Hypotéka nebo úvěr ze stavebního spoření?

Profilova fotka
Ahoj, potřebovala bych radu, určitě máte zkušenosti...do čeho byste šli? hypotéka nebo úvěr ze stavebního spoření? chceme si s přítelem půjčit 700 000 kč na rekonstrukci jeho domu, a můj byt budeme pronajímat. Nevím pro co se rozhodnout? a popř jak dlouho trvá vyplacení? a celé vyřizování? zkoušeli jste někdo třeba hypotéku po internetu? popř bych chtěla abychom tam figurovali oba dva jako spoluúčastníci a nevím jestli toto je možné u úvěru ze stavebního spoření..moc díky za všechny rady: ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
u stavebka je výhoda, že můžete doplatit kdykoliv bez ohlednu na fixaci jako u hypotéky..
Odpovědět
Profilova fotka
@kikipetra ahoj máte stevebko a něco naspořeno ? Pokud ne šel bych do hypoteky. A ještě ten dům je jeho, nebo vás dvou ? Aby si pak nezůstala na ulici....
Odpovědět
Profilova fotka
já mám stavebko, ale mám tam naspořeno trošku..přítel nemá žádné, dům je jeho,tak já budu mít pořád byt v mém vlastnictví akorád že at neleží ladem tak ho budu pronajímat:) určitě nezůstanu na ulici.. :-D
Odpovědět
obejdi si banky a tu svojí spořitelnu a uvidíš kde ti udělají lepší nabídku..myslím že momentálně jsou výhodnější hypotéky
Odpovědět
Profilova fotka
@kikipetra jo tak myslel sem aby si nesplácela něco co není tvoje ;-) Jinak hypotéky sou fakt teď na minimu ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
jj jsou právě ale na jak dlouho? to mě právě děsí že jinak to třeba stoupne pak na 2x tolik..a od koho bys mi doporučil hypo?
Odpovědět
Profilova fotka
a ještě mám dotaz musí se u hypotéky nějak dokládat za co se utratili peníze? je to tak i u stavebního spoření? nebo existuje nějaký způsob jak nedokládat faktury? děkuji..
Odpovědět
@kikipetra My šáhli po úvěru ze stavebního spoření. Máme jisté úroky, které nám nezvednou jako u hypotéky. Úvěr je na kratší dobu, než hypo. Každý měsíc splácíme o několik tisíc víc, než máme splátky a tím si úvěr ještě zkracujeme. Celkově schválení úvěru byla formalita, když bratr zařizoval hypo, přišlo mi to mnohem složitější. Také získávání peněz byla banalita. Dostávali jsme je na účet. Kolega z práce co stavěl a měl hypo, si pořád stěžoval, že musí dokládat kde co. A splnit určitá pravidla, aby získal další peníze. My museli doložit jen zapsání rozestavěné stavby a dodat fotografie. To bylo vše. Hypo je vhodnější pro někoho, kdo chce splácet málo a dlouho. Pokud plánujete jiné příjmy (z pronájmu), pak asi není důvod tyto peníze nedávat navíc na splácení. Když náhodou nebude nájemník, dávat je nebudete a nic se neděje. Až zas budou, zase začnete.
Odpovědět
Profilova fotka
@davescz a v tom úvěru figurujete oba dva? nebo jen jeden? já mám licenci takže si můžu uzavřít uvěr ze stavebního spoření prakticky sama a ještě z toho budu mít nějaké provize,ale o to nejde, spíš mne i zajímá právě to dokládání fakturace
Odpovědět
Profilova fotka
@kikipetra máme úvěr ze stavebního spoření u ČMSS a dokládat jsme museli .... u hypo to už většinou nechtějí, stačí jim odhad, který samozřejmě musíš zaplatit
Odpovědět
Profilova fotka
@kikipetra tak na dvojnásobek to určitě nestoupne a pak můžeš si dát delší fixaci, ale 700tis pro mě není žádná hypo, to máš splátky tak max na 10let a ty si můžeš i zafixovat. Nejlepší je sehnat si finančního poradce, teď ti sežene ( vyběhá ) nejlepší banku pro vás. Na hypo je většinou odhad, někde chtějí i faktury ale to by ti všechno řekl... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, to záleží na mnoha parametrech a vašich představách o splácení. Po internetu určitě nedoporučuji. ;-) Poradce vám vetšinou poradí co je pro Vás to lepší. Mne to zařizoval pan Vosátka od Modré pyramidy a spokojenost ;-) , ale je z Benešova, tak se zkus po někom solidním poohlédnout ve tvém kraji.
