Hypotéka vs. úvěr ze stavebního spoření

Zdravím všechny lidičky a mám malý dotaz. Co je podle vás výhodnější, zda hypotéka nebo úvěr ze stavebního spoření a kde je nejlepší o ně žádat. A ještě jedna otázka ... manžel je nezaměstnaný, je to problém při žádosti o finance (aťuž u hypotéky a nebo u úvěru ze stavebka). Poraďte prosím.... díky
Odpovědět
1
2
9
Profilova fotka
ahojky. tak to vezmu postupně.¨ u hypotéky je větší "rozsah" toho na co ti půjčí - narozdíl od stavebka ti půjčí i na chatu apod. I když u stavebka existují vyjímky... Co se týče placení tak má hypo nevýhodu, že máš fixaci jen na určitou dobu a pak se ti mění. přičemž i půl procenta u hypotéky na milion a půl pak je docela hodně na splácení. S tím, že platí čím delší fixace, tím vyšší úrok dostaneš. Navíc platí takový model, že u hypotéky se v prvních letech splácí malá část úvěru a vyšší část tvoří úrok a na konci je to naopak. oproti tomu úvěr ze stavebka je určen na bydlení, takže ti půjčí jen na nemovitost k trvalému bydlení (na chatu až na vyjímky ne), ale zase když splácíš, tak po celou dobu splácení je daná pevná úroková sazba dle smlouvy. Navíc tento úvěr má většinou menší dobu splácení, a splácí se po celou dobu rovnoměrná část dluhu a úroky. A u úvěru ze stavebka ti úvěr umořuje státní podpora a úroky z úvěru si můžeš odečíst z daní (to platí i pro hypotéku).¨ a teď k tomu, že je manžel nezaměstnaný. Tam může nastat problém, ale nemusí - zaleží na tvém příjmu. \pokud ty máš dostatečný aby pokryl potřebné výdaje a byla jsi pro banku "solventním" klientem, pak to problém není, ale pokud ho tak vysoký nemáš, pak s tím budete mít starosti. Ale to vše záleží na výši tvého výdělku ale i na výši kolik si hodláte půjčit.¨ \Pokud budeš chtít hypotéku - stačí dojít do banky za hypotéčnímy poradci a ti to s tebou vyřeší. Pokud bys to chtěla ze stavebka, tak stačí dojít na pobočku vybrané stavební spořitelny a najít si svého fin. poradce (nebo i na doporučení známých) a s ním to dojednat.
Odpovědět
ahojky, moc děkuji za vyčerpávající odpověď :-) a myslím že už je mi to jasný ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
beatrice.h • Včera v 18:37 Ahojte všichni, co již máte tyto zkušenosti. Jaksi mi to nejde do hlavy - někdo říká, že hypo je lepší, někdo zase že úvěr ze stav.spoření ..... a já teď nevím, co s tím a jak to vlastně je...... :( Poraďte prosím,ať neprohloupíme a neplatíme majlant za nic.... NEbo poraďte i dobrého finančního poradce v okolí Olomouce, Zlína, Nového Jičína..... Děkuji moc. daska28 • Včera ve 20:43 Tak me tahle diskuze také zajímá. V současné době jsme zatím zjištovali, že máme možnost u Lišky mít překlenovací úřrok 5,12%( fix 6 let) a potom úrok 4,8 %. poplatek za vedení účtu je 290 kč rok. jak je to jinde nevím, ale mohli bysme tak zmapovat různé banky pokud se k nám někdo přidá. Jinak co je lepší, vážně nevím také v tom dost tápu. Někto tvrdí, že je to stavebko, až se to přesune do úvěru tak fixne po celou dobu budu mít 4,8 = což u hypoték nikdo neví, tam je fix na x let a pak se to může zhoršit či zlepšit. zirafik • Včera ve 21:05 5 důvodů, proč uvažovat o úvěru ze stavebního spoření 