Hypotéka při stavbě - 100% čerpání. Která banka?

Poskytuje prosím nějaký bankovní ústav hypotéku tak, že vám při stavbě RD (svépomoc) převede komplet částku, na kterou jste uzavřeli smlouvu nebo je v čr možné jen postupné čerpání, tj. vždy daší uvolnění určité částky peněz po posouzení odhadcem banky? díky za reakce :-)
Odpovědět
Ahoj. Záleží na tom, zda budeš mít dostatečnou zástavu. Dám ti příklad: my jsme si brali 1 500.000,-Kč hypo a ručili jsme domem v hodnotě cca 1 600.000,-Kč, museli jsme čerpat postupně, nejdříve nám dali 800tis. a potom jsme museli nechat stavbu posoudit odhadcem a poté nám byly uvolněny další peníze.
Odpovědět
Profilova fotka
@lucijeje tak hlavně dnes asi nikdo nedá 100%. my si brali loni 90% a bylo to peklo .. všude dávají do 80% .. ale i tak jsme to měli na postupné čerpání - pro banku je to jistota ..
Odpovědět
@lucijeje @baraz Několik bank nabízí 100% hypotéku, ale určitě ne s čerpáním celé částky najednou, když nemají žádnou zástavu. U všech vám to budou vyplácet postupně. Zkuste Hypoteční banku, ta má velmi přijatelné podmínky.
Odpovědět
Profilova fotka
@mppm ty banky to nabízejí na netu - papírově .. ale v reálu, je situace jiná ..
Odpovědět
holky nemyslím 100% hypotéku, ale to, že by nám hned na začátku převedli celou půjčovanou částku (i v případě stavby) .... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lucijeje Záleží na hodnotě zástavy. My jsme nepotřebovali celých 100% na domek a vzhledem k hodnotě zástavy ta námi požadovaná částka představovala jen 70% zastavované nemovitosti. Takže v podstatatě, když budete chtít např. 2,5 mil. ńa stavbu a budete mít vhodnou zástavu naceněnou na tuto částku nebo vyšší, tak by vám mohli v podstatě dát i 100%. Jinak, peníze jsme dostali všechny najednou a žádné faktury nedokládáme, jen do 3 let musíme doložit kolaudační souhlas.
Odpovědět
Profilova fotka
@lucijeje nebude to problém v případě, že máte zástavu na jinou nemovitist než , kterou stavíte nebo rekonstrujete.... a v případě, že Hyp. banka nechce dokládat faktury ale pouze supervizi(obhlídku odhadcem po dokončení stavby) RF vám dá 85% HB 9%% Volksbank i 100% a pak obhlídku, ale je nutné o to požádat už při žádosti o Hú..... měli jsme to tak
Odpovědět
Profilova fotka
@lucijeje nenapsala si jakou máš hodnotu zástavy, když budeš mít třeba 2mil HB ti je hned vyplatí. ;-)
Odpovědět
díky všem ... takže když chceme hypotéku 1,8 mil. Kč a zastavili by sme domek rodičů, na který je odhad 2,6 mil.Kč tak je banka (některá) schopna nám hned na počátku vyplatit oněch 1,8 mil. naráz, tj. ne po částech po uvolnění odhadcem??? no ale to pak už od počátku platíme jistinu i úroky že? kdybychom čerpali postupně tak bychom platili jen úroky (chápu to dobře)? díky díky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lucijeje jojo přesně tak ;-)
Odpovědět
@petrsv1000 díky ;-)
Odpovědět
rozhodne NE hypotecni banku ... máme ji a jsme velmi nespokojeni :-/
Odpovědět
Článek se načítá
@lucijeje pokud budete mít zástavu v plné částce, třeba byt nebo dům rodičů, cokoliv, tak vám celou částku dají. Před stqavbou samotnou, pokud chcete ručit onou stavbou, tak vám nikde peníze dopředu nedají (jelikož ona zástava ještě neexistuje)
Odpovědět
Profilova fotka
@callipa a důvod ? já třebe nemám sebemenší problém.... záleží jak která pobočka...
