Jaká hypotéka? Co můžete doporučit?

Dobrý den, potřeboval bych poradit s hypotékou. Jestli jste v poslední době brali vy nějakou a co mi můžete doporučit? Dům bude cca za 3,5 mil. Kč a mé prostředky jsou cca 1,3 mil Kč. Splatnost počítám na 15 let. A hlavně mě zajímá částka a úroky. A taky, jestli jde s bankami smlouvat a podle Vás, která je nejlepší. Děkuji :-) Každý Váš názor vítám ;-)
Odpovědět
Smlouvat je určitě důležité, snažte se dostat s úrokem na cca 3,5% úrok, to je podle mne v současnosti vcelku férové. Takový úrok vám v podstatě může dát každá banka, ale asi žádná vám ho jen tak sama od sebe nenabídne. Všude vám nabídnou na poprvé větší úrok a čekají, co vy na to. Dobré je oběhat několik bank a vzájemně to porovnávat. A taky v jednotlivých bankách tvrdit, jak mají všude jinde lepší nabídku ("to např. v bance XX, tam mi nabídli úrok 3,4%, můžete mi dát taky takovou nabídku ....?"). Taky bych se osobně v současnosti snažila získat co nejdelší dobu fixace (aspoň třeba pět let), neboť je dost možné, že úroky zas zanedlouho půjdou zpátky nahoru.
Odpovědět
Ahoj jo jo všude reklamují nízké úroky, ale dostat 3,5 to musíš být hodně dobrý klient. Koukej na další poplatky, jaký budou chtít pojištění atd, dále poplatky. Pokud chces splatit dřív vem si hypoúvěr ten můžeš předčasně splatit zadarmo nebo zdarma dávat mimořádné vklady.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj,my jsme dělali refinanc,a bezkonkurečně nejlevnější byla Česká spořitelna. Říká se o ní že je přísná,ale my jsme neměli problém. A úrok je tam teď tuším okolo 3,2%. Docela doporučuju časopis dTest,v posledním čísle se tomu docela pěkně věnuje.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak nam se zatim osvedcila hypoteka od rb offsetova - urok platis jen z te castky, kterou jsi vycerpal. Uroceni je denni. Takze kdyz prijde vyplata, tak ji hned prevedem na tzv. Sporici ucet a kdyby tam vyplata vydrzela jen tyden, tak platis urok z nizsi castky..... Nejake penize nam pujcili rodice( ackoliv vlastne o pujcku nejde, nebot jejich penize jsou jen ulozene na tom sporicim uctu - v pripade potreby je maji 2 den na svem uctu) takze opet snizeni castky, ze ktere se uroky pocitaji....
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím, zajímalo by mne, jak je financována provize finančních poradců při sjednávání hypotéky...konkrétně nám bylo řečeno, že pokud si budem hypotéku sjednávat sami, můžeme dostat lepší úrok, protože při sjednávání přes poradce jde provize "jakoby z našeho úvěru"(myšleno větší procento úroku)...máte někdo nějaké informace ohledně tototo, nebo je to nějaký bankovní trik, aby si lidi šli pokud možno do banky sami, protože je větší možnost jak je oblbnout než při kontaktu s finančním poradcem?
Odpovědět
Profilova fotka
Nám se vyplatilo přes poradce, protože nám nabídla nižší úrok, než když jsme tam šli sami. A když jsme přišli s nabídkou od ní do banky, tak nám řekli, že nižší, než tu, co máme, už dát nemůžou.
Odpovědět
Profilova fotka
@nylo to si nemyslím, my to měli přes poradce, všechno nám oběhal a urok byl daleko lepší než když jsme se poptávali sami....