1. úrokové sazby jsou garantované po celou dobu úvěrovaní a začínají již na úrovní necelých 3 % p.a. 2. doba splatnosti úvěru může být delší než 20 let 3. zaplacené úroky lze odečíst od daňového základu 4. maximální výše úvěru je závislá na výši cílové částky zvolené klientem 5. většina úvěrů do 500 000 Kč nevyžaduje zástavu nemovitostí zdroj: http://www.penize.cz/uvery-stavebniho... beatrice.h • Dnes v 05:58 ZIRAFIK: To je super - koukám, že Wunstenrot je na tom líp jak s úrokama za překlenovák, tak i na úvěr. Zkusím se poptat i zde. Nemáte někdo zkušenosti s touto stavební spořitelnou?? helisek84 • Dnes v 07:05 ahojky. tak my jsme s manžou zvolili lišku....původně jsme chtěli hypotéku, ale platili bychom stejné peníze jak teď u lišky a na delší dobu. u lišky jsme to vyřídili rychle, budeme splácet 17 let, máme fixní úrok. půjčili nám celou částku.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to máte moc fajn. :) Měli jste tam i nějaký vklad HELI? A musí být i nacěněná nemovitost? Kolik vám pustili po vyřízení úvěru?
Odpovědět
Profilova fotka
Teda - můžu se ještě i zeptat - kolik jste si půjčili a jakou máte splátku? Díky M. Můžeš to klidně napsat i do IP - pokud je to intimní záležitost. ;-)
Odpovědět
také přispěju. Manžel si bral - ještě jsme nebyli svoji - hypo. Teď řešíme přefinancování na hypoúvěr k modré pyramidě. Pracuju v bance, mohla bych mít zaměstananeckou hypotéku, ale i tak je výhodnější svatebko - garance úrokovů. To ti banka nikdy nezaručí. Stavebko je na mě, a není problém aby se přefinancovala hypoška manžela. Jinak stravebko jsem měla právě 5 let, našetřeno něco bylo. Bylo zapotřebí navýšit cílovku, nový odhad nemovitosti, a už čekáme na podpis smlouvy. I když nám fixeca končí až za rok, je už na čase :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
ahoj, chtěla bych se vás zeptat. mám stavební spoření asi 2-3 roky dejme tomu mám naspořeno něco kolem 50 000Kč když si budu chtít půjčit od lišky něco kolem 2000 000Kč kolik může být splátka. je jedno na jakou dobu.....nedokáže mi to někdo hrubě odhadnout? díky moc :-)
Odpovědět
Profilova fotka
já bych řekla, že při splatnosti 30 let by mohla být splátka cca 10 - 12 tis.! Ale nezapomeň, že si budeš muset vzít překlenovací úvěr, což znamená mít naspořeno 1% z CČ a to je ve vašem případě 200 tis., a pokud nemáš, musíš na svoje stavební spoření ještě 150 tis. vložit!
Odpovědět
no tak o tom 1%jsem vůbec nevěděla a myslíš že na 30 let lišká úvěry dává?na čem to závisí?
Odpovědět
llennka: řešili jsme podobný problém - měli jsme naspořeno u Lišky cca 70.000,- a chtěli jsme ideálně 2mil - nabízeli nám to na kratší dobu než 30let - tuším do 25ti let, víc ani rok (a to jsme s manželem mladí, příjmy ok..) - myslím, že stavebka obecně nedávají tolik let... Splátku nám vypočítali myslím okolo 13.000,-... No nakonec jsme do toho nešli, vzali jsme si peníze od Modré Pyramidy, kde jsem měla stavebko já - vyšlo nám to sice taky na 25let, ale splátky jsou výhodnější. Hypoúvěr jsme nakonec taky nakombinovali se SFRB, proto se nám měsíční splátky docela dobře snížili, nemuseli jsme si brát celé 2mil a je to docela znát...
