Hypotéka na rekonstrukci - bez dokládání faktur

Chci se zeptat, zda máte někdo tento produkt, který nabízí už většina dnešních bank. Potřebujeme si něco ověřit :(
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
My si vzali hypotéku a část jsme financovaly právě rekonstrukci. Reko jsme si museli ale zaplatit sami a právě teď musíme doložit faktury a snad okamžitě nám uvolní zbytek peněz... Bez faktur to asi nejde podle toho , co jsme zjištovali... :/ Co potřebuješ?
Odpovědět
Profilova fotka
@masky My máme hypo bez dokládání faktur, ale na stavbu. Celou částku jsme dostali po podpisu smlouvy najednou (tedy před stavbou) a za 3 roky jen musíme doložit kolaudační souhlas.
Odpovědět
@ykram ... to zní pohádkově, a mohla bych prosím vědět, která banka Vám takovouto hypotéku poskytla? děkuju :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lucijeje Byla to ČSOB. A to jsme o tuto možnost nežádali - mysleli jsme, že budeme muset dokládat faktury, ale pak sami navrhli, že bude pro všechny jednodušší toto:-)
Odpovědět
@ykram ... páni, a zařizovali jste si hypo sami nebo přes nějakého poradce? ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lucijeje Sama, prostředníkům moc nedůvěřuju (taky musí být z něčeho živi) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My děláme refinancování hypotéhy z GE do České spořitelny,a navýšili jsme ji o 300tisíc. Nemusíme dokládat faktury,spořitelna chtěla jen přibližný rozpočet co se bude dělat. Před hypotékou přijde odhadce,a opět přijde po dokončení prací na kontrolu jestli bylo provedeno vše. Nám to odhadce nacenil jako kdyby to dělala firma,ale my to budeme dělat sami takže se ještě ušetří na nábytek. Pokud jsou dané práce provedené spořitelna nezkoumá kolik to skutečně stálo.
Odpovědět
No přesně na to co psal mara72 jsem s ptala. Jde mi o to, že si pučujeme na rekonstrukci + část (15tis) z toho se bude platit dluh současný, ale tím, že to je tento produkt (ČSOB), tak dostaneme peníze na účet a po rekonstrukci pouze přijde odhadce a koukne jestli práce, které předložíme že budmee dělat budou provedeny. Žádné proplácení faktur nebo jejich dodatečné dokládání. Ale pořád nechápu jak zjistí, jestli se ta částka opravdu utopila v tý rekonstrukci? budem to dělat svépomocí a chcem financovat i vybavení. Bude počítat jen práce, nebo i vybavení bytu?
Odpovědět
Banku zajima hlavne zvedla hodnota nemovitosti. taky u sporky nic nedokladame. rozpocet mame silne orientacni pokud na vse nezbude tak dilci veci vynechame dulezita je finalni hodnota domu neni nutny dodrzet vsechny plany v rozpoctu. na reko jsme si brali s hypotekou dokud nevycerpame celou castku splacime jen uroky nikoli jistinu. Nabytek a kusove koberce ne. koberce rezane na miru ano lino atd ano. kuchyn linka ano vestavene skrine tez. zjednodusene co si muzete odstehovat se do odhadu nepocita.
Odpovědět
No to právě řešíme no....my si pučujeme 400tis na úplně mega rekonstrukci 2+1, ale budem z toho kupovat i gauč, pračku, skříň atd. Samozřejmě ale vše budem dělat svépomocí, tak snad se to nějak utopí no. Hodnota se zvedne určitě o hodně, ale v dnešní době nemovitostí si netroufám říci, že dvojnásobně. Byt je momentálně v šíleném stavu a uděláme z toho úplně nový byt, tak to by jim snad mohlo stačit :) A co by se stalo, kdyby řekl, že to tu hodnotu nemá? museli bychom doložit na celých 400tis faktury? nebo jak b to řešili?
