Kolik procent z rozpočtu vám dělá hypotéka?

Chtěla bych se zeptat, kolik % z vašeho rozpočtu dělá hypotéka a jak zvládáte finance. Chcem si vzít hypotéku, tak sonduju. ;-)
Odpovědět
1
2
5
neozve se nikdo? :-)
Odpovědět
Profilova fotka
http://www.modrastrecha.cz/diskuse/fi...
Odpovědět
@yess99 děkuji za odkaz :-)
Odpovědět
Rozumna hypoteka je do 30 procent prijmu. Jednoduche pocty :-)
Odpovědět
cca 30 % a dá se to. snažíme se ale šetřit ještě bokem, abychom to splatili dřív, už nás nebaví někomu dlužit a být jeho otrokem :-( musím říct, že se mi s hypotékou žije mnohem hůř než jsem si myslela, čistě pocitově ... nemám teda klasickou hypotéku, ale překlenovací úvěr u ČMSS a ti s námi doslova vy.ebali ... překlenovák jsem uzavírala s tím, že ho můžeme kdykoliv splatit, když jsem o to ale požádala, zjistila jsem, že tenkrát před dvěma měsíci jednostranně změnili obchodní podmínky a předčasně splatit překlenovák nám zamítli (už dvakrát), tahle sranda nás stála 100-150 tis., ani se mi to nechce přesně počítat, abych se nemusela rozčilit :-D
Odpovědět
@lenka5731 my jsme taky hodne zvazovali jestli uzavrit uver od ČMSS nebo klasickou hypoteku a nakonec zvolili druhou variantu. Dokonce na nas byla zastupkyne od ČMSS dost nastvana, ale prave kvuli tem menicim se podminkam, ze ti neco slibi, kdyz to podepisujes a kdyz na to dojde, tak uz to neplati, tak se nam to moc nezdalo. No bylo to nase rozhodnuti, tak jsme s nimi vypovedeli smlouvy a uz to s ni neresime.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme hypo od KB a úvěr od ČMSS na rekonstrukci. Splátky všech půjček, které máme, tvoří 30 % našich příjmů. Pokud bych odešla na rodičák, budeme u 33 % (ale počítám, že tou dobou už budeme mít splacenou rekonstrukci).
Odpovědět
@marcinek překlenovák jsem brala v r. 2008 a ty podmínky se změnily myslím v březnu 2011 :-S díky tomu, že jsme dávali mimořádné vklady, tak jsme aspoň překlenovák zkrátili o víc než 7 let. Teď to propočítávám a paradoxně se nám po ukončení překlenováku v 3/2014 vyplatí nerefinancovat a pokračovat v řádném úvěru, smlouva má sice pro řádný úvěr úrok 4,8 %, ale na druhou stranu už je tam hodně naspoříno a z vkladů dostáváme zas my od nich úrok čistého 1,7% plus státní podporu 2000 Kč. Takže s překlenovákem už stejně nic neuděláme a kdybychom pak řádný úvěr refinancovali na dejme tomu úrok 2,79-2,99% - klasická hypotéka, tak obě varianty vychází prakticky nastejno, a to ani nezohledňuji, že u klasické hypo bychom platili nejdřív úroky, takže na úrocích vlastně ještě víc. Takhle u stavebka máme možnost mimořádných vkladů třeba každý měsíc. Aspoň nějaká chabá útěcha. :-N No ale jak říkám, všechno co nejrychleji doplatit a už žádné úvěry ]-( Omlouvám se za román.
Odpovědět
Profilova fotka
Chtěla bych říct jen všem těm, co mají překlenovák, mě poradila právě zastupkyně raifky, že lze zažádat o snížení úroku..o tom se vůbec nemluví, ale ono to jde...nám ho takto snížily o jedno procento, což měsíčně dělalo skoro 1400kč... ;-)
Odpovědět
@atrama a kdy vám ho takhle snížili? čím jste to odůvodnili? teď jsem o tom domluvila s "naším" poradcem o ČMSS a tohle prý šlo v minulosti, vysvětloval mi přesně tu situaci (nemám čas to rozepisovat), no my jsme pochopitelně v jiné situaci, že :-D ale mám si prý zkusit poslat dopis na centrálu, za to prý nic nedám, poradil mi i co napsat do odůvodnění, ale on osobně tomu šanci nedává.
Odpovědět
Profilova fotka
@lenka5731 loňi touto dobou...napsali jsme, že jsme dostali nabídku k refinancování, -a teď takový ty keci- že jsme u nich spokojeni a i porakyně se nám věnuje, s placením taky nemáme problémy, tak prosíme o snížení úrokové sazby...v opačném případě kdyby návrh zamítli budeme nuceni odejít jinam...a vyšlo to..tak zkusit se musí vše...
