Hypotéka na dům. Co vše je potřeba?

Přeji hezký den. Příští rok by jsme si rádi zažádali o hypotéku na koupi staršího rodinného domu, který by jsme si chtěli postupně zrekonstruovat. Ráda bych se tedy zeptala, co vše je k žádosti o hypotéku potřeba, aby proběhla úspěšně? Vím jen o potvrzení příjmů za uplynulý rok. Snažila jsem se tyto informace vyhledat na stránkách několika bank, ale bez úspěchu (nebo neumím hledat :-N ). Předem děkuji za reakce. :-)
Odpovědět
1
2
Dobrý den. Žádali jsme loni a bylo to u různých bank různé. Někde chtěli životní pojištění nás obou, jinde zdravotní posudky, ale všude chtěli - zda máme nějaký majetek, kterým budeme ručit (nemáme, hyp. jsme dostali), příjem, zda máme pracovní smlouvy nadobu neurčitou... Ideálně to chce obejít a oni pomůžou, jak jde o peníze:-) ale opravdu se ty požadavky hodně lišily.
Odpovědět
Profilova fotka
S hypotékou nám poradila finanční poradkyně, takže bych se obrátila na někoho takového
Odpovědět
Finanční poradkyně určitě. :-) Jen jsem chtěla zatím pouze teoreticky vědět informace a třeba i zkušenosti. :-)
Odpovědět
@petit_grisu financni poradkyni si proklepni prvne, my byli presvedceni, ze mame skvelou, ovsem jen do te doby, ne nas zacala tlacit, ze nikde jinde nez v KB nedostaneme 100% hypo na pozemek. Nasledne jsme zjistili, ze to neni pravda, ze nam to da nekolik dalsich bank s daleko vyhodnejsim urokem. Vzala si od nas papiry aby nas proverila, jestli nam hypo daji a aniz bychom to vedeli, dala pokyn k prevodu uctu na jinou pobocku, pak nam mavala papirem o prevodu pred nosem ze to musime podepsat, ze na nasi puvodni pobocce trva vyrozeni dele. No to ze uz ten pokyn dala jsme se dozvedeli, az kdyz jsme to odmitli a ona byla dost agresivni, tak jsme ji rekli, ze dokud nereknu pravdu, tak nic nepodepisem. Take nam rekla, ze jsme v resjstriku SOLUS a ze nam nedaji 100% hypo, ze se to nevymazava. Omyl. Solus se maze po trech letech a ty prave nastaly. A to jme ji verili, protoze delala hypo mym rodicum a byla v pohode. Nicmene provize u KB pro ni byla asi daleko zajimavejsi, nez u jinych bank. Take aktualne jsme se rozhodli, ze si hypo zaridime sami. Takze duver, ale PROVERUJ :-) Jeste pred dvema mesici bych take financniho poradce doporucovala, po tomhle uz ne. S bankama jde i docela vyjednavat staci rici ze jinde mas lepsi nabidku a oni se rozkraji proto, aby sis vzala hypo u nich :-) A co potrebujes...potrebujes prijmy vsech zadatelu jak za uplynuly rok tak nektere banky berou k tomu i za posledni tri mesice. Pak jestli budes rucit necim jinym nebo tim domem. A pak se to dost lisi.
Odpovědět
To je asi v každé bance jinak, my jsme si oběhali všechny banky, pak si vybrali tu, která má nejvýhodnější podmínky a pak se pořád jen papírovalo. :-D Když si zajdeš do banky, tak ti přesné info dají, nicméně, my jsme museli mít udělaný odhad nemovitosti, podepsanou předkupní smlouvu s majitelem, doložené příjmy jak moje, tak manželovi, protože jsme žádali spolu a asi jsem ještě na něco zapomněla, ale toho bylo tolik, že i když jsme byli připravení, tak to stejně trvalo. Ještě jsem si vzpomněla, že jsme museli hledat i doklady o již dříve zaplacených úvěrech.
Odpovědět
@gutgirl my nemeli banka ale nezavislou hypotecne poradkyni...
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote taky jsme měli nezávislou finanční poradkyni. Nabídne Vám třeba a doporučí, ukáže čísla všech bank a ty co Vám mlžou dát nebo ne.
Odpovědět
@onicka no tak to nam neudelala, nam rekla, ze nam jina nez KB neda 100% hypo na pozemek a zjistili jsme, ze to neni pravda a ze lze. Viz co jsem psala vyse, tam mas vse o "nasi" hypotecni poradkyni napsano.
