Info o úvěrech

Ahojte, vsetkym zaujemcom o uvery resp. tym co uvery maju doporucujem precitat: https://www.novinky.cz/finance/406280... https://www.novinky.cz/finance/406281...
Odpovědět
Profilova fotka
Tak hlavně že to tam komentuje generální z Providentu :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Z mého pohledu je zajímavější omezení LTV u hypoték, které ČNB zavádí. Pro nové klienty to bude mít velmi negativní dopad. http://svorba.cz/cnb-omezuje-dostupno...
Odpovědět
@vladimirsvorba Negativní dopad? Nebo spíš to omezí možnost různých poradců a pracovníků bank v provizních systémech dát hypotéku někomu, u koho je velká šance, že nebude schopen ji splácet? Kam to povede všichni víme, nedávno jsme to viděli na americkém modelu...
Odpovědět
@vladimirsvorba osobne to vnimam ako krok spravnym smerom, aj ked samozrejme vzdy zalezi od okolnosti za akych sa poskytuje 100 percentna hypoteka. Obecne vnimam ako problem este jednu vec ktora je v rozpore prave s tymto poskytovanim hypotek s nizsim LTV a to system fungovania odhadov u nas. Odhadcovia radsej odhadnu nehnutelnost na nizsiu ciastku a tym padom je problem s LTV, clovek ktory by si zobral napriklad 70 percentnu hypoteku si neraz musi zobrat napr. 90... Na druhu stranu ako krok spravnym smerom to vnimam preto, ze sa ludia menej casto dostanu do pruseru, lebo nejake peniaze si budu musiet nasetrit pred kupou nehnutelnosti a teda budu vediet setrit, tym padom nebude take velke riziko problemov so splacanim.
Odpovědět
@lopp v amerike ani neriesili ci bude/nebude schopny splacat, tu sa to aspon nejako strazi, ci uz scoringom, alebo vyzadovanim potvrdenia o prijme pri ziadosti o uver.
Odpovědět
Profilova fotka
@lopp Nebuďte zase hned tak negativní. Téměř každý člověk je svéprávný, i když budete regulovat všechno, tak stejnak to neochrání všechny. Myslíte, že banky chtějí poskytovat hypotéku někomu, kdo jí nebude schopen splácet? Jak jste k tomu došel? Je tomu přesně naopak, banky si nechtějí dělat zbytečné problémy a radši úvěr neschválí.
Odpovědět
Profilova fotka
@akoinac Zástavní hodnota výrazně nižší než kupní cena může způsobit i to, že výsledné LTP (poměr úvěr kupní cena) bude i 60 %. A našetřit 40 %........
Odpovědět
@vladimirsvorba Kdyby se banky chovaly jak uvádíte vy, tak by nemusela být žádná regulace, jelikož by si to banky regulovaly svépomocně. Ovšem jak ukázala praxe ( viz průšvih v USA, který nastartoval celou nedávnou krizi) , ani zdaleka tomu tak není, banky (spíše lidé v nich) pro maximalizaci zisku jdou stále do většího rizika, proto tyhle kontrolní mechanismy. A ikdyž je jasné, že neochrání všechny, tak aspoň nějaká snaha musí být. Ale chápu, že vy to budete interpretovat jinak :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Bavme se o ČR. Je podle vás nějaký rozdíl mezi ČR a USA?
Odpovědět
@lopp @vladimirsvorba nemyslim si, ze banky by zamerne chceli ist do rizika, skor sa chrania tym, ze skutocne odmietnu financovat alebo odhad daju nizsi... to ma ale za dosledok to, ze clovek ak nehnutelnost chce zozenie peniaze inde a tie musi vratit, zaroven dostane vyssi urok a tym padom i splatku na uver ktory dostava a takto banka stazuje podmienky pre klientov a umelo zvysi potencionalne riziko ze clovek nezvladne splacat. takze vlastne takto se... do vlastneho hniezda.
Odpovědět
@vladimirsvorba medzi CR a USA rozdiel urcite je ak to vztahujeme na trh s realitami a uvermi obecne. Avsak urcite ovela mensi ako bol pred rokom 2008. ale ako pisete, bavme sa o CR.
Odpovědět
@vladimirsvorba Tak o ČR se bavit můžeme, bohužel či bohudík je dnešní ekonomika tak provázaná, že průšvih roku 2008 v té vzdálené americe zasáhl celou světovou ekonomiku. A ano, náš lokální průšvih celý svět neohrozí, ale nám všem by mohl nadělat slušnou paseku. Ono se stačí jen kouknout na strmě stoupající ceny realit a navyšující se objem hypoték raketovým tempem. Že by najednou tolik lidí bylo tak úžasně bonitních a nebo se jen na to mnohem méně přestává hledět? Odpovězte si sám, kolika procent klientům řeknete, že pro ně hypo není, že by mohli mít problémy se splácením... A rozhodně nechci platit pak sanace všech těchto bank, až honba za provizema a úrokem z hypoték dožene banky k chování jako v těch Júesej. Protože jak jistě jako člověk z finančnictví víte, vždy to nakonec zaplatí každý běžný občan... Tudíž bohudík za aspoň nějakou formu regulace.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
https://www.cnb.cz/miranda2/export/si... Ceny rezidenčních nemovitostí, graf 20 na straně 27. Nezdá se mi, že by šlo o strmý růst....
Odpovědět
@vladimirsvorba Tak vám se nezdá nic, co se vám lidově řečeno "nehodí do krámu" ... Hned vedle toho grafu máte slovní popis o stoupajících cenách nemovitostí... Jen tak z praxe, aby jste neříkal, že bez argumentů, tak před 2 roky jsem koupil jako investici byt, minulý měsíc se ten stejný prodal o 40% dráž jen o patro níž...
Odpovědět
Profilova fotka
@lopp Stačí se podívat na ten graf a tam uvidíte, pokud jste soudný, že tam žádný strmý růst cen nemovitostí v ČR není. Váš příběh z praxe beru, ale to že někdo vydělal 40 % za 2 roky vůbec neznamená, že taková čísla platí pro celou ČR. Pěkný den.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud to tak nebude, tak se jen posílí dofinancovávání nevýhodnějším úvěrem ze stavebka. Tzn. např. 90 % hypo + 10 % stavebko ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zmrz_lina Toto půjde maximálně u každého sedmého klienta, který si chce vzít hypotéku....
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?