Rezervace finančních prostředků u Hypoteční banky

Dobrý večer, mám velkou prosbu, zda má někdo zkušenost s hypotékou od Hypoteční banky, která si v průběhu výstavby účtuje "Rezervaci finančních prostředků" 0,5 za rok z nevyčerpané částky úvěru. Máte s tím prosím někdo zkušenost a mohl by mi to někdo více přiblížit do praxe? Jak moc se to projeví v měsíční splátce během výstavby? Za jakoukoli radu a postřeh ohledně této záležitosti budu nesmírně vděčná, protože bychom měli příští týden podepsat hypotéku, tak ať se neupiseme něčemu, co by nám do budoucna dělalo velké potíže? A případně, jestli nevíte když se celý úvěr nedocerpa (20 % nemusí být vyčerpáno) aby to pak nespocitali ještě z toho, i když už třeba řekneme stop..? Všem případným radcum předem moc děkuji za cokoliv, co nám aspoň trochu pomůže.
Odpovědět
@abby77 tak s rezervací fin. prostředků u hypotečky mám čerstvou zkušenost. je tam pokud se nepletu půl roku na čerpání a pak musíte platit ten poplatek pokud nestihnete vyčerpat nějaké procento (není to 100% ale myslím 80% ? - pak už se rezervační poplatek neplatí). Měsíčně se to projeví dle výšky nevyčerpaných prostředků.. pohybuje se to v rámci několika stokorun.
Odpovědět
Sice neporadím ale zeptám se jaky nabízí hypotéky úrok? Děkuji
Odpovědět
@doog Dobrý den, moc děkuji za velice rychlou odpověď. Zapomněla jsem napsat, že se jedná o výstavbu RD takže čerpání bude provedeno jistě na vícekrát a tudíž nám bude rezervační poplatek účtován napr. 2 roky a tím pádem jestli se nepletu se nám vlastně zvedá úrok, resp. RPSN a jsme skoro na úrocích, které jsou v tuto chvíli nabízeny, tedy něco přes 2 % a přitom máme úrok 1,69 %, ale stále více zjišťuji, že to tak ve výsledku není. Nebo se pletu? Myslíte, že u jiné banky by to bylo výhodnější? Ještě jsem zapomněla, že také musíme mít u banky pojištění schopnosti splácet, což je také skoro 500 Kč měsíčně navíc, takže úrok opět stoupá..
Odpovědět
@kubasoff Dobrý den, odpověď už nejspíš vidíte výše, ale úrok máme sjednaný na 1,69 %.
Odpovědět
@abby77 Dobrý den, jak píše pán výše, pokud po půl roce nevyčerpáte do celkové výše, platí se poplatek za rezervaci prostředků. Po každém čerpání se počítá znovu z dosud nevyčerpané částky. Mám dojem, že se to platí až do úplného vyčerpání., ale můžete odmítnout těch 20 procent.
Odpovědět
od včera nad tím dumám, podepisoval jsem loni v červenci a nic takovýho sem si nevybavoval, tak sem kouknul do smluv a skutečně to v poplatcích je: F.8. Rezervace finančních prostředků Platné pro hypoteční úvěry se sjednanou dobou možného čerpání úvěru přesahující 6 měsíců (nebo 12 měsíců - pro smlouvy uzavřené od 1.1.2014), je-li převažujícím účelem úvěru refinancování úvěru z jiného peněžního ústavu. Čili pokud to správně chápu, tak pokud mám hypotéku na výstavbu domu, tak se mě to netýká..
Odpovědět
@plaintruth Děkuji Vám za odpověď. My tu větu v Návrhu smluvních podmínek máme formulovanou trochu jinak a to takto: "Z částky Úvěru nevyčerpané do ššesti měsíců od uzavření této Smlouvy bude účtován poplatek za rezervaci finančních prostředků dle Sazebníku", tudíž nás se to při výstavbě právě zcela určitě týká. Bohužel. Spíš nám jde o to jestli bychom v jiné bance ty podmínky měli lepší nebo jestli je tento poplatek účtován všemi bankami? I když jsme se na veškeré poplatky spojené s hypo úvěrem ptali několikrát neustále dokola, opakovali jsme, že tedy budeme platit pouze to a to, tak nám do chvíle než zaslali tento návrh nikdo o rezervaci finančních prostředků nic neřekl a podpis smlouvy je již na spadnutí. Jenže my s tím máme problém, protože jak říkám, jsme se na různé poplatky stále ptali a toto jsme se dozvěděli až z návrhu sml. podmínek. A teď už s tím nikdo nic neudělá, jejich odpověď je, že je to podle sazebníku a tím to hasne. Nevíme, zda tedy znovu absolvovat kolečko obíhání bank a řešení nejvýhodnější nabídky, když ve finále (i odhad už máme hotový) to stejně může být jinak. A v tuto chvíli šly úroky dost nahoru, tak jestli se nedostaneme na podobný "úrok", který je pro nás v tuto chvíli u HB navýšen o tu rezervaci..? A na jednu stranu je pravda, že toto by mělo být tak na 2 max. 3 roky a jestli půjdeme jinam kde nemají sice rezervační poplatek, ale dají nám úrok třeba 2,1 % tak ten je na mnohem delší dobu a nic nám to nevyřeší. Vážně jsme teď tak trochu bezradní.. Máte tedy někdo prosím čerstvou praktickou zkušenost s hypotékou od HB na výstavbu RD? A jak jste případně spokojení? Budeme velmi rádi za jakoukoli zkušenost, děkujeme.
