Hypotéka u Raiffeisen

Dobrý den, chceme s manželem bourat starší domek a následně postavit nový RD s obytným podkrovím. Už jsme vlastníci tohoto staršího domku. Chceme žádat o hypotéku na výstavbu. Chtěli bychom se vejít do 2,5 mil. (snad je to reálné). Máme nástřel toho, jak by měl dům vypadat, čím budeme topit atd. O tom, jaké budeme mít např. podlahy atd jsme se s nikým nebavili. Projektant nám udělal položkový rozpočet (ale musel vařit z vody) . Nebo nevím jak toto funguje, ale o detailech domu nebyla ani řeč. Vyčíslil to na 3,5 mil. Fin.poradce nám nabídl úrok pod 2%, a chce abychom nechali odhad navýšit o 300 tis. Něco máme našetřeno. Ale!! ted prý jsou jen 80% hypotéky, tzn. že by jsme si nechali navýšit odhad a tím pádem dostali hypo ve výši jakou potřebujeme bez použití našich rezerv. Je toto normalni postup? Nerada bych se uvrtala do něčeho, co by nás pak x desítek let tížilo. Děkuji za názory.
Odpovědět
Profilova fotka
Jsou i 90% hypotéky, ale jsou podstatně dražší než 80% hypotéky a je u nich vyšší nárok na bonitu. O odhadu rozhoduje odhadce, o tom vy nerozhodujete. Vy jen doložíte podklady k výstavbě RD, nejdůležitější bude rozpočet, ten se dá upravit, ale tak, aby to bylo reálné.
Odpovědět
@vladimirsvorba dobry den. Dekuji za reakci. Mam jeste dotaz. Nezlobte se, ze se ptam mozna hloupe. Kdyz bychom si brali 80% hypoteku, tak tech 20% musime mit na uctu nebo se posilaji bance na zvlastni ucet?
Odpovědět
zjevně řešíme s paní to stejné :-)
Odpovědět
Eliska tych 20% mozete mat aj doma v hovovosti. Ale banka bude po vas chciet tie peniaze preinvestovat a potom sa urobi odhad, ci to sedi a az potom vam uvolnia prve prachy z hypoteky. Aspon u nas to tak je.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
@tuciky Dobrý den, brali jste nakonec od Raifky? Nám právě taky finanční poradkyně doporučuje Raifku... tak mě zajímají zkušenosti.
Odpovědět
Něco podobného řešíme také u Raifky. Nemáme žádné úspory, ale máme svůj pozemek. Podle mého finančního makléře to jde udělat jen musí dobře vyjít odhad. Po mě zatím nikdo nechce vidět kolik mám našetřeno
Odpovědět
@majak78 financni poradce nam doporucuje.... muhehe! A neni lepsi se sebrat a obejit par financnich domu abyste si to zjistili sami bez nejakych financnich a kdovijakych poradcu? Pokud bydlite nebo pracujete ve vetsim meste tak tam maji pobocky hlavni hraci na trhu. A nemusite to mit zprostredkovane a vse se dozvite naprimo. A bez provize poradci. V soucasne dobe jsou minimalni rozdily v nabídkách jednotlivych domu.
Odpovědět
@majak78 my ji včera zrovna podepsali. Pozemek byl vlastní, odhad vyšel taky dobře. A vlastní prostředky opravdu prokazovat nechtěli. Na první čerpání jim stačí doložit jen, že byla do katastru vložena zástavní smlouva a stavební povolení.
Odpovědět
@mstrecha Poradce je někdo "komu jsme zavázáni" a komu věříme, takže ho nechci obcházet a ráda využiji jeho zkušenosti. Já mu provizi žádnou neplatím a že mu jí dá banka, to je mi celkem jedno. Má provizi od všech bank stejnou, tak nemá důvod mi radit nějak zaujatě, proto ráda využiji jeho zkušenosti. Ale samozřejmě mě zajímají reference těch, kteří už ji mají ;-)
Odpovědět
@adula000 Jsme na tom podobně, pozemek máme, vlastní prostředky taky, ale zaujalo nás, že je člověk může nechat napozději a nejdříve čerpat úvěr a pak až podle situace vlastní prostředky.. A mohu se zeptat, jak podrobný musel být rozpočet (dělal Vám projektant?) a jak je to pak s odhadem - dělal ho odhadce jen na základě Vašeho rozpočtu, který akceptoval? Díky moc
Odpovědět
@majak78 rozpočet jsem si udělala sama v execelu. Poradkyně mi poslala jen vzor jiné banky, na já to jen přepsala a doplnila částky. K odhadu odhadkyně potřebovala, výpis z katastru, a projekt domu, v našem případě - situace domu na pozemku, řez domu, půdorys domu, pohledy domu, a na základě toho vypracovala odhad.
