Hypotéka v době aktuální krize

Dobrý den. Řešíte někdo hypotéku aktuálně? Mně řekl finanční poradce, že úroková sazba moc klesat nebude, že to snížení základní úrokové sazby ČNB kvůli koronaviru má spíš pomoci bankám s odklady splátek, snížení úroků krátkodobých půjček atd., ale že moji hypo 2,29 od UniCredit Bank to moc neovlivní. Co si myslíte vy nebo vaši finanční poradci? Děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
nás najednou banka začala tlačit do uzavření smlouvy a najednou jim nevadí, že v domě není vlastní studna. že k domu není cesta a hypotéku by i s tímto uzavřeli okamžitě, když ještě před několika dny to byl obrovský problém. Poradce nám tvrdí to stejné, co popisujete. my ale asi ještě vyčkáme, ten nátlak ze strany banky je podezřelý a stejně máme ještě čas, Čekáme na stavební úřad.
Odpovědět
Myslím si, že oni přesně neví, co se bude dít, tak se bojí. My to neřešíme. Jestli dojde ke snížení, bude to minimální a na tom objemu financí to nepůjde výrazně poznat (jako učetřit 100tis. na 4 milionech? To je trošku nesmyslné riskovat v době, kdy nevím, co bude za týden a jestli vůbec bude možné hypotéku vyřídit. Tak my prostě vyřizujeme a dokládáme co je potřeba a jak to jde a neřešíme desetiny úrokových sazeb. Oni si to stejně (když budou chtít) můžou nadsadit na poplatcích. A pak je tady taková ta věc, které se říká fixace....takže je úplně jedno co je teď, stejně to není tak až do konce (např.30 let) ale za 3,5,7 let se to stejně změní. Spíš bych se bála jako klient v tomto případě. Doteď jsem nedosáhla na hypotéku, ale dojde ke snížení a najednou na hraně, ale dosáhnu a dostanu ji. Dopady ekonomické krize se mne dotknou a plat se mi určitě nezvýší. Než mi skončí fixace, ekonomika se stabilizuje a sazby se zvednou, ale ještě se nestabilizují platy, protože to je tak vždycky...zdražovat bude všechno, ale proč by se přidávalo?...a já pak po skončení fixace co? Co když mi to nebude vycházet? Proto bych raději nešpekulovala. Vyřídila hypo tak, ať mám finanční pohodu i v případě, že ty splátky půjdou časem nahoru a můj plat se nebude zlepšovat. Jasně, vždycky to jde nějak řešit, ale proč to riskovat?
Odpovědět
Taky na to tak koukám, pro našich 3,5mil by udělalo snížení o 0,3% odhadem 500kc měsíčně, což je za 5 let 60000kc. Řešíme částečně i pozemek z hypotéky, kdybych na lepší sazbu čekal, tak taky můžu přijít o rezervaci pozemku a jiný pozemek už neseženu. (Máme nabídnutou fixaci na 10 let.)
Odpovědět
Nikdo neví co bude a banky taky neví. Je normální, že chtějí mít vše vyřízeno rychle, přeci jen je konec kvartalniho období za které se jim počítají výsledky a pak i bonusy. Navíc pokod přijdou nějaká nová opatření tak budou mít tolik práce, že se vše bude časově prodlužovat. Radikální snížení nejspíš nebude, ale zase záleží na částce jakou si chcete půjčovat.
Odpovědět
Osobně si myslím, že úroky půjdou o něco dolů, ale bude těžší hypotéku získat. Banky budou lákat, ale zároveň si dávat víc pozor komu půjčují.
Odpovědět
Profilova fotka
@cankikris ne zcela bych s tebou souhlasila. Po ukončení fixace v případě potřeby můžeš refinancovat a domluvit si delší dobu splácení = snížení splátek, pakliže by se situace pro tebe nezlepšila
Odpovědět
Minulý týden jsme řešili uplně to stejné...hypotéka před podepsáním. Finanční poradce nám řekl totéž. Úroky klesnou minimálně. Nedalo mi to a kontaktovala jsem známé z oboru financí i neznámé finanční poradce. Všichni stejný názor. Nakonec jsme to ve čtvrtek podepsali.
Odpovědět
@esmeralda2 to je individualni. Zalezi, kolik je zadatelum let. Vzdycky je tam nejaka maximalni doba. Dejme tomu, ze zadam ve 30 letech na 30let. Strop je 60 let, zadam tedy na maximalni moznou dobu. Za 5 let nebude mozne uver natahnout zase na tricet. Ten vek me nepusti. Nicmene neni to pripad vsech. U kazdeho to bude jine.
