Hypotéka - po vlastní ose nebo přes poradce?

Profilova fotka
Zdravím, mám jednoduchý dotaz pro Vás, kteří jste již řešili financování stavby. Jaké jsou výhody a nevýhody těchto dvou možností. Je možné si po své ose zajistit dobré podmínky u banky nebo mají hyp.poradci takové páky, které my "lidé z ulice" neumíme.
Odpovědět
1
2
Ja som vzdy nakoniec riesil po svojej ose, pretoze podmienky, ktore mi vybavili poradcovia neboli vyhodnejsie nez tie moje. Ale je pravda, ze som nemusel riesit ziadny specialny pripad a bonitu mam relativne vysoku.
Odpovědět
Záleží, jestli už máte vymyšlené hlavní aspekty - pak v pohodě po vlastní ose a nebo se zeptat poradce a rovnou mu říct, jestli je schopen dostat se níž. Někdy nějakou setinku umí. A nebo poradce kamaráda...jejich odměna je v řádu desítek tisíc, tak podpoříte nějaku rodinku....
Odpovědět
@pajapo my jsme si to vyresili po nasi ose. Ale nemeli moc co resit, vedeli jsme, co chceme a od ktere banky.
Odpovědět
Já šla přes poradkyni. Zjistila možnosti a měla jsem díky ní o 0,5% nižší úrok, než když jsem se do jedné banky šla ptát sama.
Odpovědět
Profilova fotka
@pajapo Pokud je to zkušený poradce, tak jeho přehled a zkušenosti jsou k nezaplacení. Ale to je tak v každém oboru, jsou profíci a amatéři.
Odpovědět
Záleží jestli na to máte čas a chuť. Pokud ne, tak rovnou za poradcem. Jinak si myslím, že si to člověk dokáže i sám obejít. Navštívit například svoji banku jako první a poté vyrazit za konkurencí pro lepší úrok. Následně se vrátit do první banky a optat se zdá neumí lepší podmínky než konkurence a dost možná že s tím dokáží ještě pohnout.
Odpovědět
My šli cestou kterou známe,manžel má nějakou bonitu a měl i ostatní věci u nich, plus na doporučení zkušeného známého a paní co to s námi vyřizuje taky dost přispěje k dobrému výsledku :-) . Jinak třeba kupec, který koupil náš byt, tak měl kamaráda poradce a ten mu vše udělal, aby to měl nejlepší a i dost závažný problém za něj vyřešil v pohodě, takže asi záleží,jak na tom jste.
Odpovědět
Profilova fotka
@jardaxr Čas i chuť by celkem byla, jen jsem dneska zjistila nepříjemnou informaci v bance a ta je, že si mě banky budou evidovat, resp. mě zařadí do registru jen při pouhém optání se na podmínky a úrok... takhle obejdu třeba 5 bank a šestá mi řekne, že jsem pro ně špatný klient, protože jsem "cestovatel" mezi bankami... (takto mi bylo dnes řečeno). Nevím, ale mě přijde logické si zjistit jaké jsou možnosti, přece nepodepíšu hypotéku v první bance, do které vlezu. Máte s tímto zkušenosti? Je lepší se tedy ptát jen informativně bez jakéhokoliv prokázání totožnosti...?
Odpovědět
@pajapo je to bohužel tak jak píšeš, nicméně za nás to řešil poradce a byli jsme ve velmi dobré pozici, takže banky spíš než by řešili že obcházíme všechny řešily jak nás přetáhnout k sobě
Odpovědět
Profilova fotka
@pajapo nesmysl. Pokud nepodepíšete žádost, tak vás nikam do registrů dát nemůžou..... Ale zkuste si obejít třeba 5 poboček stejné banky, v každé dostanete jiné informace, zřejmě i jiné podmínky a stejně ve finále nebudete vědět, co je pravda a co ne.
Odpovědět
@vladimirsvorba obejít několik poboček stejné banky? To opravdu se vám stává, že když zadáte prescoring x různým lidem stejné instituce, tak vám přijde x různých verzí? Dost o tom pochybuju... a pokud jste to myslel ve smyslu zajít tam a zeptat se jak by to viděli, tak takový průzkum je stejně k ničemu. Banka je schopna takhle na slovech slíbit cokoliv.
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@ookami_hime bohužel, vladimirsvorba má pravdu. Bankovní služby ani nejsou tak o bankách, jako o lidech, kteří v nich pracují
Odpovědět
Profilova fotka
@pajapo banky můžeš klidně obejít sama, ale poradce má vždy lepší nebo minimálně stejnou pozici. Kromě toho, že je to o kontaktech, tak třeba se také on umí zeptat na to, co tebe nenapadne, nebo zná háčky jaké která banka má, o kterých ty nemáš šajnu. A jeho odměna se tě netýká, provizi on má od banky a tobě banka zcela určitě nedá o tu provizi víc peněz, když jeho služeb nepoužiješ. Kromě toho, možná na stejné podmínky, jako se dostane poradce, se dostaneš také, ale na lepší ne. A naběháš se a ztratíš kopu času a nervů. A navíc, to jenom v případě, že máš křisťálově čisté okolnosti, je ti tak 25 - 30 let, bydlíš ve svém, máš našetřenou částku v miliónech a vyděláváš ve statisících (promiň, to je přehnané, ale názorné)
Odpovědět
@esmeralda2 prijde opravdu x ruznych nabidek? Nesetkala jsem se s tim, vzdycky zatím byla jedna a vzhledem k tomu, ze je to do jiste miry zavazne, tak ani nevim jak by se to pak resilo. To si klient muze vybrat?
