Nedočerpání hypotečního úvěru

Ahoj, máte někdo zkušenosti s nedočerpáním hypotéky? Při podpisu smlouvy v UCB nám bylo řečeno, že nedočerpání hypotéky je zdarma a není problém hypotéku nedočerpat . Teď jsme ovšem chtěli ukončit čerpání, zbývá asi třetina úvěru určeného na rekonstrukci, kterou již nechceme čerpat - zbylé práce chceme dělat za své. Banka ovšem přišla s informací, že k ukončení čerpání máme doložit odhad, který má být na 95% prostavěnost. Ve smlouvě toto nemáme. Řešil jste to někdo taky?
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, je to zcela běžné. Pokud máte standardní smlouvu, mělo by to být v odstavci Podmínky čerpání úvěru. Vzhledem k tomu, že to ale ještě nemáte dokončené na 95 %, nemůžete ukončit čerpání a začít tak splácet jistinu hypotečního úvěru. A ještě jedna věc, bez sankce za nedočerpání jsou u UCB floatové hypotéky, hypotéky s fixem mají se sankcí, pokud nedočerpáte 20 a více procent.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Profilova fotka
Trochu to obnovím... Je aktuálně někde možnost nedočerpání zdarma, kromě Fio banky?
Odpovědět
@mariacek 20% u KB
Odpovědět
Profilova fotka
@keany Hmm, já bych potřeboval tak 50%. Abych zaplatil RDR, pokud do té doby neprodám byt. A když jej prodám, abych tu hypotéku o hodnotu prodaného bytu nedočerpal.
Odpovědět
@mariacek a proc neudelat jednorazovy vklad po prodeji bytu?
Odpovědět
Profilova fotka
Protože pokud se nepletu, tak abych za něj neplatil (resp. platil jen 1 %), muselo by to být až za 2 roky... Ale možná se pletu.
Odpovědět
@mariacek vklad lze 25% už po roce, po dalších 12 (ev. 6) splátkách dalších 25 %. To 1 % a 2 roky se týká nemovitosti, na kterou se úvěr bere...
Odpovědět
Profilova fotka
@damada No já právě chci brát úvěr na dům... Takže ty dva roky by se mě přeci týkaly? Možná se jen nerozumíme. Prostě pokud prodám byt, na dům nebudu potřebovat tak vysokou hypotéku. Pokud byt neprodám, budu potřebovat 1,75 mil, pokud prodám, tak 1 mil. Ručení cca 5 mil. Kč.
Odpovědět
@mariacek ta sankce 1 % po 2 letech by se týkala prodeje domu, ne bytu, ten lze prodat kdykoliv....
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?