Hypotéka - spoludlužníci a daně

S přítelkyní bychom si chtěli vzít hypotéku. Já jako zaměstnanec a ona jako OSVČ. Majitelem nemovitosti budu já. Mohu pak uplatňovat celou výši úroků z hypotéčního úvěru nebo se to půlí? Možná kvůli nízkým příjmům budeme muset přizvat k úvěru i partnerčiny rodiče jako spoludlužníky. Jaké z toho plynou pro ně povinnosti a je možné se z toho "vyvléknout" pokud by jsme se rozešli?
Odpovědět
Profilova fotka
jste vy ale vykutálený borec, nemovitost s přítelkyní, partnerčiny rodiče spoludlužníci, ale nemovitost bude celá Vaše ??? nechápu proč by měli všichni okolo Vás dlužit, ale nemovitost bude celá Vaše ??? tak do toho bych já být vaší přítelkyní určitě nešel -))) mějte se
Odpovědět
Profilova fotka
Spoludluznik je novodobé otroctví. Pokud se rozejdete a vy nebudete mít dostatečně příjmy a banka nebude chtít, tak je z toho nevyvazete. Vyvazani není narokove. Je to jen na rozhodnutí banky zda půjde do rizika a místo 4 dlužníků bude mít jenom jednoho.
Odpovědět
Třeba proto, že veškeré počáteční investice do domu budou moje a právě proto se ptám jestli je pak možné i je z toho vyvázat, abych je po případném rozchodu nezatěžoval což jak píšete není "reálně" možné, tak nad tím nebudu dále uvažovat.
Odpovědět
Profilova fotka
@gasturbina Tak to máte pravdu. Když už teď mluvíte o rozchodu raději do toho nechoďte ;-)
Odpovědět
pokud spolu nejste sezdaní, banka bude požadovat, ať je účastník úvěru spolumajitel nemovitosti- klidně i 1%--- Nejjednodušší věc- jak vymazat spoludlužníky je mít dostatečný příjem a při refinancování žádat již bez nich. A to že se někdo baví o tom co by se stalo kdyby se rozešli? na tom není nic špatného..tohle se stává a je třeba vědět jaká bude varianta.(je lepší být připraven na všechno, než pak překvapen).
Odpovědět
@gasturbina Me nejvice zarazejici prijde, ze si berete hypoteku na kterou mozna nebudete mit a vasi pritelkyni nechapu, jste partneri, zijete spolu, i penize na hypoteku budou spolecne a majitel budete Jen vy? A jeste mozna bodou rucit jeji rodice? Neni to uz drzost?
Odpovědět
Měla jsem spoluzadatele na první hypotéku a vlastník jsem byla pouze ja.Vyvázat šlo jen v případě kdy můj příjem budete dostatečný vysoky což se naštěstí stalo a hypo byla jen na mne . Nechápu proč si chcete půjčovat když si ani nedokážete spočítat zda máte dostatečný příjem.
Odpovědět
Profilova fotka
Možná budete mít problém si tu hypotéku vůbec vzít. Hypo je na mě,přítel je spolužadatel a majitelé jsme museli být oba. Rok stará záležitost
Odpovědět
jak píše @slabici, máme hypo měsíc a požadavky byly stejné.
Odpovědět
Profilova fotka
Myslim ze je fer Vas vstupni vklad vyrovnat vetsim podilem vlastnictvi na nemovitosti. Pokud ale nemovitost budete z casti financovat spolecnou hypotekou, nevidim duvod, proc by to melo byt 100%.
Odpovědět
@spaly to je blbost, bance je v 90% jedno, zda je majitelem jen jeden ze zadatelu.. Stalo se mi to jenom jednou za 5 let, ze si banka dala podminku ,aby byla spoluzadatelka majitelkou.. @gasturbina pro jeji rodice z toho plyne povinnost splacet, pokud ty nebudes.. Takze pokud do toho jdou s tim, ze jejich dcera nebude vlastnit nic z bytu, jsou to blazni.. Ale jo, jde to. Taky si muzes odecist uroky jenom ty, podminka je mit tam trvaly pobyt. Vyvazat spoludluzniky lze, ale musis dolozit dostatecny prijem a banka musi souhlasit (coz neni jeji povinnost)
Odpovědět
A nebylo by nejrozumější se vzít, když společně uvažujete o koupi nemovitosti a ještě do toho chcete zatáhnout partnerčiny rodiče? Přecejen společné jmění manželů má svůj význam. V případě rozvodu je totiž vypořádání mnohem snazší než při konstrukci spoluvlastník/spoludlužník/zápůjčka/dar a já nevím co ještě, to jsou pak často dost patové situace ...
Odpovědět
Článek se načítá
@evaviki jak říkám pokud nejsou v příbuzenské línii(nebo nejsou sezdaní), banka bude požadovat spoluvlastnictví obou žadatelů. Než napíšete, že je něco blbost, prosím něco si o tom zjistěte.
Odpovědět
@spaly U nás banka nic takového nechtěla když jsem měla spoluzadatele.Takže asi záleží na bance ;)
Odpovědět
Bylo nám řečeno bank. poradcem, že musíme být spolumajiteli pozemku, kde se bude stavět dům za společnou hypotéku.
Odpovědět
Profilova fotka
Protože od 1.1.2015 platí, že kdo je majitelem pozemku, ten je pak i majitelem domu, to vlastnictví nelze oddělit. Proto se banky začínají kroutit a trvají na tom, že vlastníky pozemku musí být oba.
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici jen malá technická, od 1.1.2014, s účinností NOZ.
Odpovědět
@spaly hypoteky delam nekolik let, znalost mam vice nez dobrou... Ne kazda banka s tim ma problem..
Odpovědět
toto je síla
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?