Koupit dům na dluh, když máme splacený byt a nic nás nepálí?

Ahoj. Máme v Praze splacený byt 3+kk (73m2) a k tomu 2 děti (3+5 let). Barák, ve kterém bydlíme, má zdi snad z papíru, takže je všude všechno slyšet. Už jsme se s tím nějak naučili fungovat a tak, když děti začínají divočet, tak s nimi jdeme ven. Sousedi jsou potichu, takže my omezeni nejsme. Teď jsme koupili pozemek na Mělníku a ještě máme pár korun na přežívání. Kdybychom nyní začali stavět, museli bychom si vzít hypotéku a ještě bychom přišli o všechny úspory. Ztráta zaměstnání by pak najednou dovedl být problém. Byt v Praze prodávat nechceme. Je to investice a hlavně ještě nevíme jestli bydlení v baráku a mimo Prahu bude pro nás to pravé. Na druhou stranu, od 1.1.2020 všechny nové domy zdraží kvůli plnění norem pro nízkoenergetičnost. Takže proto by se vyplatilo začít stavět teď. Zároveň děti jsou malé jen jednou a ony si ten barák (a zahradu) užijí hlavně když budou malé. Takže co teď? 1) Počkat pár let, až se naspoří víc peněz a hypotéka pro nás nebude taková zátěž? 2) A nebo jít do rizika a začít stavět hned?
Odpovědět
@defik to za vás asi nikdo nevymysli. Kolik byste si chtěli půjčit? Jaké máte příjmy? Jak moc vysoké riziko ztráty práce máte? Chcete další dítě? Kam by děti chodili do školy? Pro ně by stěhování a změna školy, ztráta kamarádů mohla být těžká.
Odpovědět
a co ten byt pronajimat a z toho platit hypoteku?
Odpovědět
@defik Jsme naprosto v identické situaci jako vy, také máme docela pěkný byt v zajímavé městské lokalitě v osobním vlastnictví a rozhodli jsme postavit nový dům (vizte moje fotoalbum) v nedaleké vesnici, do čehož jsme investovali drtivou část úspor (cca 40% investice). Byt si necháváme a budeme jej pronajímat s vizí, že veškeré zisky z nájemného pokryjí část splátky hypotéky, kterou jsme si vzali. Kdyby se v budoucnu až tak nedařilo, tak bychom byt případně prodali a pokusili se o co nejrychlejší splacení hypotéky. Bereme to tak, že zkusíme byt pronajmout a uvidíme, jaká zátěž pro nás bude lítání kolem nájemníků (případné větší poruchy na bytě, investovaný náš čas, "kvalita" nájemníků, atd.).
Odpovědět
@defik pokud si muzete dovolit stavet, tak bych do toho sel... prodat to (at uz byt nebo barak) jde vzdycky, pripadne ten byt pak pronajimat a mit z toho velmi zajimavy prijem, ktery podle me pokryje aspon z vetsi casti tu hypoteku...
Odpovědět
@defik Já myslím, že se můžete v klidu rozmyslet, postavit a zkolaudovat do 1.1.2020 stejně už nestihnete. A jak se píše výše, tohle za vás nikdo nevymyslí. Na to je tu i málo informací. A nejde jen o peníze, ale i životní styl, co vás baví, nebaví, jak si představujete svůj život teď, až budou děti chodit do školy, až odejdou z domu. To všechno v tom hraje roli. Je potřeba říct, že bydlení v domě není pro každého a může vám úplně vyhovovat bydlení v bytě s vědomím, že nemáte žádný dluh a jste tedy víc svobodní.
Odpovědět
Jsme ve stejné situaci. My si hypo na dům vzali a byt ještě není úplně doplacen,takže nyní 2 hypo. Ale jak je řečeno. Byt se může kdykoliv prodat se ziskem a reality jsou taková vcelku pevná investice, pokud je to na rozumném místě. A ano, teď je doba kdy žijeme, ať máme prostor, děti zahradu a pokud se nám něco v budoucnu stane, zadní vrátka tam jsou. Zase žít v malém a ve strachu, že když se něco stane, budeme vysmátí. Tak to stejně pak vysmátí nebudeme.
