Koupit zahrádku nebo šetřit na pozemek?

Ahoj, chtěla bych Vás požádat o názor. S přítelem chceme stavět, ale jelikož nás finanční poradce celkem zaskočil s tím, že pokud nevlastníme nemovitost, pozemek nebo finance v hodnotě hrubé stavby máme prostě smůlu (opravdu nemáme 800 tisíc :Dnějaké peníze máme, ale to by byla rezerva) že nám banka prostě ty peníze neuvolní...myslela jsem teda, že to jde udělat i jinak. ale o ničem takovém se nezminil...(třeba nějakou "předpůjčkou" nebo tak něco) tak se toho přítel "zalekl" a prostě to teď nechce).Jinak naše příjmy jsou na hypotéku, kterou jsme chtěli dostačující.. Ale já mám prostě už toho paneláku plné zuby a nebaví mě v létě trávit čas na sídlišti nebo se mačkat u vody s dalšími 100 lidmi...chci si prostě v klidu někde vypít kafe a mít klid od všech a relaxovat. (jasně, že barák je plno starostí okolo, ale v sobotu ráno si na terásku v paneláku fakt nevylezete), ale však mě jistě chápete. Proto jsem uvažovala že bychom si alespoň zažádali o půjčku na nějakou zahradu s chatkou (v okolí se prodávají okolo 300 000kč) a trávili čas alespoň tam, když už ne na baráku :-D .. ted je ovšem otázka, zda si myslíte, že je lepší si koupit tu chatku a splatit ji za cca 5 let a mít nějakou nemovitost v kapse a tím pak ručit, nebo je to úplna kravina a je lepší si ty peníze těch 5 let šetřit? Protože zase nevím za jak dlouho tedy budeme chtít stavět, jestli se dozvíme, že to nějak jde a budeme chtít stavět za rok, tak nás finančně bude tížit ta zahrádka... Jen abych to ještě upřesnila, celkem na dům "spěchám" i z důvodu "výhodných" hypoték, protože prostě nechci přeplatit půlku toho co si půjčím. Doufám, že alespoň někdo tady pochopí můj stav mysli a třeba spíš než poradí řekne svůj názor, jak by to udělal on :) Děkuji všem 8-)
Odpovědět
@1gabii Já bych asi v této situaci koupila starší domek. 100% hypotéka by to možná vyřešila. Stavět bez pozemku nebo úspor opravdu nejde a čekat roky než si člověk našetří taky není ideální.
Odpovědět
Tvůj stav mysli chápu, ale nechápu stav mysli finančního poradce...jeho je třeba vyměnit a třeba zjistíte, že to jde již teď a ty můžeš za dva roky sedět v sobotu ráno na terase Vašeho domu.
Odpovědět
Zkusím ti vysvětlit můj stav...stále ještě splácím pozemek, chybí mi doplatit asi 130tis. Z Vlastních jsme dali asi 200tis. do sítí a základové desky, zbytek je hypotéka...a jde to...pokud budete stavět svépomocí, nikdy se nebude jednat o 100% hypotéku...
Odpovědět
@flakac děkuji za podporu :) Takže se to teoreticky dá udělat tak, že si člověk vezme třeba půjčku ze stavebka na pozemek třeba 400 000, vezme si hypotéku na dům, tím pozemkem bude ručit, banka mu vyplatí částku v hodnotě toho pozemku a když to člověk prostaví, zapíše tu hrubou stavbu někam do katastru a ručí tou částí stavby+pozemkem? Rozumím tomu takhle dobře?
Odpovědět
@1gabii skoro přesně... Já to udělal tak, že jsem si ze stavebka vzal půjčku jako na rekonstrukci domu rodičů a za to koupil pozemek (tu rádoby rekonstrukci jsem doložil fakturami, nikdo to fyzicky neověřoval). Tím jsem měl pozemek bez zástavy v katastru. Při sjednání hypo mi potom pustili pro začátek hodnotu pozemku a já k tomu řekl, že prostavím 100tis. ze svého. Jakmile jsem to vše prostavil, nechal jsem si odhadnout stavbu a pustili mi další peníze. (do katastru se stavba již nezapisuje.)
Odpovědět
Profilova fotka
@1gabii také jsem kupoval pozemek ze stavebka, něco měl, zbytek půjčil, pak odhadce nacenil pozemek a projekt domu a na základě toho nám dali hypo na 30let, pozemek je na 10let splácení a do roka jsme bydleli ;-) Ručíš pak tím co postavíš....
Odpovědět
Profilova fotka
@1gabii musím souhlasit s @flakac já to měla zrovna tak. Na úvěr na bydlení jsem koupila zahradu, nebyla tam nutná zástava na KU, pak požádala o hypo..cca 2 roky, ručila jsem pozemkem uvolnili mi část, pak se udělal nový odhad cca 1m nad zemí a pak už to šlo jako na drátkách. Je mi jedno, že mám nakonec zástavu na pozemek i na barák - jedno bez druhého prodat stejně nejde. nebála bych se...a vyměnila bych finanč. poradce :-D
Odpovědět
Děkuji moc všem za odpovědi, alespoň trošku jste mě uklidnili a utvrdili v tom, že to jde i bez půl milionu na účtě. (já si totiž pořád říkala, že přece není možné, aby každý dědil, měl našetřeno v tolika letech takovou částku nebo mu někdo ochotný zastavil svůj dům). Takže vyměníme poradce a snad to půjde, a když ani potom nebude přítel chtít, koupím si alespoň tu zahrádku :D
Odpovědět
Původně to u nás taky vypadalo na byt a koupě zahrádky. Úspory jsme prakticky neměli. Jenže při procházení realitních nabídek jsme si zamilovali jeden pozemek, následně vyřídili hypotéku na pozemek. Teď po 3 letech po všech peripetiích s projektem, stavebním povolením atd. budeme stavět. Budeme žádat o hypotéku na stavbu, realizovat ji budeme dodavatelsky + svépomocí, díky čemuž si budeme moc dovolit něco víc, než na co bychom dosáhli při stavbě na klíč. Nevzdávejte se svých snů, vždycky se to dá nějak udělat.
