Koupě pozemku a stavba RD na hypotéku

Dobrý večer, chtěl bych se optat, jestli někdo z Vás má zkušenost s financováním pozemku a rodinného domku na hypotéku, bez počátečních financí. Chtěli by jsme koupit pozemek cca. 450 - 800 metru kolem milionu, někde kousek za Prahou a na něm postavit tento domeček: http://www.gservis.cz/projekty-rodinn... podle mých předběžných propočtů bychom se mohli do 2,5 mil. vejít, ale mám strach z toho financování, proto bych rád jestli se někdo podělí o zkušenosti. Díky, s pozdravem Michal Ž.
Odpovědět
Nebo je tady další varianta, s kamarádem koupíme jeden větší pozemek a rozdělíme ho na dva a každej tam postavíme svůj dům, pro svojí rodinu, je to vůbec možné???
Odpovědět
Dobrý večer, nechci Vám brát iluze ale problém bude už ten pozemek za tuhle cenu kousek za Prahou.. Pokud tím myslíte tak do 20 km od Prahy tak to bude těžké. K ceně je třeba ještě připočíst přípojky k domu pokud bude pozemek již zasíťovaný a pokud ne budou náklady o dost vyšší. Dále třeba přečerpávací jímka (tlaková kanalizace), plot atd. Ještě chvíli sbírejte informace ať Vás nezaskočí další náklady a přizpůsobte tomu i peníze. Držím palce ke splnění Vašeho snu. V.
Odpovědět
@zokyn Byl jste rychlejší :-) . Ta možnost tady je ale podmínky mohou být podle místa parcely různé. Někde SÚ nepovolí stavbu pod min. velikost parcely např 800m.
Odpovědět
Co jsem koukal tak parcely kolem 1000 metrů 20-40 km od Prahy se i dají třeba za 1,3 mil. s tím, že voda, el., plyn, odpad jsou přivedeny na hranici pozemku. Podle Gservisu je ten dům cca. za 1,5 mil. s daní,mě by to stavěli známí živnostníci, takže jsem si říkal že někam na 1,2 -1,3 mil. by se ten domek dostat mohl. Co se týče plotu apod. to by se řešilo postupně časem... A co se týče těch dvou domů na jedné parcele, tak je dobré předem zajít na SÚ, tam jim ukázat o jakou parcelu se jedná, zjistit zda je to možné a nechat si to vystavit písemně???
Odpovědět
Profilova fotka
Taky vidím růžové brýle. My máme domluvený pozemek (cca 1000m2) kousek od Zlína (do20km) naprosto bez sítí mimo realitku a snad svolí majitel cenu 350tis. - je kompletně bez sítí, bude třeba jímka, dovést 80m elektriku a vodu, plyn není, kanalizace v dohlednu ano, prozatím vlastní...když jsme spočítali všechny náklady (vyřešení vytápění v domě, ohřev vody, přípojky, výkopy, + rovnání terénu), tak nás to vyšlo vč. koupi pozemku přes 600 tisíc (když budeme dělat dost věcí svépomocí). Takže k tomu připočítat ještě cenu za dům a vybavení... A to nejsme u Prahy :-p
Odpovědět
Profilova fotka
@zokyn domek je sice pomerne maly, ale s tou cenou bych to tak optimisticky nevidel, kazdopadne drzim palce, jsem take na zacatku, ale rozpoctove jsem na tom 3x hur :)
Odpovědět
Když Gservis nabízí dům na klíč, za 1,5 mil. s daní, tak mi chcete říct, že se známýma živnostníkama se s cenou nedostanu níž? Kolik je cca. cena za metr zastavěné plochy podle vašich zkušenosti?
Odpovědět
Profilova fotka
Ale jo, s cenou se dostanete níž. I když domek od Gservisu za 1,5 mil. s daní.. to je asi hodně malinký. Jinak k financím.. nejde jen o pozemek a domek, ale připojení sítí, plot, zařízení domu, úprava pozemku atd. atd. Taky jsme na začátku, sehnali jsme pozemek cca 30 km od Prahy 1000m2 za 850.000,-, takže sehnat pod 1 mil. se dá. Přesto očekáváme, že celá ta sranda bude min. za 3,5 mil. :-|
Odpovědět
@slabici Ano, domeček je malinkej,75,2 metru zastavěných a užitných 59,2 je to 3+kk.... nám to ale stačí.... a je to takový kompromis k ceně pozemků a závěrečná cena by mohla být celkem rozumná...
Odpovědět
@zokyn Mám zkušenost co se týká Prahy východ kde jsme před rokem sháněli pozemek do 20 km od Prahy. Sehnali jsme. Reálná cena byla ale úplně někde jinde.. Jiné směry od Prahy a vzdálenosti nemám tak zmapované. S těmi dalšími náklady už jsem to psal i ostatní. Raději mít fin. rezervu.