Odpovědět
Profilova fotka
@defik Hypotéka bude pro Vás zátěž vždycky. Je to jako leasing na auto. Jenže ten skončí za 5 let. Hypotéka většinou za 20 let. Takže o tom to není. Navíc dojíždění do práce bude nově více náklad. Ať už za PHM nebo za čas. Pokud máte pozemek za hotovost a byt splacený, tak bych ho neprodával. V případě, že jste schopni nyní generovat slušné příjmy tak si vytvořte nějakou rezervu, aby se vám lépe dýchalo. Stavět můžete na etapy a postupně. Všechno nemusí být na klíč a každý nepotřebuje vilu s mramorovou koupelnou. Někdo chce individuální projekt za 4 mil., někomu stačí RD Rymařov a pocit jistoty, že hypo 2,5 mil kdykoliv splatí prodejem bytu. Hrát život na jistotu je fajn. Ale ona jistota neexistuje. Ani v práci, ve vztahu, v realitách .. nikde. Tak si ho raději užjte podle sebe. Vl.
Odpovědět
@atilius Mám pocit, že stačí mít do konce roku 2019 stavební povolení a pak se Vás ty podmínky týkat nebudou. :) Takže šanci to stihnout ještě mají. :)
Odpovědět
@atilius No problém je v tom, že těch málo informací mám i já. Já prostě nevím, jestli a jak se nám bude bydlet v menším městě, když 40 let bydlíme v širším centru Prahy. Proto tady v diskuzi hledám nějakou inspiraci k rozhodutí jedním či druhým směrem. @luckavra Ok, takže na to koukáte jen jako na investici? A co když vám bydlení v baráku nebude vyhovovat? @kossakowski1980 No my budeme stavět něco ve stylu RD Rýmařov. Tam už moc prostoru na úspory není. Stejně tak to ani nejde řešit na etapy. Jestli se máme rozhodovat mezi hrubou stavbou a stavbou na klíč, tak už to raději necháme udělat na klíč, ať je to komplet. @skunkos Takže vy víte, že barák je pro vás to nejlepší řešení? Já pořád nevím, proč by se mi barák měl tak moc líbit...
Odpovědět
@defik Tak především musíte vědět, jestli a proč do baráku chcete. Já jsem z vesnice a v porovnání s městem má vesnice v dnešní době snad samé výhody, nás to zpět na vesnici do domečku táhne. Dám příklad. Je pěkný zimní den, odpoledne, nasněžilo (a to je co říct) a venku v našem městě není ANI NOHA. Nikdo nestaví sněhuláka, nikdo nehraje koulovanou NIKDO. Naprosto identická situace je v létě, když občas potkáte nějaké dítě na hřišti, aby si váš prcek měl s kým hrát, je to štěstí! Přijde mi, že většina lidí ve městech prostě "nežije". Přes týden je město naprosto mrtvé a o víkendu v něm nikdo není, protože všichni odjedou na chatu (asi). Takže si říkám, jaké výhody má pro mě město? Nic moc. A nevýhody? Strašná doprava, všude smrad z aut nebo rychlého občerstvení, neustálý hlukový šum. Jestli nevíte, jestli by se vám barák měl líbit, tak ho v žádném případě nekupujte.
Odpovědět
@defik na byt koukáme jako na investici, dům rozhodně je také investice, ale ten bych ráda prodávala až nám přestane vyhovovat. Dům stavíme ve stejném městě, jako žijeme dosud, takže ta pravděpodobnost,že nám vyhovovat bude, je veliká :) Vlastníme už druhý byt, první jsme po 10ti letech prodali se ziskem 200% kdysi pořizovací ceny, druhý byt jsme kupovali před 9ti lety a dnes kdybychom jej prodávali, tak nyní je jeho tržní hodnota o 30% vyšší, jak před 9ti lety. Pokud člověk vybírá s rozumem, neprodělá. Ale, je pravda, že žádné peníze na horší časy v matraci schované nemáme.
Odpovědět
@luckavra Tohle mi příjde jako trochu falešná jistota. Stačí se podívat na realitní trh v USA během krize. Lidi neměli peníze na hypotéky, přišli o práci, chtěli prodat nemovitost, ale nebyl, kdo by to koupil, nebo tak pod cenou, že nezaplatili hypotéku. A právěže tyhle největší průšvihy se dějou v době krize, ne blahobytu, který je teď, kdy nezaměstnanost se blíží nule (nepracují snad už jen ti, co opravdu nechtějí), platy rostou atp. Až příjde krize, a příjde během splácení 20 let, tak je nutné na to být připravený. A mít jen byt jako zálohu je podle mě málo, to vůbec nemusí pomoct.
