Hypotéka v manželství - samožadatel

Zdravím všechny.. :) Měla bych jednu otázku. S manželem chceme stavět dům, tedy vzít si hypotéku. Já jednu hypotéku mám už z dřívějších dob (za svobodna) na byt, který pronajímám a plánujeme jej příští rok prodat. Ted je neprodejný, momentálně v rekonstrukci. Baráček bychom ale chtěli začít stavět už teď. Je možné vzít v manželství hypotéku, kdy je posuzována pouze jedna osoba? Nebo v tom vždy jako manželka musím figurovat i já? Jelikož momentálně nemám stálý příjem, hledám po studiu VŠ znovu práci, tak minimálně tento rok na hypotéku znovu ani nebudu mít nárok. Setkal jste se někdo už s tím, že by v manželství byla posuzována pouze jedna osoba, barák byl psán pouze na ní a druhý v úvěru vůbec nefiguroval? Děkuji
Odpovědět
Jedním slovem NEJDE! Vždy bude druhá osoba vedena jako spolužadatel a jeho příjmy i závazky budou posuzovány.
Odpovědět
Jde i nejde - hypotéku si na sebe může vzít i jen tvůj manžel. Asi to bude vyžadovat tvůj souhlas. ALE ty budeš pro manžela figurovat jako osoba bez příjmu (ať ho máš nebo nemáš), kterou plně živí. Tedy výše částky, na kterou dosáhne, bude mnohem nižší, než kdybyste si žádali dohromady.
Odpovědět
@flakac spolužadatelkou být nemusí a na její příjmy se hledět také nemusí
Odpovědět
@bayt nesmí být spoluvlastníkem ani pozemku...
Odpovědět
Profilova fotka
@vojkovka - k vlastnictvi domu - pokud nemate SJM zuzene predmanzelskou smlouvou, neni mozne napsat dum pouze na manzela.
Odpovědět
@flakac no to je jasné, když žádá on, tak mi přišlo automatické, že by byl taky výhradním vlastníkem
Odpovědět
Profilova fotka
Šlo by udělat zúžení SJM, ale pozor, aby to nebylo zbytečné. (Tedy aby vaše představy vyhovovaly metodice banky a manžel měl dostatečnou bonitu) Pokud je zúžené SJM, závazek je pouze na jednoho, do výdajů na domácnost však započítají i vás, případně děti.
Odpovědět
My máme zúžené SJM a kupovala jsem byt jen na sebe, manželův příjem nechtěli a v katastru jsem vlastníkem jen já.
Odpovědět
@bayt to je zajímavé, že když jsou manželé, tak ten druhý nemůže spoluvlastnit, ale jinak ano...
Odpovědět
@novomangelka může spoluvlastnit i druhý manžel. Ale banka to pravděpodobně nepovolí. Většinou nechtějí ručení spoluvlastnickým podílem.
Odpovědět
@bayt musela jsem se nad tím zamyslet. Protože my jsme dům kupovali jako nemanželé do podílového vlastnictví, přičemž žadatel byl tehdy výlučně manžel, hypotéka je tedy jen na něj (původně jsme chtěli společně, ale na radu bankovního poradce jsme z toho mě nakonec vyloučili, kvůli TP v zahraničí a pod.), ale barák na oba. Banka s tím neměla žádný problém ani při refinancování už jako manželé.
Odpovědět
@novomangelka myslím si, že některé banky by na to přistoupit mohly. Ale nejsem si jistá, že by to zakladatelce vyhovovalo. Jako živěná manželka, navíc kdyby měla na nemovitosti nějaký podíl, se kterým banka nebude moci disponovat (protože jím nebudou ručit)...to by dosáhli na podstatně nižší částku. Já uvažovala o nákupu bytu do výhradního vlactnictví, nicméně banka by mi (pokud by k tomu nepřistoupil manžel) půjčila asi jen milion. Oproti tomu, kdybych byla svobodná, kdy by mi tehdy půjčili přes tři miliony.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@novomangelka Máme něco podobného, nejsme tedy manželé, ale hypo mám jen já, pozemek ale vlastníme oba. Banka taky neměla problém
Odpovědět
@bayt jj, zřejmě tam nastane jiná právní situace v případě "kdyby něco".
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?