Hypotéka na stavbu svépomocí

Máte někdo zkušenost, jaké finanční prostředky jste museli mít do začátku stavby na "prostavění," než banka uvolnila prostředky na svépomoc? Setkal jste se někdo s tím, že banka dokáže hypotéku nakombinovat tak, že např. poskytne prostředky na základovou desku, my bychom pak z vlastních prostředků postavili hrubou stavbu a následně by banka po odhadu hodnoty nemovitosti poskytla prostředky na svépomoc? Díky.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@petyk88 http://www.modrastrecha.cz/catalog/ve... Určité rada poradí ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Banka financuje poslední část stavby. Musíte prokázat, že máte vlastní prostředky, které spolu s hypotékou zcela pokryjí rozpočet stavby. Peníze vám banka uvolní ve chvíli, kdy podle odhadce prostavíte veškeré vlastní zdroje dle rozpočtu předloženého bance.
Odpovědět
Profilova fotka
No my se při podpisu smlouvy divili, že nechtějí prokázat, že máme vlastní prostředky na stavbu, když si nebereme plnou hypotéku, ale pak jsme se přestali divit, když jsme zjistili, že musíme nejdřív prostavět svoje a pak až pustí peníze z hypotéky. :-) A ono je to asi i logický - banka by jinak neměla záruku, že na dostavění budete mít peníze. :-)
Odpovědět
@vladimirsvorba Takže pokud budu mít např. pouhých čtvrt milionu, za který si postavím maximálně tak základovou desku, tak hned poté je banka schopna uvolnit prostředky na další výstavbu? S výší hypotéky problém nemáme, máme ji předschválenou, spíš mi jde o to, jestli jsou schopni uvolnit prostředky hned takhle v začátku, kdy já si postavím max. základovku + možná obvodový zdivo a jsem se svými prostředky na nule. Je mi jasný, že každá banka to má jinak, ale nechce se mi obíhat všechny, tak jestli máte někdo zkušenosti s konkrétní bankou.
Odpovědět
@xsona Vy už máte postaveno? My máme vlastní prostředky na účtech, takže je banka vidí. Banka vám uvolňovala prostředky pokaždé, když jste potřebovali, např. po každém čtvrt milionu, kdybych to tak chtěla, nebo jste museli mít prostavěno víc?
Odpovědět
@petyk88 Já měla hypo od ČSOB. Stavěli jsme svépomocí, faktury jsem neukazovala. Musela jsem prostavět nejdřív vlastní prostředky (před schválením hypo jsem musela předložit výpis z účtu že je opravdu mám), pak přišel znalec a ocenil pozemek a základovou desku a pak nám na 3 x poslali peníze z hypotéky. Vždy přišel znalec, ocenil stavbu a banka poslala další peníze. Do té částky z vlastních prostředků mi započítali pozemek i když jsem ho měla už předtím koupený podle znal.posudku jejich znalce. Takže základy a pozemek už hodili tu cifru co jsme dokazovali, že máme na účtu. Bance šlo o to aby měla zaručené peníze které půjčila. Takže hodnota nemovitosti vč.pozemku musela být vyšší než částka kterou z hypo půjčily. Všechno šlo super rychle vždy do 5-ti dnů mi peníze poslali takže jsem nemusela zastavovat stavbu kvůli nedostatku financím.
Odpovědět
Profilova fotka
@petyk88 Tak máme hrubou stavbu a v podmínkách prvního čerpání hypotéky bylo vyloženě napsáno, že náš celý podíl musí být prostavěn, jinak peníze nepustí. My taky vlastní prostředky měli na účtech, ale to nic neznamená, protože jak byste bance zaručili, že byste je měli i pak - prostě je můžete za něco utratit. Proto banka chce, aby se nejdřív prostavěl vlastní podíl a pak pustí peníze. U toho dalšího čerpání můžeš mít asi klidně čtvrt milionu, ale při každém čerpání se platí odhadce a bankovní poplatek za puštění peněz, takže je samozřejmě lepší si nechávat pustit peníze po větších částkách. Ten bankovní poplatek je myslím 500 Kč, odhadce myslím 1500 Kč - jsme u Spořky. :-)
Odpovědět
@kkaccullka My máme právě i pozemek na hypotéku, tak mám trochu strach, aby nedělali problémy s tím, že budeme mít vlastní prostředky asi jen čtvrt milionu, protože pozemek je sice taky bude v našem vlastnictví, ale zatížen hypotékou :-/ dneska budu kontaktovat jednu bankovní poradkyni, se kterou jsem se před pár měsíci dala do řeči, tak třeba pak budu trochu chytřejší, co se s tím dá nebo nedá dělat.