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj holky. Řešíme to samé co Vy. Vyřizujeme hypotéku. Nakonec jsme zvolili Lišku. Také jsem si nejistá, jestli je to výhodné, proto jsem sem nakoukla. Je pravda, že fixní úrok mně láká a protože časem chceme prodat byt, tak i to, že kdykoliv můžeme úvěr doplatit, nebo vkládat mimořádné peníze. U nás bylo výhodou to, že já i mamča která ručí, tak máme každá u Lišky už druhé spoření, pravidelně platíme a máme velkou bonitu. Mám zatím model na 2 500 000, které potřebujeme, nemám ho po ruce, ale je to myslím na dvacet let. Od teď do asi na devět let splátka 18 500,- a pak až do konce 14 500,-. Doma se podívám a napíšu to přesně pokud bude mít někdo zájem. Teď jsem celá nervózní, v pátek jsem odevzdala podklady v pondělí snad podepíšeme smlouvu a prý do konce srpna by mohli být peníze. Držte palce, pak se m písnu, jak dlouho to skutečně trvalo a jestli nám vůbec půjčili.
Odpovědět
Ahoj, můžu se zeptat na vaše zkušenosti se stavebkem od Lišky. slyšel jsem že jsou pomali ve vyplaceni a řešení problémů. Jak jste na to vy? Díky
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
ahojky z lišky se vyplácení (čerpání) částek odehrálo docela rychle, peníze po odeslání příkazu bance a pak vpylnění č.účtu příjemce cca do 10dnů. ale zase doklady ,které mám eudajně schovácat my v případě potřeby nám drží už 3/4roku tak na to jako koukám jak puk.. :-( kdyby jsme potřebovali doklad skrz reklamaci nebo tak nevím jak bych to řešila, zatím to v dokladech nebylo tak moc k reklamaci(spoiše cihly, materiál přímo do spotřeby) jo inak my jsme si brali uvěr s manželem na 1/2..tj já 850ti a manžel 950tis = 1,8mil kroun, platíme do hromady 10500Kč na dobu 22 a 23 let ;-) překlenovací uvěr máme na 6 let( tj. doba po kterou naspoříme potřebných 40% z půjčené částky ) a pak už budeme splácet o 1000 méně tedy 9500 ;-)
Odpovědět
Aha, no mě právě paní (známá) co to má vyřizovat a dělá Lišku, spořku a další říkala že klienti jsou s Liškou nespokojený. MY si potřebujem pujčit celkem dost, takže řeším co je nejlepší a jde z toho hlava kolem.
Odpovědět
Profilova fotka
filipovi a kolik si pujcujete? my porad uvazovali o uveru ze stavebka, ale nakonec jsme sli do hypoteky. vyhodnejsi je asi stavebko, ale ono taky muzes tu hypoteku po vycerpani a treba roku splaceni refinancovat prave uverem ze stavebka. co treba takova kombinace? banka nam napr. vetsi cast cele castky posle na ucet predem a my budeme az zpetne prokazovat fakturami, ze jsme to utratili na staveni.
Odpovědět
dUCIK: No není to málo. Vzhledem k tomu že nemáme úspory tak musíme celý pozemek a dům. Ale pozemek vytlučem časem prodejem našeho starého domku.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
bari, to se neplati ani u nekterych hypotek - u te nasi napriklad. my byli pro info i ve stavebni sporitelne, v lisce konkretne, ale chteli, abychom meli neco nasetreno, aby nam pujcili. a to jsem tam mela zrovna dobihajici stavebni sporeni a ani to nestacilo. u stavebka ale preci nemuzes platit, jak chces, ne? a mam takovy pocit, ze co nam nabizeli, byly mimoradne splatky nejak omezene, ted uz nevim, jestli financne nebo casove - jakoze mozno zaplatit neco mimo bylo jen v nejakych vymezenych intervalech filipovi, pokrocili jste nejak pri vybirani?