Odpovědět
Finanční poradci můžou být fajn, ale člověk asi musí mát štěstí a natrefit na někoho, kdo je fakt poctivý a jde mu hlavně o prospěch klienta. Mně není jasné, jak prokouknout, že vás poradce netahá k nějaké bance jen proto, že od ní on osobně dostane nejlepší provize. My jsme si banky svého času oběhali sami (byli jsme asi v šesti různých insitucích, v některých opakovaně) a nakonec jsme byli s výsledkem spokojeni. Ale je teda pravda, že manžel pracuje v pojišťovně, takže má docela vyřídilku a imunitu vůči případnému odmítnutí. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Nám se osvědčilo zajít nejdřív do domovské banky, pže tam znají klienta nejlépe. Nakonce jsme vyjednali docela dobré podmínky. Navíc finanční poradci taky musí být z něčeho živi - takže míra jejich loajality ke klientovi může být limitována výší provize od poskytovatelů jejich produktů :-(
Odpovědět
Profilova fotka
ykram - míra loajality fin. analytiků je jasná - já se tím živím a loajální jsem dost - pokud za mnou přijde klient s konkrétním přáním např. hypotéky 2mil, tak je mi jedno kde mu ji vyřídím, protože od všech bank dostanu to samé :-) Jen lidé, kteří do toho nevidí si myslí, že od jedné banky mám haldu a od druhé nic, tak jednu upřednostnuji, ale ono to tak není :-)
Odpovědět
Ale přece od každé banky dostanete jinou provizi ne? To je prostě jakoby "tržní hospodářství", kdy každá banka chce ukrást klienta jiné bance a pokud by všechny banky dávali za stejnou hypootéku stejnou provzi pro Vás, pak by nikdo s ničím neuspěl-banky. Proto určitě máte tedy jinou provzi podle určitě hypoteční částky,např. ty 2 mil. Kč a spořka Vám da třeba 20 000 a ČSOB 10 000 Kč, aby si Vás dostali na svou stranu nebo se pletu? 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
@valentovasasa Naši kamarádi měli před rokem bohužel jinou zkušenost :-(
Odpovědět
Článek se načítá
To je všude stejný, záleží na charakteru člověka....někdo je prostě "prase"v určitém směru a někdo zase v pohodě.... Bohužel člověk si nevybere a dneska je velkej boj o vše...... :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@kocsisdavid - nemáme od každé banky jinou provizi. U nás v OVB je to vyjednáno tak, že provizi máme stejnou. Banky mezi sebou soupeří tím, že nám nabízí co nejlepší úroky a tím se nás snaží přesvědčit, že jsou pro naše klienty ti nejlepší. Takže pokud vyřeším s klientem hypotéku u ČS nebo 'CSOB jak říkáte vy, tak mám stejnou částku provize (hovoříme-li o stejné částce úvěru), takže mě je opravdu jedno, kam klienta dovedu. A čím mě přesvědčí - opravdu a) úroky, které klientovi nabídnou, b) dalšími podmínkami - jestli po klientovi nutně požadují další věci jako pojištění apod, či nikoliv a za c) tím jestli se s nimi dá dál vyjednávat o úrocích. Tot jejich konkurenční boj. Pracuji pro OVB Allfinanz a tam to funguje takto. Pokud u ostatních poradenských společností ne, tak to nevím. Za ty já mluvit nemohu. Já opravdu jen říkám, že třeba já mám čisté svědomí, že jsem opravdu nezávislý poradce, protože je mi jedno kam klienta dovedu... Nemám vyšší provizi ani tam ani jinde. Jak říkám, jiné společnosti /poradenské/ nevím... To nechci lhát..
Odpovědět
Jiné společnosti to maji daloby se říci právě že opačně a proto je hodně těžké dnes někomu věřit......Takže se nemůžete divit lidem, protože jsou z tohoto koloběhu a různých možností apod. už docela zblblí....
Odpovědět
Profilova fotka
Takže je v podstatě možné, že když si půjdeme osobně sjednat hypotéku bez poradce, banka, jelikož nedává tím pádem nikomu žádnou provizi, nám může nabídnout lepší úrok, než při sjednávání přes poradce?