Odpovědět
@xsona Díky za info :-) Některé banky to dnes myslím mají i tak, že za puštění peněz k čerpání části hypotéky poplatky nechtějí žádný, ale ty si to zase vezmou na méně výhodném úroku, takže to většinou vyjde nastejno :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj @petyk88, my máme hypotéku od Spořky a máme i na pozemek. První čerpání proběhlo po podepsání kupní smlouvy na pozemek a další peníze nám uvolní, až budeme mít stavební povolení. Máme to cca na půl, jeden milion a milion. Takže po doložení stavebního povolení nám pustí peníze na hrubou stavbu, pak přijde od nich odhadce, jestli jsme to prostavěli a poté nám bude uvolněna druhá polovina částky. A máme to tak svépomocí. Nemusíme dokládat nic. Jediné co chtěli, tak nějaké koncese a živ. listy řemeslníků + čestné prohlášení, že pro nás budou pracovat bez nároku na honorář. :)
Odpovědět
Profilova fotka
@vasehypo Jsem zapomněla označit :-)
Odpovědět
@alusesenka80 Díky moc, další důležitá informace :-) To je dobře, že je i tato možnost. Nemáte ale náhodou překlenovací úvěr ze stavebního spoření, nebo Spořka poskytuje čistě i hypoteční úvěry? No a jak by se to řešilo, kdybych nechtěla řemeslníky, ale opravdu by to stavěl manžel se švagrem a kamarády, tudíž žádný prohlášení bych jim dát nemohla?
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@petyk88 Ano, prostavíte svoje peníze, odhadce to potvrdí a banka vám načerpá první část úvěru. To že máte hypotéku i na pozemek má vliv na finální LTV. A může to mít i vliv na čerpání, každá banka k tomu přistupuje trochu jinak. Těch 250.000,- Kč není moc.
Odpovědět
@vladimirsvorba Vím, že to není moc, proto zjišťuju, jestli to bankám stačí nebo nestačí... Viz shora alusesenka80 třeba píše, že jim poskytly prostředky na svépomoc už při koupi pozemku a další poskytnou hned po stavebním povolení. Jestli jsem to pochopila správně, tak banka uvolní hned peníze do začátku a až peníze prostaví, poskytne další. Co je prosím LTV? :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petyk88 my třeba čerpáme hypotéku taky na stavbu svépomocí, nedokladujeme nic, jen fotodokumentaci stavby - tedy prostavění peněz. Měli jsme odhad budoucí ceny domu asi na 3,2 mil, ale hypo máme na 2,2 mil s tím, že stavíme svépomocí, ani jsme neměli žádné vlastní peníze na prostavění, co jsme měli tak to padlo na projekt, poplatky atd. Ale tedy ručíme pozemkem a ještě bytem v osobním vlastnictví. Ale banka nám uvolnila peníze ještě než jsme vůbec kopli do země a uvolňuje nám na 4x, vždy 25 % hypotéky a není k tomu nutný ani žádný odhad, tudíž za to nic neplatíme, jen doložíme fotky a rozpočet, za co jsme peníze prostavěli, máme hypo u Wustenrot. Jinak LTV (loan to value), je označení hodnoty kolik procent z odhadu nemovitosti si půčuješ, např. když je hypotéka na 70 % ceny nemovitosti,tak je LTV 70, ale někdo by to asi vysvětlil odborněji.
Odpovědět
@magdina01 Tak to je super, to mám hned lepší náladu :-) A byt či ten pozemek máte taky zatížen hypotékou, nebo ne? My máme právě pozemek taky na hypotéku... Díky za vysvětlení LTV :-) Takto mi to stačí. My máme právě možnost mít veškerý stavební materiál před známého řemeslníka tak o čtvrtinu levnější, takže jestli to chápu správně, odhad sice může být např. 2.800.000 Kč, což bude brát banka jako 100% nemovitosti, ale pokud si to postavím o čtvrtinu levněji vlastními silami, tedy za 2.100.000,- Kč, bude to brát banka jako 75% hypotéku.
