Půjdou ceny pozemků dolů? (Omezení hypoték)

Hezký den, jak si myslíte, že se projeví nové omezení hypoték na ceně pozemků, domů apod. zkrátka jak to omezení hypoték projeví na realitním trhu a kdy. Přijde mi, že nyní je všechno neskutečně cenově napálené a sehnat nepředražený pozemek a následně postavit dům (subdodavatelsky nebo na klíč) je cenový masakr... už jenom sehnat v slušné ceně materiál je kumšt. Díky za názory :)
Odpovědět
Ceny rozhodně dolů nepůjdou a už vůbec ne u pozemků. Země není nafukovací a pozemků ubývá. Takže za mě, neváhat, shánět a jakmile se naskytne vhodný pozemek, okamžitě koupit.
Odpovědět
@charvat1976 asi záleží v jaké oblasti koukáte, ale pozemků je samo o sobě dost málo a říjnové omezení nepřinese nic až tak závratného, to možná spíš ten stoupající úrok... tak jako tak, i kdyby šly dolů, nemyslím si, že by to bylo nějak výrazně. Ani v krizi se moc nezhoupli.
Odpovědět
@rdkubis74 tak byty a hotové domy samozřejmě klesnou jakmile to splaskne, pokud nekouká v Praze nebo v Brně...
Odpovědět
Pozemky dolů nepůjdou, teda v blízkosti velkých měst rozhodně ne .Máme ohromnou poptávku a nabídka zoufale malá. Co připravujeme do prodeje pozemky tak je vždy prodáme po klientech bez zveřejnění na inzertních portalech. Byty třeba v Praze dolů taky jen tak nepůjdou, stačí se podívat na předprodej projektů a ty se vždy po čase o pár procent zdraží.....
Odpovědět
@ookami_hime Právě, jakmile to splaskne.... To jsou taková moudra - bude jasno, polojasno, přechodně zataženo. Pán chce zřejmě stavět a ne čekat, jestli to někdy splaskne. Zatím se tak nikdy nestalo a i v době krize šlo o jednotky %. Lidé cítí a vědí, že mít dnes nemovitost je asi jedna z mála jistot. Zatím je poptávka (alespoň ve velkých městech) tak velká, že nelze v krátké době uspokojit. Přehřátí dle odborníků může! nastat nejdříve tak za dva roky. Shrnuto, můžete čekat a doufat. Ale také můžete čekat na něco, co nikdy nenastane. Asi jako známá chobotnice, která tahala výsledky fotbalových zápasů :-D
Odpovědět
@rdkubis74 cena domů a bytů se propadla vcelku dost při poslední krizi a ta nadcházející bude horší ;) a nikde není psáno, že to pan potřebuje teď hned, je spousta lidí, kteří by chtěli, ale čekají na vhodnější moment. Ono je totiž dost na houby když koupíš něco, co ještě než stihneš splatit nějakou smysluplnou částku klesne na ceně. Bere-li se to na hypotéku, tak to není jen o blběm pocitu, ale máš prostě problém. Akorát pokud chce stavět, stejně potřebuje pozemek, ne hotovou stavbu, a ty až na výjimky spíš moc nepoklesnou. Ale opět záleží dost na tom kde kouká. Na druhou stranu cena stavebních prací může poklesnout jakmile ztížením podmínek opadne poptávka (teď je šílená), ale tam je dobrý vědět jak, co a z čeho chce stavět. U nás třeba zvýšení ceny domu bylo dost nepatrně, jinde to může udělat dost velký rozdíl. A to nepočítám, že spousta firem má na 1 - 2 roky plno. Pokud to bude chtít na klíč, tak tím spíš. Koneckonců bude-li to chtít na klíč a bude na to brát hypotéku, už teď to bude mít složitější.
Odpovědět
Jen na základě omezení hypoték určitě ne, volných pozemků k prodeji je málo. Jediné co může způsobit pád cen je rozsáhlá ekonomická krize, která sice zcela jistě přijde, ale jestli to bude za rok, dva, či později, to nikdo přesně neodhadne. Stejně tak nevíme, jaký bude průběh krize a v co to vyústí a jak stát bude zacházet s dlužníky, kteří nebudou zvládat splácet a bude jich značné množství. Já bych osobně bez pozemku šel cestou koupě domu k rekonstrukci a nebo barabizny ke zbourání.
Odpovědět
Těžká otázka, zaplat pánbůh ze uz pozemek máme :-) Doporučuji pokud nějaký pozemek mate vyhlidnuty, je to zajímavá lokalita, vyhovuje vám, kupujte i za cenu vyšší, nam utekly 2 pozemky kvůli nerozhodnosti, nakonec nas to stalo o 1,7mil vice nez první, nelitujeme, musíme nyní hledat kompromisy pri stavbě.