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote no nám dala právě na výběr ... KB , hypoteční banku a ještě něco.... ale hodně nám cpala pojistky, ale nenechali jsme se jen tak zmást.
Odpovědět
Profilova fotka
já bych tedy poradila, nejdříve finanční poradkyni abyste věděli co k tomu potřebujete a pak si to prověřit a domluvit s bankou samy.
Odpovědět
@onicka tak je to nejlepší, nechat si poradit, ale pro jistotu si to ještě ověřit.
Odpovědět
@gutgirl to urcite....jo a holky pozor, kdyz uz vas necha poradkyne u jedne banky proverit se vsim vsudy, ostatni banky to uvidi a nedaji vam hypo, dokud jim od te banky, kde vas proverovali nedonesete papir, ze od nich hypo neberete. Protoze kdyz se nekde nechate proverit, zda-li vam hypo daji, tak vas i automaticky davaji do bankovniho registru jako zajemce-zadatele o hypo u te konkretni banky. My jsme to nevedeli bohuzel.
Odpovědět
Článek se načítá
@mitote to jsem teda nevěděla, ale když si hypo u té banky brát nebudeš, tak by neměl být problém, aby vytiskli papír, ne?
Odpovědět
@gutgirl no pry snad ne...ja to taky nevedela, dozvedela jsem se to tady a mela jsem malem infarkt, takze az budem obihat banky, tak musime pak dolozit ze u KB hypo brat nebudeme. A nerekla nam to ani ta poradkyne, kdyz nas tam nadavala na provereni, to jsem z ni az pak vymlatila, ze to tak skutecne je.
Odpovědět
Profilova fotka
My se nechávali prověřit u ČS, UniCredit Bank, KB a Hypoteční banky (posl. dvě přes fin. poradkyni) a všude nás bezproblému prověřili i přesto, že jsme už odjinud měli schváleno, že nám hypo dají a za jakých podmínek. Žádný papír od ostatních bank, že o jejich hypo nemáme zájem, jsme nepředkládali, takže si myslím, že to je hloupost.
Odpovědět
@zmrz_lina tady na strese se to uz resilo, ze jsou banky, ktere to vyzaduji a vim to odsud a nasledne me to i finan. porad. potvrdila. Takze nevim, asi je to individualni.
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote - My potřebovali 100% hypotéku, v té době ji nabízely zmiňované 4 banky. Nejprve byly prověřeny KB a HB, poté jsem ještě individuálně šla do UCB a ČS a nikde ode mě papír nechtěli. Jen potvrzení o našich příjmech, potvrzení zaměstnavatele o tom, že mi bude prodloužena smlouva (mám na dobu určitou) a někde ještě výpis z účtu za posl. 3 měsíce. A prověřili nás právě ve všech registrech apod. a na základě toho už jsme dostali přesnou nabídku co za kolik (trvalo to obvykle 1-2 dny) :-) Takže asi záleží no :(
Odpovědět
@zmrz_lina asi jo no, my uz se chystame si vse vyridit sami, navic nam dala podle me dost nevyhodne urok skoro 5% a to me v dnesni dobe prijde jako ulet :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote - My potřebovali 100% hypo na 1,6 mio, máme úrok 4,5 % s fixací na 5 let a nikde jinde se tomu ani nepřiblížili (nejblíž byla ČS se 4,8 %, ale UCB střílela úrok 6,5% - to sem se jim tam málem začala smát - a HB 5,6 %). Je pravda, že úrok je vyšší, ale při 100% hypo jsme s tím počítali a nebylo podmínkou žádné pojištění ani nic podobného. Kamarád si takhle bral u KB hypo na 800 tisíc (asi 350 měl vlastních) a dali mu 4,29 % s podmínkou platby nějakého pojištění (měsíčně asi 800 Kč)... Takže my jsme proti tomu dopadli dobře. Ono zas na ty reklamy, co slibují úrok kolem 3-3,5 % se podle mě nedá moc spoléhat, to je jen pro někoho a s hromadou navazujícících podmínek. My máme jedinou podmínku - aby přítelova výplata chodila na účet v KB a udělali jsme měsíčně alespoň 3 transakce. Dokonce mi hypo i navázali na studentský účet (příteli udělali jako disponenta účtu), takže poplatky za účet jako takový se blíží nule a ty 3 transakce jsou 2x trvalý příkaz (elektřina, internet) a trvalý příkaz na převod zbývající části výplaty na přítelův účet u Mbank (ten mám taky a ty aktivně využíváme - na rozdíl od KB). Jinak hypo jsme řešili v dubnu, takže nabídky, které jsme dostali, se vztahují k dubnu 2011.
