Hypotéka na koupi domu a jeho rekonstrukci

Dobrý den, prosím o radu a vaše zkušenosti. Kupujeme starý dům, který vyžaduje kompletní rekonstrukci. Zvažujeme financování. Jedna varianta je hypotéka na koupi domu, pak nechat zpracovat projekt a oběhat úřady, pak zažádat o navýšení na rekonstrukci - to by bylo např. za rok, kdy nám bylo řečeno, že už může být vyšší úrok - nikdo neví, co bude. Spáleli bychom už ale hypotéku. Druhá varianta je zažádat o celou částku - koupě + rekonstrukce s tím, že by se z toho zatím zaplatil dům, zbytek se nechal a začalo se čerpat také za rok se zahájením rekonstrukce. Tady bychom měli jistotu domluveného úroku, ale nejistotu s tím, že dokončeno musí být do dvou let a teoreticky by to reálné být mělo, ale co když se něco stane - problémy s povolením atd....Nevýhodou také je, že by se po dobu do vyčerpání splácely jen úroky. Zástavu máme dostatečnou, vlastní prostředky nějaké taky - z těch bychom nějaké práce taky financovali a něco brali jako železnou rezervu. Jak jste to měli vy? Děkuji všem za radu.
Odpovědět
Profilova fotka
Záleží, jak to máte s příjmy a kolik bude stát rekonstrukce, jak velká rekonstrukce to bude. Menší rekonstrukce se dělají na jeden úvěr, větší rekonstrukce na dva úvěry, klidně je můžete s bankou uzavřít najednou.
Odpovědět
@vladimirsvorba Děkuju
Odpovědět
Nám třeba Air Bank dala hypotéku na větší částku, než byla kupní cena domu. Splňovali jsme zástavu a příjem, s tím problém nebyl. Tu částku nad rámec kupní ceny jsme hned po připsání peněz přesunuli v rámci Hypotéky Air Bank na tzv. Chytrou rezervu. Tam jsou peníze uložené a můžeme zažádat o jejich "vydání", např na rekonstrukci. Dokud tam ty peníze jsou, tak z nich se nepočítají úroky. Takže teď máme dlužnou částku, co jsme si půjčili na nákup domku a na chytré rezervě čekají peníze na rekonstrukci. Také na chytrou rezervu můžeme dávat peníze, které máme navíc, tím snižujeme tu jistinu rychleji, než jen splátkami. Ale pořád jsou peníze "naše" a do úplného splacení celé hypotéky o ně můžeme kdykoliv zažádat zpět.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?