Odpovědět
Článek se načítá
@atilius uvidíme. Myslím, ze oba s manželem to mame spočítané a zodpovedne naplánované. ;-) A gratuluji vám, pokud si dokážete nasetrit na stavbu domu a teprve poté stavět. My mame aspoň tu jistinu bytu 😉 jinak v okolí Prahy je to mít nasetreno min 7 mega a to fakt si tak pořídit v 50 ti letech své první bydlení. A do te doby platit pronájem v garsonce a nebo se zkusit znovu narodit, ale bohatejsim rodičům 😀
Odpovědět
Profilova fotka
Ve vašem případě mi jako nejlepší varianta připadá pronajímat byt, postavit na hypo a z pronájmu si pokrýt hypo. Takže byste vlastně neměli mít vyšší náklady než teď. Musíte si ale zvážit výhody a nevýhody bydlení v domě a mimo Prahu. Děti se víc vyblbnou, dům je větší, pohodlnější, večery a dny trávíte v podstatě venku a když máte dobrý pozemek, v přírodě. Kdo má kutství jako koníčka, vyblbne se do sytosti ;-) Nevýhodou je nutnost dopravovat sebe a děti do zaměstnání/škol, tj vyšší náklady na dopravu, obchody/sport/kultura nejsou většinou po ruce. Někomu může vadit i delší doba dojíždění do práce. Osobně po zkušenostech s bydlením s dětmi v Praze a teď v domě bych s malými dětmi na vesnici nešla, pokud by tam nebyla škola a obchod a musela bych dělat taxikáře.
Odpovědět
Osobně bych si půjčil 2 miliony a postavil nějaký menší bungalov cca 100m2. Nájem v Praze by mělo hravě pokrýt celou hypotéku :) Pokud jste z bytu, tak nemá smysl stavět nějakou haciendu. :) Hodně štěstí.
Odpovědět
@luckavra Mám hypotéku, ale můj příspěvek nebyl o tom, že nemáte mít hypotéku, ale že spoléhat na zajištění pouze bytem a jeho případným prodejem se může ukázat jako problém.
Odpovědět
Pokud si to můžete dovolit, pusťte se do stavby už nyní. Ceny materiálu jsou rok od roku dražší. Třeba cihly v průměru loni stouply o 6 %. Jasně, u jednoho kusu to není problém, ale spočítejne si to u toho množství. A ostatní materiál také dolů nešel - naopak stoupl a čekalo se - třeba na vatu i několik měsíců. Byt v Pze a jeho pronájem máte pořád jako rezervu - potažmo jako zajištění splacení části hypo. A pokud se Vám na baráku nebude líbit, vždy jej můžete prodat. Sice každý vyhrožuje, že ceny nemovitostí půjdou dolů, ale ačkoliv jsou přísnější podmínky pro získání hypo, ceny se drží (sleva v řádu desetitisíců korun je téměř nepoznatelná). A jelikož mají banky nižší objem hypoték (koho by to napadlo, že), tak půjdou s úroky dolů. Hádám, že se čeká, která banka to udělá jako první.
Odpovědět
S těmi podmínkami to není nijak horké, nejedná se o povinnou výstavbu pasivních domů, to je zase nějaká národní implementace nařízení EU a bude stačit trochu lepší NED. Navíc to bude určitě termín podání žádosti o stavební povolení nebo ohlášky.
