Hypotéka od MONETY - jaké máte zkušenosti?

Profilova fotka
Zdravím, prosím vás, chtěla jsem ze zeptat, zda si někdo nedávno bral hypotéku od MONETY. My si ji berem od monety, tak jsem se chtěla zeptat, jaké máte zkušenosti. My si chtěli vzít 2,3 mil, ale odhad banka udelala na 3,2mil. 250 tisíc máme vlastní zdroje, tedy výše hypotéky je 2,95mil. FP nám řekl, že musíme vyčerpat 80%, ale ve smlouvě od banky je, že klient je povinný vyčerpat celou výši úvěru, ale pak tam píšou, že pokud klient nevyčerpá celou výši, bude platit pokutu 3% z nevyčerpané částky, pokud nevyčerpá více než 20%. Děkuji za vaše zkušenosti :)
Odpovědět
@tess188 My teda nemáme od monety, ale také jsme měli v podmínkách, že zdarma nemusíme vyčerpat až 20%. Myslím, že to budou mít všechny banky, protože to odpovídá možnosti k datu "fixace" zdarma umořit 20% hypošky-to je dané zákonem. Tak to byste se měli vejít ;-)
Odpovědět
S temi 20% je to pravda. Nemusi se vycerpat. Jinak my mame taky monetu, stavime svepomoci a mame problemy s odhady pri cerpani, tak pozor na to.
Odpovědět
Profilova fotka
@annabell92 aha, tak to je blbé. a musíte dokládat faktury, nebo ne ? :)
Odpovědět
Profilova fotka
@annabell92 a mohu se ještě zeptat na výši toho úroku, my tam máme dané 2, u toho druhého je, že je po nějaké slevě, nějaky zvyhodneny urok, a co jsem tam četla, tak tam je podmínkou dostat ten lepší úrok, že min. 2 měsíce po sobě musí přijit na učet min. 15 tisic. Máte to taky tak ? A dostaly jste ten lepší úrok ?
Odpovědět
Profilova fotka
Jen opravím - ročně můžete umořit dle zákona 25%. Podmínky jsou specifikované v obchodních podmínkách. Po mimořádné splátce by Vám měli i automaticky snížit pravidelnou splátku (pokud se nedohodnete jinak). V podmínkách naší smlouvy je, že to musíme oznámit min. 5 dní předem a počkat na souhlas. Máme hypo na výstavbu u ČS, máme vyšší pokutu (5%) ale my už takhle máme půjčeno tak tak ;). Ta možnost nevyčerpání 20% je dnes běžná praxe, ale musela bych vidět smlouvu, abych mohla říct, jestli je to v té smlouvě napsané tak jak "má", aby jste mohli nevyčerpat do 20% bez sankce nebo porušení smlouvy. My tam třeba tu větu "vyčerpat celou částku "nikde explicitně napsanou nemáme - máme tam naopak napsáno - co nevyčerpáme z toho platíme 5% (a pak ta vyjímka na 20%). Nicméně pokud to vyplývá jak píšete mělo by to být OK. Ale jeslti nemáte jistotu zeptala bych se přímo úvěrového specialisty, co Vás má v Monetě na starosti. Pokud budete mít i dál pochybnosti je lepší si to ověřit u nezávislého právníka. Ty smlouvy jsou psané tak, aby jsme tam důležité infomace nenašli jednoduše...
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 no právě, že oni to tam píšou tak divně, že to člověk jen tak nepochopí, ještě se optáme FP, aby jsme nenaleteli :) díky
Odpovědět
Profilova fotka
@tess188 Já bych se neptala FP, ale přímo v bance, a pokud to nebude vědět úvěrový specialista chtějí vedoucí oddělení nebo přímo rozklad od právníka... :)
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 my to máme psané takto :)
Odpovědět
Profilova fotka
@tess188 trvala bych na rozkladu od banky (jak si vykládají tuto část) a oficiálně... Zní to dost složitě a dle mého výklad není jednoznačný... Odsune se to do dalších závazků, které musíte splnit - ty jsou definovány kde? Navíc tam chybí diakritika, aby to dávalo smysl ne? 😊😊 Tadysice zmíněná ta sankce, ale podle toho jak je to napsané jsou ještě někde další" podmínky"., Které musíte splnit. Fakt bych to nechala na nich a oficiálně. My si to můžem vyložit jak chceme, ale důležité je jak si to vyloží v bance.
Odpovědět
@tess188 Jestli máte odhad 3,2 mil. a vlastní zdroje jen 250 tisíc, tak jestli dobře počítám, tak máte LTV přes 90%... Jinak my si od Monety brali vloni a kromě toho, kdy sjednání tvalo na můj vkus delší dobu (ale i když změnili v mezičaase úrok a bylo to víc jak měsíc, stejně nechali původní), tak bez problémů. Nemuseli jsme dočerpat taky 20%, ale samozřejmě jsme dočerpali (a rádi :-D ). Jinak na účet musí přijít 15 tisíc, aby byl lepší úrok, pokud se tak nestane, tak bude o 0,5% vyšší. Co se týče čerpání, tak u nás naprosto bez problémů, vždy nám poslali to co jsme chtěli (3 čerpání). U posledního jsem měl trochu strach, protože podle rozpočtu nebylo hotových tolik věcí (reálně ale bylo prostavěno víc, protože se koupili dražší věci), ale nakonec v pohodě. Je ale pravda, že máme LTV ani ne 50%, možná i to bude mít vliv.
Odpovědět
@tess188 faktury nemusime. Urok mame kolem 2 a taky lepsi za nejakych podminek, podivam se do smlouvy a napisu ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@p92 paní si plete odhadní cenu nemovitosti a rozpočtové náklad stanovené odhadcem. Už se na to jednou ptala :-) @tess188 vyčerpáte maximálně 79,99 % hypotéky a víc už ne, platíte sankci 3 % z 2,95 mil Kč. vyčerpáte 80 % a více, žádnou sankci neplatíte.
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 2 letech
Dobry den. Nekdo aktualni zkusenosti s monetou? Jde mi hlavne o 1. jestli odhad sedi s rozpoctem, nebo jestli to hodne podhodnocuji 2. rychlost cerpani (drevostavba) 3. Jak dlouho trva vyrizeni 4. Pokud nekdo bral nyni urok? Dekuji.
Odpovědět
1. Čekala jsem, že trochu víc ohodnotí pozemek, ale nakonec odhad v podstatě kupní cena pozemku + náš rozpočet. Ale nedostala jsem k nahlédnutí detail, takže úplně nevím, jak k celkové částce došli... 2. Nevím, ještě jsme nezačali čerpat 3. Extra rychlé, odhadce volal hned druhý den a smlouvy byly k podpisu snad už týden po podání žádosti. 4. 1,79% - podívej se na jejich stránky, další slevy už teď moc dávat nechtějí
Odpovědět
@noemi77 Jaka prosím částka a jaké LTV?
Odpovědět
@veronikaka Poslala jsem SZ.
Odpovědět
@noemi77 muzete taky? Dekuji.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?