Odpovědět
nepíšeš jak to máte s tím bytem, jestli je to vaše nebo taky na hypo. - pokud je byt na hypo a k tomu další navýšení na rekonstrukci tak je to něco jinýho, než když je byt váš a berete si hypotéku na rekonstrukci na 400tis a zástavou úvěru je byt v mnohem větší hodnotě. co jsem se ptal manželky, tak hodnota by se měla zvednout o cca 70% půjčených prostředků - tzn. od nás se očekává, že z každého 100tis na rekonstrukci zvedneme hodnotu domu o 70tis - tam je nejlepší opravdu poradit se s odhadcem, ten ví nejlíp co nejvíc zvedne cenu nemovitosti - pokud hodnotu nezvedeneme, tak další postup je prý individuální na základě dohody s bankou a odhadcem :)
Odpovědět
Profilova fotka
také jsme refinancovali a půjčovali si o 300 tis. víc - faktruy se nedokládaly a byla to pohoda :) jen odhadce pak musí nacenit tu potřebnou částku nebo doložit kolaudační souhlas ..
Odpovědět
Článek se načítá
@nemec byt je v osobním vlastnictví přítele rodičů.Takže hypotékou vázaný není. Bude zastavovaný tedy byt bez zatížení hypotéky...chceme si pučit 400tis na rekonstrukci a vybavneí bytu. Hodnota toho bytu v našem okolí při dnešních cenách nemovitostí může být od 650-750tis. Z těch 400tis chceme kompletně vybourat umakartové jádro, udělat nové zdi, trošku změnit dispozici bytu, prostě kromě dvou nosných zdí a již plastových oken nezůstane nic. Tak právě řešíme, jestli v tom odhadu projdeme. Nemáme totiž našetřenou žádnou závratnou částku a protože se stěhujem od rodičů, mimo oblečení nemáme nic :) Protože si chceme teda kupovat i nějaký nábytek z toho...ne samozřejmě všechen a tím, že budem stavět svépomocí, ušetříme hodně za práci. Pokud by to bylo ale bylo jak jsi psal, tak by hodnota bytu musela stoupnout o 280tis, tak to by podle mně být problém neměl ;-) Nebo jestli si raději pučit míń, jen na stavební práce + kuchyň a koupelnu, a zbytek třeba neúčelovou půjčku. Hypotéku bych měla ale za krásný úrok, tak bychom chtěli od banky na hypotéku co nejvíc :(
Odpovědět
co jsem vyzjistil u manželky tak když je zástavou ten byt, tak pokud hodnotu nebude řešit odhadce, pak se předkládají faktury, pokud se faktury nepředkládají, pak odhadce odhadem potvrdí, že jste si nekoupili za půjčku auto, ale šlo to do toho bytu. ještě je možnost vzít si těch 400 hypotéku a my třeba tam máme možnost nevyčerpat 10 procent z celkový částky, pokud bychom nedočerpali víc, je tam pak prý sankce podle banky - my máme 0,5% - takže si uděláte po dohodě s odhadcem ( a nemusí to být bannkovní, my si třeba pozvali známýho ještě před koupí domu, abychom vůbec věděli, na čem jsme a budem) nějakej rozpočet jakoby rekonstrukci dělala firma a použili jste tam třeba lepší materiály = rozpočet nadsadíte a během rekonstrukce pak uvidíte, jestli nějaký peníze ušetříte i na běžný vybavení..
Odpovědět
No trošku nechápu to s tou možností nedočerpání. Po podpisu smlouvy dostaneme všechny peníze hned na účet a máme je okamžitě k dispozici, tohle je spíše asi u možnosti, kdy dostáváte peníze podle doložených faktur ne? Každopádně děkuji za odpověď, líbila by semi ta varianta jak jste psal s těmi 70% ale není to jistý no, tak to asi nebudeme riskovat a půjčíme si méně.
Odpovědět
nejlepší bude se zeptat přímo kde jste si půjčili o kolik se musí zhodnotit cena bytu. my nemusíme peníze vyčerpat najednou - můžeme je čerpat postupně a máme na to nějakou lhůtu, pokud bychom je vyčerpali všechny najednou, tak od té doby nám běží další lhůta, dokdy musíme zvednout cenu domu. proto vyčerpáme jen část a zbytek zatím necháme podle toho, jak rychle budou práce postupovat.
