Hypotéka podle nejmladšího a potvrzení o příjmu

Zdravím, nevíte někdo o bance, která aktuálně nabízí nastavení splácení úvěru podle nejmladšího účastníka? Potřebujeme natáhnout dobu splácení na 36 let a to splňuje jen nejmladší z nás. Moc díky!
Odpovědět
Jde to u ĆSOB
Odpovědět
Profilova fotka
Jediná banka, která aktuálně umí splatnost delší než 30 let, je mBank. 40 let u LTV do 80%, bonita žadatele se počítá se splatností max. 30 let; nad 80% LTV max 30 let. A jestli tu splatnost budou brát podle nejmladšího, záleží na příjmech.
Odpovědět
@verjanja Díky, Vy máte teď čerstvou zkušenost? Délku splácení podle nejmladšího a nebo splácení nad 30 let?
Odpovědět
@vladimirsvorba Aha, díky. Trochu jsem doufala v Hypoteční banku, kde máme už 10 let současnou hypotéku. Nevíte, zda nedělají výjimky? Děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
@nelli_ Můžete požádat o výjimku na cokoli, ale v tomto případě si myslím, že na 100 % vám jí neschválí.
Odpovědět
Nám to teda všude počítali podle věku staršího (nicméně do 70 let), přestože hlavní žadatel (s vyšším příjmem) byl mladší. Všude jsem se na to cíleně ptala: mBank, Hypotečka, Sberbank, Unicredit, Moneta, ... ale je pravda, že jsem se nepídila, zda by to šlo na nějakou výjimku, protože nám to vyšlo i bez toho.
Odpovědět
Profilova fotka
@nelli_ @noemi77 můžeš to udělat tak, že si vezmeš hypotéku na 30 let, zafixuješ třeba na 3 roky, pak refinancuješ jinde a znovu na 30 let a tak to můžeš dělat dokola, pokud ti věk stačí
Odpovědět
@noemi77 nám to nabídla RB i KB na 30 let, přestože věk staršího žadatele už v tu dobu bude 80+. Ale podmínkou je dostatečný příjem mladšího žadatele, případně zajištění další nemovistostí (kromě té na kterou si berete hypo).
Odpovědět
@esmeralda2 To zakladatelce nic neřeší, protože za tři roky po fixaci si bude moci vzít hypo maximálně na dobu o tři roky kratší...
Odpovědět
@michal_rybar Super slyšet, že to někde jde. Nicméně, byla jsem v obou a nikde mi to nenabídli... i když dlužno říci, že v KB jsem chytla fakt neochotného poradce a RB zase nabízela tak nevýhodný úrok, že jsem se pak už moc nevyptávala 🙂 Já mám pocit, že Raiffka svého času zohledňovala i povolání (např. právník do 80 let ano, manuálně pracující ne apod.)
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 myslím, že se mýlíš, při refinancování si můžeš udělat délku takovou, jak potřebuješ, s tím, že u nás je většinou jako maximum 30 let, a těch 30 let můžeš chtít pokaždé, když jednáš s novou bankou. Otázkou je jejich ochota, ale to je pak jiná věc.
Odpovědět
@esmeralda2 Ale problém není s délkou splácení, problém je s věkem v době splacení. Když je žadateli dnes 40 let, tak mu dají HÚ na 30 let (do 70 let). Za ty tři roky po fixaci mu bude 43 let a dostane HÚ na max. 27 let (opět do 70 let). Takže ano, těch 30 let můžeš chtít pokaždé znovu, ale musíš být dostatečně mladá 🙂 Navíc pokud si chce zakladatelka tu dobu natáhnout z důvodu, aby dosáhla na hypotéku příjmově (což předpokládám), tak jí moc nepomůže, že si ji bude moci protáhnout po skončení fixace, protože v tuto chvíli jí ten úvěr banka ani neposkytne.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@noemi77 nemám zájem se dohadovat. Když si přečteš dotaz zadavatelky, tak se ptá na možnost splácení 36 let, které vyhovuje jeden z účastníků. Takže asi mu je tolik let, aby se to dalo prodloužit. Když naše banky apriori poskytují hypotéky maximálně na 30 let, tak jak to udělat na delší dobu - tady je návod. Ale samozřejmě není ničí povinností se podle toho řídit, jenom je dobře vědět o možnosti
Odpovědět
