Refinancování úvěru na bydlení - Buřinka

Ahoj střechařky a střechaři, mám dotaz, který se týká jednoho známého. Makléřka z M&M reality mu naslibovala byt za dva miliony, přestože je celkem dost zadlužený a samozřejmě nemá žádné vlastní prostředky. Financování (v podstatě ve výši 130% LTV) je dost záhadné, nechtějí říct nic konkrétního, jen pořád mlží a ujišťují, že nebude problém. Na druhou stranu součástí té jejich nabídky je i přeúvěrování jeho stávajících spotřebitelských úvěrů prostřednictvím úvěru od Buřinky (účelový), což by pro něj pochopitelně bylo dost výhodné. Podmínkou by samozřejmě bylo dodání faktur a účtenek k rekonstrukci. Problém je, že on žádnou rekonstrukci nedělal, úvěry prostě použil na spotřební věci. Když odhlédneme od toho, že se v podstatě jedná o úvěrový podvod, praktické řešení tohoto návrhu se mi zdá dost nedomyšlené. Normálně se v tomhle tématu celkem vyznám, ale tenhle případ je dost na hraně a praktické zkušenosti nemám. Řešil jste to někdo podobně (tzn. použil jste někdo cizí účtenky na prokázání účelovosti úvěru) a povedlo se vám to dotáhnout do úspěšného konce? Nemůže pak přijít do bytu nějaká pověřená osoba z banky na kontrolu skutečného stavu? Zkoumají nějak logiku poskytnutí a čerpání úvěru? (např. když úvěr si bral už v roce 2010, ale všechny účty by měl z roku 2013? Já jsem mu teda radila do toho nejít, ale na druhou stranu, jakmile by ty svoje spotřebáky zúčelnil, dalo by se s tím dělat plno dalších věcí (za rozumnou sazbu) a hlavně by konečně mohl začít řešit vlastní bydlení. Díky za každou reakci.
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 My měli při reko dost věcí na černo, takže bez účtenek, ale máme spoustu známých, kteří buď stavěli a nebo rekonstruovali ve stejném období a dokonce byli ochotní nám účtenky dát ;-) Samozřejmě ne ty, na které se vztahovala záruka. Zkus požádat tady na střeše, určitě se najde někdo, kdo by byl ochotný poslat nějakou tu účtenku ;-) Blbý asi budou účtenky z jiného období a od firem z druhé strany republiky.... Myslím, že už tady na střeše někdo žádal a že se někdo ochotný našel ;-) Máme úvěr od lišky, paní, co nás má na starosti říkala, že na kontrolu sice mají právo, dokonce to je myslím ve smlouvě, ale že neví nic o tom, že by to někdy kontrolovali :-) S případem jako takovým ti ale neporadím..... Já se věcí na hraně dost bojím :-N
Odpovědět
@noemi77 Ahoj, takhle od prázdného stolu ti to neřeknu. Dělám v tom a taky jsem něco podobného řešila pro klienty. Ono se dá refinancovat kdeco, ale tohle je podivné už od popisu. Rozhodně bych to neřešila přes "poradce" z realitky. Jejich cíl je prodat dům, nikoli zabývat se vašimi následnými problémy. Většinou se rekonstrukce nějak prokazuje, ale nese to sebou hromadu potíží a podmínek (v tohle případě určitě)... to se takhle přes diskusi fakt moc nedá. Když tak se ozvi do IP. Jaké má spotřebáky, jak dlouho je platí, kolik by musel nasbírat v účtech?
Odpovědět
@mavor No právě, pokud bych stavěla a jen by mi chyběly nějaké účtenky kvůli čerpání, tak bych se toho taky nebála, ale tohle je strašně okaté. Taky si nemyslím, že by šli byt fyzicky kontrolovat, ale mám zkušenosti spíš s tím, že na první pohled vždy vyřízení podobného úvěru vypadá strašně jednoduše, ale ve finále je ve smlouvě tolik dalších doplňujících podmínek, že mají problém je dodržet i ti, kteří mají všechno v pořádku...
Odpovědět
@letadlo13 M&M reality mají svoje hypoteční centrum, kde sedí normální finanční poradci (obchoďáci co sepisují smlouvy např. i pro zmiňovanou Českou spořitelnu), kterým jde určitě hlavně o provizi, na druhou stranu s bankou by jednala paní z MM a mlžení by bylo na ní. Samozřejmě, že jejich původním záměrem bylo mu nacpat byt za 2 mega, proto jsem se mu to snažila rozmluvit - že ho oberou o rezervační poplatek (kvůli kterému se bude muset ještě víc zadlužit) a na byt nakonec stejně nedosáhne. Na druhou stranu samotný refinanc spotřebáků s pomocí výhodnějšího úvěru na bydlení není nezajímavý... více v IP.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?