Rada s bankou

Ahojte všichni.. žádám o radu.. :-) Řešíme zda-li si zažádat o hypotéki nyní, nebo počkat až manželka porodí.. Co je v dané situaci výhodnější,či v kterék případě, máme větší šanci že hypo dostaneme... Dále, poprosil bych o radu, která banka je podle Vás ta správná..?? Máme vyhlídlej byt, cenově 800 000,- Našetřeno máme cca 350 000,- Hrubý odhad rekonstrukce cca 250 000,- ... Nu a v tomto případě žádám o další radu.. S hypotékou ani jinýma bankovníma pučkama či úvěrama nemáme absolutně žádnou zkušenost... Mohl by nám tedy někdo zasvěcený poradit, jak vlastně správně postupovat..?? Otázek je mnoho, vím, snad dávají alspoň trochu smysl.. Všem kdo alspoň trochu poradí moc moc děkujeme.. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Záleží na tom, jaké máte příjmy. Pokud dostatečné, je jedno, jestli manželka porodí před nebo po, protože to půjde jen na vás. Pokud nemáte, je lepší doložit i její vyšší příjmy (před porodem). Jinak máte 40% vlastních zdrojů na pořízení nemovitosti, s hypotékou by neměl být problém, ten bývá, pokud chcete půjčit 100%. I s odhadovanou cenou rekosntrukce do nedosahuje 100% bytu, takže to vidím hodně reálně. Jen musíte doufat, že ten byt má opravdu hodnotu 800.000,-, banka si udělá odhad a půjčí pouze do výši tohoto odhadu, protože tou nemovitostí budete ručit.
Odpovědět
My řešíme stejnou situaci, chceme miminko, ale také dům a v našem případě je reálný postup pouze dům a pak miminko :-) protože chceme hypotéku 3 mil. a jakmile přijdu o příjem a budu dostávat jen mateřskou, už na hypotéku nedostáhneme, my to tedy musíme vyřešit ještě před porodem. Ale jak psala "slabici," záleží na příjmu, zda bude stačit ten tvůj, což je většinou banka schopna říci hned na první schůzce, s jakými příjmy je schopna půjčit vám jaké peníze... Nejlepší je domluvit si osobní schůzku v bance, párkrát jsem to zkoušela po e-mailu, ale to se člověk moc toho nedozví. Poskytnou ti i takové informace, kolik bude stát odhad nemovitosti, kolik za zpracování hypotečního úvěru, na jaký přibližný úrok byste mohli dosáhnout. A pak už jen zvažujete, co je pro vás nejlepší. Banka už vám pak řekne, co všechno po vás bude potřebovat k vyřízení hypotéky - návrh kupní smlouvy, položkový rozpočet rekonstrukce, výpis z katastru, potvrzení o příjmu atd. My momentálně váháme mezi UniCredit Bank a Wüstenrot. Mají výhodné úroky, kord ve vašem případě, kdy máte našetřené vlastní peníze a nenutí vás do zakládání žádného jejich pojištění, rozhodnutí je na vás. Na mBanku mám také dobré recenze, ale poboček s hypotečním poradcem mají po CZ docela málo. Existuje ještě možnost úvěru na bydlení (namísto hypotéky). Při hypotéce si banka bere do zástavy předmětný byt, při úvěru na bydlení, který nabízejí stavební spořitelny, byt nebude v zástavě, spořitelny dávají některé až 800.000 Kč. Nevýhodou ale je, že je vyšší úrok, cca kolem 6,5%, ale zase na druhou stranu máte možnost kdykoli úvěr doplatit bez sankcí, kdykoli zaslat vyšší splátku apod. Existují různé kalkulačky, kde se dá předběžně zjistit, zda na úvěr v této výši dosáhnete či nikoli, samozřejmě 100% spolehlivé to není. http://www.gpf.cz/hypotecni-kalkulacka
Odpovědět
Profilova fotka
Správná banka je ta, která vám úvěr poskytne :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ohledně těch hypoték už dneska taky běžně nabízejí možnost splatit předčasně, vždy po roce 20%, takže relativně lze celý úvěr do pěti let splatit. My jsme si třeba brali úvěr v bance, kde mám účet, protože jednak už tam mám jednu hypo (snižuje to úrok), za druhé nemusím složitě prokazovat příjmy atd. a nakonec mám úrok 2% ;-)
Odpovědět
@slabici S tím musím nesouhlasit :-) Protože to určitě není pravidlo. Též mám již jednu hypotéku a to konkrétně u KB, žádné výhody nám to nepřineslo. Žádný závratný úrok nám nenabídli (mohu srovnávat s nabídkami jiných bank), a příjmy též musíme prokazovat potvrzením o příjmu, jako u kterékoli jiné banky, i přestože nám do KB mně i manželovi chodí peníze na účty v KB. Tak jen že na to bych úplně nespoléhala, že banka, u které jste x - let, máte tam účty, hypotéky, že nemusí být vždy s nejvýhodnějšími podmínkami...
