Hypotéka vs. meziúvěr

Čau chystame se stavět a proto by mě zajímalo u koho kdo máte půjčku a co je podle vás lepší.. hypoteční úvěr nebo meziúvěr ? Mám asi 15 let u raifky stavebko tak přemýšlím jestli nevyužit jejich služeb , chceme si brát cca 2,7 m na 30 let a fixem na 5 let.. s tím že pozemek již máme ve vlastnictví , nějaké rady nebo poznatky na co si dát bacha ? Díky
Odpovědět
Ahoj, jednoznačně hypotéku a to z níže uvedených důvodů. Ledaže by jsi měl naspořenu velkou částku a dostal se rovnou do řádného úvěru. Meziúvěr je hrozně drahý na úrocích, protože do té doby, než se překlopíš do řádného úvěru platíš úroky z celkové částky bez ohledu na to, jestli máš naspořeno 100 kč nebo 30 % z cílové částky a k překlopení dochází nejdříve, dle tarifní varianty, po naspoření 40 %, takže pokud máš naspořen alespoň milion, tak bych o tom uvažoval dle úrokové sazby nabídnuté spořitelnou, ale pokud by byla výhodnější nabídka od hypoteční banky, šel bych do hypotéky. Jinak výhody hypotéky: úroky se platí z dlužné částky, která se zmenšuje, takže každý měsíc platíš o něco více na jistinu než na úroky, můžeš refinancovat po uplynutí fixace (dnes už některé banky umožňují zafixovat sazbu dva roky dopředu). Spořitelny nechtějí pouštět klienty ke konkurenci, aby mohly refinancovat. Osobně mi přijde, že banky jsou daleko pružnější, než spořitelny. Za sebe bych Ti doporučil hypotéku, pokud máš naspořeno dostat se na hypo do 70 % LTV, kde je výhodnější úroková sazba, což se podle mého úplně v pohodě dostanete, neb máte pozemek. Takže pokud má např. pozemek hodnotu 1.000.000 Kč a dům bude mít budoucí hodnotu 3,5 milionu, tak Vám to vyjde. Peníze ze stavebka bych nevybíral a nechal jako pohotovostní rezervu např. na vybavení domu atp. Ke konci stavby vždy peníze chybí. Jinak hypo máme u hypoteční banky a spokojenost. A ještě další důležitá věc u výstavby, vím, že některé spořitelny chtějí dokládat faktury, zatímco banky zajímá aktuální odhadní cena nemovitosti, takže Ti banka pošle peníze a nestará se, jestli jsi chlapům koupit basu piv z peněz banky, ale zajímá ji, jak stavba roste a to čas od času zkontroluje odhadce, je to administrativně jednodušší.
Odpovědět
Profilova fotka
Měli jsme to podobně pozemek v hodnotě 700 tis. jsme koupili už před rokem. Letos jsme vybrali domeček, projektanty a začali. Během konce března bude ohláška. Už teď máme podepsanou hypotéku u Hypotéční banky na 2.75 mil s 2.19% 30 let a fixem na 7 let. Stihli jsme to tak krásně že jsme nezaplatili ani za odhad, ani vklad do KN jen za ověření podpisů :-) a naskenování do datovky. A souhlasím s výše uvedeným. Taktéž máme penízky ze stavebka jako rezervu případně k vybavení domácnosti.
Odpovědět
Profilova fotka
@hafik37 dovolím si nesouhlasit s tím, že stavebko je strasne drahy - ano, plati se urok z cele castky, ale zaroven dosporujes a ty penize jsou urocene+mas statni podporu. Vyhoda je moznost doplatit kdykoliv cokoliv, a fixace na celou dobu. U hypo na prvni pohled mensi urok, ale neznam nikoho, komu by banka na konci fixace dala stejny nebo lepsi urok, i kdyz bezproblemove splacel, takze na konci fixace jednani s bankou, pripadne refinancnovani+ odhad. Castka se u hypo snizuje, ale pokud je hypo na 20 let a po 5 letech chces refinancovat, tak rozhodne nemas splacenych 25% celkove castky - na zacatku je vetsina z mesicni platby urok, takze prvni minimalne dva roky zivis hlavne banku a z uveru Ti moc neubyva. S administrativou nebyl problem, ve srovnani s hypo nas stavebko podle propoctu vyjde na 1 milion o 20 tis na urocich hure nez hypoteka, ale s jistotou, ze se mi nezvysi ta lakava sazba hypoteky na pocatku. Nechal bych si obe varianty a moznosti vysvetlit a spocitat od nekoho, kdo se tomu venuje. My jsme meli oboji spocitane a nakonec vyhrala dlouhodoba jistota a možnost doplatit uver od stavebni sporitelny kdykoliv bez sankci
Odpovědět
Najděte si dobrého finančního poradce, pak by vás tyhle otázky trápit nemusely. Shrnu, co vím. Hypotéka u RB, na 10 let fixace. Stavebko ne.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?