Nejlepší banka pro HÚ na výstavbu - z hlediska čerpání

Ahoj, pochlubte se, od jaké banky jste si brali HÚ na výstavbu domu a jak probíhalo čerpání. Jaké nastaly problémy, příp. co považujete za výhodu? S velkým (zhruba ročním) předstihem jsem absolvovala první informativní schůzku v bance (Fio) a v podstatě jsem ji hned musela vyloučit, protože bychom s jejich podmínkami pravděpodobně vůbec nebyli schopni úvěr vyčerpat. Čerpá se totiž vždy proti faktuře, ale ne jen tak ledajaké - nebyli mi schopní dát nějaké podrobnější podmínky (prý "posuzuje se každá faktura individuálně"), každopádně z křížového výsledku poradce vyplynulo, že neproplatí fakturu, na které je jen materiál (bez práce), dále by každá faktura měla být podložena smlouvou o dílo a dodavatelem by měla být firma s živnostenským oprávněním pro stavby (ne např. prodejce stavebnin). Kdo jste stavěli dodavatelsky (najímali si jednotlivá řemesla), dokázali byste za těchto podmínek vyčerpat? A jakou jste vybrali banku pro svoji stavbu? Předem díky za vaše zkušenosti, třeba pak nebudu muset obíhat všechny banky na trhu :-)
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Máme od RB, čerpali jsme jednorázově, a to na základě posudku, že je prostavěno to, co má být (plus podmínky o vkladu zást. práva, uzavření smlouvy o pojištění nemovitosti apod. - klasické papírování okolo). Když jsme to vše doložili, banka uvolnila peníze na náš účet a my pak sami zaplatili fakturu dodavateli domu.
Odpovědět
@zmrz_lina Aha, ale vy jste asi měli dům na klíč, ne? To by ani ve Fio nebyl problém, oni nepodporují jen svépomocné/dodavatelské řešení.
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 jojo, nevím, jak u svépomoci/dodavatelsky. U nás banka uvolňovala na základě zprávy odhadkyně o prostavěnosti. Což by neměl být problém ani u svépomoci/dodavatelsky.
Odpovědět
@zmrz_lina Taky RB měla být hned druhá, kterou jsem chtěla navštívit :-) Takže jen odhad a pak hned peníze k vám na účet? Myslela jsem, že už to takhle dělá každá banka, takže mě Fio velmi nemile překvapila...
Odpovědět
Profilova fotka
Určitě běžte do Raiffky, žádné faktury dokládat nemusíte, stačí vždy jen odhad - protokol o rozestavěnosti stavby a na základě toho uvolní do 3 dnů další peníze. Hypo od RB je jak dělaná pro stavbu domu svépomocí. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 hypo na vystavbu umi i sporka. Taky jsem faktury nedodaval a penize uvolnovsli na zaklade odhadu rozestavenosti
Odpovědět
RB- první čerpání do 100% nemovitosti, ČS umí navíc k hodnotě nemovitsti 500 000 kč. ani jedna z těchto bank nevyžaduje faktury.
Odpovědět
Máme hypo od Monety, stavíme něco svépomocí, něco vybraní dodavatelé. Zatím jsme ještě nečerpali, ale je to také bez faktur, jen na základě dohlídky, že se "něco postavilo". Nejprve se muso prostavět vlastní prostředky, ale to také jen na základě odhadu.
Odpovědět
@gegitka666 @jumpmans @spaly @p92 Díky, do všech tří jsem měla v plánu velimi brzy zaskočit, takže aspoň vím, že z hlediska čerpání mě nepřekvapí nepříjemnými zprávami. Nakonec ta Fio bude snad výjimkou.
Odpovědět
Včera mi paní v Hypoteční bance na obecný dotaz, zda je lepší z hlediska papírování brát hypo na pozemek nebo na stavbu řekla, že je to již vcelku jedno, že peníze na stavbu posílají komplet částku najednou a nemusí se dokládat postupně faktury.
Odpovědět
Profilova fotka
Mi máme od lišky. Peníze jdou na můj účet na základě fotodokumentace stavby a faktur pouštějí další 😁 příští týden začínáme kopat.
