Nová zelená úsporám – pouze rekuperace

Profilova fotka
Dobrý den, u dotací NZÚ nám pro podoblast podpory B.0 nevychází "Měrná neobnovitelná primární energie". Koukal jsem ale, že jde podat žádost i pouzena rekuperaci, viz níže. "O podporu v této podoblasti je možné žádat buď současně s podáním žádosti o podporu z oblasti podpory A nebo i samostatně. Samostatné podání žádosti je možné pouze v případě, že instalací systému nuceného větrání se zpětným získáváním tepla dojde k úspoře měrné potřeby tepla na vytápění minimálně 20 %. Podmínkou pro získání podpory v této podoblasti podpory je dosažení průvzdušnosti obálky budovy n50 ≤ 2,5 [h-1]." Kde můžu zjistit, zda ta naše rekuperace ty podmínky splní? Koukal jsem do PENB a nikde jsem to tam neviděl.
Odpovědět
Profilova fotka
Je to podpora s označením C.4 https://www.novazelenausporam.cz/doku... Nicméně i s podporou B.0 vám může pomoci projektant, zřejmě bude stačit upravit vytápění.
Odpovědět
@molanmolab ozvete se tomu, co vam pocital penb a domluvte se s nim, at spocita, kolik je rozdil s a bez rekuperace...jestli vam to hodi ten rozdil...
Odpovědět
Profilova fotka
To je vlastně pravda, to mi řekne ten co dělal PENB. Děkuji. A tu průvzdušnost obálky tu zjistím jak?
Odpovědět
@molanmolab no přeci tak, že si necháte udělat blowerdoor test (cca 5.000,-)
Odpovědět
Podle mě aby mohla ta rekuperace snížit vytápění o 20 procent, tak asi bude muset být aktivní a to jenom ta jednotka bude stát okolo 100 tis.
Odpovědět
@molanmolab přečtěte si tuto diskuzi https://forum.tzb-info.cz/146555-jaky... Nebylo by vhodnější upravit vytápění tak, aby Vám vyšel limit neobnovitelné energie?
Odpovědět
@molanmolab jak psano vyse, pruvzdusnost obalky se overuje testem...jinak ve vypoctu penb se dosazuje hodnota dle predpokladane kategorie domu..
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 Co se týká vytápění, tak v tuto chvíli to máme na elektrokotel + krb. Kvůli tomu nám nevychází ta měrná neobnovitelná primární energie, kterou dle PENB máme 193 a na B.0 musí být pod 120. Uvažuji teď, jestli tam nakonec nedat TČ vzduch/voda, ale tepelnou ztrátu máme 3,9, což všude píšou, že se už nevyplatí. Rekuperaci budeme mít tak jako tak, takže kdybychom dali to čerpadlo, tak pak můžeme dostat tu dotaci na B.0 . Tak nevim.
Odpovědět
@molanmolab Záleží na tom, jak tu návratnost počítáte a zda opravdu chcete topit dřevem. Pokud vím, tak od r 2020 musíte mít minimálně krb s teplovodním výměníkem a zřejmě i s AN. Celková cena krbu s obestavbou a komínem bude srovnatelná s cenou za komplet TČ. S tím TČ ale budete mít nižší provozní náklady a bez práce. Pokud chcete jít do dotace, tak v pohodě dostanete B0 a zřejmě by jste dosáhli i na B1. V prvním případě dotace 150 a ve druhém 300tKč.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?