Pronájem a pokrytí hypotéky

Profilova fotka
Ahoj všichni... Vlastníme úžasný byt v OV s mnoha plusy pro bydlení. Jenže toto bydlení je ideální pro dva lidi. S větším dítětem nebo více tu není možno bydlet. Proto uvažujeme o koupi většího bytu a tento by jsme rádi pronajímali. Zajímalo by mě, zda někdo má podobný systém financování...popř. jak velké potíže to obnáší (shánění nájemníků, čím jste ručili při hypotéce-stávajícím bydlením nebo novým, pokryje pronájem alespoň z části výdaje na hypotéku...), prostě vše kolem... Prodávat tento byt se nám opravdu nechce, to bych brala jako až to nejkrajnější řešení...
Odpovědět
1
2
Ahojky :-) my to mame podobne. kupovali sme ted vetsi byt na hypoteku, rucime novym bytem. i kvuli tomu, kdyby nahodou prisli nejaky probelmy se splatkama, tak je lepsi prodat mensi byt nezatizenej hypotekou :-) ale to snad nenastane. ten stavajici budem pronajimat, ze najem nam bude prispivat na splatky. chceme hledat najemniky pres realitku, i kvuli tomu, aby bylio papirove vse ok. a urcite chceme depozit (mesic nebo 2 predem). jinak taky zalezi na tom, jestli a jak budete nechavat byt zarizenej.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, no já myslím, že část nebo i celá splátka by se z pronájmu zaplatit dala, když nájem hodně nadsadíte. V Ostravě se 2+1 pohybují od 6 do 10.000 průměrně, podle toho, jestli jsou v tom započteny služby, nebo se platí zvlášť. Vidím to ale i z druhé strany toho, kdo hledá pronájem. Realitky chtějí tisíce jako provizi po nových nájemnících, my bychom měli problém i s tou několikaměsíční zálohou. Ale i v Ostravě se najdou lidé, kteří jsou ochotni platit, kolik si majitel řekne. Ale závisí to i od polohy bytu, jeho zařízení, vzhledu (myslím rekonstrukce atak)Můj bratr už byt léta pronajímá, ale na žádnou splátku by mu to nestačilo, vzal si navíc max.3000 a byt je to pěkný. Nechtěl prostě někoho natáhnout.
Odpovědět
Profilova fotka
kamarad mel garsonku, kterou chtel prodat, protoze se stehoval do vetsiho. Rozmluvili jsme mu prodej a tedka mu najem pokryva cca 1/2 hypoteky,takze super...
Odpovědět
Profilova fotka
Tak už jsem viděla i 2+1 za 12 i 15.000, záleží ale na tom , jestli to někdo dá. Ale třeba jo. Tak přeju hodně štěstí.
Odpovědět
Ahoj, my to tak máme, ale je pravda, že je to v Praze. Pronájem bytu 1+kk pokryje svou hypotéku i provozní platby a ještě nám asi 2500 Kč zbývají na druhý byt. a s nájemníkama jsme neměli problém sehnat, nechtěli jsme přes realitku a i bez ní bylo za 14 dní pronajmuto...
Odpovědět
lendy1:no,my jsme koupili vělký byt a chceme prodávat ten menší.Neprodávala bych ho,ale nějak jsme si to neuvědomili a počítáme s penězi z prodeje bytu.Kdyby jsme si to spočítali zavčasu,tak bychom vzali větší hypotéku a tenhle byt neprodávali.Teď je už pro nás pozdě,protože ty peníze potřebujeme na vybavení nového bytu.Vzhledem k tomu,jak byty pořád rostou,tak investice do bytu je asi nejlepší.
Odpovědět
Profilova fotka
no, my máme tento byt přímo v centru, ale v klidné části, v 7 let starém domě, kde bydlí jen pár lidí, je to JV strana, byt je velký, prostorný a slunný, jen je malý má jen 84m :-( chtěli by jsme tak o 1-2 místnosti víc. Asi by jsme zainvestovali zase do bytu, do domku asi nepůjdem...je fakt, že když se tu nějaký byt prodával nebo pronajímal, tak to trvalo velmi krátkou dobu, a to jsem tu viděla i byt, který byl daleko menší než náš s výhledem na barák naproti a v 1.patře a prodávali ho cca za 2,7mil před 2 roky a prodal se, takže ten pronájem z toho by mohl počítám být taky slušný, když ho necháme i částečně zařízený...tak jdu hledat nové bydlení :-D přez realitku do pronájmu taky nejdu, dělala jsem v RK, takže vím, co a jak...a určitě nebudeme mít potíž tento byt pronajmout raz dva... díky moc všem ;-) jééééé ještě dotaz, nevíte jak je to s daněmi, když by jsme pronajímali ten byt, musí se platit nějaké daně z toho příjmu za pronájem? Asi jo, co?
