Prostavět vlastní prostředky před žádostí o hypotéku

Vybíráme banku pro hypotéku a vzhledem k tomu, že skoro všude uvolní peníze k čerpání až po prostavění vlastních prostředků, tak zvažuju, jestli není lepší nejprve začít stavět a až vyčerpáme peníze, tak si teprve požádat o hypotéku. Myslím, že při troše dobré vůle bychom mohli mít hrubou stavbu bez oken a dveří. Vede mě k tomu úvaha o tom, že hrubá stavba by měla jistě větší odhadní hodnotu, než samotný pozemek. ALE mám obavy z toho, že se třeba na jílech prodraží základovka a my budeme mít jen obvodový zdi a v bance na nás budou koukat jak na tydýty a nedaj nám nic. Co myslíte?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
mi jsme prostavely svoje a ted budem chtít hypo určite bude vetší odhad jak na pozemek,blby je že človek zaplati třeba odhad a pak mu banka nedá nic.zaleži kolik máte ale dá se stavet fakt celkem levně a přitom z běžně kvalitních materialu.bracha ma zaklady na jilu a upne v pohode nic se tam nelišilo od jinych.
Odpovědět
@ratatooy Můžeme do toho vrazit z vlastních zdrojů max. milion. Půdorys 8x10 s obytnym podkrovím, žádné atypy, výklenky, nic. Banka by nám tolik, kolik chceme, půjčila, ale problém je v tom, že nejdřív musíme prostavět svoje a pak nám půjčí a bojím se toho, že nám řeknou, že to ještě nemá potřebnou hodnotu a nedaj, případně peníze uvolní až po kolaudaci, atp.
Odpovědět
Profilova fotka
@johanka83 Máme hypotéku na dostavbu, x tisíc prosavíme za své a pak až budeme mít základovku a obvodové zdi tak nám pustí první peníze..ale už máme hypotéku podepsanou a schválenou...
Odpovědět
Profilova fotka
@johanka83 Taky jsme to tak nejdřív chtěli...ale teď jsme rádi, už to máme takhle schválené. Vyhovují nám podmínky, úrok, podmínky čerpání ..a to dalo fušku už teď...nám šlo i o čas....protože než ti schválí hypotéku tak to taky docela trvá nechtěli jsme stát... ;-) ale to jen můj názor
Odpovědět
Profilova fotka
@johanka83 Tak my jsme měli hypotéku schválenou ještě před tím, než jsme začali stavět a pustili nám 250 tisíc, aniž bychom měli cokoli postavené :) dokládat chtěli jen, kolik máme na účtu na stavbu peněz, ale je jim jedno, jestli nejdřív prostavíme svoje nebo jejich :) takže my začali stavět z peněz od banky :) až budeme chtít uvolnit další várku, přijede pán na odhad. Jinak to je Hypoteční banka.
Odpovědět
Profilova fotka
my jsme postavili hrubou stavbu z úspor, potom jsme šli požádat o hypo na dokončení. myslím si, že to bylo ideální, banka tuhle variantu vidí asi nejrači (podle poradce) protože už má něco hmatatelného. přišla odhadkyně, odhadla cenu nemovitosti - budoucí po dokončení no a pak už to bylo v podstatě bez problémů. měli jsme pak stanoven termín cca do dvou let, kdy bychom měli doložit to, že nemovitost je zkolaudována, pak uvolnili zbývajících 5% hypo.
Odpovědět
@denisaho tak to se divim, ze vam to takhle povolili. My mame taky HB, mame postaveny sklep s garazi, ted delame druhou pulku zakladovky a zdivo jeste musime profinancovat sami, pak uz by nam meli pustit penize. Proste chteji prvne videt, ze jsme do toho dali vse. A pritom odhad vysel velmi dobre, menili jsme 85% hypo na 70%.
Odpovědět
Profilova fotka
@marcinek No úplně v pohodě :) neměli s tím žádný problém, až na druhé čerpání chtějí vidět, co vše máme postavené a podle toho uvolní peníze, ale máme hypo bez dokládání faktur, tak jestli to není tím :)
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, neznám čísla k vašemu případu, ale všeobecně je bezpečnější mít schválený úvěr před začátkem stavby. Nestane se vám totiž, že prostavíte všechny své peníze a pak úvěr třeba nikde nedostanete. Nezapomeňte, že banky umožňují nedočerpat bez sankce většinou 20% z výše úvěru, tudíž to řešení může tuto variantu obsahovat. Dám příklad: hodnota pozemku je 1 mil, rozpočet na rekonstrukci 2 mil, vlastní zdroje 500.000,- Kč. Plánovaná hypo by byla 1,5 mil, vy si ale můžete vzít hypo cca 1,9 mil a 380.000,- Kč z toho nevyčerpat (většinou ale lidé stejně vyčerpají všechno :-) ), a mít těch 380.000,- jako další rezervu. Banka po vás bude chtít vlastní zdroje jen 100.000,- Kč a peníze tedy začnete čerpat téměř okamžitě....
