Jakým způsobem u vás probíhalo vyřízení hypotéky?

Jakým způsobem u vás probíhalo vyřizování hypotéky? Před podpisem vám řekli jen obecné podmínky jako úrok, RPSN, výšku splátku, popř. splátkový kalendář, poplatky za vedení atd. a hotovo nebo vám dali v bance k nahlédnutí celé podmínky hypotéky již při vyjednávání? Je vůbec možné z nějaké banky dostat tyto podmínky dřív než u podpisu smlouvy? Povedlo se to někomu? Díky
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme dostali smlouvy se všemi náležitostmi přílohami, návrhu na vklad atd. poštou - teď nevím zda už byly podepsané bankou, ale asi ne, ty jsme si pořádně prostudovali a pak teprve jsme je podepsali. Nás netlačil čas, takže jsme to prošli s právníkem, s fin. poradcem a až po analýze, kde nám banka ustoupí a kde musíme dodržet my smlouvu jsme ji podpsali. Např. jsme si změnili fix z 5 na 3 roky a nechali nám sazbu úroku stejnou. Nicméně jsme byli nemile překvapeni, že do většiny podmínkem smluv se mluvit stejně u běžné výše úvěru nedá - max. ji prostě nepodepsat a jít žádat jinam... U velikých klientů by asi nějaké nadstandarty šly, ale to co nelíbilo mě je prostě u naší banky nezměnitelné. Opírá se to o nový občanský zákoník takže smůla.
Odpovědět
@tulda27 Jasný, nejde o to měnit podmínky, ale o to dostat je dřív, než u podpisu smlouvy. Logicky chci vědět podmínky nečeho co mám podepsat, přece neabsolvuju celé kolečko vyřizování bůhvíčeho všeho, aby mi teprve potom dali konkrétní podmínky, ty mi třeba nebudou vyhovovat a půjdu o banku dál a zase kolečko, smlouvy, vyhovují/nevyhovují ... takhle to přece dělat nejde :(
Odpovědět
Profilova fotka
My se bohužel ani přes poradce a vedoucí hypotečního oddělení příslušné pobočky nedostali k ničemu detailnějšímu dřív než k návrhům smlouvy po všech dopředu námi schválených nabídkách. Měli jsme jen jejich slovo, že to co chceme půjde tak jak chceme. 2x jsme to ještě před návrhem smluv změnili. Manžela to taky zlobilo a dost se to táhlo. Zkuste poradce jestli nemají někteří lepší zkušenosti a možnosti než ten náš. Pokud vypátráte lepší cestu sem s ní, my ještě jednou žádat budeme o úvěr na výstavbu :).
Odpovědět
@tulda27 No zatím jsem to zkoušel ve spořce a u poradce ... oba slíbili, že podmínky pošlou ... oba neposlali.
Odpovědět
@1karel1 Taky jsme dostali smlouvy k nahlédnutí až po absolvování celého kolečka a po několikatýdenním čekání na schválení. Neptala jsem se , ale pochybuji, že by nám je byli ochotni poskytnout dřív (oni se totiž tváří, že každou smlouvu připravují individuálně, ale víme, jak to je). S obsahem smlouvy jsem nesouhlasila, poslali moje připomínky na právní (údajně) a jejich právníci to kompletně zamítli (údajně), bohužel jsme museli podepsat, protože peníze musely být složeny do konkrétního termínu - toť realita českých bank.
Odpovědět
@noemi77 Prostě stručně řečeno, využívají toho, že jsou ve výhodě :(
Odpovědět
Profilova fotka
@1karel1 Já se tenkrát radila se 3 různými právníky, a všichni "si klepali na čelo" že chci měnit smlouvy od banky :) no taky jsme to podepsali beze změny. Teď vidím jedinou výhodu od 1.12. co platí ten nový zákon o úvěrech, že by mělo jít kdykoliv úvěr splatit bez sankce... Ještě jsem ten zákon nestudovala jen článek k němu, mám to v plánu o víkendu. Navíc vlastně už se dneska do registru zaznamenává i žádost o úvěr,t akže ostatní banky vidí, že jste někde žádal a nevzal - netuším jak se na to koukají. My žádali už loni to to ještě neplatilo. Jestli chcete já vám můžu o víkendu poslat naše smlouvy, až si s nimi pohraju a vymažu os. údaje. Kupovali jsem ale jen pozemek.
Odpovědět
@tulda27 Nechci měnit podmínky smlouvy, chci je jen vědět už před podáním žádosti, právě z toho důvodu, že jste hned v registru, musíte proběhnout celým procesem schvalování, což žere čas, atd. Prostě dřív než vůbec budu žádat o hypotéku, chci vědět do čeho jdu. To je to stejné jako když si kupuji pozemek, taky si prvně zjistím, jestli tam jde stavět, jestli tam sou ochranný pásma atd. a teprve potom začnu řešit smlouvy a ne naopak. Jste hodná, ale smlouvy posílat nemusíte, nebudu vás okrádat o váš čas ;) navíc mi už ten náš fin. poradce ty podmínky poslal, tak je to v klidu :)
Odpovědět
Profilova fotka
tak dobrý! možná pomohla ta změna zákona? tím že spadnete do registru už při začátku vyřizování museli začít vycházet vstříc? je to tedy u ČS nebo jinde? Nás u nich čeká ještě jedna hypo za rok
Odpovědět
@tulda27 To nevím z jakého důvodu to je, ale je fakt, že nám to vyřídila poradkyně. Je to u Unicredit, právě se nám líbí jejich nabídka, ale úplně nepozdává to jejich pojištění, tak jsme chtěli podmínky dopředu.
Odpovědět
Profilova fotka
@1karel1 my to také vždy řešíme přes poradce, budu příště důraznější. Díky!
Odpovědět
@tulda27 No já nikdy poradce nechtěl, ani nevím, jestli přes něj něco podepíšem, ale prostě jsem vysvětlil situaci, že by bylo pěkné vědět, o co žádám a zaslal ... vždyť to není nic tajného, jsou to všeobecné podmínky, tak nevím o co jde nebo vím, dostat člověka do nevýhodné pozice, ale tímhle jednáním už pro mě banka končí, je jasné, že má "nekalé" úmysly ...
Odpovědět
Článek se načítá
Já dostal celou smlouvu emailem (samozřejmě v době po kompletním schválení hypo), kdy jsem sj jí v klidu přečetl a až pak jsme se domluvili na podpisu. Do té doby jsme za nic nedali ani korunu, ale neplatili jsme odhad, vyřízení, apod. Vše je bohužel většjnou uvedeno až přímo ve smlouvě.
Odpovědět
@1karel1 tak speciálně u Unicreditu jsou ty podmínky pojištění dost nevýhodné. Pokud vám jde o ty všeobecné obchodní podmínky, ty najdete na stránkách banky (většinou úplně dole malým písmem). Nebo co konkrétně potřebujete vědět? @tulda27 že by mělo jít kdykoliv úvěr splatit bez sankce, tak to tak úplně pravda není. Jde to jen ve výjimečných situacích, jinak tam sankce je, ale ne tak vysoká, jako byla dřív...
Odpovědět
@damada Nevím, možná špatně hledám, ale všeobecné podmínky k hypotéce jsem na stránkách Unicredit nenašel. Odkaz, kde je ke stáhnutí mraky dokumentů, tam je, ale všeobecné podmínky nevidím.
Odpovědět
@1karel1 je to úplně dole "obchodní podmínky" a tam pak v ostatních jsou OP pro úvěry...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?