@esmeralda2 No ono by pomohlo, kdyby se nám zakladatelka vyjádřila, nicméně mně její dotaz připadá jasný. Píše, že věkově podmínku pro 36 leté splácení splňuje jen nejmladší, takže např. jí je 34, ale manželovi třeba už 41, tudíž jim banky samozřejmě automaticky nabízejí HÚ na 29 let. Tvůj návod řeší případ, kdy banka poskytuje HÚ na max. 30 let a ty chceš v realitě splácet déle. Otázka je, jestli si pomůžeš, protože ano, postupem času si díky tomuto natahování trochu snížíš splátky, ale při schvalování prvního kola fixace budeš stejně muset splnit přísnější podmínky pro kratší dobu splácení. V tom případě je podle mě rovnou lepší najít banku, která poskytuje HÚ na 40 let. Nicméně mě to donutilo vyhrabat moje podrobné poznámky k hypotékám a co se týká původního dotazu, tak jsem opravdu našla, že poradce připustil možnost splácení do více než 70 let staršího zde: KB - standardně do 70 let podle staršího, ale lze pořešit (nevím jestli na výjimku, jestli s nějakou přirážkou k sazbě, ale asi by to mělo jít) mBank - do 70 let podle příjmově hlavního žadatele (tj. ten, který má min. 60% příjmů) Sberbank - neřekli mi přesné podmínky, ale díky vyššímu příjmu mladšího žadatele byli ochotni natáhnout HÚ na 30let (to bylo do 73 let staršího) S žádnou z těchto bank jsem dál už nejednala, takže jsem trochu pozapomněla, že tady ta možnost byla. Tímto se tedy omlouvám za mystifikaci v prvním příspěvku 🙂 Blbé je, že zakladatelka potřebuje banku, která jí umožní dobu splatnosti jednak delší než 30 let, jednak podle mladšího žadatele - to umí asi jedině ta mBank. Jinak my měli ve hře ještě rozdělení společného jmění manželů, abych mohla žádat sama na delší dobu (ale to už je opravdu extrémní řešení).
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 myslím, že si neodporujeme. Původní dotaz byl, zda něco jde, odpověď je, že to není jednoduché a ne všude, ale jde to. Akorát jsme se se s tou věcí setkaly každá trochu jinak
Odpovědět
Děkuji všem za reakce. Je nám 34 let, ale zvažujeme spoluručení rodičů, pokud by příjem nestačil. Takže by nám pomohlo, pokud by nějaká banka počítala počet let splatnosti úvěru podle nás, tedy na 36 let. Fixovat chceme na 5 let, a tak nám bohužel postup, který radí @esmeralda2 nepomůže, resp. ano, ale pouze pak na další 1 rok. Každopádně je to super postřeh, který mě ani nenapadl. 🙂 Jinak, co nejdelší počet let splácení řešíme hlavně kvůli co nejnižší měsíční splátce po dobu prvních pár let, protože jsem na rodičovské. Asi nám nezbyde, než jít do Mbank, pokud tedy to bude nutné. Je to asi na jinou diskuzi, ale nemáte s ní zkušenost? Na mě nepůsobí moc dobře, ale možná se pletu. Teď jsme u HB a tam vše běží, jak má.
Odpovědět
Zdravím, podle nejmladšího to bude bakna brát jen v případě, že ten nejmladší má sám dostatečný příjem k hrazení hypotéky. Pokud se dokládá příjem více lidí nebo spoluručitelů, tak se to musí brát podle nejstaršího. U Mbank máme nějaké účty a to funguje bez problémů. Zkoušeli jsme si tam ale brát hypotéku a je to zmatek na zmatek. Nemají v tom žádný systém, nikdo nic neví, všechno trvá, diktují vám do telefonu číslo koho máte zavolat a ten vám zase diktuje další číslo, které už nikdo nezvedá. Prostě systém z minulého tisíciletí.
Odpovědět
Profilova fotka
@nelli_ Tak jako první je třeba zjistit, na jakou výši úvěru budou vaše příjmy dostačující. Následně pak můžete vymýšlet řešení. Pokud budou vaše příjmy dostatečné, nemá moc smysl do toho tahat rodiče, na splátce to už moc velký rozdíl nebude....
Odpovědět
@nelli_ No oni rodiče pak nebudou spolužadatelé, ale přistupitelé a na ty možná banka nahlíží jinak (nevím, neřešila jsem v praxi), každopádně nejlepší bude ty banky obejít nebo alespoň obvolat (třeba s Unicredit jsem vše vyřešila po telefonu během dvou hodin a dostala jsem komplexnější informace než leckde při osobní schůzce), abyste věděli, na čem jste. Protože pokud by se to bralo podle rodičů, tak vám to vychází maximálně na kolik, na 16 let? To je v případě hypotéky absolutní nonsense. My jsme u mBank první hypotéku měli, a proto tu další už máme jinde 😉 , ale kdyby to byla jediná možnost, tak zase taková hrůza to nebyla... Nicméně jestli se něco zásadního nezměnilo, tak schvalování tam trvá X týdnů, takže je potřeba s tím počítat, aby vám třeba nepropadla rezervační záloha.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?