Odpovědět
@adula000 Moc děkuji! Takže nebyl potřeba komplet podrobný projekt? My totiž máme arch studii a tam vše, co popisujete, je.. ale myslela jsem, že k odhadu potřebuji už komplet projekt pro stavební povolení...
Odpovědět
Článek se načítá
@majak78 ne, stačí úplně tohle, až při prvním čerpání chtějí doložit stavební povolení
Odpovědět
@majak78 a jak víte, že provizi má stejnou od všech bank? Já to tedy nevím. Nevím a ani nechci vědět jaké má smlouvy, je mi to jedno. Ale provizi mu platím svým produktem. V současnosti jsou opravdu minimální rozdíly mezi nabídkami, ale i tak se nějaké najdou. Já bych obešel všechny dostupné blízké finanční domy a zjistil si sám, co kdo po mě v mém případě bude chtít. Stejně tak jsem to udělal před měsícem a zjistil, že některé banky (resp. jejich zástupci) se chovají jako idioti a těm opravdu peníze platit nechci. Někdo mi sdělil ochotně všechny informace hned a nemusel jsem se objednávat dopředu, v některých bankách se tvářili, že je otravuji. A opravdu to není jen o rpsn a podobných zkratkách ale např o tom, jaké prostředí banka používá (hypo se platí z nějakého účtu na nějaký účet - jak ty účty vypadají - myslím tím rozhraní ibankingu, zabezpečení, ovládání, karta apod). To, jestli platím úrok o 0.00nic víc nebo méně je úplně jedno, zajímavé jsou další poplatky a procedury, které budete muset občas podstoupit. A to zjistíte právě při osobní návštěvě, neboť s touto osobou budete řešit v dalších letech vše. Zavazujete se na několik let, já osobně jsem si vše obešel radši sám a nerozhodoval jsem se podle "nezávislého" poradce :-) . Nikdo není nezávislý. Podepsali jsme teď v září a RB to není - tím neříkám, že nemají zajímavou nabídku, jenom z našeho pohledu nám vyhovovala více jiná banka.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak zrovna rozhraní e-bankingu nám osobně teda bylo úplně šumák. Máme stabilní účet v airbank, který používáme a neměli jsme v úmyslu ho rušit, protože jsme spokojení. Účet k hypotéce máme jen kvůli hypotéce - přijde tam výplata a rovnou odchází peníze na účet v airbank. V RB zůstává jen tolik, aby se zaplatila hypotéka + 1 trv. příkaz (máme podmínku 3 pohybů na účtu, což splníme - stržení hypo, trvalák na elektřinu a trvalák výplaty na airbank). Měli jsme to takto i u KB, když jsme tam měli hypo - účet tam jen pro nezbytné minimum úkonů vyplývajících ze smlouvy.
Odpovědět
@mstrecha To je v pohodě, každý to máme jinak a každému vyhovuje něco jiného. Jak jsem uvedla, poradce znám osobně, dlouhodobě, není to někdo, o kom si myslím, že na nás chce vydělat... máme tři děti, práce, chystáme dům, ráda si právě to chození po bankách odpustím, pokud to někdo jiný udělá za mě. Rozhodně nejdeme po nejnižší úrokové sazbě, chtěli jsme vědět i další poplatky, konkrétní postupy. A protože to není jen o těchto věcech, jak správně píšete, ptám se i na zkušenosti těch, co už ji u nich mají. A právě jak píšete, rozdíly jsou teď minimální, takže myslím, že až tak moc neriskuji.
Odpovědět
Profilova fotka
@mstrecha mnohdy to lepší není, občas to může být lepší :-) Málokdy se však v bankách dostanete ke stutečně kompetentním osobám.
Odpovědět
@majak78 Chápu, že nechcete trávit čas obchízením bank, ale přece jenom pokud jsem o peníze se vám rozhodně vyplatí si srovnat všechny nabídky. Zvlášť, když v dnešní době to jde pohodlně na internetu, třeba tady: https://www.mesec.cz/produkty/hypoteky/
Odpovědět
@petr_kr No tam právě člověk zjístí jen úrokové sazby a výši poplatku, což není vše. A ve skutečnosti mu pak banka nabídne třeba úplně jinou sazbu, s ohledem na konkrétní podmínky..
Odpovědět
@adula000 Nebyla bys tam moc hodná a neposlala mi do IP k nahlédnutí Váš rozpočet pro Raifku? Byla bych Ti vděčná, nějaký rozpočet už mám, ale je to pro jinou banku, tak by mě zajímalo, jak to stačí Raifce. Díky moc!
Odpovědět
@majak78 vecer kolem 9 budu na pc, tak poslu kdybych neposlala do 9 napis mi do IP
Odpovědět
@adula000 Super, děkuji!
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?