Odpovědět
Profilova fotka
@johanka83 tak to se vubec neboj,mi mame prostavenej milion jsme ve fázi že budeme delt anhydrid,a pak už chybí jen sádroše a obložit koupelnu koupit kotel,kuchyn proste už finále a hodnotu má momentálně barák 2,5mio
Odpovědět
Profilova fotka
stejne je to postaveny na hlavu když má člověk holou prdel tak mu klidne pujčí miliony a když má člověk svoje peníze tak se jim to nelíbí a ještě nic nepujčí a vubec co je má co zajimat co já mám nejradši bych je poslala na patřičná místa
Odpovědět
Profilova fotka
@marcinek a ted mi řekněte jak by to bylo když by pozemek mel hodnotu třeba 50tisic a nemely jste ani korunu
Odpovědět
Článek se načítá
@johanka83 Jakto, že Vám banka uvolní peníze až "prostavíte vlastní"? Rozhodně bych si nechala poradit od profesionála a vyjednat lepší podmínky třebas i v jiné bance! Pokud jste ze středních čech/Prahy, tak můžu doporučit našeho poradce :-D
Odpovědět
Profilova fotka
já teda taky přispěji s naší zkušeností. s bankami jsme začali jednat už když jsme dělali základy. Všude nám bylo doporučeno prostavět vlastní finance a pak si půjčit. kvůli odhadu. a hlavně proto, že dům byl v projektu ohodnocen asi na 2,5M ( svépomocí ) a my si nechtěli půjčovat všechno. Jenže logicky to tu banku zajímá. chceš jen milion a co ten zbytek? buď prohlášení že máš vlastní finance ( tak chtějí vidět tvůj vklad do nemovitosti ) a nebo ti bude chtít půjčit vše. Protože ten dům bude banky zástava a pokud bude nedodělaný, tak logicky ztrácí na hodnotě. . Jenže co se nestalo u nás, barák jsme měli postavený po střechu, tedy jen tesaře a na pokrývače jsme vlastní finance už neměli, takže jsme žádali o hypo, no a najednou byl problém. Manžel byl v registru dlužníků. Bohužel před několika lety dělal spoludlužníka kamarádovi a dopadlo to špatně. Jenže do této chvíle jsme o tom neměli ani tušení. Ze začátku nikde problém nebyl a najednou když člověk potřebuje, tak se to vyvrbí. No tenkrát jsme měli štěstí, že jsme měli stavebko, oba dva, tak máme úvěr ze stavebního spoření. Kdybych šla do toho znovu, tak bych si určitě nechala hypo předschválit abych se takovým problémům vyhnula ;-)
Odpovědět
@denisaho A jste s Hypotéční bankou spokojení? Zvažujeme taky hypo od nich, ale měli mi zavolat a neozvali se a na maily nereagují, tak nevím. @ovp21 můžu se zeptat, co to bylo za banku? @marcinek no právě, že u nás by to vyšlo taky dost slušně, dost možná by jsme si půjčovali míň než 50% LTV. Jenže se trochu bojím, abychom nenarazili. A vy jste z hypo financovali i pozemek, nebo ten jste už měli? @vladimirsvorba no to je pěkné, ale říkám si, že pokud nejdřív prostavíme svoje, tak zase budeme vědět přesněji, kolik ještě potřebujeme, ne? Co podepíšeme smlouvu a pak nevyčerpáme třeba 40%, to sakci platit budeme, ne? @ratatooy fakt??? tak to zní skvělě! Nám sice bude stavět firma, ale řekli, že se do toho vejdou, tak snad. @beruzska Ne ne, ze středních Čech nejsme. Poradce jsme osolvili dva a bylo to absolutně k ničemu. Po zkušennosti s nima už jim nevěřím. @effka84 ono jde, nechat si prověřit registry a bonitu, ale žádost podat až pak. Doložit peníze by nebyl problém. Ale zní to tedy děsivě, že pak se člověk dostane do situace, kdy mu nechtěj dát nic.
Odpovědět
Profilova fotka
@beruzska mě by zajimalo taky jak banka muže vedet třeba co já mám doma pod polštářem :-D ale asi je to tak že odhadce udelá odhad dam přiklad na 2,5mio a vy řeknete že chcete pujčit jen 1mio a oni se začnou zajimat jakto???kde vemete zbytek že budto pujči 2,5 nebo nic,je to hold bordel:-(
Odpovědět
Profilova fotka
@effka84 a ještě mě zajimá jak doložím vklad do nemovitosti?