Odpovědět
Článek se načítá
každá banka to má jinak, záleží i na typu hypo a na co konkrétně to chceš čerpat, někde musíš dokládat faktury, někde vůbec, ale u stavebka sem taky faktury musela dokládat do poslední korunky...i u stavebka ti můžou zvýšit úrok, nikde není psané, že takový bude celou dobu splácení..jen zatím prostě nebyla taková situace na bank. trhu, aby museli zvyšovat úroky...resp. podařilo se mi letos domluvit dokonce snížení úrokové sazby. Ale u hypo budeš mít úrok zafixovaný, a když it to pak navýší, můžeš refinancovat jinde kde ti nabídnou lepší úrok.
Odpovědět
@kikipetra Popravdě nevím, možná tam figuruji jen já. Nejsme manželé. Ale nebýt manželé má i svou výhodu, protože druh s družkou si mohou byt nebo pozemek zdarma věnovat. Bez daně. Žena mi takto darovala pozemek, na kterém stavíme. Jak to tady ale čtu, tak zjevně hodně záleží na bance a něco jiného je stavět a něco jiného koupit hotové (u hotového jsou potřeba odhady a funguje to jinak). Podnikatelé dávají přednost hypo, protože volné peníze otočí několikrát v podnikání a vydělají víc, než zaplatí na úroku. Běžný občan takovou možnost většinou nemá a tak je pro něj imho výhodnější zbavit se dluhu v čase co nejdříve.
Odpovědět
@kikipetra obecně se dá říct, že úvěr ze stavebního spoření se vyplatí těm co mají naspořeno větší částku a nežádají vysokou sumu, úroky z překlenovacího úvěru (pokud je málo naspořeno) jsou natolik velké a nevýhodné, že úvěr ze stavebního spoření se oproti hypotéce nevyplatí. U překlenovacího úvěru platíte úroky do doby než se smlouva překlopí na normální úvěr ze stavebního spoření a po tuto dobu neumořujete žádnou jistinu, takže např. můžete 10 let platit jen úroky a nemít nic splaceno. Proto je překlenovací úvěr na dlouhou dobu a velkou částku hodně nevýhodný. Musíte si také naplánovat jak dlouho a kolik chcete splácet, u hypoték je většinou možnost delšího splácení a tudíž menší splátky (ale víc přeplatíte), ale na druhou stranu hypotéky ve většině případů mívají větší poplatky a omezenou možnost předčasného splacení (nemusí být u všech pravidlem). Otázka je jakou úrokovou sazbu vám kde nabídnou. Pokud by se např. po pěti letech úrokové sazby hypoték moc zvýšily, není problém refinancovat hypotéku z úvěru ze stavebního spoření. Všechny bankovní ústavy se můžou přetrhnout aby refinancování udělali co nejrychleji a pokud možno zdarma s výhodnou úrokovou sazbou, vůbec bych se toho nebála. Navíc pokud tam dospoříte natolik, aby jste si nemuseli brát překlenovací úvěr a nebo jen na krátkou dobu, mohlo by to být nejvýhodnější řešení. Ale samozřejmě záleží na konkrétní nabídce konkrétního fin. ústavu. Otázka je také, jak moc Vás budou při rekonstrukci prudit s dokládáním faktur atd.
Odpovědět
@kikipetra já si teď chtěla brát úvěr ze stavebka, mám tam naspořeno, tak bych neměla překlenovací, ale stejně bych potřebovala zvednout limit a řekli mi, že peníze bych měla nejdříve v dubnu příštího roku.... kdybych si vzala jen na co mám limit, tak na mě vyjeli s 6% úrokem, kdyby mi úrok snížili dle současných podmínek (mám starou smlouvu), tak peníze zase až v dubnu... Zítra máme schůzku s finanční poradkyní a asi půjdeme do hypotéky.