Odpovědět
@postavil tak to máte super, držím Vám moc palce aby vše vyšlo...teoreticky se dá koupit pozemek a mít ho na nějakou dobu jako tu "zahradku" koupit tam nějaky pidi zahradní domeček..to by také šlo. My chceme roubenku, takže tam to moc svépomocí nepůjde :D ale na klíč to taky nechceme, takže to bychom zvládli s nějakym "zaškolením" sami si určitě sami dělat budeme...co jsem koukala na ty domy na klíč, tak to bychom měli pozemek, barák, bazén a luxusní auto k tomu :D
Odpovědět
Profilova fotka
Čistě teoreticky na terase svého nového domku můžete sedět klidně i příští rok. Koupíte pozemek, připravíte projekt, necháte si postavit montovanou stavbu a v červenci pijete po ránu kafe na terase :-) Za předpokladu, že jste dostatečně bonitní. Ta roubenka, jak se to staví dlouho, aby bylo technologicky vše OK?
Odpovědět
@1gabii Mě to přijde divné, protože my taky nemáme nic do začátku a v říjnu budem stavět :-) Na úvěr na bydlení jsme koupili pozemek, pak jsme udělali projekt, nechali ho nacenit odhadcem a dostaneme hypo na stavbu + refinanc pozemku. Žádné "své" peníze do toho neinvestujeme, schováváme si je na vybavení domu ;-) takže určitě to jde i jinak. Finančního poradce bych vyměnila, nebo se sama zašla zeptat do několik bank :-) My jsme si taky vše nakonec domluvili sami a šlo to.
Odpovědět
Článek se načítá
@vladimirsvorba hrubá stavba dle firmy cca 2 měsíce...zbytek se může dělat okamžitě..stavba nepotřebuje "odpočívat" jako například srub.
Odpovědět
@littleluu9 tak super, to jsem ráda, že to tak má někdo stejně. Problém u nás taky je, že nechceme stavět v místě bydliště..nelíbí se nám tady pozemky (Kolín a všude okolo 20km je to placaté), takže než bychom si ještě vybrali pozemek, tak to taky nějakou dobu bude trvat (jestli vůbec) :) Můžu se zeptat na orientační cenu projektu?
Odpovědět
Takových témat je tu spousta http://www.modrastrecha.cz/forum/sear... Cena je různá i podle toho, co všechno ta dokumentace obsahuje.
Odpovědět
Profilova fotka
@1gabii Kolíne, Kolíne, stojíš v pěkné rovině :-) Pokud jste na tom tedy bonitně dobře, tak hledejte pozemek a než ho najdete, tak ještě nějaké peníze našetřete.
Odpovědět
@1gabii Napíšu ti IP :)
Odpovědět
Ahoj, my řešili s mužem stejné dilema - bydleli jsme v pronájmu, nechtěli vyhazovat peníze za pronájem ale 500 000 jsme našetřeno fakt neměli. Řešili jsme jestli koupíme starší dům, postavíme nebo jak.... Já měla obavy z výše splátek u stavby nového domu ( + cena pozemku) a vzhledem k tomu, že jsme měli minimální hotovost a také jsme se neshodli na lokalitě, dohodli jsme se nakonec na koupi bytu se zahrádkou - takový kompromis s poloviční cenou. A teď bydlíme, splácíme si svoje a máme kolem baráku svůj nějaký prostor, jak říkáš na kafe, když je pěkně atd... Manžel stále stavět chce, uvidíme jestli se shodneme na lokalitě. Každopádně - radím vyměnit poradce, my měli skvělou z jižních Čech ( jsme z vysočiny, ale vyplatilo se mi to s ní řešit na dálku, fakt výborná). Máte podle mě několik možností - 1. koupit byt se zahrádkou jako jsme to udělali my, 2. koupit pozemek, splatit ho a pak jít stavět a ručit už pozemkem, 3. vzít si 100% hypo pokud vám ji dají ( tady bych opravdu zvážila, zda a za kolik jste schopni postavit včetně koupi pozemku, aby se vám nestalo, že zůstanete v nedokončeném domě s hypo na krku a bez dalších peněz), 4. vzít si na pozemek úvěr ze stavebka, zbytek hypo nebo to nakombinovat jinak ( pomůže kvalitní fin. poradce) a hlavně si zvažte , jestli a jaká výše hypo a splátek je pro vás ok v běžných životních situacích, které vás mohou potkat - mateřská, ztráta práce - primárně hlavního příjmu, nemoc, dlouhodobá neschopenka atd...
Odpovědět
@jenies nad tím bytem se zahrádkou jsme uvažovali taky..jenže tady se to pohybuje v rozmezí 1,5mil, a to pořád teda není žádný šlágr...tak jsme si řekli, že když jednou chceme stavět, tak je to zas "zbytečné" se ted zadlužovat na byt, ve kterém vlastně ani bydlet nechceme....zkusím to znovu probrat s přítelem a uvidím, jaký na to bude mít názor, když mu řeknu, jak "lehce" to nakonec jde vyřešit i bez spousty peněz na účtu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?