Odpovědět
Profilova fotka
Tak my máme schválenou hypotéku tak, že nejdřív prostavíme svoje a pak nám banka uvolní žádané peníze. Nejdřív jsme to teda nevěděli, že to takhle bude a řikali si, jak oni budou vědět, jestli ty peníze opravdu doma máme a když nám řekli tohle, tak je to jasný. Prostě chtějí mít záruku, že na to člověk bude mít, když nežádá veškeré peníze na stavbu domu. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@xsona podle me by mely chtít větší zaruku u techy\ co chtejí pujčit na komplet barak
Odpovědět
Profilova fotka
@xsona a nevíte jak je to když bych neuvedla že je t na stavbu domu,to by byla nejaka neučelová hypo?ale asi za uplne jiny uroky že?
Odpovědět
Profilova fotka
@johanka83 No my bance nebudeme uvádět, že máme něco naspořeného. Budeme to brát jako zálohu, kdyby náhodou se pak něco stalo.. vypadl příjem, nebo cokoli. Navíc nevíme, jestli třeba se při reko něco neprodraží přes půjčené peníze. Navyšovat pak částku se prodraží. A jestli bude vše okej, tak se ty peníze co máme dají využít třeba při splácení, jako mimořádná splátka.. na začátku splácení to vychází lépe, než když to dáváte až na konci.
Odpovědět
Profilova fotka
@johanka83 Zatím ano :) žádný problém jsme ještě řešit nemuseli, nám hypotéku vyjednávala poradkyně, takže jsme s bankou vůbec nekomunikovali :)
Odpovědět
Profilova fotka
@johanka83 Ale my jen rekonstruujeme byt, tak je to možná něco jiného než stavět barák.. :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@ratatooy myslela jsem to, tak, že prostavíš ty vlastní finance .... banka uvidí, že jsi svoje prachy pustila do nemovitosti ( ať je to jen pozemek nebo už rozestavěná stavba )
Odpovědět
Profilova fotka
@effka84 no mám z toho hlavu jak balon sem zvedavá s čím poradce přijde ještě přemejšlím jestly nemám sama oběhnout nejaky banky ale mam na to cca jen dva mesice pak už ty penize budem asi potřebovat
Odpovědět
Profilova fotka
@ratatooy nechala bych to na poradci, ale na nějakým kvalitním. Měli jsme nějakýho týpka z Brna, ani nevím jak se jmenoval a byla to katastrofa. Věděla jsem o tom víc než on a to v tom nepracuji:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@johanka83 Tak když uděláte reálný rozpočet, tak se vždycky vejdete do 20%. A potřebujete si nechat nějaké finanční rezervy a mít peníze na vybavení domu, ne? A pokud by vám zbylo moc vlastních peněz, tak je můžete použít ke snížení úvěru při první fixaci, případně jako mimořádnou splátku mimo fixaci, pokud to bude smlouva umožňovat. Myslím si, že je třeba se vyhnout několika rizikům: 1) že nedostanete úvěr a budete mít rozestavěný barák 2) že nebudete mít dostatek peněz na výstavbu a budete to lepit dalšími půjčkami 3) postavíte si barák a nebudete mít peníze na vybavení 4) nebudete mít rezervy pro případ výpadku příjmů.
Odpovědět
@denisaho no to my pak mame taky bez dokladani faktur, musime dolozit faktury jen ted na ty svoje zdroje. Taky mate tak prisnou smlouvu, ja z toho 2 noci nespala jestli to mame podepsat nebo ne, za vsechno poplatek, pokuta hned jak se zpozdis, no vubec nevim co si o tom myslet na to, ze to je banka. prislo mi to spis jak lichva @ratatooy to prave jsme dokladali uz svoje zdroje na pozemek (hypo byla 85%) a pak staveli a ted se to zmenilo na tech 70%, ale teda pozemek uz byl odhadnuty na min nez tehdy pri koupi. Kdybysme tu garaz zadali firme, tak uz jsme s odhadem malo, protoze tam vubec nebyla ocenena nase prace. Ty odhady jsou smesny, zalezi co prodavaji zrovna v okoli. Treba v tom nasem okoli zrovna stahli z prodeje pozemky a uz tam zbyly jen ty v zaplavove oblasti nebo bez siti, nebo ve svahu a tam je cena nizsi, tak se to s tim neda porovnat
Odpovědět
@johanka83 jak jsem psala @ratatooy meli jsme hypo na pozemek (tady v okoli Prahy to jinak nejde pokud nemas od rodicu) pak jsme zacli stavet za svoje a rikali si, ze to dame sami za xy let, ale ted kdyz vidim jak mi deti rostou pred ocima a chybi nam ta zahrada, tak jsme to zkusili prefinancovat, aby nam dali i na dostavbu. Navic me v soucasnym bydleni dost sejri tchan, tak se tesim pryc :-D
Odpovědět
@effka84 no tak to my jsme jim na rovinu rekli, ze potrebujem vedet jestli nam to schvali nebo ne, abysme mohli stavet zdivo, jinak bysme dodelali jen zbytek te desky. Prave aby pak nedoslo na to, ze postavime zdivo, oni to neschvali a pak do toho bude celou zimu snezit a prset.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?