Prodej bytu x platba za dům na klíč

Dobrý den. Chtěl bych poprosit o rady jakým způsobem nejlépe (nejlevněji) vyřešit naši situaci. Bydlíme v bytě a necháváme si stavět dům na klíč. Před půlrokem jsme si vzali hypotéku na pozemek se zástavou bytu ve kterém bydlíme (fixace pět let). Nyní si chceme vzít druhou hypotéku na stavbu domu se zástavou budoucího domu a případně pozemku. Až bude dům hotový chceme se nastěhovat a byt prodat. Nyní přemýšlíme jak to nejlépe udělat. Chtěli bychom z prodeje bytu umořit větší část hypotéky na dům. Takže nás napadlo řešení vzít si tuto hypotéku na dům s fixaci jen na 1 rok (cca do prosince). Až bude dům hotov (mělo by se stihnout do konce listopadu 2019), tak se nastěhovat a někdy v říjnu začít prodávat byt, abychom stihli najít kupce. Na bytě ale bude zástava z první hypotéky a zároveň není možné její dřívější splacení bez sankcí kvůli 5 leté fixaci. Jak tedy vyřešit prodej bytu se zástavou, ze získaných peněž ponížení hypotéky na dům na konci fixace a převod zástavy z bytu na dostavěný dům (o převod zástavy můžeme zažádat až po ponížení hypotéky na dům jinak nám to dle odhadu nedá)? Děkuji předem za pomoc.
Odpovědět
Najděte si kvalitního finančního poradce.
Odpovědět
Profilova fotka
fixaci vzít třeba na 7 let. Doplácet budete první úvěr, aby mohla být zrušena zástava bytu. Splacení úvěru po dvou letech z důvodu prodeje je bez sankce.
Odpovědět
@skunkos To máme v plánu, ale zkoušíme zda se nenajde někdo s dobrou radou i zde.
Odpovědět
@tygr80 O tom že by bylo splacení úvěru po dvou letech z důvodu prodeje bez sankce nevíme. Jak to myslíte s tím doplacením první hypotéky? Stěhovat se máme za rok. Pokud by to bylo jak píšete, tak bychom museli čekat dva roky - tzn. dva roky splácení dvou hypoték a navíc nájmu v bytě. Byt chceme prodat hned jak bude hotový dům, zbavit se ze získaných peněz některé půjčky (nebo její větší části) a taky placení nájmu.
Odpovědět
Profilova fotka
Ty termíny tam máte dost na vodě.. jestli se stihne včas dostavět, jestli stihnete prodat během měsíce byt. U nás např. přenesení zástavy z bytu na dům trvalo bance přes 3 měsíce. Dnešní hypotéky už jsou nastavený tak, že se dá každý rok umořit 1/5 (při pětileté fixaci). Osobně bych šla cestou, že bych prodala byt hned, abych si vůbec nemusela brát hypotéku na stavbu domu. Ten rok v pronájmu nebude o tolik horší, než další hypotéka, úroky, postupné splácení a nervy, jestli to na konci všechno vyjde.
Odpovědět
Souhlasím s názorem výše. Vše máte v rovině "by mělo", ale nic jistého. Navíc jsou to věci, které vy sami moc neovlivníte. Stačí soused, který se vám v přípravné fázi odvolá, stačí úřad, který po vás bude chtít další papír, stačí nespolehlivá firma a nedostavíte v termínu. Prodej bytu taky nemusí proběhnout v termínu, který chcete. A na druhou stranu budete mít banku a hypotéku s přesně a fixně nastavenými částkami a lhůtami. Museli by jste spoléhat jen na kopu štěstí aby to klaplo. Nejdřív si dejte dohromady řádově částky. Kolik bude stát stavba, kolik dostanete za byt, kolik už platíte za hypo na pozemek. Pak je třeba si uvědomit, že na stavbu budete hypo čerpat postupně a to zpravidla až dva roky. A úroky platíte jen z vyčerpané částky. Dá se tedy operovat i s odloženým čerpáním. A pak je otázka, kolik z hypo budete schopni splatit a kterou vlastně hypo splácet přednostně. Pravděpodobně u nové budete mít o dost horší úrokovou sazbu a tak bych využil, jak píše slabici, možnost umoření 1/5 ročně. Variant je jistě spousta a chtělo by to probrat v klidu a detailně.
Odpovědět
No aktuálně bych s žádnými termíny nekalkuloval. Třeba prodej bytu. Momentálně se docela zabrzdilo a lepší to asi nebude. Ono to všude vypadá, jak nejsou byty apod. Sám jsem to asi o měsíc prošvihnul. Dal jsem byt do prodeje koncem září a zájemci by byli, ale už tři nedostali hypo. Teď už i zájemců ubylo... takže rozhodně nekalkulujte s žádným termínem jako během dvou tří měsíců se tohle a tamto. Nepředpokládám, že by jste byt prodávali extrémně lacino, asi z něj taky budete chtít vydojit maximum možného.
Odpovědět
@petros4 To se hezky řekne nekalkulovat s žádnými termíny, ale jak to tedy nejlépe udělat?
Odpovědět
@slabici Samozřejmě že nějaké komplikace se můžou objevit vždy, ale časové rezervy jsem již do těch termínů započetl. Dům by měl být smluvně hotov do konce srpna (počítám nastěhování raději listopad). Byt bych chtěl začít nabízet také dříve - srpen (samotný prodej cca říjen). Prodej bytu by nám nepokryl celou částku stavby domu (odhad 2/3), takže druhá hypotéka bude muset být i tak. K tomu ještě platit teď rok nájem není finančně reálné. Splácení dvou hypo (i když ponižovaných o 1/5 ročně) po dobu pěti let si bohužel také nedovedu finančně představit.
Odpovědět
@jiri_1477 U stavby domu nemáte asi nikdy nic jistého. Ohlášku bychom měli mít schválenou každým dnem a druhou hypotéku podepíšeme až poté. Umořit chceme větší část té druhé hypotéky. Zatím to podle reakci vypadá jako velmi těžko sladitelné. Pokud bychom vynechali roční fixaci a vzali si 5 let fixaci nevyjde nás to na úrokách za ty léta více než kdybychom zaplatili sankci za předčasné splacení první hypotéky? Nebylo by výhodnější nechat tu jednoroční fixaci druhé hypotéky a v případě termínových problémů ji prodloužit o další rok místo těch pěti? Nemá někdo zkušenost jak je ČS přísná na případné odpouštění sankcí, kolik jste kdo platil (u jaké částky a době fixace)?
Odpovědět
Profilova fotka
@freemind u nových hypoték}po roku 2017) sa poplatok za predčasné splatenie bud vobec neplati alebo max 1%
Odpovědět
@kacennnka Máte pravdu a to jsme se v létě ptali pracovnice ČS a říkala že sankce je okolo 10%. Proto jsme o splacení první hypotéky neuvažovali. Pokud tomu tak je tak to bude asi nejlepší řešení. Druhou hypotéku si tedy vezmeme na delší období. Díky za informaci.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@freemind ak ste bralprvu hypo pred 2017, tak na nu stale platia stare podmienky,co znamena,za kazdy zapocaty rok do konca fixace cca 5% sankce.U hzpotek uzavretych po 2017 su podmienky nove a sankce znacne miernejsie.
Odpovědět
@kacennnka hypotéku máme od března tohoto roku, takže by to mělo být snad dobré
Odpovědět
Profilova fotka
@freemind ta sankce je maximálně 1 %, ale reálně to je u hypoték nula. Když to uděláte tak, jak jsem vám řekl, tak neprohloupíte :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?