Zkušenost s hypotékou od Reiffeisenbank?

Zdravím, Chtěl jsem se zeptat, zda tu někdo staví svépomoci a má hypotéku od Reifky? Zrovna řeším hypotéku a dostal jsem se k Reifce. Mluvil jsem z pracovníkem pobočky po telefonu a ten mi tvrdil, že k hypotéce není potřeba žádný rozpočet ani dokazování, kolik mám nyní našetřeno. Respektive, odhadce pouze odhadne koncovou cenu nemovitosti. Např. ji odhadne na 3,5 mil., já chci půjčit 2,5 mil. Tak mi tyto peníze půjčí bez to, aniž bych dokázal, že mám milion na účtě? A dále můžu vyčerpat pouze 20% ? (u ostatních bank to bylo 80) Tohle mi přijde zvláštní, protože ostatní banky chtějí rozpočet a když chci půjčit méně, než kolik je v rozpočtu, tak poté musím doložit, že zbývající peníze vlastním. Díky za rady a zkušenosti.
Odpovědět
@petr13 rozpocet musite dolozit a odhadce vam ho musi potvrdit. Da se tam zduvodnit rozpocet treba prohlasenim zednika v rodině atd.
Odpovědět
Profilova fotka
Rozpočet vždy musí nějaký být kvůli odhadu - když ne přímo do banky, tak odhadci, který sice není jejich zaměstnanec, ale ten rozpočet vloží do odhadu, který banka dostane. Místo rozpočtu může být Smlouva o dílo, ale ta neexistuje u stavby svépomocí... ale hú u RFB přímo nemám. Jen vím od klientů, že uvolňování peněz na výstavbu mají šikovné, v tom určitě říkal bankéř pravdu. Mluvil jste přímo s hypotečním specialistou? Pokud to byl jen osobní bankéř, co dělá účty apod., třeba to nevěděl přesně...
Odpovědět
@spaly Víte tuto informaci určitě i u Reifky? @eileenk Mluvil jsem dokonce s ředitelem pobočky právě, ale také se mi to nějak nezdá. Ale zase jsem četl zde na různých fórech, že byrokracie u refiky je opravdu málo.
Odpovědět
Máme hypo u Raifky od září 2017, rozpočet jsme pro banku museli mít, ten jsem předala odhadkyni, spolu s projektem (jako řez domu, půdorys apod.) a na základě toho ona dům odhadla. Stavíme taky svépomocí, čerpali jsme tedy zatím jen jednou, ale to proběhlo úplně bez problému. Jinak s tím vyčerpáním, to jsem neslyšela, podle mě blbost. Raifka to má nastavené na 50 % co vím. 50 % můžete vyčerpat a zbylé ne a nebudete za to nic platit.
Odpovědět
@adula000 a ten rozpočet musel být položkový nebo např. jen základová deska x kč, zdivo x Kč a musel být ověřený autorizovaným rozpočtářem?
Odpovědět
@petr13 základy a zemní práce svislé konstrukce vodorovné konstrukce konstrukce střechy krytina střechy klempířské konstrukce úpravy vnějších povrhů vnitřní obklady vnitřní dveře okna a vchodové dveře povrch podlah vytápění elektroinstalace vnitřní vodovod vnitřní kanalizace ohřev teplé vody vybavení kuchyní vnitřní hygienická zařízení vč. WC venkovní přípojky venkovní úpravy komín + krbová kamna jímka Měla jsem ho jen sepsaný v excelu, v tabulce, ověřený nemusel být.
Odpovědět
Mám také hypo od RFB od cca května 2017. Doporučuji ohledně hypoték zajít osobně přímo do hypotečního centra RFB, kde Vám sdělí vše jak má být. Vyhnete se tak spekulacím co ano a co ne ;) Ohledně mé hypotéky, tak jim ode mě stačilo dodat: Položkový rozpočet jednoduchý, tzn. deska x, zdivo x, střecha x, podlahy x, elektrika x, voda x. atd... Nemusel být od nikoho oficiálně potvrzený. Stačí mnou odhadově vyplněný. Myslím, že také chtěli výpisy ze všech mých účtu, kvůli úsporám. Pak k tomu různá potvrzení o příjmu a jiné potvrzovací dokumenty, které mají všechny banky stejné. Čerpání pak probíhá formou odhadu v místě nemovitosti od odhadce, kterého si vyberu z RFB dle regionu stavby. Já měl na výběr asi mezi 8mi odhadci. Odhadce pak zadá do systému odhad a na základě toho, ti RFB uvolní peníze na účet. Nejprve jsem musel prostavět své úspory, tím zhodnotit nemovitost a první odhad byl na to, co jsem postavil za své. Tak mi pak poslali první čerpání a stavba jede vesele dál :) Jo a nepotřebuješ mít žádné nákladové faktury za materiál či subdodavatele. Vše je jen na základě odhadu. Když to shrnu, tak opravdu zatím vše bez problémů a jakýchkoliv průtahů ze strany banky i mé. Když doložíš vždy vše a je vše vždy v pořádku, tak nebude problém.