Odpovědět
@dominika185 oni nevi co bude a pokud projde ten navrh na odlozeni splatek na pul roku s upravou uroku, tak budou mit tolik prace, ze se nedivim, ze chteji rozdelane veci dotahnout. V utery je to jednani s cnb a ve stredu se ma jednat na vlade jak to bude. Mimo toto chteji zrusit dan z nabyti. Tak jsem zvedava jak se k tomu postavi. Treba to opravdu rozhybe trh a dopomuze mladym bydlet ve vlastnim.
Odpovědět
@jose10r Že nebude klesat? Samozřejmě že bude, ČNB už snížila sazby bankám a tím pádem bude možné si vyjednat lepší sazbu. Myslím si, že 1,7 bude reálné.
Odpovědět
Profilova fotka
tak dnes jsem četla, že dnes snížila už Equa Bank a že je možné, že se bude moci dostat až na 1,5. my čekat musíme-na stavební úřad, takže uvidím, kam se to dostane.
Odpovědět
ČNB zatím zmírnila doporučení pro získání hypotéky, sazbu zatím nesnizovala.
Odpovědět
Článek se načítá
@mitoma Snižíla, viz https://www.novinky.cz/ekonomika/clan...
Odpovědět
@mltoma @petr13 dokonce na 1 procento už https://www.novinky.cz/ekonomika/clan...
Odpovědět
@smant Aha tak dokonce. Banky to sice úplně nekopírují ale časem to určitě tedy asi klesne...
Odpovědět
@slunicko76 maji 2,29 ale jen na 5 let fix.
Odpovědět
@cankikris strop je 65-70 let
Odpovědět
Profilova fotka
@petr13 mě řekli v bance ze se jedna jen o doporučení ČNB pro banky, ale ze to tak být vůbec nemusí.. takže kdo ví jak to ve finále vlastně je.. mě se to netýká já už smlouvu podepsala takže nemůžu soudit.. ale situace je vážná a obavám se ze se spis boji tím ze na lidi tlačí s rychlým podepsáním ze o hypo nebude zájem vůbec.. a když tak budou muset zpřísnil pravidla
Odpovědět
Tady máte aktuální infofrmace, jak se která banka, případně stavební spořitelna k doporučení čnb postavila. Sledujeme to dlouhodobě, protože je to pro nás stále aktuální a jsme zvědaví, nicméně, také hodně překvapení: Sberbank od 17.4.2020 pozastavila přijímání nových žádostí o hypotéky. Žádosti podané do 17.4. zpracuje. Spotřebitelské úvěry nadále poskytuje. UniCredit bank od 28.3.2020 omezila poskytování hypoték lidem, kteří nejsou aktivními klienty - maximální výše může být 60% z hodnoty nemovitosti Klienti UCB nadále mohou žádat o hypotéku až do 90%. Poskytování spotřebitelských úvěrů neklientům je pozastavené a omezila jejich poskytování svým klientům. Airbank, mBank, Wüstenrot a Raiffeisen bank poskytují hypotéky maximálně do 80% LTV Fio do 85% LTV. Až 90% LTV má aktuálně Equa bank, Komerční banka, Hypoteční banka, RSTS(stavební spořitelna), MPSS - Modrá pyramida, která je ve skupině s komerčkou, ČMSS a u prvobydlení Česká spořitelna. Moneta Money bank jen refinancování a UniCredit jen aktivní klienti. Česká spořitelna a mBank omezily nebo zastavily poskytování hypoték pro klienty, kteří mají příjmy z oborů, které jsou v současné chvíli uzavřené či omezené, nebo pro pendlery. Limity DTI a DSTI, které ČNB uvolnila, aby banky mohly poskytovat úvěry na bydlení většímu počtu klientů jsou také zajímavé. Většina bank stále uplatňuje to, co jim ČNB doporučila dříve - maximální výše všech úvěrů nesmí překročit devítinásobek čistých ročních příjmů žadatelů DTI a maximální výše měsíční splátky nesmí překročit 45% čistých měsíčních příjmů všech žadatelů DSTI. Uvolnění podmínek - Equa bank, Komerční banka i MPSS teď DTI nesledují vůbec a u DSTI zvýšily limit na 50%. RSTS má limity uvolněné pro žadatele do 35 let věku. Moneta a UCB bank - DSTI max. 40%. Doufám, že to někomu pomůže v rozhodování.
