Jakou banku?

Dotaz existuje banka, která umožňuje čerpat vlastní prostředky jako poslední případně někdy v průběhu stavby pokud na začátku stavby ručím pozemkem, který je cca v ceně hrubé stavby (600 tis). Respektive jinak je možné v případě že dodržím svůj plán a nevyčerpám celý rozpočet pro banku, ale cca o 250tis méně si ti peníze pak prostě z hypo nechat, když dům bude zkolaudovaný. Píšu kapku jako tatar :-S Díky :-D Bude se jednat o hypo cca 70% hodnoty nemovitosti stavěnou svépomocí/dodavatelsky
Odpovědět
Profilova fotka
@almadin Nam poradce poradil nepriznat veskere financni prostredky ktere mame, abychom nemuseli jejich utratu dokazovat pred cerpanim hypo.. bance je to vlastne jedno co mame nebo nemame nasporeno, o jak velkou hypo v % jde si stejne spocita z pomeru odhad/kolik chcete pujcit
Odpovědět
A jakou máte zkušenost s odhadcem? Mám totiž strach, aby mi dům neohodnotili výrazně přes cenu, kterou počítám. Je to podkrovní dům, ale podkroví zatím jen jako půda tzn. nezařízené nula nula nic. Aby mi pak neřekli, že jaksi za peníze co počítám nepostavím musím dát víc svého a pak mě nenutili to vyčerpat. Mám variantu, kdyby to tak bylo půjčit si naoko od sestry, ale chci jí ty peníze pak samo vrátit plus část finančních prostředků co mám svých, ale nepočítám, že budou potřeba bych si pak nechala jako rezervu. Díky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@almadin My kupovali byt a delal to odhadce primo z banky, odhad byl o asi 7% nizsi nez kupni cena (plus samozrejme vubec nezohlednil drazsi materialy pouzite na obklad, podlahy, dvere apod.), ale u stavby ten proces odhadu projektu a pak realne postaveneho bude urcite trochu jiny.. jinak ja si obecne myslim, ze banky to ted moc neresi kolik mas nasetreno nebo za co planujes dostavit, kouknou na tve pravidelne prijmy a z toho si spocitaji, kolik jsou ochotni dat a pak k tomu zohledni odhad nemovitosti, jestli zastava pokryje tu castku o kterou zadas, akorat pri postupnem cerpani si kontroluji, jestli je proinvestovano co jste si dohadli, resp. jestli cena nemovitosti stoupla natolik, aby ti pujcili dalsi penize.. podle mne je lepsi svoje uspory nepriznat a nechat az na zaver, pripadne je pouzit nekdy behem stavby, kdyz vznikne situace ze odhad banky nestoupne o dost a neschvali ti dalsi cerpani
Odpovědět
Přesně jak píšeš chci si ty úspory nechat pro jistotu a i pak do budoucna tak uvidíme jak to vymyslíme. Počítala jsem cenu dle kubíku prostavěného a fakt bude záležet jak mi vezmou tu půdu, která tvoří půlku prostoru skoro (musíme mít střechu s určitým sklonem)
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud jsem správně pochopil dotaz, tak taková banka neexistuje. Je zde ale možnost udělat to, že pokud máte rozpočet například na 2 mil, tak ho můžete upravit třeba na 2,4 mil, tento rozpočet dáte do banky, budete mít hypo ve výši 2,4 mil a pak máte možnost nevyčerpat až 20 % z hypotéky. (Nebo vyčerpat vše a pokud to odhadce potvrdí, tak si nechat finanční rezervu) U většiny klientů jsou rozpočty podhodnocené a tak je lepší mít schválený vyšší úvěr a nedočerpat, než pak složitě řešit další úvěr.
Odpovědět
Děkuju! Takže je možná varianta prostavět svoje pak si nechat odhadnout a vyčerpat hypotéku do výše odhadu a co zbyte si prostě nechat?
Odpovědět
Já mám právě rozpočet tak akorát plus svojí rezervu, kterou bych použila, když by to nějak nevyšlo, ale ráda bych jí prostě nechala na spořícím účtu. Myslím, že to je celkem reálný rozpočet :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Neznám nikoho, kde by řekl, že má nereálný rozpočet :-) Každý říká, že má reálný rozpočet, na konci ale obvykle peníze chybí. Takže pokud to uděláte tak, jak jsem psal, tak to postavíte v pohodě. Co se týká toho, kolik vám z toho zůstane, tak to záleží na odhadci, na kolik to odhadne a jestli uzná, že byla celá šástka prostavěna.
Odpovědět
Uvidíme snažila jsem se už v rozpočtu ty částky dávat tak o 20% vyšší, ale je jasný že stavba je věc náročná a člověk nikdy neví, proto si chci nechat tu svojí rezervu. Jakou máte Vy jako poradce zkušenost s naceněním domů stavěných svépomocí/dodavatelsky? Počítala jsem obestavěný prostor na kubíky vychází to tak plus mínus?
Odpovědět
Taky teď žádáme o hypotéku a je s tím problém...řekli nám, udělejte si rozpočet, ale kupujeme starý domek a nevíme co se kde dopředu neplánovaně ukáže a bude potřeba opravit. Rozpočet jsme udělali, sice nevíme jak to ve finále bude vycházet, snad se do něj vejdeme a teď budeme čekat na odhadce co z něj vyleze :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?