Odpovědět
Profilova fotka
@petr13 Rozpočet si můžete sepsát sám a stačí, žádná autorizace - zda je rozpočet reálný nebo mimo Vám může říct právě odhadce. Úplně bez ničeho to určitě nepůjde - ten ředitel pobočky není odhadce a ten ho po Vás bude určitě chtít. Jinak jsem asi nepochopila ten dotaz 20% - 80%, čeho se týkal, celkového nedočerpání? Raiffka jako jediná má, že se může nedočerpat až 50%, všechny ostatní banky mají jen 20%. Ale tohle nemá podle mě cenu řešit - u výstavby se málokomu stane, že by tolik peněz oproti rozpočtu ušetřil, většinou všichni vyčerpají celou hypo a ještě rádi. S byrokracií...asi je to v něčem pravda...zase nedají hypo úplně komukoli a nemají rádi malé vesnice daleko od krajských měst, tam většinou nevycházejí odhady, vyjde malá budoucí cena domua donutí Vás to jít do jiné banky.
Odpovědět
My smlouvu podepisovali v dubnu a opravdu jsme nikomu nemuseli prokazovat, že máme peníze na účtě nebo odkud na to vezmeme...peníze máme, ale nikdo po nás nechtěl je doložit... měli jsme vlastní pozemek, takže odhadli nemovitost včetně pozemku (nám teda snížili odhad oproti našemu rozpočtu) a na základě toho nabídli těch 80% z odhadu. Jakmile dodáme zástavní smlouvu, zápis do katastru atd., tak pošlou první balík...zatím jsme nečerpali. Pro nás ta skutečnost, že nemusíme dočerpat až 50% je výhodná, protože máme byt, který chceme hned po přestěhování prodat a z těch peněz dofinancovat dům (nedočerpat hypotéku), ale zas pokud by byl třeba problém s prodejem nějakou dobu, tak budem rádi, že můžem hypotéku dočerpat a pak později až se byt povede prodat, splatit větší částku (dnes už 25% lze splatit mimořádně každý rok).
Odpovědět
Když odhadneš barák např. na 3,5 mil. a žádáš o 3mil. tak ti to nedají, protože nemáš min. 20% z celkové částky jako úspory. Dají ti maximálně cca 2,8 mil. Takže když na tento dům zažádáš třeba že chceš 2,5 mil. tak by neměl být problém, protože berou v potaz, že máš 1 mil. jako úsporu. Počítá se ale s tím, že na tuto částku dosáhnete příjmově ;). No a pak nejprve prostavíš své úspory a pak přijde na řadu první odhad rozestavěného domu a první čerpání z banky.
Odpovědět
Nevím, zda RB v tomto ohledu něco změnila, ale opravdu je nezajímalo, kde člověk vezme zbylé peníze. Tedy rozpočet 3,5 mil., hypotéka 2,5 mil. V následných podmínkách je doložit např. do 2 let kolaudační rozhodnutí nebo obdobné potvrzení o dostavbě, takže je třeba dobře promyslet, kolik si půjčit. Samozřejmě odhadce potřebuje rozpočet k odhadu, většina bank má své formuláře i na rozpočet. Určitě doporučuji zajít do hypotečního centra, kde vám řeknou přesně, co doložit a proberou s vámi vaše možnosti.
Odpovědět
@hamikaw Příjmově nebude problém, spíš jsem právě bál toho (a to vím ze zkušenosti více lidí), že banka jim třeba řekla, že ten dům postaví nejméně za 3,5 mil, ale oni věděli, že to svépomocně zvládnou za 2,5, no a banka pak po nich chtěla doložit, že mají milion...
Odpovědět
Článek se načítá
@petr13 Viz např. článek na FB svépomoci.cz Sdílíme s vámi příběh o financování stavby svepomocníka Peryho: Když jsem si bral hypotéku v roce 2014, tak tuto službu neposkytovala KB, ale jen ČSOB, která to poskytuje doteď. Prvně jsem dostal 70 % a potom dalších 30 %, ale na začátku musel být odhad čím budu ručit za 4500 Kč a po vyčerpání 70 % hypotéky byl druhý odhad za 4500 Kč + zapsání stavby do katastru a věcné břemeno hypotéky od banky. Nedokázal jsem se dohodnout na výši hypotéky, protože moje nemovitost je 150 m velká a patrová a se sklepem taky 150 m. Odhad ceny nemovitosti byl 5,5mil. Kč , ale ja chtěl jen 2,5mil. Kč. Banka, tedy odhadkyne z jiné banky mi říkala, že svépomocí počítají úsporu 30 % ceny nemovitosti, tedy že si mám vzít minimálně 3,85 mil. Kč. To se mi nezdálo, protože vím, že si firmy berou 100 % ceny materiálu, tak jsem jim říkal, že ušetříme 50 % ceny. Nedohodli jsme se. Stále mi nabízeli velkou hypotéku a že 20 % nemusíme vybrat a tím se nám zkrátí hypotéka, ale i tak to bylo hodně, 3.08 mil. Kč. Tak jsem si vzal půjčku na lepší bydlení 700 tis. Kč, s vyšším úrokem, která jde refinancovat hypotékou. Za 700 tis. Kč jsme udělali hrubou stavbu bez oken a pak mi dali tu hypotéku co jsem chtěl. Tedy 2,5 mil. Kč.
Odpovědět
Každopádně díky všem za rady. Oproti ČSOB to opravdu vypadá, že u reifky je té byrokracie méně :-)
Odpovědět
Ano jsem si jisty byrokracie opravdu není tolik, ale pak se stává, že klienti dům horko těžko dostaví, protože jejich rozpočet je nerálný.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?