Odpovědět
84m je maly pro 3 lidi? to jsi tedy narocna ;-) nic ve zlym :-)
Odpovědět
Profilova fotka
monique, no architekt tu byl nějaký "inteligent", máme mega kuchyň a obývák, které se bohužel nedají nějak zmenšit a dětský mini pokoj jsme museli udělat ze šatny a to tam mám jen postýlku a přebalovák a sotva se tam otočím. Kdyby to nějak šlo upravit příčkami a vyřešit celý prostor nějak rozumě, tak tu zůstaneme, ale není to možné - nosné zdi a tak..fakt to navrhoval nějaký umělec, ještě máme prý "balkón :-D "-to je takový prostor, kam otevřeš dveře a na stojáka se tam vejde jeden člověk a to je ta zeď úplně prázdná a nevyužitá, takže každý byt mohl mít krásné velké balkóny...byt pro 2 lidi super-velký a prostorný-pro 3 nic moc a pro víc o ničem...
Odpovědět
tyjo, tak to je vazne skoda, ze se to neda predelat. ja si skoro myslela, ze to je preklep :-) btw. my mame byt v praze a pronajimame ho a z toho platime 2/3 hypoteky, takze super. vzdycky je lepsi si to nechat a pronajimat, prodat ho muzete vzdycky. nasli jsme najemniky behem 2 dnu a zadavali jsme si sami inzerat na sreality.cz. tak at vam to pekne klapne! :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Taky pronajimam byt,ktery je z casti zatizeny hypotekou.Chci mit na tom neco pro sebe a samoze mi to musi pokryt naklady.Letos mi budou zvedat uroky,protoze mi konci obdobi fixace na dva roky.Uz ted se tresu ,abych za cenu,kterou jsem nasadila mi sel nekdo do bytu.Jinak dane z pronajmu bys platit mela.na druhou stranu,kolik lidi z tohoto statu je plati?
Odpovědět
Pronajímám byt, z toho se splácí hypo na ten byt a pokryje to veškeré náklady. Ještě mi 1500 kč měsíčne zbyde navíc. A hodláme pronajímat ještě jeden byt, který nám bude platit nejméně 1/3 hypo na další byt. Pokud nemusíte, neprodávejte. Co se daní týče, danit se musí, ale jde to i jinak :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 1 roce
Prosím Vás, jak to je když pronajímáte a ti lidi mají mimčo? Když se pak šprajcnou, i když jim skončí smlouva, tak je s dítětem asi jen tak vyhodit nemůžeme. Mají pak oni nějaká práva? přítel tvrdí, že jsou lepší studenti, ale já nevím...
Odpovědět
Profilova fotka
kamirka, pokud ti smlouvu podepisou, tak s tim holt musi pocitat, ze se muze stat, ze je za rok vyhodite
Odpovědět
kristi, kamirka to nejspíš myslela tak, jestli to třeba není tak, že když mají dítě, tak je jen tak vyhodit nemůžou. že třeba by jim museli najít náhradní bydlení. nebo? kamirko, neřekla bych, že by vám z toho vyplývaly nějaký větší povinnosti, spíš by vám mohli víc hrát na city.
Odpovědět
Profilova fotka
asi tak, to je to jediny.....rozhodne nemaji az takovy prava, abyste jim hledali vy neco jinyho k bydleni.
Odpovědět
Ja nevim...Pritel rikal, ze kdyz maji dite, tak neni tak jednoduche je vyhodit...coz je pravda, ze...Jako my bychom to chteli pronajmout i na pet let, vzdy po roce prodluzovat, ale! tady s tim si fakt nejsme jisti. Presne jak pise ikarkulka, zda nemusime najit nahradni bydleni. je mi jasne, ze musi byt dobra smlouva, ale jde mi o to dite-teda nejde mi o nej, ale hlavne o to, jestli je muzeme "vyhodit" aniz bychom vuci nim meli nejake povinnosti...
Odpovědět
Kamirka, tak si to dej do smlouvy, že v případě ukončení nájmu nebudou mít nárok na náhradní bydlení ani s miminem... Buď na to přistoupí nebo mají smůlu... V případě, že otěhotní a narodí se jim mimino v době nájmu, tak mají smůlu taktéž. ;-)
Odpovědět
A ukončení nájmu je myšleno i v případě, že neplatí nájem nebo mají hmotnou nouzi, ne jenom, že jim vyprší smlouva termínově. ;-)
Odpovědět
Aha, děkuji za info ;-)
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
taky jsme se po velkem zavazovani rozhodli nase 2+ kk pronajimat a z toho splacet cast hypoteky, nez to prodavat. Nemate nekdo predstavu za kolik se da takove 2+ kk v Praze pronajimat ? Asi zalezi na tom co tu nechame atak ne ? Byt je zrekonstruovany (nova kuchyn, nova zdena koupelna)
Odpovědět
petruno, záleží taky hodně na lokalitě, dopravní dostupnosti atd. nevlastní brácha teď bydlí v podnájmu, mají 2kk na proseku, komplet vybavený a platí cca 14 tis. myslím, že kolem těch deseti byste mohli požadovat jen se základním vybavením.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?