Odpovědět
Profilova fotka
@petyk88 Nepřu se, jen přidávám zkušenost. Lepší úrok než moje domovská banka mi jinde nenabídli a nic jsem dokazovat nemusela. Ale nemám KB ;-)
Odpovědět
@petyk88 My mame oba KB nekolik let a oproti jinym bankam nam opravdu poskytli nejlepsi urok,odhady zdarma a celkove vse bylo bez problemu.Mame u nich dve hypo.Prijem se doklada vzdycky vsude.
Odpovědět
Profilova fotka
@petyk88 @slabici tak nesouhlasím s tím, že mateřská banka je lepší, také mám KB a nic zajimavého mi nenabíddly a to jsem u nich přes 10let... @meor Nejlepší je sehnat si dobrého finančního poradce a nechat to na něm ;-) 800tis ti dá kde kdo, to není hypotéka ;-) Co stavebko nemáte ?
Odpovědět
Profilova fotka
Já si sehnala poradce a ten se pod 3,5% nedostal. Tak jsem vlítla do své mateřské banky a nakonec dostala 2%. Ono v dnešní době už i pomůže dotaz "a co mám udělat, abych mohla přejít jinam?" Zrovna tak jako pomohla věta "tak to neřešte, dělat 3 týdny odhad je na mě trochu dlouho, zkusím si to vyjednat jinde." Najednou mohlo být do dvou dnů hotovo ;-)
Odpovědět
@slabici Ani já se nepřu, jen píšu, aby na to dotazovatel nespoléhal, že to opravdu nemusí být pravidlem...
Odpovědět
@dandaa Nevyvracím :-) jen přidávám vlastní zkušenost. Pokud jde o příjem, někde chtějí pracně vyplnit formulář "potvrzení o příjmu" od zaměstnavatele, z čehož máš např. zaměstnavatel mého muže vždy ohromnou radost, někde stačí jen výpisy z účtu, ze kterých je patrno, že na účet chodí stálý příjem... A pokud jde o mateřskou banku, jsem přesvědčená, že neměří každého klienta stejným metrem, přestože by podmínky měli být stejné. Posuzují individuálně každého klienta a podle mě hodně záleží na tom, která osoba tam zrovna sedí a také jaké máte bankovního poradce, jestli je schopný a hlavně ochotný pro vás vyjednat lepší podmínky.
