Je možné žádat o hypotéku na stavbu domu bez hotového projektu?

Profilova fotka
Dobrý den, ahoj. Je možné žádat o hypotéku na stavbu domu bez hotového projektu? Máme studii domu - tedy víme jak cca bude vypadat a rozměry, víme z jakých materiálů budeme stavět... Ale vypracování projektu bude ještě nějakou dobu trvat a my bychom rádi začali řešit hypo už teď. Ručit budeme jinou nemovitostí (dům rodičů), díky tomu by měla hypo vyjít tak na 70% LTV, ale nevím jestli bude možné odhadnout i budoucí cenu domu bez projektu. Zatím uvažujeme o Hypoteční bance, možná KB. Díky předem za info.
Odpovědět
Profilova fotka
My teď žádáme, máme zatím jen studii a je to v pohodě. Spíš to záleželo na odhadci banky (máme Reiffku) - 3 chtěli projekt, jednomu stačila orazítkovaná studie, rozpočet, návrh smlouvy o dílo (budeme stavět na klíč) a pak papíry k pozemku. Od přiznání hypotéky pak běží nějaká lhůta, kdy se musí začít čerpat.
Odpovědět
Profilova fotka
@kolobezka1 Hm, když my chceme stavět svépomocí, takže žádná smlouva o dílo nebude, rozpočet dohromady dáme a studii máme bez razítka, ale to by se dalo pořešit. No tak uvidíme co na to banka, v pondělí mám schůzku v Hypoteční bance. Díky za info, zkusím se i zeptat jestli je možné si v HP vybrat odhadce nebo mi ho přidělí, u KB není na výběr.
Odpovědět
Je to úplně jedno, ty ty odhadce snad znáš, že si budeš vybírat :-) Projektovou dokumentaci byste měli mít hotovou, nemusí být zatím ověřená.
Odpovědět
v ČS jim stačily pohledy a půdorys, nemusel být ani od projektanta, ale s tím, že poté se hlavně nebude měnit velikost stavby. Trochu byl s odhadcem problém, označil můj rozpočet za podhodnocený. Násobil totiž obestavěný prostor a to i u nevytápěné a nevyužívané půdy částkou 4.500,-Kč. Na dotaz jak může být stejná cena za obestavěný prostor v obytném a neobytném odpověděl - to neřešte :) . Z toho důvodu připočetl i 200.000,-Kč, kvůli o 40 cm vyšším vazníkům kvůli zateplení nad věncem :).
Odpovědět
Profilova fotka
@mehoncak Právě, že jednoho znám :-) Je to kamarád a dělal nám už odhad na jeden dům před x lety. Tak bych určitě využila opět jeho služby. Pracuje pro několik bank, ale třeba KB nám ho nepřidělila. ČS před lety ano - mohli jsme si tehdy vybrat ze 3 v regionu.
Odpovědět
Profilova fotka
@r4d3k74 Díky. No rozpočet bude taky oříšek, ale přítel dělá cenařinu pro veřejné stavby, tak se vyzná a snad to bude stačit i bance. Ten odhadce byl tedy vtipálek s tím "to neřešte" :-D A prošlo to nakonec i s tím podhodnocením, nebo jste si museli vzít vyšší hypo?
Odpovědět
@sarkatr Nebyla s ním vůbec řeč, prostě poměřil pohledy a půdorys a vynásobil a neslevnil. Argumenty že stavím obdélník se sedlovou střechou bez obytného podkroví na rovném pozemku a tedy nejlevnější možnou stavbu vůbec nebral. Ani argument, že podle těchto výpočtů vyjde sedlová střecha dráž nežli valbová a vyjde stejná cena u domu s obytným podkrovím jako bez něj. Nakonec jsem musel "trochu snížit barák" tedy nakreslit to jako že zateplení bude hned nad SDK podhledem a nebude ho tolik ale stejně jsem hypo musel o 200.000,-Kč navýšit. U ČS je možnost 20 % bezsankčně nevyčerpat, na hypo jsem dosáhl, tak nakonec dobrý.
Odpovědět
@r4d3k74 Ale ten odhadce postupoval naprosto správně. Cena 4,5 tisíce za kubík patří ještě mezi dost nízké ceny. A samozřejmě se liší náklady na koupelnu, kuchyn, technickou a půdu, ovšem proto se právě používá tato průměrná cena. Kdyby se to mělo dělat tak, že se rozpočítávají jednotlivé místnosti, on by ten odhad vyšel nakonec stejně. Prostě se bere cena obestavěného prostoru na kubík, a nikdo neřeší, jak ten prostor vypadá.
Odpovědět
Jestli správně nevím, rozhodně postupoval tak jak měl. Ale logiku v tom fakt nevidím, hlavně tedy v té střeše. Kdybych měl plochou střechu pochozí s vegetací, tak by byl výsledek jakej?!
Odpovědět
Profilova fotka
@sarkatr Můžu se zeptat, jak jste dopadly u HB? My původně žádaly u KB, ale nakonec budeme zkoušet u HB. KB začala měnit podmínky pro hypo a pořád něco měly... Tak už se i náš fin. poradce naštval a už to s KB řešit nechce. Akorát mě štve, že jsme vyhodily peníze za odhad, který teď bude HB dělat znovu... :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@luculka23 Bohužel schůzka pro dnešek zrušena, nenadálé pracovní povinnosti a nestíhala jsem to dnes :-( Snad do konce týdne stihneme domluvit novou.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?