Hypotéka více jak 2 miliony Kč, jak to zvládáte?

Dobrý den, uvažujeme o koupi domu, který je prodáván za 2.400.000 Kč. Máte někdo hypotéku v této výši? Jak zvládáte měsíční splátky + ostatní poplatky? Mám obavu, jak bychom to zvládali, přestože oba pracujeme. Děkuji za odpovědi!
Odpovědět
@hanci23 no tak ona je taky otazka, jake mate prijmy, jake vydaje, jake uvery a taky musite pocitat s tim, ze mozna nekdy pujdete na materskou a budete mit deti (tedy pokud chcete deti). Takze jeden s nejakymi prijmy to muze zvladat horko tezko a nekdo jiny s jinymi prijmy muze byt za vodou. Na tohle Ti asi nikdo moc nijak neodpovi :-) Pak je otazka na kolik let chces hypoteku, kolik mas nasetreno, jak vysokou hypoteku, atd atd atd
Odpovědět
@mitote Děkuji za odpověď. Řešili jsme to doma horem dolem. Příjmy máme přes 30 tisíc měsíčně, ale samozřejmě do budoucna děti plánujeme. Tak mě jen zajímaly zkušenosti, jestli se hypotéka přes 2 miliony dá zvládnout i třeba s nižšími příjmy..
Odpovědět
@hanci23 na 2500000 jsme meli splatky 11500, ovsem pri vyssim uroku pred 4. lety (3.6%)...coz vsak zase muze nastat... mesicni pojisteni + energie + voda + radio a rozhlas atd cca 5000... Pokud jde o dum, tak kazdy mesic to chce odkladat bokem, stejne jako do fondu oprav u bytu, ale asi radeji vic, nez min...s tim vam nikdo v nouzi pak nepomuze, s opravami, neni to mezi koho rozpocitat. Kazdopadne bych minimalne takovych 17 000 - 20 000 pocitala, ze padne na nezbytne (dle uroku), pochopitelne +- jestli zvladnete tuto zatez utahnout i pri materske a rodicaku, pri vypadku prijmu atd...nebo i jen zit ze zbytku pri obou prijmech, to musis posoudit sama...
Odpovědět
@hanci23 no asi tak, mame vyssi prijmy i pri mem aktualnim rodicaku a nizsi hypo...ono uprimne nedovedu si predstavit 30tis s ditete a domem... ale kazdy mame standart nastaven jinde a nevim, jake jsou u vas ceny, my jsme preci jen velkomesto
Odpovědět
Profilova fotka
Zvládnout se v životě dá všechno. A vše je vždy velmi individuální :-) Jestli to je pro vás dobré řešení a nebo ne, nelze takto říci.
Odpovědět
toto si musi kazdy spocitat sam, vediet kolko naco potrebuje, co mu ostane a co moze dat na splatky.
Odpovědět
V podobné výši jsem splácela sama přes 6 let a v pohodě. Jen jsem to měla rozdělené část hypo a část úvěr ze stavebka, který se mi teď už podařilo splatit a mám jen hypo na cca 1,9 mil.
Odpovědět
hypotéka je záležitost na 20 a více let, nikdo vám nedokáže říct dopředu, to vás za tu dobu potká, příjmy můžete mít za tu dobu různě vysoké, dneska člověk má práci, zítra ne, záleží, kolik máte našetřeno, asi nedostane hypo ve výši 100% ceny nemovitosti, čím víc našetřeno, tím lépe, zvládnout se to dá za předpokladu, že na domě nebudete po dobu hypo nic opravovat, nic se nepokazí, nepřijdete nikdo o práci, nedojde u vás k úrazu, nehodě, nedejbože úmrtí, až budete mít děti, tak jim dopřejete jen to nejnutnější, při rodičáku budete muset sakra šetřit, nepojede nikam na dovolenou, protože na ni prostě nebudete mít...tak to vidím já, ale samozřejmě to tak být nemusí, spousta lidí má dnes hypo, protože málokdo vyvolených dům zdědí a nemusí nikoho vyplácet :-p málokomu spadne dům do klína :-p
Odpovědět
Děkuji za odpovědi, už jsme se rozhodli, že je to velký risk a nepůjdeme do toho. Třeba se časem objeví něco jiného, levnějšího.
Odpovědět
Profilova fotka
@hanci23 za sebe bych mohla říci, běžte. je lepší jít ted, než s dětmi. my jdeme do hypo až nyní - 2 děti, něco málo našetřeno a i tak si bereme přes 2,5mil. může se naskytnou lepší práce partnerovi atd a budete splácet lépe :)
Odpovědět
My máme mnohem větší hypotéku, než 2 miliony. Já jsem na mateřské a pracuje jen manžel. Nepopírám, že až nastoupím do práce, tak se nám uleví ale zvládáme to i tak. A manžel fakt nevydělává sto tisíc měsíčně.
Odpovědět
@eficenka Děkuji za podporu, ale mám z toho strach. I do budoucna, dělám práci, kde bych musela od 1. měsíce těhotenství na nemocenskou, takže bychom hodně klesli s příjmy na cca 4 roky.. A nechce se mi potom v ruce otáčet každou korunu a bát se, co se může stát.
Odpovědět
Článek se načítá
@hanci23 roztohodne do toho bezte ted nez pak s dětmi. Odpocitaji ti minimum i na deti, rodicak rozdeli podle poctu mesicu ne podle skutecne vyse, co beres. A hlavne si do budoucna muzes zridti pojisteni vypadku prijmu při tehotenstvi, tak není problém .Da se to.
