Jak začít s financováním domu, ve 22 letech?

Jdu si k Vám pro radu. Je mi 22 let, priteli 23. Momentalně bydlíme v bytě mé mamky, která nám ho nechala do podnájmu. V bytě ač je krásný ale zůstat nechceme. Chceme začít v horizontu 5ti - 6ti let postavit dům. Máme oba dva práci ale nemáme nic naspořené nebo stavebko. Chci se zeptat, co by jste delali v nasi situaci vy? Jestli zalozit stavebko, tam posilat mesicne treba 2-3 nebo vice tisic a zaroven zalozit sporici ucet kde posilat podobnou castku,nebo vetsi podle toho jak to ten mesic vyjde na nejakou rezervu v pripade vypadnuti prijmu pri hypotece, veci do domu atd...?!
Odpovědět
Úrok na jakýchkoliv účtech je pro vás naprosto nezajímavý a nejdůležitější je poslat pěníze někam, kam na ně nemůžete. Termínovaný vklad nebo i to stavebko jsou fajn. Pointa je v krátkém čase vydělat dost peněz - já bych se sebral a jel na 5 let někam do zahraničí a zkusil pár stovek tisíc během těch pár let našetřit. Austrálie, Nový Zéland, jestli máte možnosti víza tak i USA
Odpovědět
Profilova fotka
Stavebko máte na 6 let, takže se teoreticky dá použít. Chce to ale našetřit co nejvíce peněz, v podstatě je jedno, kde.
Odpovědět
@z_1_z Práci máme tady, místa na ktere jsme dlouho cekali a taky dobrou smlouvu, takze tohle urcite ne. Vydime to tedy na to stavebko a sporici ucet.
Odpovědět
@andiexx jak psal @z_1_z na spořících účtech jsou dnes úroky naprosto zanedbatelné, nedrobila bych tu částku a valila vše do jednoho stavebka (pokud si věříte), v nejhorším případě do dvou, na těch 6 let a pak by se vidělo
Odpovědět
@angie.shy prosim vas jaký ma smysl valit vse do jednoho stavebka? Nedokážu si představit proč sporit neco nekam kde je omezena maximální výše státního příspěvku k určite ulozce. Dekuji za vaši odpoved.....
Odpovědět
valit to do jedneho stavebka je blbost, urcite by som zalozil na kazdeho jedno, kvoli statnej podpore. Uroky na stavebku su uz tiez minimalne, takze by som tam neposielal viac ako na dosiahnutie plnej vysky statnej podpory, teraz je to tusim 20 000 posles a 2000 dostanes podporu. co zo zvyskom penazi je otazne, bud do puncochy alebo najst nejaky pre vas zaujimavy produkt. Ja osobne ale zastavam nazor, ze investor by mal rozumiet tomu do coho investuje a preco. Z tohoto pohladu mi pride najjednoduchsie (ak mate prilezitost) zalozit dalsie stavebka napr. na clenov rodiny ktory ich nebudu vyuzivat a ziskat tak dalsie zhodnotenie penazi.
Odpovědět
Lépe a jinak. Mě živí to, co jsem ve vašem věku vystudoval. Tedy investujte do sebe a postavte si pak bez hypoproduktů.
Odpovědět
@spaly @akoinac máte pravdu, když se nad tím znova zamyslím, dvě stavebka budou lepší.
Odpovědět
@martin_fio tak to budou stavět asi tak za dvacet let, ne?
Odpovědět
Záleží, kolik můžete šetřit. Určitě bych necpal všechny peníze jen na stavebko, už proto, že je to vázané na 6 let. Dával bych i na spořící účet, kdyby se třeba objevil pěkný pozemek, abych měl na jeho koupi aspoň něco. Překlenovací úvěr ze stavebka je pak totiž dost drahá legrace. @angie.shy Ona to není úplně blbá rada. Jedna možnost je vždycky šetřit a druhá je zvýšit si příjem. A to se dá různě. I investicí do sebe, tj zvýšení své ceny na trhu práce.
Odpovědět
@atilius to neříkám, jen říkám, že pokud by teď třeba dalších 4-5 let studovali, pak je otázka, jestli najdou práci odpovídající jejich vzdělání, pak začnou vydělávat tolik, aby našetřili cca 3,5 mega tak aby mohli začít stavět bez hypoproduktů, jak byla rada postavena, tak to může taky trvat 15-20 let. Samozřejmě, že si z toho můžou vzít jen tu první část, tj. doplnit vzdělání, najít lépe placenou upráci a vzít si pak jen "menší" hypo... ale úplně bez hypo, bez dědictví či darů z rodiny, tak aby nepostavili jako my až skoro ke čtyřicítce... to si myslím by byli hodně výjimečný případ.
Odpovědět
@angie.shy Stačí založit Google, Seznam nebo jinou šikovnou firmu :) Na webu je spousta ukázek stejně mladých, kteří dneska nevědí, co s penězi, protože založili úspěšnou firmu. Ale tak to jsou samozřejmě extrémy. Nicméně mám dojem, že v dnešní době internetu a startupů obecně je to jednodušší, než dřív. Podle mě stačí v první fázi se naučit třeba druhý cizí jazyk, na to není potřeba studovat a nepracovat.
Odpovědět
Článek se načítá
Za šest let dostane u stavebního spoření 14 tisíc od státu, našetříte nějakých 6 tisíc na úrocích a dobrých 6 tisíc opět odvedete bance, u které máte smlouvu, jelikož zaplatíte poplatek za vedení účtu, za uzavření smlouvy a samozřejmě odvedete daň. Stavební spoření není na vydělaní peněz... je to maximálně na pokrytí inflace. Pokud chcete opravdu investovat, vydělávat a mít možný zisk, bavíme se o rizikovém obchodě akcií, měn, případně P2P platforem, které půjčují lidem. Osobně mám u jedné nejmenované, „zebrové“ společnosti momentálně návratnost 98% vložených financí + 10.5% RPSN. Jinak je pěkné sledovat, že si stále někteří myslí, že je vysoká škola zárukou vysoké měsíční mzdy a lepší práce. Filozofové v McDonalds a KFC by mohli povídat své. Pokud je člověk šikovný a dokáže jít za svým, dokáže dost i s výučním listem. ;)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
zklidnit se a zůstat v bytě, ne každý může mít dům, a jestli po něm moc toužíte, najít si raketově placenou práci a makat
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?