Přítel na mně nechce napsat dom stavění z jeho financí

Chtěla bych znát váš názor. Přítel už delší dobu chce stavět dům a dnes jsme se kvůli tomu velice pohádali. On pochází z bohaté rodiny a dostane už teď od rodičů z dědictví velkou sumu na stavbu domu. Do teď jsem se domnívala, že dům bude jednou patřit nám obou, sice na stavbu nemůžu přidat skoro nic, ale chci se na stavbě podílet, vložit do toho energii, čas, atd. Proto jsem myslela, že přítel napíše dům i na mě. Jenže on s tím nesouhlasí, řekl, že je to jeho dědictví a že se mám stydět, že to od jeho rodičů požaduji. Já od jeho rodičů nic nechci, ale prostě bych chtěla, aby na papíře bylo, že ten dům patří i mě, mám prostě strach, že se za 20let něco stane a já skončím na ulici a taky nechci třeba při nějaké hádce slyšet, tohle je můj dům, mně na něj dali rodiče jako jsem to občas slyšela u mých rodičů. Bojím se, že se tam nikdy nebudu cítit doma a na druhou stranu až po studiu začnu pracovat, tak stejně do toho domu budu investovat. Co si o tom myslíte a jak by jste postupovali? Mě tím přítel strašně překvapil.
Odpovědět
1
2
6
Milá Alcinka. To, že tvoj priatel chce postaviť dom z rodičovských peňazí a neprepíše ho na teba mi pripadá správne. Skús sa ty vžiť do jeho situácie. Ako by si postupovala ty? To že tam dáš svoj čas a energiu ta môže len obohatiť- minimálne o skúsenosti. Poprípade si zapisuj každú vec čo do domu vložíš a aj čas čo odpracuješ. Ak sa naozaj lúbite nemala by si rozmyšlať, hneď o prepisani domu. Skus sa o tom ale s priatelom porozpravať a vysvetli mu aby aj on pochopil že sa bojiš budúcnosti. Maj sa ;-) ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
alcinka, tak si ho vezmi a ked uz budete manzelia a nadobudnete to pocas manzelstva tak by ti mala pripadnut polovica. ale ak sa o takychto veciach hadate uz teraz tak je to divne.
Odpovědět
Profilova fotka
na Slovensku sa hovori pre mileho nic tazkeho. takze tak ako povedala aquabelle - mat svadbu a ist pol na pol. to mi pripada normalne.
Odpovědět
ja myslim, ze dar a dedictvi do spolecneho spoluvlastnictvi manzelu nespadaji. alcinka - myslim, ze tvoje obavy o mozne vyhozeni na ulici za dvacet let jsou opravnene, myslim ze byste to meli jeste jednou radne probrat, ze nechces byt prizivnik v jeho dome, ale rovnopravny partner. nejde jenom o penize ale i o nejakou jistotu.. i kdyz tu nemas nikdy :-|
Odpovědět
Profilova fotka
alebo by som si okamzite zalozila stavebne a starala sa o svoju buducnost. za 20 rokov sa tam da nasetrit na nejaky ten 3+1 nie?
Odpovědět
to se lehce hur se udela, zvlast kdyz budou mit rodinu ... penize budou potreba jinde, neverim tomu, ze by nasetrila, ale treba jo. na druhou stranu jeji stavebko by v manzelstvi do spoluvlastnictvi manz. spadat melo ...
Odpovědět
Profilova fotka
no ked budu mat rodinu a nieco sa stane tak by hadam mala byt jeho psia povinnost sa o nich postarat nie? tak v tom pripade predmanzelsku zmluvu no
Odpovědět
co si budeme rikat, situace dost na ho.no, zadna velka romantika :-S
Odpovědět
alcinko, taky jsem to zazila. S tim rozdilem, ze v nasem pripade si muj ty penize usetril, nebyl to dar od rodicu. Kazdopadne, kdyz doslo na koupi domu (nebyly jsme manzele), tak mi rekl, ze chce, abychom meli podil na dome kazdy podle vlozene castky (tzn. on 4/5 a ja 1/5). To mi prislo ponizujici, tak jsem mu rekla, at si ten dum necha napsat jen na sebe. No a po svatbe zacal resit, jak mi pulku prepsat, takze mi ji nakonec daroval. Musim rict, ze jsem to celou akci nepochopila, jaky je rozdil pul roku pred svatbou a po svatbe? (pro nej kazdopadne to nejaky podstatny rozdil byl) Priznavam, ze se me dotklo, ze chtel dum delit podle nasporenych penez, protoze mel vzdycky plno reci, jak penize jsou nase spolecne, nechala jsem kvuli nemu sve zamestnani a sla za nim do zahranici, kde jsem podobnou praci nesehnala apod., ale vysvetloval to tim, ze ty penize nasporil uz prede mnou, ze nase spolecne penize jsou az od doby souziti... Mama mi radila, ze si mam vzit hypoteku na tu svou pulku domu a splacet to, ale to mi prislo zvrhle, on bude mit penize na ucte a ja si budu pujcovat, jen proto, abychom do domu dali kazdy stejne?? A jak muzu za to, ze jeho prace je podstatne lepe placena? Nebo ty, ze nepochazis ze stejne bohate rodiny? No, nezavidim ti. Drz se-
Odpovědět
Na druhej strane, kde by mal istotu on, že ked by ste sa rozišli nepríde o množstvo peňazí?