Odpovědět
@blanciii tak to je opravdu velice výhodná nabídka :-)
Odpovědět
My uzavřeli smlouvu na úvěr ze stavebka a hned jsme čerpali. Žádné za tři měsíce nebo příští rok. To by asi nešlo :-D A domnívám se, že není pravda, že první roky se splácí pouze úroky. Splátka je vždy složena z úroků + dospořování.
Odpovědět
@davescz ano z úroků a dospořování, nikoli z úroků a jistiny ve formě anuitní splátky jako u hypotéky. Tzn. že do doby přidělení řádného úvěru splácíte pouze úroky a výše dlužné jistiny není umořována, pouze dospořujete tak dlouho dokud nemáte nárok na řádný úvěr a až teprve pak začnete splácet anuitně půjčenou částku, proto se překlenovací úvěr nevyplatí tomu, kdo žádá velkou částku a nemá nic a nebo jen málo naspořeno.
Odpovědět
Profilova fotka
@kikipetra Řádný úvěr ze stavebního spoření lze získat až za těchto podmínek: - dosažením určité výše hodnoticího čísla (dle podmínek konkrétní stavební spořitelny), které se odvíjí od toho, kolik a jak často klient spoří - splněním naspoření určitého procenta z cílové částky (kolem 40 %) - spořením po určitou dobu (obyčejně minimálně kolem 2 let) Pokud nesplňujete tyto podmínky, což může opravdu trvat několik let, tak získáte tzv. Překlenovací úvěr, který vám dokonale popsala janhu. Určitě bych doporučil tuto situaci probrat s nezávislým finančním poradcem, který by vám měl dát průřezově celým trhem nabídky a na základě nich pak vybrat nejvýhodnější variantu. Přes internet si můžete jen zjistit výši splátky. Přece jenom je to důležitý životní krok, který je dobrý konzultovat s odborníkem, který má přehled. Co se týče nájemného, tak se dá dávat "stranou" a použít v době fixace - umořím část hypo nebo už po 12měs jako mimořádná splátka. Některé banky totiž toto umožňují mimo fixaci. Jedná se o určité % z jistiny. Za dalších 12měs. se to dá udělat znovu. Mohu tak se svojí hypotékou pracovat - zaplatím ji dříve nebo si snížím splátky atd...důležité je vědět, co je cílem toho všeho. Držím palce!
Odpovědět
mě na úvěru ze stavebka neskuečně vadí fakt, že platíš úroky z celé částky, tedy i z peněz tebou naspořených!
Odpovědět
Profilova fotka
přidám svoji trošku - já potřebovala 100% ceny nemovitosti a překlenovací úvěr ze stavebka pro mě byl v té době nejlepší. Když sem si pak nechala udělat kalkulaci u finančního poradce, jaký by bylo ušetření při přechodu na hypotéku (platila sem v té době 2 roky úvěr), tak mi spočetli, že bych ušetřila 50 000... no člověk by musel vrátit státní příspěvek, rušit smlouvy, obíhat úřady, platit znova katastr a tak... nakonec zjistíte, že vám to ušetří asi 25 000 kč a to ani nemá smysl kvůli takové částce to mortirium řešit... takže na půjčku 1 400 000 celkově zaplatím asi 1 900 000 ale přitom na hypo vám třeba 100% nikdo nepůjčí. takže ono nakonec záleží na situaci, ve které se člověk nachází. Mít něco naspořeno a navíc dneska, kdy sou úrokový sazby jinde, než v roce 2009 bych primárně asi radši hypotéku, ale měnit rozhodně nebudu
Odpovědět
@janhu pri hypoúvěru ze stavebního spoření se platí dvě pevné částky, jedna úroky a druhá je tzv. dospořování, které ale znižuje právě anuitu. Takže není pravda, že člověk platí jenom úroky, to by se pak nikdy k přidělenému úvěru nedostal, protože tam se musí našetřit 40% z výšky hypo, aby se úvěr dostal z překlenovacího do přiděleného úvěru
Odpovědět
Profilova fotka
nevíte nekdo jake jsou ted % uroku u stavebek u lišky a buřinky?ale spíš mi jde o lišku.dekuji