Odpovědět
Profilova fotka
@masky ahoj, my máme hypo od hypoteční banky...koukni se na jejich www stránky, např. na americkou hypotéku (půjčí ti až 70% zástavní hodnoty a nezjišťují na co peníze potřebuješ) všechno mají na těch stránkách hezky popsané, takže i laik pochopí :-)
Odpovědět
@nemec my si právě ještě nic nepůjčili, proto řešíme do čeho jít...jinak postupné vyčerpání chápu, u toho baráčku je to asi logické a asi se postupuje jinak než u rekonstrukce panelákového bytu. @veverka.dada Jj vím, americká hypotéka byla varianta, bohužel ale 3x dražší jak hypotéka :(
Odpovědět
Profilova fotka
@masky no je pravda, že na úrok jsem se nekoukala :-) každopádně my od nich máme hypo normální, bez dokládání faktur. a přesně jak ty píšeš, že máte v plánu...projektant nám udělal rozpočet na 2,5 milionu, které nám banka půjčila, ale lecos plánujeme dělat svépomocí, např odvoz odpadu nám projektant napočítal 150000 a my za to dali jen 40000 ;-) takže rozhodně všechny peníze neupotřebíme na rekonstrukci a budem si moci dovolit i nějaký ten nábytek ;-)
Odpovědět
Aha, takže vy jste ten rozpočet od projektanta dali bance a podle toho jako volili částku hypotéky? No my to právě všechno děláme a tak i ten rozpočet si musíme sami navrhnout, tak přítel je stavař, tak to nebude takový problém, horší jsou neočekávané výdaje, které můžou nastat, až se do samoté rekonstrukce pustíme. Dneska zajdu za paní, co hypotéku vyřizovala a narovinu se jí asi zeptám...každá banka to má očividně jinak a neradi bychom něco podcenili, nebo si naopak půjčovali zbytečně málo 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
@masky mám takový pocit, že ten rozpočet po nás dokonce vyžadovali...ale možná jen proto, že se jednalo o tak vysokou částku...ale určitě stačí, když ho sestaví přítel stavař...my to zadali projektantovi, páč se v tom vůbec neorientujem, ale on nám tam schválně i kolikrát dal vyšší cenu o něco, abycom měli jistotu, že se vejdem a nepřekvapí nás nečekané výdaje ;-) každopádně rozhodně uděláte nejlíp, když se na to, čeho se nejvíc obáváte zeptáte přímo v bance :-)
Odpovědět
Taky po nás chtějí rozpočet, nebo spíš seznam toho co všechno se v bytě bude dělat. Ale tak to všechno zatím střílíme, nejsme ještě rozhodnuti např. pro podlahu, tak je těžké napsat rozpočet na podlahu, když rozdíl mezi např. vinylem a laminátem je 2x tolik, takže je hodně orientační. Samozřejmě střílíme vyšší částky, než za jaké jsme ochotni např. kuchyň udělat, abychom měli nějakou rezervu. Domluvím se tedy přímo s paní z banky a podle toho se rozhodneme :) díky za rady :)
Odpovědět
Profilova fotka
My si budeme brát hypotéku na stavbu od KB...musíme dodat rozpočet a pak nám budou postupně pouštět peníze. Vždycky pusít něco, pak se příjdou podívat jestli je to prostavěno a pustí další částku. Chci se jenom zeptat, má někdo takovou hypotéku a je s tím spokojený? Hledí moc na ten rozpočet?
Odpovědět
Máme hypotéku od ČSOB bez dokládání faktur. Spokojení jsme, protože částka, kterou jsme skutečně prostavěli byla vždy nižší, než jak ji ohodnotil bankovní odhadce. Ten rozpočet je jen orientační, taky jsme ho předkládali, jde jen o to, že to na začátku okouknou, jestli to není úplně mimo realitu, jinak jsme se toho nedrželi ani my, ani banka. Vybavení sem ale nepatřilo, jednalo se vysloveně o pevné části domu, takže nábytek apod. určitě ne. Ale měli jsme ve smlouvě, že pokud bychom nevyčerpali celou částku, tak se nám to ke smluvenému datu přepočítá a hypotéka se o tuto částku sníží, tzn. o nic nejde. Nakonec jsme tedy z hypotéky vybavení nakoupili, protože - jak jsem psala - odhadce střílel vyšší částky. Americká hypotéka je šílenost.