Odpovědět
Já právě řešil přesně vaši situaci kupoval jsem pozemek za 630tisíc stím že byl financován celý u hypoteční banky. Financovat jen pozemek je složitý tak na doporučení jsem žádal hned i na výstavbu potřebovali jen dokument o tom že je pozemek stavební(vyřízeno na magistrátu spádového města) a další podmínka že nesmí byt na pozemku rozestavěna stavba žádna co se týče ceny u g-servisu tak odhad bude podobný na klíč já si vybral typový dům na www.domysnu.cz stím že bude svépomoci ze 70% zajištěním za 1,99% od dodání dokumentu za týden schváleno
Odpovědět
Ještě teda u stavby na klíč je potřeba počítat z rezervou na vice práce.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
No tak kousek za Prahou nevím, zda je taková cena, to spíš někde mnohem dál od Prahy. My máme na Praze 9 a 800 m2 za 4,5 mil. je to ranec, ale potřebovali jsme zůstat v Praze. A přesně jak tady píší, když stavíte na klíč, tak je potřeba počítat s rezervou, vybrali jsme si tipový dům, který ve standardu stojí cca 2,7 mil ( bez základovky ) moc jsme si nevymýšleli a dům nás nakonec stál cca 4 mil. Je potřeba to vše pořádně zvážit .... držím palce
Odpovědět
Souhlasím s předřečníky .... nemít moc růžové brýle, snažit se být lehký pesismista (tj. reailista) než optimisticky něco přehlížet. Pozemek - bezproblémový (co se týká zavedených sítí, rychlé možnosti stavět, dopravně dobře dostupný, aspoň trochu v civilizaci, s trochou infrastruktury, bez dálnice či kravína za plotem ) v rozumné vzdálenosti od Prahy (do 30 km) je třeba směr jih min. 2500 Kč/metr. Směr sever je o něco levnější. Nižší cena pod značí nějaké problémy či ústupek z výše uvedeného - je na Vás, kde jste schopni udělat ústupek. Navíc mnoho obcí má určenou min. velikost - třeba 600 nebo 800m2. Takže bych počítal min. 1,5 mio, Dům Kalkulovaná cena je velmi hrubě orientační. Vše je v tom nejlevnějším kvalitativním standardu, který málokomu vyhovuje. Cena neobsahuje dle webu : napojení domu na inženýrské sítě, skrývku a uložení ornice, individuální podmínky zakládání, zpevněné plochy a přístupové komunikace, zahradní úpravy a oplocení, zařízení staveniště, kuchyňskou linku, krb. Tohle Vám udělá min. dalších 0.,5 mio. Jinak ten plot je mnohdy povinný (dle lokality) a nelze do dodělávat následně. Ale do těch 2,5 mio byste se měli vejít (ale nesmíte moc spěchat) Ale pak je tam nábytek a zařízení .... dle náročnosti, ale také bych začal na několika set tisících ... Velký problém vidím v tom. že nemáte vlastní finance ... např. při koupi pozemku na hypo to jejich odhadci zpravidla podstřelují pod reálnou kupní cenu, pak je problém. I když určitě nakonec najdete banku na profinancování, bude to výrazně úrokově dražší než vidíte v reklamách všude okolo.
Odpovědět
Profilova fotka
@zokyn Vemte si příklad z nás... Taky jsem měla růžové brýle, nebýt manžela který mě přidržel u země.. Pozemek jsem hledala skoro rok, nakonec jsem našla tam, kde potřebujeme (směr za Písnicí) v Ohrobci, 444m2 a do mil jsme se zdaleka nevešli a to nebyl zasíťovaný ! Barák máme základ za 1,5M a už teď jsme kousek za 2M protože oni mají vše v totálním základu a nebo tam spousta věcí chybí (nemluvě o geodetech, teréní úpravy atd - mohla bych pokračovat ještě dlouho...) Hypo jsme dostali díky tomu, že jsme ručili velkým bytem v Pze a měli na třech liškách naspoříno.... takže zhruba (hodně zhruba :-D) asi tak... :-) hodně štěstí !!
Odpovědět
Profilova fotka
@zokyn nemluvě třeba o tom, že jsme obci platili dar, že se smíme napojit na kanalizaci ... 18tis....