Odpovědět
Profilova fotka
@petyk88 No, pozemek a byt byl náš, původně bez hypotéky, ted vlastně bude pozemek součástí té hypotéky co máme na dům. Asi ale záleží s tou odhadní cenou, co vám tam napíše odhadce. My jsme měli jeden odhad takto napsaný, s tím že tržní cena domu bude po dostavění 3,2mil, ale svépomocí to lze postavit za 2,2 mil. My jsme ale první hypo nedostali (od Hypoteční banky) a pak u Wustenrotu si dělali odhad sami interně (ale ten původní odhad měli k dispozici) tak nevím, jak to počítali, ale hypotéku dali :) Ale ještě dotaz, vy budete mít hypo od stejné banky, u které máte hypotéku na pozemek? Protože od letoška dle nového občanského zákoníku je stavba součástí pozemku a do katastru vám ji zapíší až po kolaudaci. A stavba jakoby přirůstá k pozemku, je jeho součástí. A těžko můžete ručit něčím - myslím pozemek, co už je zastavěno u jiné banky. Já nejsem teda odborník v oboru, jen jsme to letos docela řešili, tak jsem o tom něco měla zjištěno, spíš se asi informujte u nějaké banky nebo poradce, který vám řekne podmínky různých bank a jak se to dá řešit.
Odpovědět
Profilova fotka
@petyk88 K té lepší náladě, dovolím si podotknout, že pokud máte hypotéku na pozemku, tak máte jen dvě možnosti: 1) zafinancovat to u té samé banky, která vám půjčila na pozemek 2) s ohledem na fixaci (záleží, jak dlouhou fixaci máte) refinancovat původní hypotéku na pozemek k bance, která bude pro vaše záměry ohledně výstavby nejvhodnější. Do LTV se započítává i hodnota pozemku, čistě teoreticky se možná dostanete na LTV 85 %, ale možná taky ne.
Odpovědět
@magdina01 Už dva dny právě volám jedné hypoteční poradkyni a nemůžeme se nějak dohodnout. Volám já jí, nebere, pak volá ona mě a zrovna nejsem na příjmu já :-) Pravděpodobně to tak uděláme, že jak pozemek, tak hypotéka na dům bude u stejné banky. Máme ještě v osobním vlastnictví byt, ten je taky zatížen hypotékou, ale chybí jen pár desítek tisíc na doplacení, takže není problém tuhle hypotéku vyplatit, sankce za předčasné splacení je tam minimální. Jen by se o to trochu ponížily ty prostředky, které máme teď do začátku výstavby.
Odpovědět
Profilova fotka
@petyk88 jo, tak to asi máte v pohodě a nějak to s tou poradkyní asi vyřešíte. My máme zastavený byt kvůli hypotéce,protože pozemek neměl takovou hodnotu, ale tu zástavu chceme pak převést na domek a byt prodat. Tak at se vám to podaří rychle dořešit a začít stavět :)
Odpovědět
Profilova fotka
@petyk88 máme pouze tuhle hypotéku, jak by se tvářili, kdybychom jim ty koncese nesehnali, tak to vážně nevím, ale stačily jim myslím dvě nebo tři a z toho dvě byli myslím na zednické práce. Každopádně od začátku jsme říkali, že stavět budeme svépomocí, co půjde uděláme sami a měli jsme rozpočet hodně nízko. Dokonce nám pak ještě podle projektu a odhadu hypotéku navýšili o 300tis. Celková částka je tedy na 2.100 000Kč, a z toho 270tis bylo na pozemek. A můžeme vyčerpat pouze 1.700 000Kč nebo celých 100%. Záleží jak moc budeme šikovní :)
Odpovědět
Profilova fotka
@petyk88 Pokud vlastníte pozemek, můžete ručit pro začátek pozemkem a následně čerpat postupně hypotéku na stavbu domu. Ta se dá většinou kombinovat dle potřeby, samozřejmě s určitým stropem, záleží na Vaší bonitě. Vždy je ideální nastavit přesně pro daný případ, pak byste věděla konkrétně.