Odpovědět
@rdkubis74 "Zatím je poptávka (alespoň ve velkých městech) tak velká, že nelze v krátké době uspokojit. " // jenže ta krize, které se všichni tak bojí, není jenom o poptávce. Naopak jak vidíš, ukazuje se, že i když dojde ke ztížení podmínek (a ty předchozí doporučení ČNB měly mnohem větší dopad než co přijde teď), stejně byla čísla počtu hypo a nákupů nemovitostí obrovská. A vzhledem k tomu JAKÝM způsobem to ti lidi řešili, tak na první vlnu krize stačí až všem těm lidem doběhne fix. I kdyby se vůbec nic jiného nestalo, ti lidi to prostě budou muset pustit, protože to nezvládnou zaplatit. Když k tomu přidáš krizi ve světě, sníženou poptávku i ze zahraničí a tunu dalších věcí, tak ano, může to nastat až třeba za 2 roky. Jenže to je to, pokud bude 2 roky stavět, tak vůbec nic nesplatí a bude mít solidní problém. U bytů to bude patrné ještě víc. Pokud se ten byt koupí teď nebo v horším případě bude hotový 2019/2020, může se velmi snadno stát, že za ty 2 roky nebude mít člověk vůbec nic, protože ti to poklesne třeba o milion a ty nemáš splaceno buď vůbec nic nebo skoro nic a většina těch lidí nemá na to tohle vykrýt. Proto úvaha "stav dokud můžeš" je totálně zcestná, fakt není vhodná doba na experimenty. Leda kdyby měl nějakou velkou částku v cashi, a i tak bych se trochu bála. Výhodu má jedině v tom, že ze všech druhů nemovitostí jsou ty stavební pozemky tak nějak nejdražší vždycky a mají nejnižší pokles i v krizích, protože poptávka po nich je tak nějak stabilní a je jich zhruba stále stejně málo. Ale dost záleží na tom co a kde chce stavět no.
Odpovědět
@iveta_89 Ty jo a to se já chystám postavit za 1,7 míčů celou stavbu (no dobře, max. za dva a něco) a považuji to za hroznou pálku. Opravdu obdivuji lidi, kteří si mohou dovolit takové přestřelení ceny, vaše příjmy musí být v úplně jiné dimenzi než moje.
Odpovědět
Já bych počkal, ale max půl roku, na nějakou další krzi bych nečekal ... v okolí mám třeba pár lidí, kteří se snaží, vystrašení další regulací hypo od října, něco koupti ještě ted. Je ted hodně našponovaná poptávka Byť to omezení hypo není ve finále nic drastického, je to spíše uměle vyvolaná panika, odpadnou pak Ti, kteří jdou hodně "na krev". Jediné s čím bych počkal je vlastní stavba domu, pokud ji tazatel zvažuje (tj .pozemek koupit záhy, ale se stavbou čekat) ... stavební firmy si ted diktují podmínky/ceny, dodavatelé materiálů (oken atd) nemají důvody ke slevám či boji s konkurencí při CN, mnohdy se čeká na výrobu
Odpovědět
@ookami_hime Buď to budou muset pustit, nebo se může taky najít nějaký politik s programem: zestátníme vaše domy a vás tam necháme a ti lidi nebudou muset prodávat, ale přejde se ně nějakou formu socializmu či rovnou totality.. Přeci jenom hypotékářů je už takové množství, že se jejich problémy budou muset nějak systémově řešit najednou. Taky se může napařit (a to věřím, že se stane) nějaká vysoká daň z vlastnictví bydlení jako je to v zahraničí..
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Řekla bych, že u pozemků se posun ceny směrem dolů čekat nedá. U bytů/domů možná, u pozemků pochybuji.
Odpovědět
V naší lokalitě (Praha-Západ) je obvyklá cena pozemků 4000 Kč/metr už asi 12 let. Za krize neklesly, po krizi nestouply.
Odpovědět
@ookami_hime Nechci se dohadovat, nicméně nikdo z nás nemá křišťálovou kouli. Vaše příspěvky o krizi jsou "čtivé", nicméně osobně nemám rád takové "strašení". Počkejme co a jestli vůbec něco nastane a potom hodnoťme. Z vlastní zkušenosti vím, že v roce 2008/2009 (tolik zmiňovaná krize), nenastalo vůbec nic. Třeba máte pravdu, třeba jste úplně vedle. Stejně, jako já... Jen přijměte prosím (myslím to obecně i v jiných diskuzích) názory druhých.
