Hypotéka vs. mzda

Profilova fotka
Zdravím :) Chtěla jsem se zeptat, kolik procent z Vašich příjmů je hypotéka + všechny poplatky na bydlení. Děkuji moc :)
Odpovědět
Profilova fotka
cca 23 %
Odpovědět
cca 19% z netto
Odpovědět
@kkatee Tohle je trošku zavádějící informace pro vás, jelikož když vám dva napíšou např. 50%, tak vám to nic neřekne, jelikož jeden může mít příjem 20 tisíc a hypotéka mu způsobí to, že sedí v domku a dovolená je pro něj sprosté slovo a druhý třeba 60 tisíc a přece jen se mu dýchá o poznání lépe ;-) Takže předpokládám, že se ptáte, aby jste viděla co je ještě únosné, což dle těchto procent není možno relevantně zjistit ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lopp teď jsi mě dobře pobavil... sprosté slovo... :-D pro někoho je dovolená i bez hypotéky sprosté slovo :D každopádně musím souhlasit... Asi ti to Kate moc nepomůže :-|
Odpovědět
Říká se, že by hypo, energie, jídlo a základní věci měl být schopen pokrýt nižší plat. (V případě, že berou hypo dva)
Odpovědět
Profilova fotka
@vladimirsvorba @deto_oesya @lopp @showme_a @zaludova Děkuju všem :)
Odpovědět
Profilova fotka
@lopp tak jasně, že jí to v ničem nepomůže, ale zeptala se, tak jsme jí odpověděli :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@vladimirsvorba přesně tak :-D
Odpovědět
50%
Odpovědět
Profilova fotka
těžko říct, máme nepravidelné příjmy, ale na hypotéku cca čtvrtina a vzhledem k probíhající stavbě všechno zbývající do baráčku, nářadí, vybavení, materiálu,... zatím nemáme spočítáno, kolik "prožijem" jinde než na stavbě, ale snažíme se, aby to bylo co nejmíň :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Cca 35 % z čisté mzdy je hypo+ zálohy na energie
Odpovědět
Profilova fotka
@rokleon @zuzekk @nobondgirl Děkuju moc za odpovědi!!!! :)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@rokleon A zvládáte to v pohodě? Máte děti? Děkuji :)
Odpovědět
Profilova fotka
@kkatee Přesně jak píše @lopp tato čísla jsou nic neříkající, naš výdaje jsou třeba momentálně cca 60% z platů, děti nemáme, na dovolenou jezdíme třikrát do roka ;-) Nestěžujem si :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 Děkuju :)
Odpovědět
obecně se doporučuje,aby to bylo tak 30, max. 40% čistých přijmů .... ale v reálu je to velmi individuální ... z 25t. je to jiné než ze 100t. .... máte/nemáte děti ... máte/nemáte služební auto (pokud neživíte aktivně využívané dobré soukromé auto, ušetří vám to 10, spíš 15 tis/měs) atd atd.
Odpovědět
Profilova fotka
@mp77 Děkuji za informace. :)
Odpovědět
Hm, včetně všech poplatků, přispívání do fondu oprav apod. to bude u nás k těm 30 % čistého příjmu naší rodiny (jsme dva). Důležité podle mě je, když si berou hypotéku nebo jinou splátku partneři, aby byl schopen platit bydlení i jen jeden z nich, pokud by druhý onemocněl/přišel o práci apod. Takové věci se stávají dnes a denně, nedovedu si představit, že bychom byli odkázaní jen na příjem muže. Pravdou je, že 30 % z 30 tisíc a 30 % z 60 tisíc jsou dvě naprosto odlišné situace. Chce to spočítat, aby vám pohodlně zbylo na jídlo, ošacení, auto a taky něco stranou pro nenadálé případy.
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt Děkuji moc. Ano, vše propočítáváme.
Odpovědět
Však si zkuste rok dávat stranou předpokládanou splátku hypoteky a uvidíte, jak to budete zvládat. Když nic jiného, uděláte si rezervu. Už takhle jedu od října s 40-45% mého platu, na manželčin se nešahá. Jde to, ale občas to dře. Takže jestli si budu brát hypotéku, tak trochu nižší splátky a musí mít možnost ročně beztrestně něco doplatit. Líbí se mi jak to má nastavené airbank, ale je to jen pro převod hypoteky a za trochu vyšší úrok.
Odpovědět
Profilova fotka
@kofejn Děkuji. Vše už máme spočítané, už spolu žijeme nějaký čas, tak víme kolik za co dáme...:)
Odpovědět
@kkatee Tak do toho ještě zakalkulovat příjmy jen rodičovským příspěvkem. Pokud už jsou děcka ve školce, je to lehčí.
Odpovědět
Schvalně jsem to teď počítala, u nás to je 35%, spíš malinko nad, ale máme vidinu, že se to v dohledné době sníží na 30%, až prodáme jinou nemovitost. Ale my máme opravdu dost vysokou hypotéku, nechtělo se nám jít do takové výše, ale nakonec se nedalo nic dělat, čekat dál nechceme a naskytla se nám skvělá koupě pozemku, kde už chceme co nejdřív žít:-) máme jedno dítě, které chodí do školy, oba pracujeme a máme vyrovnané příjmy. Vlastně ještě pobírám rodičák (3800Kč, haha:-) ), ale ten do toho nezapočítávám, ten v lednu přestane chodit..:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kofejn jojo, to jsme taky propočítali. To bude o něco horší, ale zase to bude až za nějaký čas a to doufám, že manžel už bude na tom s příjmem lépe. Uvidíme. Ale takhle si myslím, že to bude v pohodě. Děkuji moc. @bibim děkuju :)
Odpovědět
@kkatee a jak to vychází Vám, že váháš?
Odpovědět
Profilova fotka
@kkatee tak jsem se taky dala do počítání a na vychází nám to na 26% ze společných příjmů. Ale ve skutečnosti nám na vše stačí jen manželův příjem. Na můj se nešahá a z jeho příjmu je to 37% a zdá se mi to v pohodě... Jen nevím jestli ti to takhle napsaný něco řekne:)
Odpovědět
Profilova fotka
@kkatee jen doufám, že nejsem idiot :) a vypočítala jsem správně procenta :-D :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@broccolka děkuji :) @bibim Co tu čtu za procenta, tak všichni vyděláváte opravdu hodně :D a nebo máte malé hypo... U nás to bude kolem 50%.
Odpovědět
Zatím máme hypo na pozemek, ale brzy budeme žádat o další hypo na stavbu, tak očekáváme nárůst taky na cca 50 % příjmu domácnosti, ale neznáme přesnou výši splátky, takže zatím nemůžu přesně vyjádřit.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?