Odpovědět
Je to celé o dôvere....ked Ty mu neveríš natolko aby bol dom len na ňom a on Tebe natolko aby to dal na oboch...tak neviem o čom sa bavíme.Ja to mám tiež za sebou.Akurát že to nebolo také jednoduché ale ooooveľa zložitejšie a predsa dom aj autá aj všetko ostatné je na priateľke. Prísť o to môžeš aj keď to je na tebe, takže ak sa máte radi tak to urobte ako myslíte a zbytočne sa nehádajte.... A nie sú za tým jeho rodičia? Teda s tým že dom iba na neho.
Odpovědět
Článek se načítá
alcinka, chapem tvojho nastavajuceho, ma pravdu - nie su to dokonca ani jeho peniaze, cize mozno mu jeho rodicia nakazali takto postupovat... ak chces byt zabezpecena a poistena, dohodnite sa na podielovom vlastnictve - podla miery na akej sa dohodnete...moze to vyjst tak ako pisala gloria...potom sa mozes rozhodnut... my sme napr. mali vzdy kazdy vlastne peniaze a napriek tomu ze ja zarabam vela, manzel zarabal vzdy viac... napriek tomu pri podpisovani podielovej zmluvy sme isli 50 na 50 ( pred svadbou) - ja som mu povedala ze inak do kupy bytu s nim nepojdem... :-( mozno som ho tym aj vydierala, neviem... potom sme sa vzali, byt predali a teraz kupili omnoho vacsi - ten isiel automaticky do podieloveho vlastnictva ;-) ( takze aj keby ten predtym patril len jemu, tak by vlastne teraz o to prisiel v prospech mna... na druhej strane vdaka tomu ze sme isli 50 na 50 som nestratila doveru v neho a verila ze mysli nas vztah vazne)
Odpovědět
Dodog, ja si myslím tiež , že sú za tým jeho rodičia. Pravdupovediac , tiež keby som mala dávať dieťaťu vačšie množstvo peňazí na dom, tak by sa mi nepáčilo, keby sa dom rozhodol prepisovat na nejaké priatelky. Peniaze nerastú na stromoch, jeho rodičia určite museli vela pre ne pracovat, prečo by ich v podstate mali niekomu cudziemu len tak darovat?
Odpovědět
myslím, že pokiaľ sú len priatelia, tak naozaj nie je dôvod písať dom pol na pol. Kde má ten chlapec zábezpeku, že sa nerozídu ešte do svadby a rodičia majú tiež pravdu, sú to ich peniaze, darujú ich synovi. Aj keď som to kruto napísala, ale je to tak. A na druhej strane, prečo je alcinka sklamaná, veď aj priateľ môže byť sklamaný, že jej vadí, že dom bude len na neho
Odpovědět
stani, to preco je alcinka sklamana chapem ... pretoze ona bude investovat svoj volny cas a pravdepodobne aj volne prostriedky do zariadovania domu a pod. ... preto ma pocit ze by aj ona mala mat podiel ( okrem toho tam budu spolu byvat, vychovavat deti... uz nikdy mozno nenaspori na novy dom a co ked sa rozvedu v buducnosti? kam pojde s detmi... etc. ... ) alcinka chapem preco rozmyslas ako rozmyslas... na druhej strane je to aj tak ako pise stanislava... fakt je ze najlepsie by bolo peniaze rodicov odmietnut a postavit si za vlastne ( aspon tak to spravil jeden par ktory poznam - ona je z velmi bohatej rodiny, on z normalnej... jej rodicia jej chceli postavit dom, on sa bal ze nasledne im budu chciet do vsetkeho kecat... v poctate mal aj pravdu a tvoj priatel by si to mal mozno tiez uvedomit, ze rodicia budu mat proti nemu zbran - ked sa vam napr. narodia deti, mozu k vam volne chodit, porusovat sukromie, lebo ved dom je v poctate ich |-| ... treba zvazit vela za a proti - neviem ako zarabate, ake mas ty vztahy s jeho rodicmi, pripadne oni medzi sebou...) ked sa nato pozeram z pohladu matky - keby davam peniaze svojej dcere, tazko by som suhlasila aby polovicku z nich dala svojmu priatelovi ( stale je to pre rodinu cudzi clovek ), na druhej strane ja rozmyslam tak ze by som nechcela svojej dcere zabezpecovat byvanie... mam pocit ze taketo veci si maju mlady ludia zabezpecovat sami, aby potom prijali aj zodpovednost s tym spojenu...