Odpovědět
@rdkubis74 promiňte že se vám do toho vměšuji, ale v době, kdy státy mají čímdál větší dluh a např. dluh USA už nejde ani teoreticky splatit a po evropě se nám valí hordy migráčků toužících po dávkách a další desítky milionů čekají, kdy v Německu to už začíná regulérně vřít, Itálie, Španělsko a jejich banky v pr.. ze všech stran je tolik možností že ta černá labuť přiletí, že opravdu to není o tom, bavit se jestli přijde, ale spíš kdy a jak moc to bude tvrdé. Doporučuji shlédnout např. tohle: https://www.youtube.com/watch?v=btotQ...
Odpovědět
@rdkubis74 to už není ani o křišťálové kouli... "Z vlastní zkušenosti vím, že v roce 2008/2009 (tolik zmiňovaná krize), nenastalo vůbec nic." // Evidentně jsme každý byl na jiném trhu. Krize byly mimochodem "dvě", horší propad nastal až v roce 2012, kdy to konečně hnulo trochu i s cenou stavebních pozemků dolů (předtím 2008/2009 nic). A jinak na tom Vašem "nenastalo vůbec nic" se dalo skvěle vydělat jak se to zhouplo ;) Tedy těžko můžu přijmout názor, se kterým nejen že nesouhlasím (a souhlasit ani nemůžu, když situaci při poslední krizi znám moc dobře), ale ani neposkytuje vlastně žádné pádné argumenty pro budoucí vývoj. Nicméně nezajímá-li Vás to, případně nesouhlasíte-li s tím a vadí-li Vám o tom diskutovat, nemá cenu dál pokračovat. Pán se ale ptal, tudíž on informace třeba bude považovat za přínosné ;)
Odpovědět
@rimmer hlavně v době, kdy má polovina hypotékářů dodatečné úvěry, splátku skoro 50% příjmů a úrok 1,5%... mno...
Odpovědět
@viados Kde konkrétně PZ? Nechce se mi věřit, ze v r.2006 byla PZ běžná cena 4000
Odpovědět
S pozemky to vidim bidne... je jich malo... hlavne kolem mest... a i po regulaci porad bude poptavka prevysovat nabidku. U bytu a domu... tezko rici... ale ze by to slo nejak super dolu si nemyslim. @ookami_hime no ja si teda nepamatuji, ze by v dobe krize v Brne padly nejak ceny bytu :-o Staly porad plus minus stejne, jen ta cena tak nerostla jako za posledni dva tri roky. @rdkubis74 amen... ta krize, ktera u nas probehla, byla spise na papire nez realne... ve svete byla horsi, ale nas, CR, se to nijak dramaticky nedotklo...jestli, kdy a jaka krize bude je otazka, kterou nedokazi zodpovedet ani ekonomove a kazdy na to ma jiny nazor
Odpovědět
@rimmer "Buď to budou muset pustit, nebo se může taky najít nějaký politik s programem: zestátníme vaše domy a vás tam necháme a ti lidi nebudou muset prodávat, ale přejde se ně nějakou formu socializmu či rovnou totality.. Přeci jenom hypotékářů je už takové množství, že se jejich problémy budou muset nějak systémově řešit najednou. Taky se může napařit (a to věřím, že se stane) nějaká vysoká daň z vlastnictví bydlení jako je to v zahraničí.." // to má jeden háček... museli by na to být prachy :-D a zahraniční investoři, jejichž podíl je zvláště ve velkých městech čím dál větší, začnou v takovém případě pouštět nemovitosti ještě o to rychleji, což strhne i zbytek (ostatně jako v každé krizi, která doposud byla). Vysoká daň sice může přijít, ale to je zase zátěž pro vlastníka, zase to nebude zvládat platit, tudíž zase jsme zpátky u prodeje. No a pokud tu nastane totalita, tak je úplně jedno jestli ceny půjdou dolů nebo nahoru, dává možná o něco větší smysl naplánovat útěk než stavbu... Ono... nikdo netvrdí, že to dlouhodobě klesne, to ani náhodou. Ale růst v mnoha oblastech za poslední rok - dva je příliš prudký a úrok je už teď příliš vysoko pro některé hypotékaře... tzn. ano, třeba to po čase srovnají nějakým super socialistickým programem (ale opět, nemáme na to peníze), ale na to aby to někdo začal srovnávat, musí nejdřív stejně dojít k propadu, aby si toho někdo vůbec všiml...
Odpovědět
@viados tak to jste asi v nějaké problemetické lokalitě a zároveň tak asi někdo vrhá další a další pozemky na trh .... jinak je to samozřejmě nesmysl. U nás (hranice Prahy, Prahy-východ a Prahy-západ) vyskočili za posledních 10 let 3x, z toho za posledních 5 let 2x.