Odpovědět
@jose10r my si brali hypotéku v březnu a sazbu u Unicreditu máme 2,07% což je super. Ale dle financniho poradce to bude klesat a bude možné se dostat až na 1,7% ale to bude reálné az ke konci roku a pristi rok.. Teď prý zatím ne, takže pak bude možnost i případne refinancovat.
Odpovědět
@cankikris díky moc!
Odpovědět
@arielka222 ucb má 1,79 už teď
Odpovědět
Moje maminka prave ted podepisuje hypoteku v bance, Reiffeisen, 2,39 na 3 roky fixace.
Odpovědět
@jose10r opravdu? Ale zajímalo by mě kdo na ni dosáhne, jestli to teď aktuálně nekomu schválí. Sazba je to teda bezva.
Odpovědět
@arielka222 Sazby se řeší u každého individuálně: Výsledná úroková sazba se mění při schvalovacím procesu - to co vám řeknou na posouzení při kalkulaci není úplně konečné (ale může být). Posuzují se příjmy, zdroje příjmů, věk žadatelů, registry - tam se přihlíží i k minulým létům, je tam celá historie. I to jak dlouho můžete splácet se posuzuje. Zohlednuje se odhad - jaká je kupní cena, jaká je budoucí cena a kolik si chcete půjčit/kolik máte vlastní příjmy, případně, jestli je to pokryté jiným úvěrem (oni to v registrech vidí, že je tam žádost na nějakou částku, třeba i z před půl roku a nejsou hloupí, ví o tom, že to co klient předkládá jako vlastní zdroje, nemusí být vlastní - přestože se potom vejde do DSTI, tak mohou zohlednit příjem a neschopnost našetřit). Jakékoliv další závazky a mnohé další ukazatele včetně smluv atd. A podle toho se potom odvíjí úrok a podmínky. To má každý klient jiné, není tedy vhodné se ptát komu kolik nabídli, protože nikdo nezná, podle čeho to na risku posuzovali. Riskaři to nesmí říkat, ani klient se nedozví co a proč 🙂 konkrétně UCB má ted taková hodně rozdílná pravidla pro klienty, viz. výše 🙂
Odpovědět
@cankikris já vím jak to chodí, pracuji v bance. Sice ne na oddělení hypoték. Jen říkám, že to je super sazba. Nám taky původně nabídli 2,45 a nakonec máme 2,07 % dávali jsme docela velkou akontaci a jsem dlouholeti klienti. Ale řešilo se to právě v únoru a první polovina března, kdy jeste nebyla taková situace jako je teď. No kdybychom to vedeli, tak by jsme možná ještě počkali a sazba byla nižší 🙂 Jinak známý si právě bere taky teď Hypo, řeší to aktuálně a zatím na sazbu pod 2 % se nedostal, tak sem zvědavá jak to nakonec bude.
Odpovědět
@jose10r jenže novým klientům úvěry vůbec ted nedávají, viz „Asi jako nejopatrnější se ukázala UniCredit Bank, která dočasně pozastavila poskytování spotřebitelských úvěrů,“ dodává Sýkora. „Banka v souladu s odpovědným úvěrováním dočasně omezila poskytování spotřebitelských úvěrů pro nové klienty. Stávajícím klientům je nadále poskytujeme,“ potvrzuje Petr Plocek, mluvčí UniCredit Bank. Zdroj: https://www.penize.cz/hypoteky/414900...
Odpovědět
80% ltv Rb 2,29 Ceska 2,19 Kb 2,29 Pres fin poradce
Odpovědět
@haddock to neni pravda. Uvery UCB poskytuje i “neklientum” jen s 60 % LTV. 🙂
Odpovědět
My když jsme šli do hypotéky, tak jsme rozmýšleli mezi ČSOB a Equa Bank.Srovnatelné podmínky i úrok.Každopádně do konce roku maximálně příštího roku budou hypotéky okolo 1,70 a v ten moment refinancujeme a fixujeme na 10 let. Dnes, kdo uzavřel hypotéky po 2016 (tuším) tak se na ně už nevztahují sankce za odejiti mimo fixaci...ano dám jim za vynaložené prostředky cca 10.000,- a čeká nás kolečko katastr apod. Ale za to ve splátkách ušetříme doslova tisíce.Takže návratnost zaručena.Počkejte si, půjde to dolů.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?