Odpovědět
@zuza01 a schůzka s bankovním odhadcem probíhala kdy? je tedy lepší si vzít více a při nejhorším poté říci, že jsme to nedočerpali a vše se přepočítá? a peníze jste dostali tedy hned na účet po schválení hypotéky?
Odpovědět
Na základě předloženého rozpočtu nám schválili hypotéku. Pak nám odhadce odhadl současný majetek, jakou má cenu, což byl u nás pozemek a na základě toho nám uvolnili první peníze. Pak jsme vždycky zavolali, když nám došli peníze, odhadce přijel, vyfotil co jsme postavili - během 2 dnů vypracoval odhad (mají na to tabulky) a uvolnili další peníze. Máme ve smlouvě, že pokud bychom nevyčerpali celou částku, dojde k přepočítání - na to se zeptejte, ale byla to standardní součást hypotéky. Peníze nám uvolnili vždycky rychle, v tom nebyl problém.
Odpovědět
@zuza01 A máte Zuzko ve své hypotéce nějakou neúčelovou část? Tak dneska bych se měla s paní setkat, takže se zeptám na možnost, že bychom nevyčerpali všechno nebo jak je pak samotný odhad prováděný. Ale bylo nám na první schůzce řečeno, že peníze dostaneme na účet hned a všechny, a odhadce se přijde podívat až po rekonstrukci, ono je asi rozdíl, když si někdo půjčeje přes milion, to si dávají asi více pozor koho sponzorují a co, kdežto my si půjčujeme jen nějakých 400tis. tak tam jsou ty podmínky asi jiné. Zeptám se tedy na to...napadá někoho ještě na co bych se měla raději zeptat?
Odpovědět
Tak to je opravdu jiné, půjčovali jsme si 1,8 mil. Já bych se jí zeptala konkétně tak, jak se ptáš mě - my jsme v bance taky narovinu řekli, že to půjde i na vybavení a oni nám poradili. Neúčelovou část jsme neměli. Určitě bude lepší jí to nastínit, protože nechci špatně poradit a to čerpání je u vás úplně jiné, to nevím.
Odpovědět
Profilova fotka
@masky Asi řešíme podobnou situaci :-) Panelákový byt 3+1, ve kterém žijeme, je v osobním vlastnictví mojí maminky. Chceme udělat rekonstrukci jádra+podlahy a taky nějaké to vybavení. Chceme tedy využít hypotéku na rekonstrukci, kdy nám bude maminka ručit bytem v OV. Rádi bychom hypotéku, kde nemusíme dokládat faktury, nebo která má alespoň nějakou neúčelovou část, kde bychom část peněz mohli použít na cokoliv. Máte někdo takovýto produkt, nebo s nějakým takovým máte zkušenosti? Díky za odpovědi :-)
Odpovědět
No tak dnseka jsem absolvovala další schůzku s paní bankéřkou, takže nakonec si vezmeme 400tis s tím, že 80tis z toho může být neúčelový, resp. musí to být do toho bytu,ale nebudou to tak zkoumat a je to i tak jak psal @nemec o pár řádků výše, že když vložíme do bytu 300tis neznamená to automaticky, že hodnota bytu musí stoupnout o 300tis, ale bude odhadci stačit teřba 200tis. Záleží to na něm, jak se s ním dohodneme. @verisek.s hypotéku bez dokládání faktur má dneska každá větší banka, takže se vyplatí se poptat v každé a udělat si cenovou kalkulaci. Neúčelovou část má ted taky každá, já jsem se rozhodla pro čsob z důvodu, že tu pracuji a budu mít nějakou výhodu. Dokládat faktury nebudete muset, je to jen o odhadu, že jste peníze opravdu vložili do bytečku.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?