Prodej bytu a následná koupě rekreačního objektu - jak postupovat?

Dobrý den, potřebovala bych poradit se zapeklitou situací. Rádi bychom se přestěhovali z bytu do domku, jehož koupi bysme chtěli financovat z peněz za prodej bytu + hypotékou. Jenže problém je už na začátku....kde vzít prostředky na zaplacení rezervačního poplatku? Kolik mi v dnešní době banka půjčí na rekreační objekt s číslem evidenčním? A je nějaký problém, když uz by byla vyřízená hypotéka, stávající objekt by se zboural a postavil nový, v původních rozměrech? Jde mi o to, jestli zde není podmínka, že se do stavby nemůže zasahovat. Upřímně, jde mi v tomto případě pouze o to, koupit pěkný pozemek za zajímavou cenu, chata je ve špatném stavu. Děkuji za radu.
Odpovědět
Profilova fotka
@efendy001 Většinou se to bere ze spořícího účtu. Pokud nemáte našetřeno, tak nejdřív prodejte byt a pak něco kupte, pokud si myslíte, že zvýšení nákladů na bydlení je pro vás to pravé....
Odpovědět
Profilova fotka
Měli jsme to také tak – kupovali jsme rekreační chatu s číslem evidenčním na pozemku 800 m2. Ale prodávalo se to jako stavební pozemek, na němž stojí rekreační chata, protože samotný pozemek měl mnohonásobnou hodnotu oproti té staré rekreační chatě. Obecně je to tak, že banka Vám půjčí částku, respektive max 80% (myslím, že 100% už se nedává, ale nejsem si jistá) z odhadní ceny toho, co kupujte. Nevím, co má ve Vašem případě větší hodnotu, zda chata, nebo pozemek. My si půjčovali tedy jako na stavení pozemek (protože měl větší hodnotu a majitel za to chtěl tolik co stojí v okolí pozemky) a banka nám půjčila 80% z odhadní ceny toho „budoucího“ stavebního pozemku. Přičemž odhadní cena byla ještě ponížena o částku za demolici vzhledem k tomu, že odstranění (demolice) chaty byla podmínka k tomu, aby se z toho stavební pozemek opravdu stal. Odhadci jsme museli dodat nabídku od demoliční firmy, aby odhad o to ponížil. Ve smlouvě s bankou jsme i měli, že musíme do X měsíců doložit, že chata byla odstraněna. Ale podotýkám, že to měla každá banka trochu jinak a jiné podmínky, některá nám odmítla půjčit jako na stavební pozemek (když tam byla ta chata), jiná na stavení pozemky nepůjčovala vůbec…. nakonec jsme si radši vzali finančního poradce, protože přeci jen v tom umí chodit lépe a mají v bankách lepší komunikační cestičky (aspoň tedy někteří, těch dobrých je opravdu málo). Jinak my také museli prodat byt a do té doby, než dostavíme nový dům bydlíme v pronájmu. Pokud byste to kupovali jako chatu (majitel by za to nechtěl daleko víc kvůli hodnotě pozemku, jako tomu bylo v našem případě) a půjčovali byste si na ní, musíte si pro banku nechat udělat odhad na tu chatu a podle toho Vám banka půjčí – zase ale ne určitě 100%, zbytek musíte dát ze svého. Nebo z jiného úvěru, spotřebitelského, ze stavebního spoření….V tom případě byste chatou ručili (banka by jí měla v zástavě) a zbourat byste jí v tu chvíli nemohli. Pokud byste místo ní chtěli postavit nový dům jak píšete, šla by zástavava převést na něj. Zase by se musel udělat odhad budoucí stavby, museli byste mít hotový projekt, stavební firmu....Ale to je opravdu o tom, co jaká banka je ochotna, jaké má podmínky…chce to je obejít a poptat se, nebo tedy schopného finančního poradce. A kde vzít prostředky na zaplacení rezervačního poplatku? Nebývá to nějaká horentní suma…Pokud tolik nedáte dohromady, nezbývá asi než si někde půjčit :-) Hodně štěstí.