Odpovědět
Profilova fotka
dobrý den, ráda bych aktualizovala téma... snad mi někdo poradí, třeba @snadne_finance chceme stavit domeček - svépomocí... aktuálně bydlíme v družstevním bytě, který chceme ale prodat až jako poslední (musíme někde bydlet) - naspořeno máme jen něco málo, ale s prodejem bytu to třeba dá 1,5mil. Mám pozemek s domem, kde bydlí mamka - my chceme stavět nový dům z druhé strany... rozpočet domu,který jsme si vybrali je asi 2,5mil - možná po nějakých úpravách něco víc... takže by nám stačila hypo na 1mil nebo raděj 1,5mil - aby jsme mohli i vybavit a tak.... jak to tedy funguje s hypotékou v tomhle případě? dají mi ty peníze i když nemám do začátku skoro žádné finance a můžu teda za ty peníze z bytu udělat až ty dodělávky? možná kdyby jsme moc šetřili,když to bude svépomocí, tak by nám třeba nějaké peníze z prodeje bytu mohli i zůstat - tak aby pak šla třeba ta hypotéka snížit tím zaplacením - jestli to teda tak nějak vůbec lze? děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzanka.k Ano, je to tak jak píšete. Taková možnost tu je. V případě, že budete ručit alespoň po přechodnou dobu domem, kde bydlí Vaše matka, ale vy jste vlastníkem, tak je výchozí situace ještě lepší, budete moci vyjednávat o lepší sazbě a především dostanete pro první čerpání více peněz. Další možnost je ručit stavbou budoucí. Tzn. odhadce (většinou má banka své nebo seznam, s kterými odhadci spolupracuje) na základě projektové dokumentace odhadne budoucí hodnotu stavby a čerpá se na základě toho, jak stavba postupuje. Pokud budete mít volné finance z prodeje bytu, můžete je použít na částečné doplacení, ale určitě jen v době fixace, jinak si banky účtují vysoké sankce. Je ale otázka, jak to bude výhodné v závislosti na úrokových sazbách a Vaší životní situaci. Každá banka postupuje jinak, pokud byste měla zájem to konkrétně řešit, dejte vědět a můžeme se na to podívat.
Odpovědět
Profilova fotka
@snadne_finance a kam Vám můžu napsat?
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzanka.k mail na mě je zdenek.stach@fincentrum.com Díky za důvěru.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Ahoj moc prosím o radu. Část otázky sem sice asi moc nepatří, ale napíšu to tady najednou. Budem kupovat starší domek, který je bohužel kompletně mokrý a tak je potřeba udělat razantnější rekonstrukci. Potřebuji ale hypotéku jak na koupení, tak i na tu rekonstrukci. Byl tam už 2x odhadce a hrozně se kroutí, že to banka nevezme v tomhle stavu do zástavy po dobu než tam bude stát " nový " barák, který bude mít tu cenu. Že co když se mi behem výstavby něco stane atd atd. ... A ještě má problém s tim, že většinu věcí chceme dělat svépomocí - víc než 40% prací. Že by s tím banka měla problém atd. Proč si ale mám zvát firmu na něco, co zvládnem udělat i sami s příbuzenstvem a kamarády??? ... a Ještě další otázka - je normální, že po mě chce už oficiální projekt toho domu, tak jak ho chceme my?? Přitom bude stát uplně stejně, jen se změní vnitřní příčky. Mám si dělat projekt na něco, co ještě není moje?? mockrát děkuji za rady
Odpovědět
Profilova fotka
@magdina01 ahoj, jsme ve stejné situaci, taky chceme od W. hypotéku a máme byt do zástavy (chcem hypo na pozemek, kterým taky pak budem ručit a pak svépomocí zbytek domu) chceme dřevostavbu a bylo nám řečeno, že na hrubou stavbu musíme mít firmu - udělat ji dodavatelsky. Chceme kupovat stavebnici...nevíte, jak je to v tomto případě? co jste stavěli vy?
Odpovědět
Profilova fotka
@verulicek88 ahoj, my stavíme klasickou zděnou stavbu, ale stavíme ji sami svépomocí. Ale jak to je v případě dřevostavby nevím, když byste si to stavěli sami. Ale nám snad z Wustenrot ani nezjištovali jestli budeme stavět svépomocí nebo dodavatelsky, to jsme nikde neuváděli, tak to netuším, proč to po vás chtějí. My jsme dělali sami rozpočet stavby na budoucí dům, banka si udělala pouze interní odhad nemovitosti (bytu a pozemku) a ted čerpáme na 4x jen na základě fotek, které posíláme bance.
Odpovědět
Profilova fotka
My stavíme svépomocí a máseli jsme investovat celou částku, která odpovídala 40 % rozopčtu ještě před tím než uvolnili finance. Těch 40 % jeli dle odhadu znalce.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?