Jak to probíhá s hypotékou?

Moc se nevyznam ... tak jsem se chtela zeptat , jak to probiha s hypotekou na vystavbu ( hypotecni banka ). Pozemek mame. Obecne nam bylo receno , ze nam banka pujci 80% z odhadni ceny domu a 20% musime mit vlastnich . Dejme tomu , ze budeme mit tech 20% . Hypoteku nam tedy schvali . Jak to pokracuje dal ? Dostanem stavebni povoleni a tedy Kolik nam banka pustí hned na zacatku, abychom treba postavili hrubou stavbu ? Vim, ze pak v pokrocilych stadiech nam banka pusti vzdy castku podle odhadce . Ale nejak nerozumim tomu kolik nam da , kdyz jeste nemame nic postaveneho . Tech 20% musime mit jen prokazane pred schvalenim banky ? Mame tak 15% a zbylych 5% bychom si pujcili od znamych a po schvaleni hypoteky jim to vratili, jde to tak ?
Odpovědět
Profilova fotka
To se zeptejte toho kdo Vám to vyřizuje nebo kdo Vám půjčuje, každá banka to má jinak
Odpovědět
@kenhany Nepises, ako budete stavat - svojpomocne, dodavatelsky, na kluc. Pozemok uz mate? Vo vacsine pripadov to ale funguje tak, ze najprv musite preinvestovat vlastne zdroje a az nasledne banka pusti peniaze.
Odpovědět
Profilova fotka
@kenhany máme hypotéku od Hypoteční banky na výstavbu svépomocí. Ve smlouvě máme uvedeno, že naporpvé banka pustí hodnotu pozemku (který už máme a je součástí záastavy) + 500.000,-. Pak vždy 100% hodnoty nemovistosti. Vlastní zdroje jsme museli prokázat, ale nemusíme se investovat jako první.
Odpovědět
V první řadě zajděte do banky a řekněte jim že máte pozemek a že chcete hypotéku na výstavbu ať vám řeknou kolik vám půjčí, protože těch 20% vlastních prostředků z výše úvěru je pouze jedna podmínka, jen aby vám pak neřekli že vám půjčí ale max 2mil a vy budete v ...... protože za 2,4mil se toho moc nepostaví
Odpovědět
Profilova fotka
@kenhany Máme to stejně jako @lucka_dc až na to, že jsme se rozhodli stavět "skoro na klíč". Princip stejný. Zažádáš o hypo - projedou registry. Požádají tě o potvrzení příjmů od zaměstnavatele. Pak záleží co máte, pokud pozemek tak chtějí kupní smlouvu (cena) a projekt domu, aby mě odhadce jak stanovit zda si půjčujete dost aby jste i s vlastními penězi byli schopni postavit. Takže třeba u nás byl pozemek (kupní cena 620 tis. - odhadnutá cena 650 tis.) Projekt odhadnut na skoro 2.8 mil. takže hodnota zástavy je 3,45 mil. z toho nám půjčili 80%. Stejně jako Lucce nejdříve tedy cenu pozemku + 500tis. Takže jsme naráz měli přes milion korun. Nevýhoda je hned placení úroku - i když malého. Když jsme peníze prostavěli přišel odhadce a zhodnotil na kolik % je stavba hotová a jakou má v současné chvíli hodnotu. A zase nám uvolnili další částku. Vlastně jsme ve fázi že máme vylité podlahy máme stropy, omítky, zatepleno + první vrstva lepidla a zaplacené TČ. A čeká nás zřejmě další odhad prostavěnosti. celou částku do výše hypotéky ti půjčí až po dosažení 90% procent prostavěnosti. Snad je to srozumitelné. Ale doporučuji hypo poradce! Zvlášť pokud se v tom neorientujete. Ten náš nám vyjednal skvělé podmínky a i při zařizování hypo jsme neplatili ani odhad, ani vklad na katastr atd. Vlastně pouze 250 Kč za naskenování zástavní smlouvy do datové schránky.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud máte zatím jen pozemek (třeba ne tolik hodnotný), asi je dobrá volba mít možnost čerpat až o 500 tis. více. My máme 1. čerpání stanoveno až do výše 1,4mil, to je aktuální hodnota nemovitosti, kterou stanovil odhadce (pozemek+základy), takže jsme tuto možnost nevyužili, neboť je pro nás zbytečná a můžeme čerpat až do 100% výše úvěru. Vlastní zdroje můžeme vyčerpat, jak budeme chtít ;-) Pokud potřebujete mít vysoké 1. čerpání, je možné zastavit jinou nemovitost, pokud máte možnost...
Odpovědět
Dekuju moc vsem :) My jsme si zadali uz ucelovou hypoteku a to penize z pozemku , ty uz mame . ( potrebovali jsme penize na zaplceni zaloh firme a projektu ) tudiz pozemek uz je v zastave , ale u te same banky kde si budem zadat na tu vystavbu ( svepomoci ) , tak za mesic nas ceka zazadat si o hypoteku na vystavbu . Rozumim tomu dobre , ze kdyz uz nam banka dala penize z pozemku mame narok teda pak na tech cca 500tis ? Nebo kdyz jsme nezadazali komplet o hypoteku s tim pozemkem, tak to ma jine podminky ?