Odpovědět
@efendy001 Banka vám na rekreační objekt nepůjčí, zvlášť pokud je ve špatném stavu, ale půjčí vám na pozemek, je-li na něm dovoleno stavět rodinný dům. To jste si předpokládám ověřili na stavbním úřadu. My jsme šli úplně stejnou cestou. Rezervační poplatek jsme zaplatili z úspor. V našem případě byla chata ještě obyvatelná, takže jsme ji několik let používali přes léto jako chatu. Pak jsme si nechali udělat odhad na pozemek. Odhadce nám tvrdil, že chata vlastně hodnotu pozemku snižuje, že bez ní je jeho hodnota větší. :-D A banka neměla problém vystavit souhlas s odstraněním stavby, které jsme předložili na stavebním úřadu spolu s žádostí o povolení odstranění chaty. Hlavně si nejdřív všechno zjistěte, než uděláte nevratné kroky. Hlavně na obecním a stavebním úřadu. Zda a co se na pozemku dá postavit. A prostudujte si územní plán.
Odpovědět
Profilova fotka
přesně tak to bylo i u nás - chata hodnotu pozemku snížila :-) Jen ještě opakuju, že nám jedna banka (už opravdu nevím jaká) jako na pozemek nepůjčila, když tam byla ta chata... A ještě doplním, že jsme museli bance dodat potvrzení od stavebního úřadu, že nám demolici povolí (což bylo docela vtipné to po nich chtít, smáli se že chceme bourat a ještě to není naše:-), nicméně to pochopili a byli ochotný) a potvrzení od obce, že dle územního plánu lze na pozemku pak postavit nový rodinný dům.
Odpovědět
@silviiik Tehdy v roce 2011 nám třeba na nic, kde figuruje rekreační objekt, nechtěla dát hypotéku Česká spořitelna. Ale její dcera SSČS (Buřinka) s tím žádný problém neměla. :-D
Odpovědět
@silviiik Děkuji Vám za vyčerpávající odpověď.
Odpovědět
@viados Děkuji za odpověď. V územním plánu je to vedené jako zeleň městská a krajinná. Zatím jen makléř mluvil s pracovnicí stavebního úřadu, která mu sdělila, že by povolili rekonstrukci stávající chaty, aby byla zachována současná zastavěná plocha. Takže myslíte, že na takovýto pozemek banka nepůjčí?
Odpovědět
@efendy001 Přečtěte si textovou část územního plánu obce, především část věnovanou ploše "zeleň městská a krajiná". Podle názvu to nevypadá na plochu, kde by vám jen tak prošla stavba rodinného domu. Územní plán je rozhodující. Stavební přad se při vydávání stanoviska řídí (měl by se řídit) právě územním plánem.
Odpovědět
Profilova fotka
@viados Právě že banka na rekreační objekt půjčí, ale stavební spořitelna ze zákona nemůže, financují jen trvalé bydlení, rekreační ne.
Odpovědět
@vladimirsvorba No vidíte, nám nakonec banka půjčila, a to KB. Ale ČS od toho šla pryč hned po vysvětlení situace, že jde o rekreační objekt na stavebním pozemku. Zkoušel to u nich náš hypo poradce i já na centrále ČS. Důvod byl, že jsme u nich měli roky běžný účet a pozemek byl nabízen RSČS. Proto byly pro nás ČS a Buřinka první volbou.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud nemáte na rezervační poplatek z úspor, pak by jej šlo uhradit z úvěru na nákup pozemku a výstavbu. Bude to ale trvat a nevím, jestli Vám tak dlouho počká prodávající - ztratí se smysl rezervačního poplatku. Jakákoliv jiná forma půjčky rezervačního poplatku pro bydlení je nesmyslně drahá. Nejdůležitější je si zjistit vše potřebné na úřadě. Bez toho u žádné banky nepochodíte. Až bude naprosto jasné, že se jedná o stavební pozemek, bez větších omezení, pak můžete začít vyjednávat s bankami. Pokud máte ve vlastnictví byt je možné jej využít jako zástavu pro lepší cashflow při výstavbě. Prodáte jej až na konci, když budete mít hotovo a budete se moci přestěhovat.
Odpovědět
@hypotecni_kalkulacka dobrý den, děkuji za příspěvek. Prodat byt, až po přestěhování by bylo ideální, ale zase by nám chyběla ta potřebná část vlastních prostředků. Nebo je možné s tím pracovat i jinak? Uvítám každý tip. Hezký den
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?