Odpovědět
@petrsv1000 důvod? Naprosto nám vše ztěžují! Máme střechu za půl milionu (a to ještě od známeho, takže za "přátelskou" cenu) a paní odhadkyně z HB přijde a odhadne ji na 170tis? tohle už nám udělala podruhé, stropní panely také odhadla levněji. Nevím, ale nepříjde mi to normální. Evidentně tomu vůbec nerozumí! To je 100% hypotéka, když neustále musíme shánět finance i jinde? Nevím, je-li to pobočkou, ale každopadně jsme VELMI nespokojeni!
Odpovědět
Profilova fotka
@callipa no jo tak toto není samozřejmě pobočkou ani bankou ale nezávislým odhadcem který pro banku pracuje. Samořejmě můžete podat stížnost, aby vám přidělily druhého na přcenění, na tom není nic neobvyklého.... Nám nacenily projekt na skoro stejnou cenu a tu částku pak převedou jakmile se dům dostaví.... zbytek čerpáme s odhední ceny pozemku. S tímto problémem banka nemá nic společného, to se může stát v kterékoliv bance, že narazíš na blbého odhadce.... ]-(
Odpovědět
Profilova fotka
@callipa Mám informace přímo od několik odhadců, že z 99,9% není odhadní ceny nemovitosti vyšší nebo aspoň stejně vysoká, jako je výše investice na stavbu. Pro banku je totiž důležitá odhadní cena - tedy tržní - tedy hodnota domu, za kterou by ho banka byla schopná prodat v případě nesplácení úvěru... Pak je to jen na domluvě mezi klientem a odhadcem (což je ale vždy jen o tom odhadci, zda chce klientovi pomoct, nebo odvede svou práci, shrábne odměnu a nic jiného ho nezajímá). Takže pokud je hypo do 100% hodnoty, je to vždy do 100% odhadu (tržní ceny), nikoliv výše naší investice... Nám taky bude chybět asi 300 tis., které prostě nemáme, abysme vůbec mohli ten dům dokončit a zkolaudovat, nevím, jak to vyřešíme, ale bohužel prostě nemáme jinou možnost, než shánět peníze jinde... A to jsme měli ještě štěstí na odhadce, že se s ním dalo domluvit na nějaké rozumné výši, ale tolik, co potřebujeme prostě do odhadu dát nemohl, protože to zase podléhá jakýmsi kontrolám jiných úřadů a institucí... A to nám ještě ten odhadce (blbec) počítal cenu ze smlouvy o dílo, kde je ještě DPH 10% a nepřepočítal to na 14%, takže nás ještě o 80 tis. ošidil... A to nám taky bude dost citelně chybět, protože to už fakt nemáme na čem ušetřit, protože všude jsme museli jít na minimální standart, abysme tu naši investici co nejvíce snížili a přiblížili té odhadní ceně, protože nemáme ani žádnou zástavu, ani jiné zdroje financí, ani úspory...
Odpovědět
@petrsv1000 @vera_vila nevím, je-li to jen odhadcem, jelikož nám bylo řečeno, že jiný v naší lokalitě pro tuto banku nepracuje, takže máme smůlu. Nám odhadli konečnou hodnotu domu dokonce na vyšší, než měly být investice, v tom problém není, ale jaksi nám ty peníze neuvolňují, protože je pouští postupně podle zprávy odhadkyně (tedy podle reálně proinvestovaných prostředků). Ta ovšem evidentně nemá páru, co co stojí a značně to podhodnocuje... Už jsme museli dát do zástavy byt za 700tis, takže má podle paní odhadkyně naše hrubá stavba cenu zhruba poloviční, než reálně stála... takže hypotéka za všechny prachy. To kdybychom čerpali peníze na základě faktur, byli bychom na tom mnohem lépe.
Odpovědět
Profilova fotka
@callipa Tak to můžu být ráda, že tady je odhadců dost a čerpat budeme sice na základě faktur, akorát odhady budeme potřebovat na určování zástavní hodnoty... No, tak když dělala první odhad, tak přece musela už tehdy počítat s nějakýma cenama, ne? No, je to hodně divný...
Odpovědět
Profilova fotka
Dneska mi volali z banky, že máme schválenou hypotéku, ve čtvrtek jdeme podepisovat smlouvy... A to mi říkali, jak to bude trvat měsíc a voilá - za týden je schváleno...