Odpovědět
Profilova fotka
u nás je to cca 25% příjmů. Když půjdu na rodičovskou, tak to bude cca 33%
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
U nás je "čistá" hypotéka asi 18% příjmů, ale když spočítám zálohy na elektřinu, všechny důležité poplatky (voda, plyn...apod.) - prostě to, co musíme bezpodmínečně vždycky zaplatit - tak je to celkem 29%. Když bych šla na rodičovskou, tak to přesně nevím, překvapuje mě, jak to tady lidi počítají. Vy už víte, jak dlouho bduete s dětma doma? :-) To počítáte asi tu 3-letou rodičovskou, že? Což je cca 7500,-? Nebo jak to počítáte? Já určitě půjdu jen na tu dvouletou, jinak bysme to finančně asi neutáhly a i z těch cca 11.000/měs. v případě dvouletý rodičovský nám bude najednou jen hypo dělat 26% příjmů a celkové výdaje za pevné poplatky stoupnou 43%, což je skoro polovina příjmů :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@lenka.han82 - já počítám s dvouletou variantou rodičovského příspěvku. Se všemi poplatky (inkaso, elektřina, internet....) jsme teď na 42 %, na mateřské to bude 46 % (ale zase nám klesnou výdaje na kulturu, večeře v restauraci, posezení s přáteli, výlety a jiné věci, kterých si teď dopřáváme dost).
Odpovědět
@lenka.han82 měsíční výši rodičovské si můžeš vybrat jak chceš, jediné podmínky jsou, že můžeš vyčerpat 220 tis a max. měsíční výše je 11500. ;-) Já už na RD jsem (s druhým) a teď jsem si vybrala 6500. Celkové "pevné" poplatky máme skoro 50% příjmů, ani přesně nevím, teď jsme nakoupili dřevo a uhlí za 50 tis, to by nám předpokládám mělo stačit na víc než na jednu zimu ... . Jinak jen tak na okraj - když jsme se před 5 lety stěhovali do bytu, platili jsme inkaso 4500, pak se zvýšil fond oprav, zdražilo teplo, elektřina, voda, přibily děti, takže když jsme teď z toho bytu utíkali (doslova :-) ), tak jsme platili měsíční inkaso 8600, a to jsme ještě měli menší nedoplatky + hypotéka k tomu. :-|
Odpovědět
pardon překlep, přibyly děti 8-)
Odpovědět
ale teda za pevný poplatek počítám i částku, kterou musíme ušetřit a dát stranou, abychom byli bez dluhů nejpozději za 10 let, raději dřív.
Odpovědět
Profilova fotka
@lenka5731 Aha, no vidíš, takže si zvolím délku měsíců a rozpočítá se mi 220tis. :-) Já do pevného poplatku počítám opravdu jen hypo, zálohy na plyn, elektřinu, vodu, popelnice, fond oprav...apod. Náš podíl na fondu oprav je opravdu malinký - 1200,-Kč. Máme totiž bytovku plnou důchodců, kteří si nikdy neodhlasují vyšší poplatek na fond oprav. Naštěstí je barák ve velmi dobrém stavu, takže by se fond ani neměl nijak radilkálně zvyšovat. Pevná částka je pro mě bez útraty za mobily, jídlo, spoření..apod. Prostě opravdu jen to, co bezpodmínečně musíme zaplatit :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lenka.han82 u nás bude vše okolo bydlení při mateřské (3 roky) 50= příjmů. Ale musíme to zvládnout. Sice bych chtěla první mateřskou na 2 roky, ale na ty peníze "navíc" bych moc sahat nechtěla... uvidíme.
Odpovědět
Profilova fotka
samotná hypotéka 10% příjmů...I kdyby jeden z nás přišel o příjem, pořád to bude utáhnutelný.
Odpovědět
Profilova fotka
Osobní zkušenost nemám,tak jen z toho, co vidím kolem sebe u známých,kamarádů, kolegyň z práce atd...Většina má kolem 30%(najdou se ale i ti,co mají i 40% příjmů..), v rozmezí 5-10let, co už splácejí a musejí se hodně omezovat a o době,kdy žena je na MD a řešili to odkládáním splátek, různejma půjčkama, či vyčerpáním veškerých rezervních fondů v rodině,půjčováním si po rodině ani nemluvě.Ono plány jsou jedna věc a letitá realita plateb pak druhá... Kdyby opravdu musela řešit bydlení hypotékou,tak jdu do max.15-20%příjmů s odloženou minimální roční rezervou na případ,kdyby něco...vždy se dá šetřit bokem,když by finance přebývaly a dát mimořádnou splátku pak..
Odpovědět
Ja mela ruzna obdobi, s doplacenou hypo, i s novou hypo a nemuzu rict, ze by se mi po doplaceni hypo nejak lepe zilo. Samozrejme je penez vic, ale pokud to bydleni neni idealni, stejne se do stropu neskace. Prijdou jine starosti a problemy. Asi nejlepsi varianta je hypo v pripade, kdy mu splatky hradi nejaky jiny prijem (pronajem, renta) a clovek si proste jen vyhodne pujci penize, ktere investuje do bytu atd. Proste penize delaji penize. Jinak je to vsechno o discipline a emocich na uzde.