Odpovědět
Dai velmi pekne si to vystihla.Tak presne toto bolo u mňa...nikto z rodiny nám i veľa toho nevedel pomôcť a predsa máme vlastné bývanie a za všetko musíme makať ale o to je to lepší pocit keď nikto nemôže povedať, že keby som ti ja nepomohol... ;-)
Odpovědět
jen jestli to neni rovnopravnost dotazena ad absurdum kdyz byla zena doma a vydelaval jen muz, tak snad byl dum jen muze? nebo kdyz muzi davala rodina nevesty veno, za to ze si ji vzal? prece rodice necekaji, kdyz prispivaji diteti na bydleni, ze dite zustane v tom dome samo? nebo se vratime do doby, kdy blo spravne hledat si partnery jen na stejne urovni, stejne kaste, takze pokud pritelkyne nema stejne penez, tak mu zakazou si ji privezt do rodiny? mam znameho, jehoz pritelkyni darovali rodice dum, postarsi, takze on nekolik let drel, aby ten dum opravil a vybavil a pak se rozesli, ona si nechala opraveny dum a on si mel vzit nabytek, jenze kam date treba kuchynskou linku na miru, ze...??
Odpovědět
mladi by se o sebe meli umet postarat sami, rodice muzou vypomoct v ramci moznosti, ale ne tak, ze jim postavi dum a budou si diktovat pravidla, to jsou pak ty deti chudaci. vzdyt je to krasne stavet hnizdo, spolecne budovat a ne furt na tohle jsem vydelal ja, na tohle mi dali moji rodice... akorat stresy, hadky a nervy. a ti "mladi" co na tohle pristoupi a nechaji se takhle "zaplatit" dobre jim tak.
Odpovědět
No já bych asi nikdy nešla do takového projektu, aniž bych věděla, že budu mít něco jisté... Určitě by to nejdřív chtělo aspoň svatbu a dům dát do SJM, jedině tak Alcinko budeš mít jistotu, že to s tebou myslí vážně a rodiče manžela tím pádem do toho nemají co kafrat... Nebo, pakliže svatbu nechcete, tak se aspoň dohodnout na podílovém vlastnictví třeba pro tebe 30%. To, že ti nechce dát nic je až moc podezřelé. Do toho bych nešla. Určitě to chce kompromis, který bude vyhovovat oběma stranám. A propo, pokud už teď vám do toho kecaj tchánovci, tak to teda do budoucna nebudeš mít vůbec lehké. :-( Tak hodně štěstí! ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
alcar - tak nejak.
Odpovědět
Jako já netvrdím, že jí hned musí dávat 50%, to by bez svatby bylo asi nespravedlivé (a možná i po svatbě =-) ), ale pokud tomu obětuje třeba 2 roky života a on jí pak odkopne, jako že už mu pomohla dost a už jí nepotřebuje (no podle přístupu k dané věci soudím, že to nebude zrovna důvěřivý člověk a už vůbec ne jeho rodiče), tak by si nějaký ten podíl asi zasloužila... ;-)
Odpovědět
tohle je fakt problem - rikala mi mamka o jedne sve kamaradce, co se po x letech rozvadi s manzelem a u soudu u ni pozadoval nahradu zato, ze makal na chalupe jeji matky, nevim kolik to bylo penez, netusim jak to ten soud rozhodl, ale soudit bych to nechtela.
