Hypotéka na dům nebo i na pozemek

Dobrý den, máme zamluvený pozemek a az bude zasíťovaný můžeme si jej koupit. Na pozemek máme vlastní peníze, tudíž bychom si brali hypo jen na dům, nebo je lepší vzít hypotéku na pozemek i dům a vlastní peníze si nechat ? Co je lepší z hlediska čerpání hypo, nebo zástavy nemovitosti? Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
nejlepší peníze jsou ty, které si nepůjčíte. Když vložíte do pozemku (koupíte si ho za své) tak nejenže ušetříte na úrocích, ale nebude se Vám stavba prodražovat (o úroky na pozemek navíc). Musíte ale myslet taky na to, že další nemalé výdaje budete muset "táhnout" z jiných zdrojů (z výplaty) a to taky není málo (než se fyzicky kopne). Jako třeba projekt domu apod srandy.
Odpovědět
Samozřejmě máme i jiné rezervy jako stavební spoření apod :) takže peníze do začátku máme, jen me zajímá co je výhodnější, jestli pozemek koupit za vlastní nebo na hypo :). Ještě se zeptám, brala by pak banka pozemek (koupený za vlastní peníze) jako ,,nasetrene peníze,, a mohli bychom dostat vyšší hypotéku nebo ne?
Odpovědět
Profilova fotka
Chce to spočítat, ovlivňuje to řada faktorů: rozpočet, kde se pozemek nachází...Zažil jsem, že klient stavěl dům za 5 mio (40 km od metropole), ale odhadce řekl, že za víc jak 2,9 se tam neprodá. Takže co teď? Když koupíte pozemek na hypo, funguje to tak, že banka chce abyste proinvestovali svoje peníze a pak pustí další peníze. Ale taky je pravda, že některé banky mají v pravidlech, že poskytnou na rozjezd 500 000 (max. 1mio) nad aktuální hodnotu pozemku. Takže koupíte v první fázi pozemek + vyčerpáte navíc 500 000 na rozjed, pak přijde odhadce, udělá zprávu a podle aktuální hodnoty banka pouští další peníze. Teoreticky si tak můžete nechat svoje peníze na potom.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?