Odpovědět
Může i nemusí......Jelikož je spousta bank, spousta finančních institucí s poradci, spousta možností a je jedině na Vás, jak si to oběháte a co pořídíte-to je můj názor. Můžete se zklamat, prohloupit, ale i dobře pořídit....Každý případ je jiný, že?
Odpovědět
Profilova fotka
Šlo mi hlavně o to, jestli se ta provize vyplácí "ze nějakého zvláštního fondu pro to určeného", nebo jestli to má vliv na ty naše úroky, jakože - musíme zaplatit poradce, tudíž dáme klientovi o půl procenta navíc.....s tím, že nám banka nemusí nabídnout nic lepšího i bez poradce, je nám vcelku jasné.......že záleží na ní a prostě to může být jen taková berlička k tomu, aby klient jednal sám a oni tudíž ušetřili na provizi....
Odpovědět
Profilova fotka
Každá banka má svůj systém různých zvýhodnění, přičemž ty základní (bonus za pojištění u nich, účet u nich...) má většina. Ale pak se dají vysmlouvat ještě další zvýhodnění - např. vím, že některé mají ještě takový budget "mimo", ze kterého vám můžou dát další setiny až desetiny procent dolů - ale to nemůže zajistit "obyč. úvěrový pracovník", pže to schvaluje její nadřízený či výše (dle organizační struktury ředitel pobočky, šef úvěrářů..). Nevím, esli to tak funguje všude, každopádně za zeptání člověk nic nedá:-)
Odpovědět
Banka má vždy strop, kam s % úroky půjdou a záleží na politice banky....Záleží vážně na jejich politice. Může se stát, že přes poradce dostanete úrok 3% a 0,2% dostane fin. poradce,takže výsledný úrok je těch 3,2%. Nebo třeba mají banka a poradci mezi sebou smlouvu, že dostanou vždy 0,2% za jakoukoli hypotéku, kterou donese poradce a Vám dají i 3% úrok, ale nemá to vliv na hypotéku výsledný úrok, protože banka má strop 2,5%, kam půjdou nejníže......takže pořád se jim to vyplatí.....bank je plno, poradců je plno, tedy milion smluv a vážně záleží, jake mají vztahy mezi sebou....Nejlepší je řešení, se jít optat sám za sebe, kolik dostanete úrok v % a pak zkusit poradce, kolik Vám on vyběhá úrok v %. Ale je to běh na dlouhou trať a osobně nevím, jestli není taková služba zpoplatněná nebo, že prvně budete muset podepsat nějakou smlouvu a pak začne celý tento proces.....Ale úrok nejlépe pod 3% je velice solidní, ale myslím si osobně, že to bdue spíše mezi 3-3,5% a to je taky pěkný......
Odpovědět
Profilova fotka
všem mohu říct, že třeba u nás to vypadá tak, že nám naopak banka dává lepší procenta než lidem z ulice a to právě proto, že jí nosíme velký objem hypoték. A to kterákoliv. A z čeho berou na naše peníze? no, víceméně si odříznou svůj zisk, protože si dobře spočítali že se jim více vyplatí mít menší zisk, než nemít zisk žádný (my bychom klienta směřovali jinam), takže se bijí především % úroků. jinak ted v únoru šli úvěry trošku nahoru, takže bych souhlasila s úsudkem, že do 3,5% je ten úrok hodně slušný!!! pod 3% už to má nějaký háček, nějaké ale... Můžu však ze zkušenosti říct, že ty úroky nejsou srovnatelné za všech podmínek. Obecně platí že čím vyšší úvěr, tím nižší úroky. Pokud si vezmete úvěr 1,5mil tak vám se stejnou dobou splatnosti a fixace nabídnou ve stejné bance např. úrok 3,79%, ale pokud budete mít úvěr 2,5mil se stejnými podmínkami, tak už je úrok 3,59%, takže než si půjdete srovnávat úroky tady mezi sebou, tak si ujistěte že se bavíte o stejné částce! Je tu totiž ještě jedna diskuze, kde si sice radí jaké jsou úroky, ale neřeší částku na kolik korun, takže v konečné fázi ten kdo má menší úvěr tyhle úroky nikdy nedostane! A