Odpovědět
@zmrz_lina my chceme hypo na milion, ale dosahi bychom skoro na tri. To neda, ale kamarad ted u dvou milionu dostal u CSOB urok kolem 4% a bere 100%.
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote V dubnu bohužel ČSOB nenabízela 100% hypotéku, byla jsem se tam ptát a nabízeli myslím max. 80 %. My jsme taky měli v pohodě, potřebovali jsme 1,6mio a příjmy by nám stačili na skoro 4 miliony, ale i tak bylo to, co bylo a z toho jsme museli vybírat.
Odpovědět
@zmrz_lina jasne no...ja chci zkusit Rajfku, Ceskou sporku, Lisku a teda to KB...a budu nane i tlacit, ze jinde mam takove a a makove podminky, oni dnes aby meli klienta uz jsou dost schopni o podminkach vyjednavat
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote - to jsem taky dělala :-D Měla jsem lejstro od jednoho a chodila po ostatních :-D ale nakonec ta fin. poradkyně stejně měla nejlepší nabídku (úvěrů dělá hodně a fakt tam nebyla žádná skrytá podmínka) no. Tak ať se povede sehnat.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
@mitote prosím,můžeš mi napsat jméno té poradkyně,Taky nějakou zvažujeme,,je to hrozný.....
Odpovědět
@jaraja asi fin poradkyne? nemohu ji doporucit
Odpovědět
@mitote já vím,jen potřebuji vědět,aby to nebyla ta samá,s kterou jsme v kontaktu
Odpovědět
@jaraja mas to v IP
Odpovědět
Lidi,já se asi picnu.Mám už v těch finančních poradcích pěknej zmatek.Stále zvažujeme mezi dvěma a teď si vyber! Jak má v dnešní době člověk poznat,že ti vážně chtějí pomoci? Vůbe c se s manželem nevyznáme v tom,jakou máme mít úrokovou sazbu,na kolik let,atd....Jak jsem psala,pozemek už máme,chceme ručit u banky 2 nemovitostma,který nemáme ještě prodaný,takže do stavění se nemůžeme a ani nechceme pustit dřív,než se jedna z nich prodá...a pak si vzít hypo.Je lepší 100% nebo jen třeba 80%?Která banka je v dnešní době v kursu???
Odpovědět
Profilova fotka
@jaraja Brali jsme si hypo loni v prosinci (takže už skoro před rokem) a obecně platilo, že 100% hypo má vyšší úrokovou sazbu než 80% a ta zase vyšší než 70%. Která banka je "v kursu" nelze takhle obecně říct, pže vše se dost odvíjí od vaší konkrétní situace. Jednotlivé banky mají různě nastavená úroková zvýhodnění-za pojištění, za účet u nich, dobu věrnosti (jak dlouho u nich jste), za částku, kterou si berete (u nás při částce nad 2M snížení o 0,10%), zmiňovaná výše zajištění (70% snížení o 0,15% oproti 80%), oblast povolání a vzdělání (to mě docela překvapilo) a pár dalších, o kterých bohužel někdy nevědí ani fin. poradci, pže se to průběžně vlivem konkurence upravuje... My jsme spokojeni s ČSOB - před rokem jsme dostali úrok 3,87% s fixací na 5 let. Ale teď jsou sazby zase ještě nižší:-) Tak hodně štěstí!
Odpovědět
@ykram Víš,já si říkám,zda je na to všechno lepší mít finančního popradce,nebo to zvládneme sami.Je to ubíjející,lítat a zjišťovat co ti kde dají.Mám otázku,fin.poradkyně nám řekla,že můžeme si zažádat o hypo ale nečerpat,dokud neprodáme alespoň jednu nemovitost,asi kvůli tomu,aby se nečerpallo celých 100 %,já nevím.Chceme začít taky příští rok,tak se v tom docela plácáme.Řekla nám taky to,že doba čerpání hypo by byla 5 let,ale čerpat jí zatím prý nemusíme,mění se v té době úroková sazba?Díky
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?