Odpovědět
@matta5 Tím "najednou" ale asi nemyslela dopředu, ne? Bude to stejné jako všude jinde a peníze pošlou jen např. do 80% výše aktuální hodnoty zástavy, nebo se pletu?
Odpovědět
Článek se načítá
@jirkonson Jo, tak Liška ještě jede na faktury, ale u té mě to nepřekvapuje ;-) , ta byla zavržena předem, když jsem tady četla hrůzné zkušenosti některých uživatelů...
Odpovědět
@matta5 jo najednou, ale až je hotovo, takže buď platíte všem až za rok/dva anebo nestavíte ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
ČS - čerpání do 1mio bez předchozího odhadu. Takže jsme čerpali vždy 990tis. Bez faktur... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
a/ Hypotéční banka - 100% ceny za pozemek b/ Hypoteční banka - 50% celkového schváleného hypotečního úvěru posláno na účet k prostavění, pak odhad prostavěnosti a uvolnění zbytku Fázi a/ máme za sebou a včera přišla fáze b/, zbytek bude do cca 1/2roku
Odpovědět
@wiki85 To je taky celkem sympatický princip :-)
Odpovědět
@ozzy77 Taky dost zajímavé... Takže ta fáze a/ a fáze b/ se kombinují? Tzn. když vložíme vlastní pozemek v hodnotě 800 000 Kč, dostaneme na začátku 800 000 Kč + 50% z 3 000 000 HÚ? ... celkem 2 300 000 Kč - za to už se dá postavit skoro celý dům.
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 ano, kombinují, na fázi a/ nám ručí rodiče, na fázi b/ ručíme fází a/ + rodiče. Až bude mít stavba b/ hodnotu fáze a/ zástava rodičů se ze závazku vyváže. A ano, je to trošku komplikovanější, ale vzhledem k tomu, že obě hypo mají stejný úrok, není nutné s tím nic jiného dělat (ale je možné pokud budou prostředky na stavbu stačit, tak hypo na fázi a/ splatit
Odpovědět
@ozzy77 Aha, takže máte ještě další zástavu, tak to by teoreticky byl i náš případ. Za vyvázání se u HB něco platí?
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 jj, dům rodičů. Pokud se stihne do 3let (doba fixace a/) tak nic.
Odpovědět
@noemi77 ja ted vyrizuju u Sberbank, zatim na me pusobi vsechno dobre. Projekt mam udelany na stavbu svepomoci plus dodavatelsky, udelany odhad budouci ceny. Pri cerpani rovněž uvolni 100% odhadu pozemku, pak podle odhadu o prostavenosti, faktury netreba.
Odpovědět
Komerčka, jsou možné oba způsoby, jak na základě faktur, tak i na základě prostavěnosti. Zkušenosti dobré..
Odpovědět
@78marcela @logiin Díky
Odpovědět
Profilova fotka
stavíme svémopomocí a máme u hypoteční banky. nikde jinde bychom neprošli a ani bychom se nevešli do podmínek čerpání :-N
Odpovědět
@blahova_andrea "Neprošli" myslíš příjmově? A v čem jsou podmínky čerpání lepší než jinde?
Odpovědět
Profilova fotka
@wiki85 ale museli jste prokázat, že jste prostavěli "svou" část? Nebo úplně bez odhadu? Máme to u ČS v plánu za rok a nějak mi nevychází fázování stavby na částku našich 20% :). díky za zkušenosti
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 no pro nás třeba bylo důležité právě to čerpání dle prostavěnosti a ne na faktury a to ne všechny banky nabízely. u některých nám řekli, že nedávají hypo na výstavbu domu, jen na koupi bytu nebo domu a rekonstrukce :-. =-) :-N už samotnou výstavbou nového domu a trváním na čerpání bez faktur se nám výběr dost omezil
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 Jak píši, odhad jen před čerpáním, máme vyčerpáno téměř vše a nikdo odhadce nechce :) Ale LTV máme 60%
Odpovědět
Profilova fotka
@wiki85 Díky, tak to jsem zvědavá. Nám zatím jen řekli, že u každého čerpání je možné čerpat 500 tis. navíc, ale k čemu navíc, když nebude odhad to se uvidí :). Za rok dám referenci.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?