Odpovědět
@petrsv1000 Přesně moje zkušenost s KB. Šla jsem tam v domnění, jak skvělé jméno jako klienti u nich máme a nic závratného nám nepředvedli. A když už je řeč o těch "dobrých" finančních poradcích, ráda bych na nějakého narazila :-) ta moje si hrála na samaritánku, mluvila tak, že jsem jí skoro všechno zbaštila a stačilo zavolat si do jedné banky a pravda byla na světě. Např. mě tlačila do hypotéky v bance, která měla dle jejích slov sice úroky nejméně výhodně, ale údajně na svépomoc nejlepší, protože odhady stávající hodnoty nemovitosti při uvolňování peněz na výstavbu dává nadsazené, tudíž uvolňuje peníze po větších částkách a může se vesele stavět, aniž by se člověk bál, že prostaví půl milionu a banka mu dá jen čtvrt milionu. Pak jsem si dala schůzku přímo v této bance, kde mi řekli, že nic takového nám dopředu nikdy nikdo nezaručí, jaký bude nebo nebude odhad. Kdo ví, proč tedy milá bankovní poradkyně preferovala tuto banku, možná čím vyšší úrok pro banku, tím vyšší provize pro poradce? Takže ono i narazit na dobrého bankovního poradce je dneska umění :-)
Odpovědět
Článek se načítá
@petyk88 ja davala danova priznani a pritel vyplatni pasky.Bankovni poradce Vam nic moc nevyjedna ale hypotecni specialista ano ale vse vzdy schvaluje reditel te pobocky.Nemeri vsechny stejne protoze kazdy patri do jine skupiny a to dle prijmu,majetku. Staci ze byl nekdo nekdy v registru a je posuzovan jinak nez clovek s cistym stitem.
Odpovědět
Profilova fotka
@petyk88 Možná že je vyšší pravděpodobnost narazit na dobrého finančného poradce než na spolehlivého a finančně gramotného klienta :-) U výstavby je mnohem důležitější proces čerpání peněz než nějaká desetinka na úrokové sazbě. Pokud se například zvolí tříletá fixace a dva roky se staví, tak je téměř dva roky rozčerpaná hypo. Rozdíl na úrocích tedy bude minimální a důležitější bude, jak jednoduchý nebo složitý je proces čerpání, jestli je třeba dokládat faktury a podobně.
Odpovědět
@vladimirsvorba Teď úplně nevím, zda poznámka finanční gramotnosti byla směřována vůči mé osobě, ale dokáži si celkem dobře spočítat, kolik těch pár desetinek hodí za 30 let splácení na čtyř milionové hypotéce. A zřejmě jste nedočetl zbytek mého komentáře, kde nehodnotím tolik úrokovou sazbu, jako spíše plané sliby finanční poradkyně, které mi v bance nikdo nepotvrdil.
Odpovědět
Profilova fotka
@petyk88 To nebylo nic osobního, to bylo pouhé konstatování skutečnosti. Pokud klient půjde na tři pobočky jedné banky, na každé dostane trochu jiné informace a ve výsledku neví, co je pravda a co ne... To jsou reálné zkušenosti. A jaký je rozdíl ve splátkách při splácení 30 let, to nespočítá nikdo, pokud nemáte fixní úrokovou sazbu na 30 let :-) U běžné hypotéky je možné to spočítat na první fixační období, nicméně u výstavby to zase bude nepřesné, neboť nevíte přesný úrůběh čerpání úvěru.
Odpovědět
@vladimirsvorba V pořádku. Já jen že Vám zřejmě unikla ta pointa, kdy zde někdo psal, že nejlepší je najít si hypotečního poradce, který vše vyřídí za Vás. Já na to pouze konstatovala, ať si dotyčný dá pozor i na tohle, že ne vždy tento hypoteční poradce musí být správná volba. Nešlo o úrokové sazby (byť jsem je zmínila), ale jen proto, abych zdůvodnila, proč jsem do té konkrétní banky šla, a to proto, že poradkyně tvrdila, že i přestože úroky jsou vysoké, tak tato banka má na výstavbu nejlepší odhady. A to byla právě ta pointa :-) že banka toto vyvrátila. Odhady - nikoli úrok :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petyk88 Vaše pointa byla o tom, že chcete narazit na dobrého finančního poradce :-)
Odpovědět
@vladimirsvorba Jako že se hlásíte jako dobrý finanční poradce? :-) V tom případě vzkaz pro "meor," zde máte opravdu spolehlivého a dobrého finančního poradce :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petyk88 Ne, nehlásím se jako dobrý finanční poradce :-)
Odpovědět
@vladimirsvorba Tak to je ovšem ohromná škoda, už jsem si chtěla ve svém seznamu odfajfkovat cíl "najít dobrého finančního poradce" :-)
Odpovědět
..taky bych takového potřeboval. Škoda.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?