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
jojo, kvuli te delce jsme prave museli nakonec jit do hypoteky, protoze kdyz nam vypocitali splatku na 20 let, tak bychom se museli jit past a v zime chroupat rampouchy
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
Tak před nedávnem jsem tu psala, že žádáme u Lišky o úvěr. Už to máme schválené. Schválili nám 2 150 000Kč z požadovaných 2 500 000. Platit budeme 20 let. V první fázi 15500,- zhruba devět let a pak 12500,-. Kvůli tomu, že nám dali méně, tak ještě zkoušíme půjčku ze státního fondu rozvoje bydlení. Tím pádem se nám výplata Lišky pozastavila do vyplacení nebo zamítnutí SFRB. Pokud to chcete někdo také skloubit, doporučuji to řešit zároveň, poznámka o SFRB i bance musí být součástí smlouvy o smlouvě budoucí kupní, nebo ve smlouvě kupní. Přeji Vám hodně štěstí při vyřizování hypotéky. ----------------------------------------------------------------- Aktualizace od admina (únor 2012): Státní fond rozvoje bydlení nás informoval, že v roce 2012 na otevření programu "Úvěr 300" nemá finance. V budoucnu se samozřejmě bude snažit zajistit finance na podporu mladých, ale tento rok nemůže pro tyto účely čerpat ze státního rozpočtu žádné finanční prostředky.
Odpovědět
Mate niekto skusenosti s Burinkou, my sa prave pre nu rozhodujeme, ked som si porovnavala Liskua a Burinku muslim ze Burinka je lepsi, neni tam zadne obmedzeni ze si to mozes brat len na 20 rokov. Nam to pocitali na 28 rokov a vysla celkom priatelna cena o neco lepsi nez Liska... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
niccky: jakoze v CZ nebo SK? mam pocit, ze tady (v CZ) maji vsechny stavebni sporitelny uver tak max. na 20 let.. nebo se pletu?
Odpovědět
ahoj ducik no to sme pozerali v CZ, neviem ako to je ci su vsetky len pre 20 let ale to je to co nam povedali v banke. No ale nikdy nevies co je pravda a co nie az kym to nemas na papieri ;-)
Odpovědět
Ducik: Zatim nija moc sme nepokrocili, ale fakt to vypada na to stavebko. Nižší úroky, možnost nedočerpat, předčasné splacení atd.
Odpovědět
llenka: Četla jsem Tvůj dotaz a odpověď ivett na něj. Prosím Tě, 1% ze 2.000.000 je 20.000 a ne 200.000!!!! Takže to už tam máš v pohodě naspořeno!!! ;-)
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
holky Reifka taky nic moc, mame tam prastary uver na 300tis a museli jsme tenkrat snad jeste dotlacit rucitele - neni to ruceno nemovitosti, to nam pri takove vysi prislo na hlavu. a kdyz jsme schuzovali s poradci pred tim uverem ted, rekl nam, abychom se o Reifku ani nepokouseli, ze se orientuji na klienty s vyssimi prijmy (a to rozhodne nemame minimalni mzdy) filipovi: jestli vam spocitaj rozumnou splatku, tak do toho, jsou to asi levnejsi penize
Odpovědět
Ahoj .Potřebovala bych poradit, mame stavebko od Buřinky 6let, potrebujem pujcit 1milion na koupi nemovitosti, docetla jsem se , ze davaji 100% z odhadu. Bohuzel odhad je asi kolem 800.00kc, tak si budem na zbytek kupni ceny-asi 300.000kc nekde dopujcit.Mame snad uz vsechny podklady pro banku , mate nekdo skosenosti s Burinkou?Jak dlouho trva, nez vam schvalily preklenovaci uver, nebo jiny uver od burinky, a za jak dlouho dosly penize na ucet? Prodavajici na to dost pospicha, a ja nevim co mu na to odpovedet...poradkyne v bance rikala ze do 14dnu, ale tomu moc mov neverim...Diky za odpovedi.
Odpovědět
1
2
9
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?