Odpovědět
Profilova fotka
@ratatooy Staženo z jejich stránek 2,95% : Úvěry a financování bydlení Kompletní nabídka produktů umožňuje řešení všech záměrů týkajících se financování bydlení. Liška nabízí úvěry na bydlení, hypotéku i spotřebitelské úvěry na bydlení. Klienti tak mohou řešit nejen bytové potřeby, ale například i pořízení nebo rekonstrukci rekreačních zařízení nebo například pořízení garáže. Pro koho se hodí Pro všechny, kdo nemají dostatek volných finančních prostředků pro řešení vlastního bydlení a dalších záměrů souvisejících s bydlením. Výhody financování bydlení s Liškou Liška nabízí všechny typy financování bydlení dostupné na českém trhu. Jde o široké spektrum produktů, které umožňují individuální řešení potřeb při financování bydlení: Úvěr ze stavebního spoření pro financování nákupu nemovitosti, modernizace či rekonstrukce s těmito výhodami: roční úroková sazba již od 2,95 %* zpracování žádosti zdarma úvěr je možné kdykoli bez sankce předčasně splatit Překlenovací úvěr umožňuje financování bydlení ve chvíli, kdy klient ještě nesplňuje podmínky pro získání řádného úvěru ze stavebního spoření, výhodou je: o výši úrokové sazby u překlenovacích úvěrů spolurozhoduje podle toho, k jaké době splatnosti se zaváže sazba překlenovacích úvěrů je až do úplného splacení neměnná, s výjimkou překlenovacího úvěru TOPHYPO. Hypoteční úvěr pro financování dalších potřeb souvisejících s bydlením možnost snížení měsíčního zatížení rozložením splátek až na 40 let hypotéka bez dokládání příjmu do výše 50 % hodnoty zastavované nemovitosti Rizikové životní pojištění k úvěru nebo překlenovacímu úvěru sjednání pojištění zdarma vedení účtu a zasílání výpisu (1x ročně) zdarma není požadována prohlídka u lékaře *Reprezentativní příklad průměrného úvěru – Tarif Garant Při výši průměrného úvěru 260 000 Kč a úrokové sazbě 2,95 % p.a. budete splácet měsíční splátku 3900 Kč po dobu 6 let a 2 měsíců. Nárok na úvěr vzniká už po dvou letech od uzavření smlouvy o stavebním spoření, pokud uspoříte alespoň 45 % z cílové částky a dosáhnete hodnotícího čísla 64. Celkem zaplatíte za takový průměrný úvěr částku 284 489 Kč a RPSN činí 2,89 %. Za správu úvěru a související služby uvedené v Sazebníku úhrad budete platit 330 Kč ročně.
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 tam je ale blby že musi byt teda naspořeno ale ykdyž jednou u nas byla pani od lišky a ta nam ukazovala že se dá pujčit i bez naspoření celkem na dobry uroky myslim taky do 3%
Odpovědět
@ratatooy tak jestli neco budes vedet, tak mi prosim napis. Taky uvazujem nad liskou, jen me teda zajima jestli musis mit tu smlouvu uz nejakou dobu a sporit nebo muzes vzit uver hned
Odpovědět
Profilova fotka
@marcinek mely by jít obe varianty nebo aspon před dvouma rokama nam poradce dělal navrh že to jde stači mit učet aktivní bez vkladání spoření a bylo to celkem hoodně vyhodny ale nevim jak se změnily zas podminky atd.
Odpovědět
Profilova fotka
@ratatooy máš pravdu naspořeno být nemusí, ale pak spadneš do tzv překlenovacího úvěru a ten není zrovna výhodný... dle mého názoro hypotéka vychází líp, niní řeším refinancování a doufám že se udržím na třech procentech :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 tak sem trochu zkoumala na netu a nejlepši bude fakt hypoteka do tech 3% mi chceme pujčit jen 500tis
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?