Odpovědět
@abby77 tak to jsou pěkní kujóni.... já na vašem místě bych asi teď už jinde nehledal, jak píšete, úrok už bude vyší a nebude se to nakonec asi moc lišit, pokud vůbec, a aspoň vás to bude hnát při výstavbě, že třeba ušetříte pár stokorun, když něco uděláte dříve než později a nakonec to bude fofr, že ani banka nebude stíhat.. :-D
Odpovědět
@abby77 A na jak dlouho plánujete výstavbu RD, resp. jak dlouho myslíte, že budete čerpat úvěr?
Odpovědět
@plaintruth Máte pravdu, moc Vám děkuji za Vaše rady a postřehy, taky to tak vidíme :-)
Odpovědět
@sylvia_p Chtěli bychom to samozřejmě stihnout co nejdříve, ale jelikož budeme stavět svépomocí tak si myslíme, že min. ty 2 roky to bude trvat určitě. Na druhou stranu, pokud by bylo za 2 roky a třeba nějaký ten měsíc opravdu zkolaudováno, tak vyčerpáno můžeme mít teoreticky už třeba po roce a tři čtvrtě.. Bohužel jsou toto ale pouze domněnky (tak bychom si to představovali) a praxe může být nakonec úplně jiná..
Odpovědět
@plaintruth Můžu prosím ještě otravovat, Vy tedy také stavíte dům a bral jste si hypotéku od HB? Zajímá mě tedy už jen, zda jste spokojen a vše probíhá tak jak jste si předem v bance domluvil?
Odpovědět
Článek se načítá
@abby77 Jasně, rozumím, přeji, ať stavba postupuje co nejrychleji! Jinak tento poplatek za rezervaci se platí i u hypotéky přes ČSOB (která zprostředkovává právě hypotéky HB). Máme tento poplatek taky ve smlouvě. Ale stavíme dodavatelsky.
Odpovědět
@sylvia_p Ano, nechtěla jsem se zbytečně rozepisovat ohledně ČSOB :-) ale máme to také tak. Píšu rovnou o HB, protože to je dceřiná společnost ČSOB a i když jsme to řešili tam, tak hypoteční úvěr bude poskytnut právě od HB. Mohu se prosím zeptat, co přesně znamená, že stavíte dodavatelsky (teda rozumím jak to funguje), ale v souvislosti s hypotékou? Tzn., že jste celý úvěr čerpali najednou nebo do toho půl roku? Nebo při stavbě dodavatelsky je to s rezervačním poplatkem jinak?
Odpovědět
@abby77 ano stavím s hypotékou od HP, akorát hypotéku za mě vyřizovali finančníci z poradenské společnosti a i teď mám full support s čerpáním hypotéky od stavitele domu, takže mi chystá i příkazy s čerpáním a já je jen podepisuji a posílám do HP na kontaktní osobu a zatím vše funguje a snad to dofunguje i na ten zbytek co mi ještě zbývá dočerpat a pak se hurá stěhovat :-D
Odpovědět
@abby77 Ne, toto nemá vliv na poplatek, jen máme ve smlouvě se zhotovitelem, do kdy má dům postavit a předat, tak snad to vyjde....
Odpovědět
@abby77 no a není to tak, že to odkazuje na sazebník a tam je napsáno, že se to týká jen toho refinancování, takže vás ne?
Odpovědět
Já se taky obávám, že se to netýká jen refinancování. Myslím, že pán výše tu pasáž neocitoval ze sazebníku úplně přesně (v citaci je problém s chybně umístěnou závorkou), alespoň tedy dle aktuálního znění: F.8. Rezervace finančních prostředků Platí pro hypoteční úvěry se sjednanou dobou možného čerpání úvěru přesahující 6 měsíců. Platí pro hypoteční úvěry s převažujícím účelem úvěru refinancování úvěru z jiného peněžního ústavu uzavřené od 1. 1. 2014 u čerpání úvěru přesahující 12 měsíců. Takto je to uvedeno v sazebníku HB, který je dostupný na jejich stránkách.
Odpovědět
@sylvia_p ..já to mám přesně z mojí smluvy :-D
Odpovědět
@plaintruth přímo v úvěrové smlouvě to takto máte formulováno? necitujete sazebník?
Odpovědět
@sylvia_p přímo ze sazebníku poplatků, který jsem podepisoval jako nedílnou součást úvěrové smlouvy
Odpovědět
@sylvia_p Takže pokud to správně chápu, tak to platí jak pro nové úvěry když čerpání přesáhne 6 měsíců, tak pro refinancování od jiného peněžního ústavu když čerpání přesáhne 12 měsíců. Chápete to také tak?
Odpovědět
@damada Bohužel si myslím nebo teď už spíš skoro vím, že nás se to týkat bude, když překročíme dobu čerpání nad těch 6 měsíců viz můj asi 7. příspěvek výše, kde jsem uvedla citaci ze Sazebníku, ktery máme přiložený u Návrhu smluvních podmínek :-(
Odpovědět
@abby77 Ano, já si myslím, že podle toho aktuálního znění Sazebníku, co má HB na stránkách, se to týká všech úvěrů, kde je sjednaná lhůta, do kdy musíte vyčerpat. Takže by se Vás to mělo týkat, jelikož máte asi lhůtu na vyčerpání sjednanou na 2 roky?
Odpovědět
@sylvia_p Ano, přesně tak to máme, na 2 roky. Moc děkujeme za Vaše rady, pomohlo nám to :-)
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?