Prosím o názor - dvě možnosti bydlení

Ahoj, ráda bych znala vaše názory na naši situaci..Během roku musíme vyřešit bydlení, tzn. sehnat nějaký baráček k rekonstrukci. Máme v současné chvíli dvě možnosti: 1.Otec by mi daroval půlku domu, druhou bych si odkoupila od dalšího člena rodiny ..domek je k totální rekonstrukci, ale pořizovací cena by byla max.700 000 Kč (víc bychom za to prostě nedali), plus tedy nějaká hypo na rekonstrukci..celkové náklady na domek..cca 1,5 - 1,7 milionu. Ale domek je ve vesnici, kde je cca 20 baráčků, autobus tam jezdí 2x denně, žádný obchod, nic..všude autem (krajské město je cca 25 minut autem)..což by znamenalo koupit ještě jedno auto pro mě a rozjezdit se...řídím jen velmi, velmi zřídka a jsme mladí, plánujeme děti a s nimi si tohle nedovedu představit..jako je tam klid, blízko lesa, ale..a navíc jsou to kšefty rodině, znám naše rodinné vztahy, které nejsou uplně ok..takže to je další věc, které se bojím.. 2. Koupit baráček ve vesnici, kde bydlíme nyní..doprava je tu v pohodě, každou půl hodinu autobus, obchod tu je, druhé auto by tak nebylo zatím třeba. Je to ale taky domek k rekonstrukci..kupní cena je 2,5 mil + rekonstrukce..takže náklady celkem 3,2 -3,5 mil. Naše situace - příjmy cca 34 000 Kč, vlastní prostředky cca 1 milion. A teď otázka..jít skoro na samotu, pouštět se do komplikovaných rodinných vztahů, ale finančně být ok a nebo jít do rizika vzít si velkou hypo, nemuset projevovat někomu vděk a žít vlastně tak jak jsme zvyklí doteď. Rozhodnutí je samozřejmě na nás..ale zajímaly by mě různé názory, děkuju :)
Odpovědět
Při druhé variantě - počítáte s tím, že půjdete na mateřskou/rodičovskou dovolenou a výrazně Vám klesnou příjmy a zvýší se výdaje? Propočítejte si to i z této perspektivy, jestli to ufinancujete.... U domku za 2,5mil bych už asi očekávala, že bude obyvatelný i při drobných úpravách (takový jsme kupovali my) a opravy (a případná hypo na kompletní reko) se dá případně zvážit až po mateřské... Osobně by mě asi víc lákala ta druhá varianta už jen z praktického hlediska (dojíždění, bydlení ve vesnici, kde jste spokojená...) Z příspěvku cítím určité negativní pocity vůči první variantě (rodiné vztahy, domek, u kterého nevíte, zda neskončíte nakonec jen u základů), dojíždění s dětmi v budoucnu... Asi to chce jen pořádně sednout a propočítat, jestli jste i při případné mateřské schopni ufinancovat druhou variantu, zda je nutné dělat kompletní rekonstrukci hned, nebo by stačilo až po mateřské a návratu do práce, případně zda část z vlastních prostředků nenechat jako rezervu na dobu mateřské... Vím, že to hodně vztahuju k dětem, ale to bude asi nejnáročnější období pro splácení hypotéky, takže je nutné zvážit, zda to utahnete...
Odpovědět
Profilova fotka
Skutečně neexistuje jiná varianta? Ta první zní hodně divoce.
Odpovědět
Matematika je v tomto případě velice jednoduchá. Protože druhý případe není v lidských silách v dobách mateřské a jakéhokoliv výpadku příjmu přežít. Pokud máte společný příjem 34 000Kč, tak hypotéka pro dva lidi na 2,5 milionu vyjde na cca 11 000kč (minimálně) k tomu pojistka 1500kč měsíčně, dům určitě nebude spadat do energetické třídy pasiv ani Nízko energetický dům, takže náklady na provoz takového domu budou minimálně 5000Kč měsíčně a to se nebavíme o mateřské dovolené a rodičovské. Provozní náklady rodiny (jídlo + hygiena) jsou také něco kolem 5000Kč a netuším kolik projedete za měsíc autem, ale kdyby 2000Kč. Kde jsou telefony, internet. Kdyby Vám po odečtení všech těchto nákladů zbylo 8000Kč měsíčně, tak pokud jeden příjem vypadne, tak není z čeho brát a za mě je to čistý hazard. Jak píše angessa - pokud bych koupil Variantu číslo 2, tak bych se nastěhoval do nějakého pokojíčku a začal s rekonstrukcí pomalu ale jistě, pokud není třeba dělat střechu nebo něco tak extrémně náročného, tak bych to lepil stylem našetřit - udělat atd. :)
Odpovědět
Podle mě je málo informací na to, aby člověk poradil. Nicméně hrubá čísla nastínil @maximsoon a nebude to úplně od věci. Já bych k tomu měl spíš takový doplňující komentář k zamyšlení. Cesta, jak z toho ven, může být i zvýšením příjmu. Změna práce, zvýšení kvalifikace atp. To je jedna část. A ta druhá. Je dost rodin, které se rozvedly, protože vedly denodenní debatu o nedostatku peněz, o tom, že je potřeba koupit boty dětem, ale peníze nejsou atp. Za mě je rozhodně lepší bydlet méně komfortně a mít určitou finanční vatu, jistotu a pohodu. Umět si to užít - mít pěknou dovolenou, jet na výlet, občas někam zajít. A nemusí to být každý týden. Tím neříkám, že varianta 1 je dobrá volba.