Odpovědět
Profilova fotka
Ono hodně záleží na to, kterým směrem od Prahy se chcete vrhnout. Taky jsme hledali na jih, mám tam chatu.. byli jsme za Ohrobcí, v Olešku a pozemek za 1,5 mil. Na severu jsou levnější, protože je tam letiště a povodně. My se nakonec zaměřili na východ, kde jsou pozemky v rozumné cenové relaci. Navíc jsme hledali na vlaku, protože nechceme poskakovat autobusem v zácpě každé ráno až do Prahy a nehodláme pořizovat 2 auta. Museli jsme udělat kompromis, jsme 4 km od vlaku (dojezd na kole), přímo na trase autobusu. Ale vešli jsme se do 850.000,-, jak jsem psala. Dům nechceme až tak malinký, přestože jsme "jen" 2, ani ho nechceme ve standartu a chceme garáž. Takže počítáme 2,5 mil, plus vybavení, úprava zahrady. Ušetřit můžeme max. na tom, že nebudeme pořizovat na klíč, ale na dokončení. To záleží na tom, až se vycení oslovené stavební firmy. Ale dům sakuprdum i s pozemkem u Prahy do 2,5 mil. bude jen tak tak, ale dá se. Ve standartu, menší pozemek a menší domeček ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zokyn to je otázka...okraj Prahy už je celkově pozemky v astronomických cenách,co bylo slušné cenově,to už je roky pryč...závisí i na tom směru,kam byste chtěli od Prahy jít..já i manžel jsme strávili část dětství na PZ,jih od Prahy a pro mě je třeba sever,či valná většina východu od Prahy zcela nepřijatelná pro bydlení...asi prostě kde je kdo zvyklej,jestli preferujete rovinu,samá pole,kam dohlédnete,nebo kopce,lesy,atd...takže právě i z důvodu rodinných vazeb a hlavně okolí jsme tam kde jsme,přesně do těch 30km od Prahy směrem na jih a dnes se tu prodávají pozemky zasíťované od obce 800-900Kč/m2...ještě před pár lety to samé bylo za poloviční cenu a to je opravdu 3-4 roky zpět...zmiňovaný dům jsme poměrně dlouho měli ve výběru,nakonec jsme šli cestou individuálního projektu...na livingu bylo už před pár lety několik lidí,co stavěli tento dům,zkuste pohledat ve starších diskuzích...my řešili stavbu firmou na klíč,max. spokojenost,asi jsme měli štěstí...při cenách řemeslníků v naší oblasti stavět subdodavatelsky,jak jsme původně i plánovali,nemělo vůbec význam...cenově bychom se posunuli minimálně a stavět roky sami,tak to ani omylem... Určitě počítejte s penězi navíc,stavět cenově na knop nemůže přinést nic dobrého...kolikrát lítají položky ani člověk neví za co a tím nemyslím nějaké zbytečné rozhazování,či luxusní obklady...ono kolikrát stovky vydané navíc,tisíc sem,tam v jádru udělají až tolik,že se pak člověku protáčí panenky... ;-)
Odpovědět
Řemeslníky bych dotáhl ze Šumavy, jeden z nich je nevlastní otec, s kterým jsem se podílel na stavbě několika domu, takže co se stavby domu a kontaktů týče, tak věřím tomu, že do 1,5 mil. by se tento mini domeček postavit dal i ve slušném standartu, zrovna teď jsme telefonovali, takže jsem v klidu. Když jsem včera pořádně začal zkoumat pozemky, tak máte pravdu, ceny jsou šílený. Další věc je, že bez počátečních financí a obstaráváním pozemku a stavby přes hypo, je hrozný nápor na nervy a k tomu stavební úřady apod, z toho mám vážně strach a nemůžeme si dovolit, aby se udělala deska na pozemku a konec.
Odpovědět
@zokyn aby se udělala deska a konec - to ti nedovolí banka. Jak chceš řešit situaci, do které se na 99% dostaneš - odhadní cena pozemku nižší, než je prodejní cena? Jak jsem pochopila, nemáš našetřeno.
Odpovědět
Vysvětlete mi někdo po lopatě, banka nám předschválí hypotéku na třeba 3 mil. Jak funguje proces koupě pozemku a financování stavby dál, jestli je to možné.
Odpovědět
Profilova fotka
@zokyn přesně tak...mimo peněz je kolikrát třeba značná psychická odolnost...my obíháním různých úřadů,razítek,vyjímek,povolení,obce strávili před stavbou takřka 4 roky života,než nám bylo vydáno stavební povolení..kdo to nezažil,nepochopí...a s hypotékou neporadím,to jsem neřešila a neznám tak detailně,jak to chodí a jaké jsou či nejsou možnosti...
Odpovědět
Profilova fotka
@zokyn Tak my zrovna kupujeme pozemek na 100% hypo. Problém s tím nebyl, ale až v okamžiku, kdy jsem řekla, že částečně ručím i bytem. Banka pozemek odhadla na prodejní cenu, v tom to většinou vyjde, protože oni mají zájem půjčit. Na stavbu zatím půjčit nechceme, doufáme, že to zafinancujeme prodejem nemovitostí, ale prý by problém nebyl, člověk ale musí mít příjmy. A dost lidí tu psalo, že pak banka tak nějak divně oceňuje a někdy jí to nevyjde. Takže určitě to chce dobře vybrat banku a taky mít nějaký vlastní finance, alespoň na projekt a základovou desku (např.)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?