Odpovědět
@vera_vila prvni odhad prave delal nekdo jiny a ten s bankou ukoncil spolupraci a ted je tam takhle mńova zenska, no rozciluje me, co vam budu vypravet :-)
Odpovědět
@callipa A jakou máte pobočku? Liťák? Koukala jsem na seznam odhadců u HB a pod Liťákem jich maj napsaných pět. http://www.hypotecnibanka.cz/hypoteky... A Ústí je taky kousek a tam jich bude taky dost. Pokud je ta odhadkyně takhle "mimo", tak bych to asi chtěla nějak řešit. Kamarádka si v jiné bance brala hypo na byt a ocenili jí ho na strašně málo, tak to nějak rozporovali a odhad pak udělal jiný odhace a udělal ho na vyšší částku.
Odpovědět
@johanka83 vidis to, díky za info, to teda rovnou napisu manzilkovi! My stejne planujeme celou hypoteku refinancovat, radeji zaplatime obrovskou pokutu, ale budeme mit nizsi urok a snad lepsi jednani.
Odpovědět
Mohla bych se zeptat jak to chodí když bychom si chtěli dům nechat postavit na klíč? především jak to chodí s tou hypotékou?
Odpovědět
Profilova fotka
Hlavně si hlídejte výši splátek. Pokud přesahuje +- 30% vašich příjmů, jdete do rizika. Mimochodem, není to divné, aby pořizovací cena nového domu byla vyšší než tržní cena nového domu ? Je jasné, že s časem cena může klesat opotřebením, ale nový dům přece musí být prodejný za jeho pořizovací cenu, jinak je něco špatně, ne ?
Odpovědět
Profilova fotka
@weinfurt to je asi stejný jako u všeho, ne? Když koupím auto za 500 tis, tak už druhej den má hodnotu cca 450 tis., Kdo bude kupovat cizí novej když by si za stejnou cenu mohl postavit svůj?
Odpovědět
@lin18 Tak ano, to máte pravdu, ale pro úplnost, pokud si lidé třeba staví svépomocí a ušetří na stavbě značnou část peněz, než kdyby si dům nechali stavět na klíč, tak pak cena bude určitě k prodeji vyšší... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lucimia no ono bohužel dneska kdo staví svépomocí tak to má většinou ještě dražší než od firmy. Protože kdo si staví svůj dům tak většinou použije kvalitnější materiál a i práci dělá důkladněji. Svépomocí se toho dá sice udělat hodně...ale hlavní položky budou vždycky za materiál a odborné práce, které domácí kutil nezvládne...voda, plyn, elektřina, obklady atd. My jsme například použili nejkvalitnější překlady nad okna a dveře...firma by tam místo překladů navařila železo a naskládala cihly...rozdíl cca 8 tis na jednom překladu...při počtu 10 oken a 11 dveří je to skoro 170 tis rozdíl...ale na hotovým baráku to vidět nebude...rozdíl je jen v životnosti...a takových věcí je spousta...a to odhadce brát v úvahu nebude.
Odpovědět
@lin18 Samozřejmě záleží na tom, jak kdo je při stavbě svépomocí náročný a kolik dokáže ušetřit na práci. Spousta věcí se dá udělat svépomocně. Nepsala jsem, že všichni, co staví svépomocí, to mají levnější, ale je pravda, že se tak dá postavit dům o hodně levněji, než by byl na klíč. A jeho cena při prodeji je pak vyšší. A ještě se zeptám pro mou informaci, spíš protože mě to zajímá, kolika roční rozdíl v životnosti je u domu s nejkvalitnějšími překlady za 170 000 Kč, než u domu s levnějšími překlady? Vyplatí se ta částka investovat?
Odpovědět
Profilova fotka
@lucimia tak jsem se právě dozvěděla, že je to jednak pevnější, jednak to má delší životnost...ale těžko určit jakou...a jednak to bylo míň pracné..takže se možná ušetřilo něco na práci...takže výhoda žádná :-D . Prostě stavíme teprve první barák a chtěli jsme mít to nejlepší ...u druhého to už prej budem dělat jinak :-D :-D :-D . A samozřejmě se šetří na práci...můj je stavař takže spoustu věcí udělá sám...zase je to na úkor času...
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?