Odpovědět
Profilova fotka
Upřímně? Já bych dům za 2,5 milionu určeného k rekonstrukci teda nekoupil. Za dva a půl milionu bych tedy čekal hodně a né k rekonstrukci. Příjmy a výdaje už tady byly nastíněny. Pokud se nechcete cítit nikomu zavázáni a projevovat vděk tak bych se asi podíval po variantě C. Nějaký domek na prodej někde blíž k vašemu současnému bydlišti?
Odpovědět
@karl32 - no pri Prahe kde sme kupovali dom urceny ku rekonstrukcii je tam suma aj viac - kupovali sme za 4 miliony a to bol najlevnejsi v okoli - bohuzial. K teme @dankapce - mali sme tiez 2 moznosti - kupit dom v dedinke, kde toho vela nie je a doprava kriticka, alebo mensie mesto s lepsou dopravou a vybavenostou. Rozhodli sme sa pre 2 moznost, ale s ovela vyssimi prijmami a usporami, takze mozno este skusit navysit prijem, alebo nasporit... Kupili sme dom urceny k rekonstrukcii, ale ako sme do neho kopli zistili sme, ze to nebude za tolko mega ako sme si predstavovali - jedina vyhoda, ze mame rezervu, ale problem u starych domov aj z okolia co poznam je, ze do toho date ovela viac ako ste si prv mysleli :-D a to budeme rekonstrukciu robit cez znamych ani nie nejako firmou na kluc
Odpovědět
Clovek s prijmem 34 tisic nemuze samozrejme premyslet o domecku pri Praze. Myslim,ze o domecku u prahy se ani moc neda premyslet s temer dvojnasobnym prijmem. Co varianta C? Koupit nekde za 300 000 mensi parcelu a za 2miliony si nechat postavit 100 m2 domek na klic od nejake mistni stavebni firmy s dobrou referenci.Dum bude dle vasich predstav(pudorys) coz na jiz hotovem dome nedate dokupy a budete mit jistotu,ze je vse tak,jak ma byt. Hypoteka 1,3 milionu je nejakych max.6000 kc a provoz takoveho domu,kdyz ho zateplite bude do 2000mesicne. Postavit za ty penize se to da.
Odpovědět
@dankapce naprosty souhlas @maximsoon. taky bych se pokusil najit variantu 3. za 2,5M se da postavit pekny mensi domek. my stavime za cca 2,9M asi 105m2 bungalov, ale vybrali jsme si trochu drazsi firmu a nesetrili jsme uplne na vsem. slo by to urcite vyresit za 2.5M. Otazka je jen pozemek a ten opravdu zalezi na lokalite. My bohuzel museli dat dalsich 1.7M za pozemek 900m2 kousek od Brna, ale ty ceny jsou tady ted trochu strelene. jinde urcite jde sehnat pozemky MNOHEM lepe...
Odpovědět
@dankapce Co prodat dům z varianty, rozdělit utržené peníze a použít je i s tím našetřeným milionem na variantu 2? Ideálně, abyste našli dům, kde rekonstrukce nebude totální a podařilo by se vám ji dokončit před narozením prvního potomka a to při rozumné výši hypotéky - tedy abyste splátky zvládli i v době, kdy budeš na mateřské a hlavně rodičáku.
Odpovědět
@agnessa jj mě taky právě láká spíš druhá varianta, ale ať počítám jak počítám pořád to nějak nevychází už teď..pokud se do toho právě dá ta mateřská už je to tak trochu sci-fi :( Řešíme teď s poradcem jaký by byl náš strop co se týče hypo a pak uvidíme. Každopádně díky!