Odpovědět
uplne najhorsie su taketo rozumy na diskusnych forach. Muzi doma musia mat radost z takychto mudrosti. Ak ste iba priatelia, je uplne normalne, ze na teba nic nenapise... postupoval by som rovnako. Velmi vazne by som sa zamyslel nad vztahom, kde moja zatial "iba" priatelka chce odo mna nejake majetky. Vsetko je to o vasej vzajomnej dovere, o vas dvoch. Nie o nezmysloch popisanych na diskusnom fore ludmi, ktori nepoznaju vas vztah ani vas.
Odpovědět
Profilova fotka
marek ved iste, on len chcela asi nejake pohlady na vec. co si z toho vyberie je jej vec. :-)
Odpovědět
Alcar, máš v niečom pravdu, ale ona tam ešte neinvestovala nič a ked sa rozídu po jednom mesiaci spoločného žitia v dome? Mne to príde divné a vypočítavé takto dopredu žiadať prepísat polovicu domu. Je niečo iné ked o to požiada ako manželka a matka jeho detí po pár rokoch, ako dopredu priatelka, ktorých ešte može mať kopu. Ked ju ľúbi a bude im naďalej fungovať, určite niečo porieši, lepšie ako teraz tlačiť naňho.
Odpovědět
Marekp, přesně tak. Je to o vzájemné DŮVĚŘE... ;-) Zatím se mi to jeví tak, že není důvěřivý ani jeden z nich. Každý má tu svou pravdu. Pak je to o kompromise. Když důvěra, tak by měla být na obou stranách! ;-)
Odpovědět
Dari, samozřejmě i ty máš v této věci pravdu. My když jsme kupovali pozemek a nebyli ještě manželé, tak jsme se opravdu bez jakýchkoli okolků domluvili, že to bude 50:50, bez toho aniž bychom přepočítávali, že já do toho dám tolik a tolik apod. Prostě jsme věděli, že spolu chceme být a vzít se a kdyby jeden z nás snad jedinkrát pochyboval o tom, že to není spravedlivé, tak by to bylo podezřelé a prostě by se to nekonalo. Právě proto mě tento způsob dělení (ne)majetku jde proti srsti ať pohledem na jednu nebo druhou stranu. Já se s tímto nesetkala. ;-)
Odpovědět
dai, aj ja ju chápem, ale pokiaľ nie sú manželia, tak by som ani ja nič nepísala na druhého. Dar je dar a patrí obdarovanému. A ak sa vezmú a prídu deti, tak je v pohode, ak jej nejaký podiel daruje. berme to naozaj z oboch strán a berme do úvahy súčasný stav a hlavne fakt, že deti spolu nemajú a tak nemajú voči sebe žiadne záväzky. A ak sa chce realizovať formou energie a času ako píše v úvode, tak naozaj dôvod nevidím. Znova píšem, že je to kruté, ale je to spravodlivé
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojte, ja uvediem priklad z vlastneho zivota. Moja sestra sa vydala po 9-rocnom vztahu, az po svadbe si kupili byt za sestrine peniaze, pol roka na to manzel povedal, ze sa chce dat rozviest, sestra sa z toho uplne zrutila, kupila mu aj auto aj polovica bytu bola vlastne jeho, pretoze si myslela, ze predsa spolu ostanu navzdy a budu mat deti. Ja som sa brala tento rok a moji rodicia mi povedali, ze byt mi kupia, ale pekne pred svadbou a bude napisany iba na mna. Potom sme si uz ako manzelia brali hypoteku na rekonstrukciu a pani sa ma pytala, ci ju chceme urcite brat ako manzelia, lebo, ze potom by si manzel mohol narokovat cast bytu pri rozvode, ked to berieme spolu. Tak som povedala, ze samozrejme ako manzelia, to je predsa uz ine, vsak ju naozaj budeme splacat spolu a nechcem nikoho o nic pripravit.Bolo by mi trapne keby sme ju platili spalu a ja by som sa tvarila, ze vsetko som dala ja. Ale niektori ma naozaj odhovarali. Ale kazdy ide do manzelstva s tym, ze to vydrzi a nemysli na rozvod, ale vzdy je tu to ale. Myslim, ze v tomto pripade ma pravdu priatel dotycnej a urcite to chcu aj jeho rodicia, aby to tak bolo. Ja sa teda nedivim...
Odpovědět
1
2
6
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?