Pojištění a zřízení si účtu k žádosti o hypotéku - povinnost?

Zdravím všechny, řeším v těchto dnech hypo a k žádosti o hypotéku banka požaduje zřízení si osobního účtu a pojištění. Samozřejmě nabízí nějaké slevy ze sazby jako "odměnu". Zajímalo by mě ale, jestli nemáte zkušenost s tím, co by se stalo, kdybych třeba účet nebo pojištění prostě po schválení hypošky vypověděl, prostě zrušil. Je to už v hypoteční smlouvě nějak zakotveno, povinnost oboje mít ? Stalo by se něco to vypovědět, i když hypoška pořad běží...? Díky za jakoukoliv zkušenost.
Odpovědět
Profilova fotka
@bossmartyn U nás pokud bych zrušila či neplatila pojištění, tak mi mají právo zvýšit úrokovou sazbu. Není to zakotveno přímo ze smlouvy, ale z jejich produktových podmínek, které jsou nedílnou součástí smlouvy ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@bossmartyn No a schválně jsem jsi našla i ten běžný účet...:) Pokud bych zrušila BÚ, budou mi měsičně účtovat poplatek za vedení pohledávky (u nás 400 kč). Pak by se musel vytvořit dodatek o změně (protože číslo účtu ze kterého splásíš hypotéku je přímo uvedené ve smlouvě) za to chtěji opět poplatek (u nás jednorázový 3 tis. Kč)..navíc se na změně musíte dohodnout jinak můžou od smlouvy odstoupit...a navíc je ve smluvě přímo uvedeno jaký konkrétní typ BÚ musíme mít...a od toho se odvíjí výše úrokové sazby...takže by nám k tomu všemu mohli zvýšit i úrokovou sazbu....no asi bych do toho nešla ;-)
Odpovědět
Vetsinou je za pojisteni sleva na uroku,o tu bys prisel. Nekdy je pojisteni psano jako povinnost a pri jejim poruseni je smluvni pokuta.Klidne i 50 tisic. Ale stejne nemyslim,ze je to v praxi vyhodne :-p
Odpovědět
když už smluvně svázat, tak do kozelce...a ještě s roubíkem. Jdou na to dobře :-)
Odpovědět
pokud pojistku vypovíte dozví se to banka a dojde ke zvýšení sazby v nekterých případech dojde k vypovězení úvěru a banka bude požadovat jeho celé doplacení.
Odpovědět
Profilova fotka
Anebo refinancovat, nová banka většinou žádný extra pojištění nevyžaduje, je ráda, že přetáhla klienta ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Pojištění nevím, ale účet jsme chtěli zrušit, protože třeba internetové bankovnictví ČSOB je jeden velký bordel... Žádný z právníků nám na to neodpověděl, jestli je možné účet zrušit, i když jsme několikrát do banky posílali dotazy. Nakonec jsme to vyřešili tak, že manžel si obnovil svůj starý účet a na ČSOB posíláme měsíčně jen splátku hypotéky. Výplata chodí manželovi jinam. A účet ČSOB máme tuším na 4 roky zdarma, tak je to vyřešeno.
Odpovědět
Ono to asi tak dopadne, že na účet tam budeme posílat jen splátku hypotéky, nic víc. Ani nevím ,jaký typ účtu budeme mít - to maj samý konto běžné, konto extra, osobní konto, poplatek za vedení, poplatek za tamto a tohle. Asi tam pak hned naběhnu a vyřídim nějaké obyčejné s nízkým poplatek či bez. Nechápu, že jim tyhle účty ještě fungujou, když všude kolem jsou možnosti je mít bez poplatku. Že se nestydí si říkat poplatek za vedení účtu....
Odpovědět
já bych jen dolpnil že pojištění není určitě nutné sjednávat u poskytovatele hypotéky. banka má jen podmínku že musíte být pojištěn... kde a za kolik je už na Vás.
Odpovědět
@kean No oni vypadají docela vážně s jejich vlastní nabídkou, to asi neprojde:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@bossmartyn máme hypo od KB, podmínkou bylo pouze to, aby manželova výplata chodila na účet a abychom udělali měsíčně 3 transakce (jakékoliv). Takže manželova výplata přijde na účet v KB, vzápětí odchází splátka hypotéky (1. transakce), poté inkaso za stav. spoření (2. transakce) a zbytek výplaty na účet v Airbank, který používáme. Udělali jsme to tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. V podstatě jim platíme naprosté minimum, ale už se těšíme, až airbank spustí refinance a mizíme (i za cenu pokuty).
Odpovědět
Profilova fotka
@zmrz_lina A víte, jak to pokuta bude vysoká? Vsadím se, že radši počkáte do konce fixace :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@vladimirsvorba ano, víme. Vzhledem k tomu, že šly sazby oproti roku 2011 výrazně dolů a vzhledem k dalším okolnostem, které zde vypisovat opravdu nebudu, se nám to s největší pravděpodobností vyplatí :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak si to hlavně dobře spočítejte. KB má za předčasné splacení hypotéky standardně poplatek ve výši ušlých úroků. Při této konstrukci tedy zaplatíte úroky dvakrát. Jednou Kb a podruhé AIRBANK (jestli je někdy rozjedou, trvá jim to hodně dlouho) Pěkný den.
Odpovědět
Profilova fotka
@vladimirsvorba já mám už přímo vyčísleno od KB, kolik bychom zaplatili pokutu, kdybychom ukončovali (bylo to v létě). Nebyla to taková pecka, jak píšete ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?