Odpovědět
@janka12 žádná jiná se bohužel zatím nerýsuje a my už na to docela dost spěcháme...ale samozřejmě nepůjdem do něčeho, co nemůžeme utáhnout :)
Odpovědět
@maximsoon No musíme to ještě hodně propočítat..moc to ale zatim nevypadá..
Odpovědět
Článek se načítá
@atilius Změnu práce jsem zkoušela v létě, kdy jsem obcházela pohovory..ale většina jich ztroskotala na to, že jsem slyšela větu: "Jéé vám je 28, tak to budete chtět mít brzo děti, co.." takže asi tak :-( ale nedávno jsem dostala smlouvu na dobu neurčitou, takže to si myslim, že je pro hypo taky plus a přítel má právě taky dobu neurčitou..takže teď měnit nechce kvůli smlouvě..jinak v plánu to má, ale máme strach aby nám pak hypo vůbec schválili...každopádně zvýšení kvalifikace je dobrý tip, díky!
Odpovědět
@karl32 to by bylo úplně nejlepší! :) bohužel se tu teď ceny nemovitostí pohybují dost vysoko..nedaleko bude ještě dálnice (D35,letos začíná stavba) takže právě v okolí, kde ta dálnice nebude tak slyšet neskutečně ceny vyletěly :( Ve vedlejší vesnici se např. prodává baráček, kolaudace 2012, pozemek 800 m2,5+1, ten by i k nastěhování byl..ale cena je 4,1 mil a navíc cca100 m od konce zahrady povede zmiňovaná dálnice..
Odpovědět
@dankapce Takhle, ono není špatné, že si ty najdeš jinou práci a zvýšíš si kvalifikaci, to se hodí vždycky. Ale kritické období pro vás bude mateřská, takže je to hlavně na chlapovi....A pokud já to sleduji, tak teď je ideální příležitost změnit práci a říct si o lepší peníze. Lidi nejsou. Teda - dobří, šikovní a spolehliví ;) I když někdy mám pocit, že už nejsou i jen "lidi" :-D
Odpovědět
@maximsoon @mirekb no tohle by se nám taky líbilo, ale sehnat tu pozemek za tyhle peníze tady není moc reálný..občas tu je cena 1000/m2 bez sítí :-( Jak jsem psala výše, zmiňovaná dálnice ceny pozemků i domů hrozně zvedla..přijde mi tak, že se teď ty ceny hrozně šponují nahoru dokud ta stavba není vidět...:(
Odpovědět
@soleilll to by bylo super! Tam se ale naráží na ty rodinné vztahy..kdy zmíněné darování a odkup proběhne jen s podmínkou, že domek neprodáme... :-( ale to by bylo taky dost dobrý řešení..
Odpovědět
@dankapce 1000 za m2? No, my kupovali za 1800 za m2, cca 25km od Brna a to jsme se museli rozhodnout prakticky hned a doufat, ze to v bance vyridi rychleji, nez nas nekdo predbehne... Je to hruza s temi pozemky v posledni dobe, ceny jsou neskutecne vysoko...
Odpovědět
@mirekb Já koupil za 905kč/m2 od obce ;) mám 930m2 celkově
Odpovědět
Pánové, tak to já vedu, já mám za 88Kč metr, dvacet kilometrů po dálnici od Olomouce.. Jako jo, mělo to pár mušek, jako třeba že to bylo vedený jako orná půda a UP se teprve měnil, bylo to pole, kde jsem si musel nechat udělat vrtanou studnu, barák bude muset mít čovku a elektřinu jsem si musel také zařídit, lišky tu dávají dobrou noc a je tak potřeba dvou aut v rodině, ale zase klid, hned u lesa, veliká zahrada na vyřádění a max. 15 minut autem do práce.. Hledal jsem 5 let a po té nabídce skočil jak slepice po flusu, neskutečný s těma pozemkama, cokoliv co alespoň trochu stojí za to a je to za rozumnou cenu je třeba už ten den pryč, pokud se to vůbec dostane na realitku..
Odpovědět
Koupil jsem pozemek komplet zasíťovaný (el.,plyn, kanalizace splašková i dešťová, asfaltová příjezdová cesta, osvětlení ) 940 m2 za 120 000Kč.Krásné místo na horách (Krušných).K tomu je ještě 700m2 navazující pozemek vedený jako zahrada.Prodávala obec, aby nalákala mladé lidi.Pozemek je v mírném svahu a do nejbližšího města je to cca 12km.Pro lidi kteří hledají klid je to pohádka.
Odpovědět
Jo no, je to o lokalite a o tom, co od toho clovek chce - pripadne jestli ma moznost cekat na zmenu UP atd. Tak at se nam vsem bydli dobre tam, kde jsme si to vybrali :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?