co se týče poradců - to je kapitola sama pro sebe. Vím, že hodně lidí na ně má averzi, mrzí mě to, ale nic s tím nenadělám - o těch špatných je slyšet hned, ale o dobrých nikdo nemluví. A možná to zní jako klišé, ale já to šla dělat s tím, že nechci lidi "odrbat", chci to dělat jako slušnou práci a pokud bych se lidem i po pomoci nemohla podívat do očí, tak to dělat nebudu... A takových je nás spousta, kteří opravdu lidem radíme tak, jak bychom to vyřešili sobě. Kolikrát sice naše rada na první pohled nevypadá jako nejvýáhodnější, anebo nejlevnější, ale většinou je. Např. mě se jednou klient ptal, rpoč mu doporučuju tu hypotéku,když tam bude mít úrok 3,49% a jinde mu dají 3%. Tak jsem mu vysvětlila, že dají, ale v konečné fázhi ho to vyjde dráž (další podmínky), než ta "dražší" kde nebyly další podmínky pro obdžení úroků... Tak jen za ty slušné prosím, neházejte nás do jednoho pytle! PS: pokud byste kdokoliv chtěli poradit podrobněji, ráda si na vás udělám čas a sejdem se.
Odpovědět
Profilova fotka
Je těžké narazit na dobrého finančního poradce ale s ním je to každopádně leší než se sám brodit v úrocích různých bank a hledat tu správnou a najít ještě správnějšího odhace.... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
tip na dobrého poradce?děkuji :-)
Odpovědět
Pro info a obhajobu poradců: Správný hypoteční poradce pracuje pro klienta vždy zdarma. Provize je mu vyplácena bankou a není zahrnuta do splátek klienta!!! Nikdy. Úroková sazba je dána výběrem banky a není v ní žádné navýšení díky poradci. Právě naopak poradci mají domluveny s bankami hromadné slevy a umí ze sazby podle banky srazit od 0,3 do 0,5% a případně vybere akce kde výsledná sazba může být velmi zajímavá. A především Nízký úrok neznamená nejlevnější hypotéku, rozhodují celkové náklady a to Vám musí poradce vysvětlit. JS
Odpovědět
Profilova fotka
@hypospecialista - naprosto souhlasím. Nevím pod kterou poradenskou společností pracuješ, ale evidentně do toho taky vidíš a je to přesně to, co jsem se tu snažila vyjádřit já ...
Odpovědět
@valentovasasa Já pracuji jen na sebe a pro sebe a pro klienta :)
Odpovědět
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, od koho je nejlépe si vzít hypotéku? @hypospecialista vy jste někdo, kdo se vyzná v hypo? nemohla bych vám napsat do zpráv?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
@monaberuska1 Já si teď taky hledám informace - tato diskuze je dost přínosná a ještě můžu doporučit třeba mesec.cz, nebo www.hypotecnikalkulacka.cz , tam si člověk může vyhledat info o hypotékách sám. Až pak chci oslovit poradce :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My si na to vzali poradce. Protože věřím, že člověk, který má 20ti leté zkušenosti (viz náš poradce) umí vyjednat v bance lepší podmínky, protože se dokonale orientuje. S námi jako laiky by mohli zamést a my by jsme se ještě radovali, jak je to výhodné. A navíc ani nemáme čas obcházet banky a dohadovat se o úroky. Tohoto poradce nám doporučil mamky kamarád, který si přes něj zařizoval financování svého domku před 2 lety. A byl nad míru spokojen. Když si s podmínkami, které mu sjednal poradce ještě obešel jiné banky, všichni na něj koukali jak z jara, jestli si z nich nedělá srandu, že to mu nikdo neposkytne tak výhodně.
Odpovědět
Profilova fotka
A ještě abych dodala...a pokud si tím ten poradce má vydělat a my ušetřit, tak je to ideální kombinace :-D
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?