Odpovědět
@lenka5731 no my bysme stejne umorovat nemohli, pac jsem na rodicaku a kdyz neco usetrime, tak to jde do stavby (uver mame jen na pozemek), takze stejne jeste min.4 roky do konce fixace to takhle pujde.
Odpovědět
Profilova fotka
@gigi2 a myslíte, že když žijete v podnájmu, tak je to lepší? Bydlet přece někde musíte. A platit za to taky. Když si vezmu čtyřčlenou rodinu, která by byla v podnájmu v Praze, tak bude potřebovat alespon 3+1. A to se tu podnájem pohybuje okolo 17 tisíc (s poplatky). Takže pak je možná lepší jít do té hypotéky. Ale je to můj osobní názor. Málokdo má na to, vzít si hypotéku na 10% svých příjmů. Teda pokud nežijete v horní dolní, a zázrakem nemáte výjimečně dobře placenou práci.
Odpovědět
Profilova fotka
Bavit se v % je trošku zavádějící.. pokud budu mít příjem 100 tis., klidně z toho dám 70% na hypotéku.. pokud budu mít příjem 20 tis., bude pro mě 20% na hypotéku už mírně stresující :-) Hypotéku zatím nemáme, ale už se to pomalu blíží, ta naše doufám nepřesáhne 25% příjmů v období případné mateřské...
Odpovědět
Vzdy se uvadi tech 30 procent i u mzdy sto tisic, protoze i ten muze o praci prijit a pak by to byl pro nej problem. Take ten kdo ma vysoke prijmy ma vetsinou i vysoke zivotni naklady, ale neni to tak vzdy, jsou i sporinci, ale ti si ani hypo brat nemusi, nebot to rychle naspori :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@chris_n ono je otázka,zvláště poslední roky,zda a komu se ta investice do vlastního bydlení a nutné hypo k tomu vyplatí..když si vezmu o kolik % za poslední roky šly ceny nemovistosí dolů,tak se obávám, že pro někoho to až tak výhodné být nemusí.Teda alespoň u nás-Praha-západ,Středočeský kraj,co vidím okolo sebe. Konkrétně.když vidím, za kolik se dnes prodávají byty, o které my měli před lety před stavbou domu zájem,tak šly o statisíce dolů,takže by se mi hypo na ně nemohla vyplatit.Tím rozhodně plošně netvrdím, že není dobrá investice do svého,a je výhodné žít v pronájmu a někde člověk přeci bydlet musí.. ;-) . A pak je to o tom, kdo je jak zvyklej žít a co mu vyhovuje více.Já jsem ještě z generace, co si byla zvyklá na věci(tím samozřejmě nemyslím na 100% bydlení) našetřit a pro mě jsou půjčky svazující,že konkrétně my žijeme v pidi domě velikosti panelákového bytu,prostě v tom na co máme, jsme ale bez dluhů a tahle "finanční svoboda" je pro mě pro život podstatná...
Odpovědět
Profilova fotka
@gigi2 to chápu. My kupujeme ted, kdy jsou ceny celkem nízko. Ale my bychom neměli ani na ten panelákový byt našetřeno. To prostě nejde. Vezmi si, že se byty v paneláku pohybují okolo 2,2 milionu :-o. To rozhodnutí je na každém. Ano u banky je to víc svazující, ale.... spousta ale ;-). Kdybychom měli čekat, než budeme mít našetřeno na vlastní bydlení, tak nám bude sedmdesát ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kuldacz bud máte vysoké příjmy, nebo budete brát nízkou hypotéku. Jinak to nejak nechápu.
Odpovědět
@gigi2 finanční svoboda je podstatná pro spoustu lidí, jak to ale udělat, že? :-) přijde mi to jako prázdný řeči od někoho, kdo prostě při pořizování/ prodeji nemovitostí měl štěstí, což je spíš ovlivněno dobou, kdy kupovali/ prodávali než jejich přímými zásluhami, jsou bez dluhů a teď tu píšou, jak by oni nemohli to a ono.... Já kolem sebe spíš vidím lidi, kteří pořád šetří, makaj a nic z toho. Stačí udělat špatný rozhodnutí (třeba si koupit byt v době, kdy jsou nejdražší - ale to samozřejmě zjistíš až zpětně, pak ho chceš prodat a už se vezeš :-S A takových lidí znám bohužel víc než těch, co na prodeji nemovitostí vydělali. Nemyslím, to nijak špatně, víceméně s tebou souhlasím, jen mi tyhle řeči přijdou tak nějak "z obláčku" :-) ;-)
Odpovědět
1
2
5
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?