Hypotéka - stačí pozemek bez vložení vlastních úspor?

Dobrý den, Předem upozorňuji, že se v této problematice moc nevyznám a máme domluvené schůzky v bankách. Jen bych se chtěla zeptat, zda někdo neměl / nemá podobný případ. Čísla prosím berte s rezervou, jde mi o princip 🙂 Chceme postavit dům na klíč. Ten bude stát cca. 3,1 mil. Kč. Dále počítáme s těmito výdaji: Zasíťování pozemku: 200 tis. Kč Plot: 100 tis. Kč. Terasa, příjezdová cesta: 80 tis. Kč. Kamna: 50 tis. Kč Kuchyňská linka: 200 tis Kč. Vybavení: 200 tis Kč. Pozemek máme vlastní (určený k zástavbě). Nevíte, co vše se dá z výše vypsaných věcí financovat hypotékou? Máme nějaké úspory, ze kterých bychom mohli financovat 20 % hypotéky, ale zase bychom o ně přišly a nezbyly nám peníze na okolní věci kolem domu a vybavení. Je možné, že např. při hypotéce na 3 mil. CZK by se 20 % základu dalo zajistit pozemkem (když počítáme, že pozemek odhadnou na 600 tis. Kč)?
Odpovědět
Myslím, že z hypotéky můžete platit, co chcete. Banka chce vidět prostavěnost domu a podle toho uvolňuje peníze. Kamna, kuchyň, terasu, vybavení taky budeme platit z hypotéky.
Odpovědět
@maanna děkuji za komentář, můžu se zeptat, u jaké banky hypotéku máte?
Odpovědět
@haberjli Podle me vsechny nemovite veci.
Odpovědět
Jsme v dosti podobné situaci. Budeme také ručit pozemkem - což je vlastně "ten vklad", takže pokud to dobře chápu (a bylo nám tak řečeno) žádné další vlastní prostředky vkládat do hypo. nemusíme.. Jelikož pozemek je vyšší hodnoty, pokryje totiž více jak požadovaných 20%, čímž se nám sníží ltv a to je také jedině k dobru.
Odpovědět
Profilova fotka
Lze to tak udělat, také to máme, potřebných 20 % (nám to tedy vyšlo dokonce víc než 20) máme formou zástavy pozemku 😉 Ale samozřejmě záleží jak vám vyjde odhad.. jinak z toho co píšete by banka mohla mít problém s financováním vybavení, to z principu hypotéky nejde, ale někdy banka umožňuje navýšit o neúčelovou část, třeba právě na vybavení.. nebo jednoduše v rozpočtu trochu navýšíte některé položky, a “zbylé” peníze pak použijete na co potřebujete 🙂)
Odpovědět
@haberjli my máme u Unicredit Bank.
Odpovědět
Moc děkuji všem za komentáře 🙂 Snad nám vyjde dobře odhad, pak bychom měli na vybavení a okolní věci dost vlastních prostředků.
Odpovědět
Ano, pozemek vám nahradí 20%.Banku vůbec nezajímá, co do domu koupíte, neboli čím zvýšíte hodnotu nemovitosti. Zajímá je jen prostavěnost(zda jste splnili) dle úrovní prostavěnosti ve smlouvě. Jediné, co nešlo z hypotéky, je cena projektu.
Odpovědět
@norikakaa Hezký dobrý den, u nás odhadkyně započetla kuchyn, veškeré vestavné skříně . 6/2018 česká spořitelna. Odhadkyně byla suprová a vše oka.
Odpovědět
čistě teoreticky můžete hypotékou financovat vše uvedené (to vybavení lze zahrnout např. do doplňkové/neúčelové části apod.), pokud se vejdete do 80 % LTV (90)
Odpovědět
Mysleli jsme, že to vyřešíme stejně. Do hypotéky jsme si napsali různé věci, pak nám ale dali nižší hypotéku, protože mají tabulky, kolik stojí m2 domu v místní lokalitě a podle toho to počítají. Jim je jedno, že bude v domě rekuperace, okrasné dveře nebo hezká dlažba před domem. Spočítali jsme, že nás dům vyjde na 4,5, ale hypo jsme dostali 3,7 a zbytek řešíme z vlastních peněz. (Půjčka od rodiny, kterou vrátíme, až prodáme být).
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?