Musí být pozemek napsaný na oba kvůli hypotéce?

Ahoj, chtěla bych se vás zeptat, ohledně pravidel hypotéky. Chystáme se stavět, ale pozemek dostal přítel darem. takže je psán jen na něho. Když jsme se byli ptát na hypotéku, řekli nám že pravidlo pro hypotéku je, aby na pozemku byli napsaní oba dva, protože se chytáme hypotéku čerpat oba. Nevíte prosím kde bych o tom něco našla?? děkuji
Odpovědět
Nám také bylo řečeno, že musí být pozemek na oba dva - pozemek je dar od manželova tatínka. Ale zatím jen čekáme na vklad na katastr a začínáme řešit hypo
Odpovědět
Profilova fotka
U některých bank to problém nebude, u některých bank je třeba, aby každý z žadatelů vlastnil alespoň část nemovitost.
Odpovědět
U nás to problém nebyl, hypotéku máme společně s přítelkyní, ale pozemek je z historie jen na mě. Jen jsem musel podepsat prohlášení, že dům bude po zapsání do katastru na stejného majitele jako pozemek. Je to ale už přes rok, co jsme podepsali smlouvu, takže se to klidně i u té samé banky mohlo změnit.
Odpovědět
Na toto je zapotřebí si dát velký pozor. Z diskuzi vím, že pokud je pozemek pouze na jednu osobu, tak pak může být majitelem nemovitosti pouze stejná osoba , jako pozemku.
Odpovědět
Profilova fotka
Není to úplně pravidlem, některé banky to vyloženě nevyžadují. Nicméně nejjednodušší bude, když vám přítel část pozemku daruje - od daně budete osvobozeni pokud spolu žijete ve společné domácnosti min. rok. Pak i dům budete vlastnit společně, protože platí, že majitelem stavby je majitel pozemku. Nechtěla bych třeba stavět dům a nebýt ani z části jeho majitelem...jsou pak i takové případy, kdy jeden z partnerů odchází ze vztahu s domem a druhý s ničím :(
Odpovědět
Moc Vám děkuji za odpovědi. Přítel mi část pozemku daruje. Jen jsem slyšela z jedné strany, že pozemek musí být na oba dva. a z druhé že nemusí, tak jsem se chtěla zeptat na názor více lidí. :-)
Odpovědět
@klenka2000 Dům bude součást pozemku, tj. majitel pozemku =majitel domu. Podle mě banka chce, aby vám v případě nesplácení bylo co vzít. Asi byste musela něco zastavit. Jinak z logiky věci není moudré se zavázat k placení něčeho, co mi nepatří..
Odpovědět
@p92 Chápu dobře, že přítelkyně se zavázala k placení hypotéky na dům, který ji nepatří?
Odpovědět
@japona Ano, ale vzhledem k tomu, že ji převedu polovinu domu/pozemku po kolaudaci, která bude za chvíli, tak snad nemusí mít strach :-D Toto je samozřejmě o důvěře. To, že dnes většina lidí po rochodu/rozvodu nemá zájem se rozumně dohodnout je věc jiná. Navíc bych se stejně z toho tak jednoduše nevykroutil :-D I když dům fakticky zatím její není, soudně by nebyl pravděpodobně problém dokázat, že do něj investovala. Ale to bych ani nechtěl a radši bych jí i tak vyplatil, co do toho dala. Každopádně doufám, že to nebudu muset řešit :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?