Kdy je vhodné si vzít hypotéku?

Zdravím, máme pozemek zakoupený z vlastních finančních prostředků. Dále máme peníze na hrubou stavbu RD. Zbylou část výstavby bude nutné financovat hypotékou. Kdy je nejvhodnější o ni požádat? Hned na začátku, nebo klidně po dokončení hrubé stavby a vyčerpání vyčleněných peněz? Jaký vliv to má na poskytnutí hypotéky a její parametry?
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud chcete eliminovat riziko, že budete mít rozestavěno a hypotéku pak nedostanete (například ztráta zaměstnání, změna legislativy, změna na trhu hypoték a podobě), tak je vždy lepší požádat o hypotéku hned na začátku výstavby. Pokud víte, že žádný problém s ničím nebude a hypotéku jednoduše získáte, tak můžete požádat o hypo klidně až v průběhu
Odpovědět
Já bych raději požádala o hypotéku hned na začátku stavby a peníze, které máte, pak můžete použít na mimořádné splátky a tím si snížíte hned výši hypotéky i splátek. Protože se opravdu může stát cokoliv, co neovlivníte, nejprve do toho nalijete vlastní peníze a pak vám zbyde rozestavěný dům, nikde vám nic nepůjčí a bude pozdě.
Odpovědět
Profilova fotka
@joska6868 určitě co nejdřív, ještě než začnete stavět....
Odpovědět
Profilova fotka
Názory se koukám mění, proto připojím i svůj pohled. Zásadní věc je také to, jestli již máte hotový Projekt (dále jen PD) a Rozpočet (dále jen ROZ) k výstavbě domu - vysvětlím dále. * 1) Před výstavbou = aktuálně jsou nejlepší podmínky pro hypotéku, čili rozhodně je nejlepší řešit hned teď než to vyroste více. K tomu byste ale pro klasickou hypotéku potřeboval zmíněny PD a ROZ. Potom hypotéka lze udělat hned. Většinou ale nebude rozestavěno dost, tudíž čerpat můžete v několika tranších, většinou do 120% aktuální zástavy a max. 1,5mil. * 2) Po hrubé stavbě = opět nutné PD a ROZ, ale budete mít prostavěno mnohem více, proto čerpání bude asi možné celé naráz - úspora na stavebních dohlídkách a složitosti celého procesu. * 3) Hned, formou Pohotovostního úvěru = nemusí být PD ani ROZ hotový, udělá se úvěr a potom se pouze dodatkuje dle potřeby a účelu, tzn. k rekonstrukci. Pokud máte dotazy, můžeme o tom popovídat telefonicky.
Odpovědět
čím dřív, tím líp, úroky asi nižší nebudou. My jsme žádali teď, hned po vydání stavebního povolení. Pozemek taky máme svůj a hrubou už jsme začali.
Odpovědět
Profilova fotka
@netanel A co když budou? :-)
Odpovědět
@vladimirsvorba možná budou, ale spíš ne (matka i tchyně pracují v bankovnictví na vysokých postech). A doufat, že se to dostane zpátky pod 1,7 a pravděpodobně se dočkat spíš toho, že se to zase vyšplhá přes 2... mně by se nechtělo. Ale každej si může vybrat sám.
Odpovědět
Profilova fotka
@netanel To že sazby už níž nebudou se říká asi 2 roky :-) Takže já lidem pracujícím na vysokých postech moc nevěřím, protože nemají křišťálovou kouli.
Odpovědět
@vladimirsvorba tu nemá nikdo, já samozřejmě věřím svým blízkým víc než cizím lidem a hlavně chci stavět teď, takže peníze potřebuju a nemám čas čekat, že třeba jednou.. i kdyby teď bylo 2,5, stejně bysme si tu hypo vzali. Jenom mě štve, že jsme to nestihli před měsícem nebo dvěma, teď máme 1,79 a mohlo to být níž.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?