Odpovědět
@ookami_hime V historii tyhle všechny nerovnováhy hladce vyřešila válka a nový restart, myslím že bohužel pomalu zrajeme ke stavu, kdy to dopadne stejně tak. Nemyslím tím, zrovna nukleární válku mezi mocnostmi, ale spíš válku lidí v ulicích, těch, kteří nás nenávidí si vozíme do evropy stále více, až jim nebudeme schopni platit výpalné, tak si půjdou vzít to, o čem si myslí, že na to mají nárok..
Odpovědět
@mitote ta situace byla v podstatě jak přes kopírák dneska, jen mírnější z vícero důvodů... 2007 všude články jak to prudce roste, jak už si to nikdo nemůže dovolit. Růst byl postupně čím dál prudší a pak se to přehouplo a až někdy do 2013/2014 to klesalo... v okolí mám dost lidí, kteří se potřebovali stěhovat, koupili těsně před poklesem a teď zpětně je vidět o kolik prodělali. My tehdy prodávali jen investiční byt, takže se na tom slušně vydělalo a v poklesu jsme pak mohli koupit větší, který má dnes už zase dvojnásobnou cenu...
Odpovědět
@ookami_hime V roce 2008 jsem kupovala byt v Brne... uz v roce 2009 jsme zacali hledat pozemek, ten jsme nasli a koupili v roce 2013. Mezi roky 2009 a 2013 jsem tedy porad sledovala ceny bytu v Brne (abych vedela za kolik ten nas prodame) a ceny pozemku Brno a okoli 20km. Zcela jiste muzu prohlasit, ze po celou dobu se nekonalo zadne snizeni cen bytu ani pozemku.
Odpovědět
Profilova fotka
@mp77 Praha východ (a celkově východně od Prahy) je, nevím proč, v porovnání s Prahou západ (a celkově západně od Prahy) minimálně 2x dražší (někdy i víc). Kupovali jsme pozemek téměř současně se známými (my i oni cca 1000 m2), my západně, oni východně od Prahy, dojezdnost autem na hlavní nádraží pro nás o něco kratší, oni mají kanalizaci, my ČOV, obce +- stejně velké i vybavené a jejich pozemek stal 4* tolik, co náš (po započítání nákladů na ČOV) =-)
Odpovědět
@mp77 no a jak to bylo předtím? ;-) jestli ono to nebude spíš prostě stabilní růst než "vyskočili"... já si třeba fakt nepamatuju kdy byly pozemky kolem Prahy levné. Praha-východ možná, Praha-západ určitě ne. Ty ceny rostou, ale rostou furt tak nějak stabilně. Je fakt, že nejbližší okolí se teď vyhouplo prudce, ale tam je to zase o něčem trochu jiném... ty obce nestíhají, takže se stopla výstavba, nové územní plány nejsou a dalších x let nebudou a pozemky z těch starých jsou z většiny zastavěné, takže tam je opravdu zázrak pokud pozemek nestojí 5 - 6 mil. Ale to je jednak opět poměrně specifická situace a jednak je to v podstatě jen relativně omezený kus, Praha-východ tyhle problémy vůbec nemá pokud vím a o kus dál na Praze-západ je to furt stejně drahé bez nějakých výraznějších změn.
Odpovědět
@mitote tak nevím, možná bylo něčím zvláštní Brno :) v Praze to kleslo, v okolí Prahy taky a grafy průměrující celou ČR ukazují taky dost jednoznačný pokles (a nepředpokládám, že to udělal jen Středočeský kraj).
Odpovědět
@ookami_hime no Brno hlavne nema porad novy uzemni plan... ten co stale plati byl do roku 2000! Od te doby, ano uz 18 let se tvori novy uzemni plan. Pripominky se delali tusim 5 let zpet a zase je ticho. Takze v Brne je naprosto bezna cena od 8tis za metr, 15km od Brna4 4 tis za metr. Prichazi stale nove firmy, novi lide a bytu a pozemku je stale malo.
Odpovědět
@zmrz_lina =-) jako fakt? To jste asi docela výjimka... já už 3 roky nadávám, že jsme nehledali na Praze východ, protože je levnější :-D to co na Praze-západ bych koupila za těch +- 5 mil. (spíš 6) je často v naprosto šíleném stavu, na Praze-východ by z toho byl krásný zasíťovaný pozemek. Nedávno šly dokonce do prodeje pozemky na několika místech ještě v rámci Prahy na východě, ceny suprové (na to, že to je v Praze), zasíťováné, velikosti adekvátní, místo vcelku v pohodě, je tam MHD, park, les poblíž... ale pro nás je to daleko bohužel :-|
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?