Odpovědět
Profilova fotka
@kenhany Pokud nemáte podepsanou smlouvu, tak nemáte nárok na nic. Pokud vám to banka schválí, tak se to řídí podmínky úvěrové smlouvy. Každopádně přijde mi, že se vám v bance moc nevěnovali, že v tom máte pěkný zmatek.
Odpovědět
@kenhany No ona je otázka, jestli vám oba úvěry nespojí do jednoho (což předpokládám) a to není zrovna moc častý postup, navíc podmínky čerpání má každá banka specifické (na to nejsou v zákoně nějaké přesné regule), takže bude nejlepší, když se poptáte přímo vašeho hypotečního poradce v Hypoteční bance.
Odpovědět
@kenhany taky sme loni vyřizovali. Je to na hodně řádků. Máme nakonec hypo u spořky. Pozemek se započítává do těch 20 procent. Budou chtít nejlíp už projekt a tím si udělají odhad ceny na stavbu. S tou castkou se možná zaseknete že nebude odpovídat vašim představám. Uvidíte. Už před tím by vám měl poradce říct kolik vám mohou nevyšel půjčit. No a po schválení se cerpou peníze až na doložení stavebního povolení. Tady vás čekají různé poplatky za čerpání. Takže my sme načerpali. Nějakej milion, mají na to tabulky kolik půjčí na jedno načerpání. Lze si zaplatit i nějakou službu s vysdim nacerpsnim. My ji dostali gratis té jim nefungoval systém a byly průtahy. Takže sme nacerpali 1,2 mil a teď budeme po přistavení zadat odhadce aby zhodnotil cenu stavby a pustil nám další finance. Pozor, z té částky 1,2 mil už teď chtěli 2800 jako měsíční úrok. Ještě se tam teda dokládá z katastru že mají plombu na dům. No pokud byste vrátili peníze z těchto na stavbu, musí vám každopádně odhad té stavby vyjít na tu částku co jste si půjčili, jinak vám nepustí další finance. Mimochodem nám vše vysvětlili v bance u podpisu hypotéky :-)
Odpovědět
@hansoi máte to ale nějak specifický, zeptejte se v bance
Odpovědět
Meli jsme financniho poradce , ktery nam rekl , ze nam nejvyhodneji vyjde hypotecni banka. Rekl nam , ze se penize cerpaj az po dostani stavebniho povoleni , coz momentalne bude asi az v cervnu - cervenec . Ale potrebovali jsme uz penize drive , abychom zaplatili projekt a rezervovali stavebni firmu . Takze nam doporucil , at si udelame hypoteku účelovou , ze nam banka proplati 80% z ceny pozemku , ktery jsme koupili . A pak az budem chtit resit hypoteku na vystavbu , ze se udela dalsi druhá hypoteka. Pri podepisovani te ucelove hypoteky , jsme narazili na pani , ktera nebyla moc prijemna a schopna mi prave vse vysvetlit , ohledne te hypoteky na vystavbu , proto se ptam zde , abych mela aspon nejaky prehled . Jen nam rekla , ze pozemek uz je v zastave ze ho uz nemuzem pouzit do te hypoteky na vystavbu. Takze mame mit 20% na ucte a prokazat bance , ze mame vlastni zdroje ? A pak je muzeme zas z uctu vybrat ? Nebo na ucte musi byt a pri pouziti to musime nejak prokazat. Financni poradce ze zacatku taky vypadal velmi duveryhodne , ale nakonec nam nerekl uplne vse . Takze ted nevime jak to vubec bude . Za tamtou pani uz nechceme , takze kvuli tomu pojedem do jineho mesta . Tak abychom byli aspon trochu pripraveni .
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@kenhany Budoucí zástavní hodnota nemovitosti = 100 % = hodnota nemovitosti po dokončení Banka vám půjčí za dobrou sazbu 80 % z budoucí zástavní hodnoty nemovitosti (80 % = součet obou dvou úvěrů) Zbytek musíte pokrýt z vašich finančních rezerv.
Odpovědět
@kenhany Bez peněz do hospody nelez. Horko těžko dáte 20%LTV a to ještě s pomocí známých. Dále nemáte ani na projekt a zálohy pro firmy, zkrátka jste na suchu bez rezervy. Ve vašem případě bych ještě racionálně zvážil finanční situaci a popřemýšlel minimálně našetření rezervy.
Odpovědět
20% do cervence mit budem :)
Odpovědět
@kenhany Ano, fakticky ten pozemek pro další hypoúvěr nemůžete použít, protože jste peníze proti jeho hodnotě už vyčerpali, ale formálně budete samozřejmě ručit pozemkem+budoucím domem dohromady, takže se ten pozemek pro druhou, resp. novou vyšší hypotéku do celku započítá. Ono se to bez konkrétních čísel nedá moc spočítat, vážně bude nejlepší, když se poradíte s poradcem (myslím teď s poradcem konkrétní banky, protože "nezávislý" poradce nikdy těch informací ohledně čerpání nebude mít dostatek). Já vaši situaci spíš chápu tak, že nemáte úplně málo financí, ale aktuální cash flow je nepříznivé. No přinejhorším to můžete zkusit i v jiné bance, jakou máte fixaci u té první hypo?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?