Odpovědět
Profilova fotka
@hanci23 proč na nemocenskou? Máš-li rizikové zaměstnání, požádej zaměstnavatele o přeřazení na bezpečnou práci a pokud takovou nemá (což např. ve zdravotnických zařízeních tak bývá), tak můžeš být doma za plný plat a nebudeš omezená vycházkama ;-) Jsou to tzv. překážky na straně zaměstnavatele. Že to ženský neví a chodí na nemocenskou a připravují se tak o peníze a navíc omezují vycházkami, je blbý, ale jde to i bez těchto negativ.
Odpovědět
Profilova fotka
@hanci23 my máme 2 děti a do hypoteky jdeme až ted a tluču hlavu o zed, že jsem nešla, než jsme měli děti. jestli se bojíš - jděte, ale snaž se ted, než otěhotníš sehnat třeba nějakou brigádu. něco co můžeš dělat po práci, občasně vzít noční směnu vybalování krabic v kauflandu atd... manžel ted musel kvůli hypo vzít brigádu, takže ho děti nevidí. po - pá je v práci, děti večer vykoupe a celej víkend je zase pryč... kdybychom tohle udělali před dětma, bylo by to lepší.... stejně ted budeš peníze "házet" oknem pryč někomu do nájmu a než bude dítě - někdy to nejde na první " sex" takže do té doby něco slatíte, něco vedle našetříte atd...
Odpovědět
Profilova fotka
Hypotéku v této výši má plno lidí, avšak důležité je, jaké jsou vaše přijmy a následně výdaje, váš standard. Taktéž asi bude hrát roli uvědomování si tohoto závazku. Někdo splatí své účty, zůstane s pár drobnými na jídlo, je šťastný, budoucnost ho netrápí a druhý člověk má neustále obavu "a co když.." a za takové nervy to asi potom nestojí. Takovýchto diskuzí jsou tu mraky a nevedou podle mě vůbec nikam. Za sebe víte, že by to nebylo ono, máte pochybnosti. Nikdo Vás zde nemůže přemluvit ať se jdete upsat ke 2 milionové hypotéce, vyčtete tu stejně pouze to, co už sama dávno cítíte ;-)
Odpovědět
Moje rada: 1) Snažte se uvažovat pouze racionálně. 2) Chcete dům? Vždy jste po něm toužili, nebo si jen myslíte, že žít v domě by bylo hezčí? Pokud je to váš dlouhodobý sen, jděte do toho. Pokud by se Vám to "jen " líbilo, uvědomte si, že kolik by bylo večeří, dovolených a ostatního nadstandartu za pořizovací cenu domu. 3) Pokud do toho chcete jít, jděte do toho co nejdříve. Jste mladí, a pokud budete mít děti, je lepší, když jsou hned od začátku doma tam kde bydlíte a zároveň na ně budet mít více času. 4) Snažte se již nyní dávat stranou peníze jako kdyby jste spláceli hypo, které nepoužijete. 5) Sami se ohlédněte, za co jste v poslední době utráceli, co jste pořizovali za spotřebiče, jaké opravy jste platili. Většinou to co jste platili do teď, budete platit i nadále. Lidé, kteří jsou zvyklí žít od výplaty k výplatě i když ,mají společný příjem i 40 tis Kč, tak jiní nebudou. Vydrží šetřit třeba 2 roky a pak jim to může začít přerůstat přes hlavu. 6) Snažte se sehnat co nejvíce peněz teď, dokud jste bezdětní, i kdyby jste se koupi domu rozhodli odložit a dávejte je "na hromádku - kdyby jednou"
Odpovědět
Děkuji všem za názory, ale na vyhlídnutý domeček už je složená záloha, takže máme smůlu. Hledáme dál :-)
Odpovědět
@zmrz_lina Já dělám kuchařku v závodní kuchyni, takže každodenní dřina, tahání těžkých gastronádob atd. A jiná, méně náročná pozice tam bohužel není :-| Ale že to takhle funguje jsem vážně nevěděla, DĚKUJI za radu!!!
Odpovědět
Profilova fotka
@hanci23 tak to je to stejné, není to tvůj problém, ale zaměstnavatele a můžeš zůstat doma na těch tzv. překážkách na straně zaměstnavatele za plný plat i bez omezení vycházkami ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
na takto vysokou hypotéku bych to v pohodě bral okolo 40.000,-Kč měsíčně a výše jinak určitě ne - asi tak
Odpovědět
taky se tluču do hlavy že 13let jsem žila jen v podnájmu a dávala za něj 10tis. ´Bereme hypo až nyní a stavíme, tak jsme už mohli mít o 10let dříve splaceno. Máme 2,2min na 22let za 10500,- a naše příjmy? 32tis. celkem 2 děti + manžel další 2 předtím na které platí ještě alimenty. Dovolených jsme si užili až až, tak se na čas uskromníme, než dalších 30let bydlem po podnájmech a stejnak uvalit ty stejné peníze tam, tak děti v dospělosti dostanou aspoň střechu nad hlavou a investujeme do svého. Někdy se začít musí.
Odpovědět
Můžu se zeptat @gustinovi od koho hypo máte? Přijde mi,že přeplatíme opravdu hodně,ale je to asi těmi 22 lety splácení.
Odpovědět
Hypoteční banka. Samozrejme čim delší splátku máte tim více preplatite.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?