Odpovědět
Profilova fotka
@charado Ceny dolů nepůjdou, proč by měly? Ekonomice se daří, mezi lidmi jsou peníze. TO, že banka zpřísnila podmínky nehraje roli, to bude mít vliv maximálně na úroky. Dokud nezačne krize, lidi nezačnou houfně přicházet o práci a řešit, jak splácet ty vysoký splátky, nestane se nic. Až pak půjdou ceny dolů, protože to lidi budou muset prodávat pod cenou a bude menší poptávka ;-)
Odpovědět
S tím zda si brát hypo či prodávat nebo pronajímat byt Vám neporadím, to si musíte nastavit vy, ale Mělník není vesnice, ale naopak docela velké město se všemi službami, takže toho bych se nebála a myslím že i práce by se tam dala najít alespoň pro jednoho slušná...Pokud ted pracujete v Praze tak předpokládám také dojíždíte přes kus Prahy a ono pak kolikrát dojíždění z mimo Prahy je rychlejší a pohodlnější než přes půl Prahy (manžel dojížděl přes půl Prahy, následně jsme se přestěhovali do Slaného a doba dojíždění se zkrátila cca o 10 minut a teď žijeme na vesnici za Slaným a kupodivu jezdí ještě o chvíli méně díky přístupu na lepší dálnici....) Ale i tak si musíte vše promyslet sami..nejen finance ale i změnu života...na druhou stranu vždy se může stát něco kvůli čemu se budte muset stěhovat ať už z Prahy a nebo zase naopak...tak proč to nezkusit:-) my šli cestou přes 15 ti tisícové město a teď bydlíme ve vesničce s 500 obyvateli a je to bezva...ano možná jednou kvůli sobě či dětem, se budeme muset stěhovat více do civilizace, ale...:-)
Odpovědět
My jsme se z velkého mesta odstěhovali na vesnici cca 1800 obyvatel do domu. Máme 2 malé děti a bylo to nejlepší rozhodnutí, co jsme mohli udělat. My i děti máme mnohem plnější život. Od jara do podzimu jsme pořád venku, děti i my mame spoustu kamarádů z ulice. Město nám ani trochu nechybí a když chceme za zábavou nebo kulturou, tak to není problém. Ale jedná se o vesnici, která je v blízkosti dálnice, jezdi tady co 40 min. bus, skolka, škola, pošta, obchod. V centru jsme autem mimo špičku za cca 20 min. A není nad to moct zaparkovat přímo u svého domu a neřešit, jak dlouho zase budu objizdet ulice a hledat volny místo.
Odpovědět
@slabici Však píšu, že se zdražuje. Ceny nepůjdou níž, není důvod.
Odpovědět
@maximsoon @charado @jitkapetka To co mě brzdí je: Dojíždění do práce. Práci změnit nemohu, takovou na Mělnicku neseženu. Děti brzy začnou chodit do školy a stále více budou chtít každý den trávit čas někde s kamarádama, chodit do různých zájmových kroužků, klubů, kulturních podniků. To je v Praze všechno daleko snadnější. Závislost na hypotéce a tedy i zaměstnání. Prostě budu muset obětovat svoje pohodlí (a čas pro děti) na úkor práce. V konečném důsledku tak můžu prošvihnout jejich dětské roky kvůli práci. Když do hypotéky nepůjdu, mám naprostou volnost - jsme skromní a přežijeme i s dvěma částečnými úvazky… @iveta_89 Trošku lepší NED? O čem se to bavíme? :o) Sorry, vůbec netuším.
Odpovědět
@defik Tak zvazeni je na Vas. Musite porovnat pro a proti. Ad prace - do budoucna bude spousta firem prechazet na home office. Byla by u Vas takova moznost? Treba 3 dny v tydnu a dva v kancelari? Jasne, zalezi na profesi. Co se kamaradu tyce - deti najdou i ve vsi. A erte, ze za par tydnu se jim dojizdet chtit nebude. Jasne, Praha nabizi spoustu moznosti - jde o to, jedtli je vyuzijete. Kino, divadlo najdete v kazdem vetsim meste, i kdyz chapu, ze Narodni nebo Stavovske to nebude. Krouzky, zabava pri deti totez. Takze preji stastne rozhodovani. My se v unoru budeme stehovat z Prahy na jih, par kilaku od Susice. Do vsi, co ma par set obyvatel. Skolka/skola, doktor, posta, potreviny jsou 3 kilaky, ostatni v Susici. A desne se tam tesime! Zas je pravda, nemame tu hypo. Kazdopadne preji, at se dobre rozhodnete.
Odpovědět
@charado Ano ano, homeoffice je jedna z variant. O tom že do budoucna bude spousta firem přecházet bych si dovolil polemizovat. Tyhle tendence jsou tu od doby Průmyslu 4.0 a za ty roky se home office nikterak významně nerozšířil, takže na to nemůžu spoléhat. Jo jo, věřím, že kamarády si nakonec najdou všude.. No tak ať se vám daří :o)
Odpovědět
okolo domu treba stále niečo robiť a čo ty -ked nebudeš vládať a deti nechcu manuale robiť tak ti nadaju ,že narobil si starosti
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?