Odpovědět
@vladimirsvorba jake banky vam poslou 5 prescoringů a co v takovém případě děláte? Jen prosím nepište všechny, protože tak to evidentně není :)
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime Já o voze a vy o koze, já mluvím o něčem jiném, vy taky. A přitom jsem si myslel, že to pochopí i naprostý laik.... Tak já to příště zkusím napsat ještě srozumitelněji, snad se mi to podaří :-)
Odpovědět
@vladimirsvorba a je to problém napsat hned? Nebo jako vždy něco napíšete a ať už to dává nebo nedává smysl radši utečete než abyste to vysvětlil/obhájil? Když už ztrácíte čas smajlíkama a odpovědma "já o voze,, vy o koze", tak jistě najdete minutku i na rozumnou odpověď.
Odpovědět
Profilova fotka
Finanční poradce. V našem případě to byla extra výhoda, protože se jedná o blízkého rodinného příslušníka, ale obecně: mají větší přehled o aktuálním finančním trhu, více se v prostředí orientují, jednají se zástupci jednotlivých institucí pravidelně, některé administrativní věci jsou pak jednodušší, a s tím souvisí - mohou mít i obchodní slevy a jiné výhody. Nevýhoda - pokud nevyberete dobře finančního poradce, může vás natáhnout a poškodit víc, než kdybyste se motali v problematice hypotéky sami...
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime zbytečně zase útočíte. Esmeralda to pochopila, vy ne. A já nemám chuť ani potřebu vše do detailů vysvětlovat. Pěkný den.
Odpovědět
@ookami_hime a je problém to pochopit hned?
Odpovědět
Profilova fotka
@esmeralda2 Což mě přijde dost nelogické... Když si vše oběhám a vyřídím sama, "ušetřím" tak bance provizi, kterou by musela platit třetí osobě, která by mě do banky dotáhla... Tedy měla bych mít lepší úrok a podmínky než bude mít hypoteční poradce, kterého musí zaplatit... toť můj názor. Samozřejmě informace od zkušeného kvalitního poradce jsou k nezaplacení, to souhlasím.
Odpovědět
@pajapo tu provizi podle mě dostanou pracovníci banky, takže to vyjde nastejno.
Odpovědět
Profilova fotka
@petr13 To si nemyslím. Hypoteční poradci by si na tom přeci nic nevydělali.
Odpovědět
@radim83 švorba tvrdí, že se nic nepropisuje, 4 jiní poradci (ověření, spolehliví) + několik zaměstnanců banky tvrdí, že se to jiné banky mohou dozvědět. Mezi prescoringem a "zeptáním se na informace" je dost podstatný rozdíl a to druhé je úplně k ničemu. Tak o čem ten příspěvek měl být, pokud ne o "když půjdete do x různých poboček, dostanete x různých podmínek". Slušně jsem se zeptala na konkrétní banku, kde se mu to stalo, neodpověděl, jako obvykle ;)
Odpovědět
@pajapo vaše uvažování mi přijde logické, ale bohužel i naivní v tom, že to co banka ušetří na vašem poradci, to vám nabídne.
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime prosím, čtěte, než něco napíšete...... "Pokud nepodepíšete žádost, tak vás nikam do registrů dát nemůžou" A za druhé, poradci nelítají po bankách jako zběsilí, stačí na to email a telefon.
Odpovědět
@vladimirsvorba já to četla, jen mám jiné informace, toť vše. A komentovala jsem primárně tu druhou část, na kterou jste ale nereagoval. Netuším proč řešíte jakým způsobem poradce zjišťuje informace, tvrdil jste, že v rámci jedné banky může dostat stejný klient 5 různých podmínek na hypotéku. Proto se ptám, v jaké bance jste se s tím setkal a jestli těmi jinými podmínky bylo myšleno "jedna paní povídala" nebo klient prošel prescoringem a dostal x různých nabídek v rámci jedné a té samé banky.
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime Pro vás je ten prescoring asi zaklínadlo :-) 1) banka nemůže svévolně (bez souhlasu klienta) zapisovat data o klientovi do bankovních registrů, to doufám, chápete. A pokud máte jiné informace, tak je máte špatné. 2) Obejděte si 5 poboček jedné bankovní instituce, nikde nic nepodepisujte, jen si nechte udělat nabídky a zjistěte si nějaké základní informace. Poskytnuté informace se budou lišit a dost často se liší i nabídky. Opravdu nechápu, co je na tom k nepochopení. Omlouvám se, ale přijdete mi jako nějaký troll.
Odpovědět
@pajapo No podle mě je to tak, že když je to přes poradce, tak provizi shrábne poradce, protože se jakoby banka nemusí o nic starat (vysvětlování smlouvy atd.). Pokud poradce není, tak zákazník musí navštívit banku vícekrát, jedná s nějakým bankéřem a tento bankéř pak získá tu provizi...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?