyřešili a moc děkuji. x-)
Odpovědět
@mirekb Výmluvy :) Zřízení datovky: 10min přes oběd na poště. Pak občas po večerech 15-20min. A představ si... já pracuji třeba 13h denně a čas na takovéhle pitomosti jsem si vždycky udělal :) Všechno se dá vyřešit telefonem, e-mailem, datovkou.
Odpovědět
@trolll pominu-li, že opravdu ne všechno se dá vyřešit telefon, emailem nebo datovkou, tak nějak nechápu v čem je ta obrovská úspora času. Že tam nemusíte dojet? Super, ale maily se za vás nenapíšou, podklady se za vás neseženou a úředníci se sami taky nezaurgují. Kdyby to trvalo celkem 15 minut, tak za to platit nikdo nechce, ale když jste v tom tak zběhlý, tak jistě víte, že to rozhodně není práce na 15 ani na 30 minut ;)
Odpovědět
@ookami_hime Ale no tak :) Opravdu se chcete tslovíčkařit Četla jste ty formuláře pro žádosti/vyjádření/...? Co je na nich tak speciálního? Jméno? Příjmení? Pozemek? Popis stavby? Výkon krbové volžky? Němla byste tohle náhodou vědět? Neměla byste to mít v průvodní zprávě k projektu? Věřte mi, papíruji pořád. A pořád je to to samé dokola :) Mám tak trochu pocit, že jste už vyhodila peníze za něco, co jste si mohla v pohodě udělat sama... a teď to víte a hledáte, čím to omluvit :)
Odpovědět
@trolll ne, takovou službu jsem si opravdu nepřiplácela, jen tvrzení že shromáždíte veškeré podklady a vykomunikujete to s úřadem a sousedy během čtvrt hodiny, to je velmi dobrý vtip.
Odpovědět
Článek se načítá
@ookami_hime Čtěte prosím pořádně. Nepsal jsem o jedné čtvrt hodině :)
Odpovědět
@trolll no, pak si budete muset rozhodnout co že se tím argumentem snažíte dokázat. Pokud jste jich myslel skutečně více než 1 - 2, tak ta logika, že každý si na to může najít v pohodě čas je dost zcestná. To, že si to lze rozložit do x dnů stále nic nemění na výsledném čase, který tím člověk celkově stráví. Někdo si svého volného času holt cení více.
Odpovědět
@ookami_hime Tohle mě baví :) Díváte se večer na televizi?
Odpovědět
Profilova fotka
Zkuste najít jinou banku a financujte nejdříve koupi pozemku. Nevím, co je to za stavební firmu, ale nic moc kvalitního to nebude. Nechápu, jak po vás pro stavební povolení může chtít vodovodní a kanalizační šachtu. To můžete dělat až když máte stavební povolení. Jinak pokud firma chce 45 tis. za veškerou projektovou dokumentaci, ne jen "vyřízení", možná jste to jen špatně formulovala, tak na tom nevidím nic špatného. Jestli půjde o povolení, je to delší časově, ohláška se dá zvládnout za 2-3 měsíce. Takže radím a) změnit banku, b) koupit nejdříve jen pozemek a c) změnit stavební firmu ;-)
Odpovědět
@trolll občas, pokud je čas a není co jiného dělat ;)
Odpovědět
@janato107 Dobrý den, tady je o tom článek https://www.hypoteka.cz/detail/pozeme..., možná tam najdete nějaké odpovědi. Nebo bych tam zkusila i přímo napsat a zeptat se odborníků
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?